Днес искам да отговоря на един въпрос, който никак не е лесен. Не защото не знам отговора му, а защото го знам. Ето какво написа Сиса:

Здравей, Вероник!

Радвам се, че те открих. С радост и вълнение всяка събота чета блога ти.

Бих желала да напишеш твоето професионално мнение относно окачения таван в нашия дом. За или против си?

Предстои ми ремонт на апартамент, в който таваните са ниски (230 см). Нещо като мансарда, но не точно, просто последен етаж и така са направени. Много бих желала да си направя окачен таван в хола и в коридора, но не знам точно на какъв дизайн да се спра. Майстори ми казват, че е твърде неподходящо, но аз не се отказвам, просто защото много ги харесвам и искам да осъществя идеите си. Ще се радвам да чуя твоето мнение по моя въпрос.

Благодаря! Хубав ден!

Благодаря ти, Сиса, за хубавите думи и страхотния въпрос. Аз с радост ще отговоря, защото това е тема, която е изключително актуална за нашата реалност.

Времената, в които жилищата се проектираха и изпълняваха по правилата отдавна отминаха и настъпи времето на инвеститорския интерес, които подчинява всичко по пътя си без оглед благополучието на клиента. Жалък факт.

Какво да правим ние – хората, които искаме да имаме прекрасни домове, но все още не можем да си ги построим сами – с нормални по големина стаи и нормални по височина тавани? Какво да правим ние, на които ни се налага по необходимост да се подчиним и да приемем дадеността на апартамента, който купуваме?

Хех.. малко. Малко са нещата, които можем да направим и окачените тавани, за съжаление не са едно от тях. И сега нека отговоря защо това е така чрез няколко допълнителни въпроса.

Кое е ниско и кое е високо помещение?

Нека като първо определим какво се приема като нисък таван.

 1. Всяко помещение с височина под 260 см се определя като ниско. Дори бих казала под 270 см.
 2. Помещенията с височина между 260-320 (330) см се приемат като нормално високи.
 3. И накрая, помещенията с височина над 330 см се приемат за високи.

Защо се използват окачените тавани въобще?

 1. За да намалят и да манипулират усещането за височина в прекалено високите помещения.
 2. За да се намали отопляемият обем и загубата на топлина във високите помещения, респективно да се намали разходът за това.
 3. За да се създаде акцент, чрез материал, форма и светлина, който да привлича погледа и да предизвиква определено възприятие.

Кога е подходящо да имаме окачени тавани?

Подходящи ли са окачените тавани в ниски стаи?

Като помещения, подходящи за окачени тавани се класифицират:

 1. Всички помещения височина над 330 см.
 2. Предимно обществени обекти, и най-вече ресторанти, зали, входни зони в хотели, музеи, и подобни.

На подобни обекти се търси онова незабравимо усещане за грандиозност и артистичност, което идва да покаже внимание и специално отношение към клиента, който влиза там. Да го накара да се чувства уникален, велик и значим, респективно да бръкне по-дълбоко в неговия джоб, използвайки това като аргумент. Но подобни обекти имат обемите, за да изпълнят тези идеи с размах. Ние се подлъгваме, че това е приложимо в малкия обем на апартамента ни. Не е.

Факт е, че живот в подобно място ще промени из основи начина ти на мислене и възприемане на Света. Но се иска височина и обем, който градският апартамент не притежава – освен ако не е в старите постройки на центъра.

Какво се случва когато имаме окачен таван в ниска стая, под 270 см?

Подходящи ли са окачените тавани в ниски стаи?

На практика, окаченият таван в ниско помещение може да се сравни с усещането за летяща чиния, която всеки момент се готви да кацне на главата ти.

Сега към тази картинка добави и малката площ на помещението – усещането ще бъде като за живот в килер, над който всеки момент ще кацнат извънземните.

На това отгоре, поради спецификацията на материалите не може да се изработват дребни детайли в окачените тавани. Тези тавани с техните форми са винаги твърде големи за малките помещения на дома, понякога дори гротескно големи. Ще бъде сякаш се опитваш да съзерцаваш голяма картина от три педи разстояние – никога няма да можеш да я възприемеш в нейната цялост.

Защото, нека погледнем реалността в очите, при статистически измерена средна височина на една жена в България 165 см, до таван 230 см остават 65 см разстояние – три педи! Ще можеш да протегнеш ръка и да си напишеш името на тавана. Това е твърде ниско. Повече от твърде ниско.

А сега свали този таван на 210-215 см, защото това вероятно ще бъде новата височина в стаята след като приключат работата по него. Дори аз, с моите скромни 158 см височина, ще мога да си напиша името на него, ако се протегна. Разбираш ли колко ниско е това?

Тъжната истина е, че височина 230 дори не влиза в условието да се окачи полилей, камо ли да се свали още надолу с окачен таван. Помисли. Опитай се да си го представиш.

Какво е най-добре тогава да направим, когато таваните на апартаментите ни са ниски?

Нищо. Най-добре е да не правим нищо. Боядисваме ги в цвят, който е по-светъл от стените или еднакви със стените ако самите стени са в светли цветове, и приключваме да генерираме идеи за тях. Това е единственото добро решение. Добро по смисъла – приложимо за дом, в който ще се живее с години.

Да видим и някои разновидности на това „нищо” за различни височини на ниските помещения:

 1. Височина 230 см. Без окачен таван. Без полилеи, освен над маси. Без ъглови первази стена-таван. Ако се търси декорация – единствено с прави первази по краищата на тавана, и това пак е с компромис.
 2. Височина 240 см. Същото.
 3. Височина 250 см. Без окачен таван. Полилей до максимум 38-40 см дължина и такива над маси. С тънки ъглови первази стена-таван или прави первази по таван.
 4. Височина 260 см. Без окачен таван. Полилей до максимум 43 см дължина и такива над маси. С тънки ъглови первази стена-таван – до 2 см рамо или прави первази по таван.
 5. Височина 270 см. Без окачен таван. Полилей до 45 см дължина и такива над маси. С тънки ъглови первази стена-таван – до 2,5 см рамо или прави первази по таван.

Но аз не съм доволна от този отговор!

Знам. Знам. Знам, че искаш да летиш и да реализираш мечти… Също знам и следното:

Когато се сблъскат мечтателят и професионалистът,  винаги печели… мечтателят.

Все едно да кажеш на 13 годишно момиче, че не трябва да пуши и то те погледне и… да ти повярва! Никога.

Виждала съм на обекти как се сриват стени и се вдигат обратно, как се отварят отвори за прозорци и се зазиждат обратно, как се монтират неподходящи материали и след това се демонтират. Имам истории, по-шантави от историите на ловците и риболовците. Наистина. И във всичките тези истории, клиентът е направил каквото си е наумил. Не, не.. момент… Мисля, че се сещам за един пример, в който клиентът прочете написаните му становища и ги взе предвид. Но това беше през 2008 година, при това в Русия и вероятно няма да се повтори в следващото десетилетие, еле па у нас.

И сега, понеже ти също няма да ме послушаш, да си стиснем ръцете с 2 насоки, които НЕ СА ОК за ниски помещения, особено 230 см, но поне са някакво мирно решение в случаите на конфликт.

01 | Окачен таван по периферията

Подходящи ли са окачените тавани в ниски стаи?

Сваля само периферията на тавана. Подчертава контура на стаята. Създава мнимо усещане за обем. Има възможност да се и заложи светлина по продължението му, което да подсили това усещане. Има възможност да се декорира с допълнителни елементи свободната част, включително да се нарисува небе. Става и за правилни, и за неправилни помещения. В случаите с неправилни като форма помещения може да промени това.

02 | Окачен таван, продължаващ от стена

Подходящи ли са окачените тавани в ниски стаи?

Макар и гротескно в условията на малките домове, подобно изпълнение позволява да се реализират така желаните идеи и да се създаде артистичен център, който не привлича поглед към ниския таван. Насоките тук биха били възможно изпълнимите най-малки форми, без да се прекалява с размаха. Стаята може и да е 80 кв.м като площ, но ниският таван винаги ще убива усещането за простор. Дори и многото дневна светлина няма да може да промени това.

Знам, че тези думи се усещат като тенджера с вряла вода, излята върху сладко сънуващ човек. Но всъщност тези думи се опитват да ти спестят време, разходи и усилия, и да насочат твоите идеи към друга област –  стените, където  ще може да се изпълнят обемни, артистични хрумвания и към тях няма да бъдат поставени толкова ограничения. И все пак, това е твоят дом и ако ти самата останеш доволна от изпълненото, тогава никой не може да ти противоречи.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки: Pixar Lifted (минута между 4:09 и 4:20) | www.eastsidehomelink.com | girls-games.org | www.aliexpress.com | tokyo.peninsula.comПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК