Моята приятелка Джази твърди, че идеята да почна да пиша за организирането на гардероба, кухнята и въобще на дома, е изцяло нейна. На мен, за съжаление, често ми се случва да забравям разни работи или, по-скоро, да не помня разни работи и е много възможно тя да е права. Твърди, че един ден, докато оглеждала у нас, ме погледнала и казала „Бе ти трябва да почнеш да пишеш за това как да си организираме дома – имаме какво да научим.” Хубаво, ма това аз явно не само не го помня, но също и съм го подминала, като съм го класифицирала със степен на важност нула. После дойде статията за организирането на кухните, тя си беше по план – онзи, дето го съставям по Коледа, обаче, след тая статия дойдоха няколко писма със същите идеи като тази на Джаз. Едно от писмата е на Евгения.

Здравей, Вероник!

Статията ти за кухнята ми беше много полезна и в този ред на мисли те моля да напишеш нещо за това как да организирам гардероба си така, че като го отворя бързо да намирам каквото ми трябва.

Еми… разсмях се като го прочетох това, Ева. Искрено, съвсем добронамерено. Със глас. Темата за организиране на гардероба е страхотна, темата е същински проблемна, но, ако не беше  твоето писмо, никога нямаше да се сетя да пиша по нея.

Да си кажа, и аз дълги години изпробвах различни стратегии за организиране на гардероб и съм си скубала косите, докато намеря начин, който да го омагьоса. Ама завинаги. Най-накрая намерих тоя начин и не съм си пререждала гардероба от тогава, а това беше преди … непомня колко години (ето, и това не помня, не са само репликите на Джаз). И не само не съм го пререждала, но вече и не страдам от тридневни разстройства под влияние на обсесивни мисли къде ми е червената рокля, последвани от компулсивно ровене в отчаян опит да докажа, че не съм луда да хвърля червената рокля.  Накратко, омагьосах го тоя гардероб, така че сега само го ползвам и после го забравям (ето… и това, освен репликите на Джаз).

Как да организираш гардероба си така, че да намираш бързо каквото ти трябва

Как да организираш гардероба си така, че да намираш бързо каквото ти трябва

01 | Зонирай

Еми да, това е голямата тайна, която работният опит ми преподаде в ежедневното домакинство. Зонирането е тайната на организирането в абсолютно буквалния смисъл на думата.

Първи критерий за организирането на гардероба и неговото зониране е според вида на дрехата. Не нейният цвят, не нейната материя. Първо е нейният вид.

Започваш организирането на гардероба с този критерий и ето как биха изглеждали различните зони, когато го приложиш. Зона за:

 1. Връхни дрехи – палта, якета, манта
 2. Сака, жакети, подобни леки връхни дрехи
 3. Жилетки, пуловери
 4. Рокли
 5. Ризи и блузи
 6. Поли
 7. Панталони
 8. Дрехи за спорт
 9. Дрехи за сън, бельо, чорапи
 10. Бижута и други бляскави неща
 11. Чанти
 12. Други аксесоари – шалове, шапки, колани
 13. Обувки

Това зониране само по себе си е достатъчно да не пипнеш гардероба си години наред, да намираш дрехите си бързо и лесно. Завинаги. Дори да не приложиш нищо от нещата, които ще ти кажа след малко. Това е всичко, което се иска от теб.

Какво е важно още тук?

Важното тук е, че не е задължително всички тези зони да са разположени в един и същи гардероб или гардеробна стая. Зоната с палтата може да е в гардероб в коридора, тази с обувките също. Важното е да съществува  зоната, демек всичко от този тип да е на едно място. Не е важно къде е тя и дали е разположена общо с другите. Просто ти знаеш, че като се търси палто, се търси в тази част на дома, като се търси пижама – в онази част на дома.

И още, не е важно зоната да бъде отделна секция в гардероба. Най-красиво е, но не всяко място позволява. На една стойка за закачалки може да имаш 4 последователни зони – рокли, ризи, панталони, поли.

Искаш бързо? Това е единственият начин за бързо.

Как да организираш гардероба си така, че да намираш бързо каквото ти трябва

02 | Зонирай зоните

Зонирай зоната е стратегия, която всеки един от нас прилага в ежедневието си, осъзнато или не. Онлайн магазините я прилагат, използвайки филтър върху филтъра – в секция рокли филтрираш по цвят, после по цена, после по размер. Същото го правят и магазините на улицата  – на линията рокли ще ги видиш подредени по номер, после по модел, после по цена… Та, същото правим и у дома.

Вече имаш зона рокли. Зонирай вътре в нея по критерии, които са важни  за теб. Прилагай си критериите също както ползваш филтрите в онлайн магазин. В реда, в който ти смяташ за важен.

В пример:

В  зона рокли в моя гардероб, за мен, е важно да ги виждам първо по критерий дължина – ляво къси, дясно дълги. Втори критерий е сезон – ляво в късите текущ сезон, дясно в късите следващ сезон, същото и при дългите. И чак тогава при мен идва критерий цвят. Твоите  критерии може да са различни, ти си ги знаеш, според твоето ежедневие.

Така ти ще разпределиш всяка зона в различни, важни за  тебе критерии.  Ризи с къси и ризи с дълги ръкави. Пуловери и жилетки. Къси поли и дълги поли. … Това допълнително подреждане ще увеличи скоростта ти на обработка на гардеробна информация в пъти.

Важното тук е, че подзона може да стане самостоятелна зона, ако имаш място в гардероба и твърде често се обличаш така. Пример, зона дълги рокли – носиш ги толкова често, че не искаш да си губиш времето като ги доближаваш до късите.

Искаше бързо? Това са вчерашни новини, ти вече знаеш начина за светкавично бързо.

03 | Спазвай зоните

Това е формулата, без която тайната на добрата организация не работи. Създай зона, след това зонирай в зоната и ако тази организация в гардероба те устройва, започни да я спазваш. Ама ако ще извънземните да кацат в двора, ти пак си закачи панталоните в зона панталони. Да?

Може да си местиш зони:

 1. Ако гардеробът ти е малък, вероятно ще местиш летни и земни дрехи при смяна на сезон.
 2. Ако нещо в ежедневието ти е наложило промяна на основния вид дрехи и ти искаш да ги преместиш по-напред за удобство, или да увеличиш мястото, на което са разположени.

Всичко е наред, мести си зони както поискаш, когато поискаш, както ти се налага. Но веднъж определена я спазвай.

Знаеш тайната, сега вече знаеш и ключа.

Да видим +2 допълнения. За още повече скорост.

Как да организираш гардероба си така, че да намираш бързо каквото ти трябва

04 | Преброй закачалките

Това е артистично казано. Казано на разбираем български – определи кои дрехи ще окачваш и кои ще сгъваш.

Ако питаш мен, всичко трябва да се окачва на закачалки, без бельо. Моят гардероб е проектиран, изпълнен и организиран така. Окачвам всичко, защото ненавиждам да сгъвам дрехи. Но пък обожавам да сгъвам кърпи, да ми се чуди човек. Това е моята си особеност, лесно е, бързо е, няма ръбове от сгъване по дрехите, респективно по-малко време прекарвам после в  гладене.

При теб може да е различно. Важно е да си определиш  какво искаш да сгъваш и какво искаш да окачваш. Какво ти намираш за удобно? Някои мои приятелки обожават да сгъват тениски, имат много от тях, сгъват си ги на рафтове. На мен тая мисъл ми изправя косите, моите висят в секция блузи, най-дясно. Няма лошо и няма неправилно, когато  говорим за организиране на твоя гардероб. Това е личен избор и въпрос на място.

Сгъваш дрехи,  когато:

 1. Нямаш достатъчно място за окачването им.
 2. Окачването им ти се струва неудобно, бельо например или шалове.
 3. Носиш много, наистина много рядко тези дрехи, но пък искаш да ги имаш в някое ненатрапливо там, когато веднъж в годината ти потрябват.

Това има отношение по тема бързина, но не в намирането на дрехите, които ти трябват, а по-скоро във времето, което прекарваш за обслужване на гардероба си. Колкото повече неща имаш за сгъване, толкова повече време губиш. Колкото повече неща висят от закачалки, толкова повече време печелиш.

В темата за организиране на гардероб въпросът е не само на бързо намиране, но и на бързо прибиране.

05 | Модернизирай

На пазара в момента съществуват безброй и най-различни приспособления за организиране на гардероби и максимално оптимизиране на пространството в тях от гледна точка на съхранение и удобство.

Ето, за какво би могла да помислиш за добрата организация на своя гардероб

 1. Кошове с механизъм за изтегляне, или дори само леки плетени кошове, вместо дълбоки рафтове, които ще те мъчат всеки път щом трябва да извадиш нещо от дълбочина.
 2. Разделители за чекмеджета, които ти помагат да подредиш всичко по отделно и вече няма да търсиш 3 часа фишуто в кълбото шалове.
 3. Кутии за обувки, които не само ще спасят гардероба ти от странни миризми, но ще ти помогнат да подредиш много обувки на малко пространство, подреждайки кутии една върху друга.
 4. По-големи кутии за горните рафтове. Така ще можеш да сваляш цялата кутия и да боравиш спокойно със съдържанието й, вместо да подскачаш на опасно клатещото се столче в опит да не съсипеш подредбата на прекрасно натрупаните горе неща.
 5. Закачалки за панталони, закачалки за чанти или ако нямаш място за окачване на чанти или нямаш рафт за чанти – кутии за чанти.
 6. Кутии под стойката за закачалки, за по-дребни вещи.

Всичко това не само ще ти даде бързина, когато търсиш вещите си, но ще ти спести повторното им подреждане. Веднъж подредено, никога повече няма да се налага да подреждаш отново, защото никога няма имаш шанс да развалиш подредбата. Никога.

Заслужават ли си парите за тея джаджи? Да, със сигурност да. Парите, които харчим, за да си улесним живота, се забравят със скорост, която реално е по-голяма от теоретично предположената. Повярвай ми.

Ето, Ева, това е моят отговор на твоя страхотен въпрос и аз искрено се надявам да съм ти била от помощ.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки:  # decorpad.com  | construction2style.com | ikea.com | latestlifestylejewelry.com | stylemepretty.com | learni.st  | postila.ru | zillow.com | cosascositasycosotasconmesh.com | helpmebuild.comПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК