Ако ме попиташ, кой е моят любим интериорен стил, да си кажа честно, незнам. Харесвам всичко, що е красиво. Също като сезоните – нямам любим, обичам ги всичките. И не съм само аз така. Вероятно и ти ще потвърдиш. Освен това, различните интериорни стилове резонират с различни наши лица и е напълно нормално да харесваме повече от един, също както е напълно нормално да престанем да харесваме някой интериорен стил с времето – вероятно сме се променили ние самите.

Когато си дизайнер, работата е лесна – работиш всякакви стилове на всякакви обекти и си оставаш с удовлетворението от всяка индивидуална красота, която си създал. Когато обаче си говорим за твоя личен дом, нещата не са толкова лесни – стилове много, домът един, на това отгоре твой. Какво да правиш тогава, кой стил да приложиш, как да избереш?

Да, има техники, които ще ти помогнат да установиш кой е твоят най-най-любим интериорен стил, такава техника съм споделяла в статията тук, обаче, ако отговорът на въпроса, дори след теста там, е „Ами, те са няколко”, тогава какво? Нека ти кажа какво…

Приложи ги всичките

Когато започнах работа, беше в една от най-големите фирми за проектиране и изграждане на Спа центрове. Когато си тръгнах от там, имах вече един немалък екип от дизайнери, художници и архитекти. И през всичките тези години на дневен ред беше вечният въпрос – да я направим ли тая зона като римска вила, а съседната й като египетски дворец? Да съчетаем ли този приказен с свят с онзи приказен свят, или да го направим цялото на едно? И през всичките тези години никой, ама никой не успя да намери отговор на този въпрос. А някои от тези хора бяха, и все още са, на ръба на гениалността. Никога не успяхме да постигнем съгласие редно ли е да се съчетават стиловете, било и то обособени в различни зони. Аз винаги бях на позиция, давай да го правим. Същото си твърдя и днес.

И не, нямам намерение да издам генерално разрешение за еклектика. На пръв поглед тя изглежда лесна – прилагаш всичко, дето ти харесва на едно място, но напрактика е супер трудна, защото трябва да направиш всичките различни елементи да работят в синхрон. Не, днес не по темата еклектика. Днес искам да ти дам друга идея.

„Приложи ги всичките” е стратегия, която ти позволява да приложиш един конкретен интериорен стил в една конкретна затворена зона. Следвайки тази стратегия, ако ти имаш няколко любими интериорни стила, може да ги развиеш всичките, всеки в точно определено пространство. В примери. Ако живееш в апартамент ще приемеш всяка стая за отделна зона и вътре в тази затворена зона ще приложиш любимия си стил – холът ще е модерен например, банята – рустик, кухнята – винтидж. Ако живееш в къща на няколко етажа, тогава зоните може да не са отделните стаи, а направо целите етажи – първият е индустриален, вторият е Зен.

Стратегията „Приложи ги всичките” всъщност не създава еклектични пространства, но ти позволява да развиеш напълно самостоятелно няколко различни стила. Всичко, което се иска, е всеки стил да е ограден от съседния чрез стени или етажи.

Сякаш се разхождаш в Музея на приказките – в тази стая е вълшебната страна на Оз, в съседната е зимното царство на Ледената кралица, третата врата по коридора вдясно е тъмната гора на Снежанка.

Или, със снимки от реалността, ще бъде нещо от този род…

Какво да правиш, когато харесваш повече от един интериорен стил

Едно е да го кажеш, друго – да го видиш

Стратегията на първо четене изглежда блестяща, да, но ако ти реагираш положително, възможно е приятелката до теб да изфучи осъдително. Възприемането на подобно изпълнение е строго индивидуално, но това четиво все пак ще има полза за теб. Ще разбереш, е ли това твоят подход или не.

Не е малко, особено в началото.

Как да разбереш дали този подход е подходящ за теб

Направи същото каквото аз направих току що – взех три, сами по себе си красиви, интериора и ги сложих на едно място, без оглед на това дали ще работят заедно добре. Направих визуално представяне на един евентуален мой бъдещ дом, ако това бяха трите ми любими интериорни стила, между които не мога да избера и искам да видя дали ще ми хареса да ги видя в един дом, макар и всеки зад отделна стена.

Избери снимка, която представя твой любим интериорен стил за дадено помещение. Събери снимки за всяко помещение и ги сложи в една папка на компютъра си. Погледни ги заедно и си представи как влизаш от едното помещение в другото…

Е? Приемаш ли?

Не! Добре, яснотата е отлично начало. Вече знаеш със сигурност, че тази идея не работи за теб и ще трябва да избереш един единствен интериорен стил за целия си дом. Или да си направиш своя еклектика. Може би моята статия Как да разбереш кой е твоят любим интериорен стил ще ти помогне от тук нататък. Още нямам статия за еклектичните интериори, но ще се появи.

Да! Добре, в такъв случай имам 3 съвета към теб.

Първо. За да сработи тази идея, преходът между стиловете – влизането от стая с един стил в стая с друг стил – трябва да се осъществи хармонично. Хармония ще постигнеш когато държиш нивото на лукс на едно и също ниво. Еднакво луксозни, макар и различни, е правилната формула тук.

Второ. Когато пространството е достатъчно голямо – живееш в къща например, преходът към различните стилове може да се осъществи през неутрални пространства. Холът ти е ултра модерен шик, банята е шаби шик, но докато стигнеш от хола до банята минаваш по един стилово и цветово неутрален коридор.

Трето. Когато определяш кой стил в коя стая да попадне, опитай се да обвържеш настроението, което този стил предизвиква у теб, с настроението, което се търси в дадената стая. Например, ако бохемският стил те активира за подвизи, не е добре да го приложиш в спалнята, където искаш да се наспиш. Избери стила според търсеното настроение в стаята.

Готова си, вече трябва да имаш достатъчно яснота какво ще направиш в своя дом.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки:   wehearthomedesign | home-designing.com | buzzfeed.com | chasingrainbowsforeverПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК