Замисляла ли си се някога колко много правила включват числото 3?

Вземи за пример правилата на оцеляващия. 3 минути без въздух. 3 часа при екстремни атмосферни условия. 3 дни без вода. 3 седмици без храна.

Като минем през фотографията, художествените изкуства, ландшафтния дизайн и какво ли още не, навсякъде важи правилото на трите. И защо интериорният дизайн да е по-различен? Еми, не е. И ние си имаме правилото на трите. То е едно от така наречените базови правила в нашата професия и днес ще ти покажа как да го използваш като един от триковете при обзавеждането на своя дом.

Но преди това. Защо правилото на трите? Защо ни е това правило?

Като цяло правилото се отнася за нечетните числа спрямо четните числа. Четните числа могат да бъдат разделени на две равни половини и като такива в интериорния дизайн се възприемат като твърде строги – създават усещане за официална атмосфера. Понякога дори толкова официална, че направо скучна. По-скоро ти иде да започнеш да разхвърляш като видиш такова пространство, отколкото да гледаш вдъхновено.

В природата, опонират ни клиентите, нищо не е строго делимо на две равни половини. Поради тази причина, когато искаме да създадем по-естествен дизайн, по-разчупен и по-близък до собствените ни същности дизайн се стремим да използваме нечетните числа в обзавеждането. И най-често числото 3, когато става въпрос за малки пространства каквито са частните ни домове. В по-големите пространства може да използваме нечетните 5, 7 и 9.

Четните числа създават великолепни строги пространства, нечетните числа разчупват официалната атмосфера, придават на пространството визуален интерес и са по-привлекателни за окото.

Или накратко, нечетните числа внасят баланс при четните.

Това не означава, че правилата на симетрията няма да важат, защото нечетните числа не се делят на равни половини. Дори обратното, симетрия се постига понякога по-лесно с нечетни числа – просто разполагаш един елемент в центъра на оста на симетрия, и разполагаш огледално другите два от ляво и дясно.

Пример за успешно използване на нечетни числа за подсилване ефекта на симетрия са лампите от тази баня.

Правилото на трите в интериорния дизайн

Правилото на трите е спазено. Правилото на симетрията е спазено. Правилото на фокуса е спазено. Симетрично е, подредено е, но не е твърде строго.

Чрез нечетените числа се постига лесно и асиметрия, например три различни по-големина лампи от тавана на различни височини.

Къде в интериорния дизайн най-успешно може да приложим правилото на трите, или правилото на нечетните числа?

01 | При цветовете

Правилото на трите в интериорния дизайн
Човек ще си каже, че сме изтъкани от правила. Е, аз като разправям, че дизайнерите са повече математици отколкото артисти, хората не ми вярват. Та, правилото на трите при цветовете е, че из ползването на три цвята създава по-драматични, по-игриви, по-разчупени пространства, но в същото време умерени и балансирани.

Правилото на трите при цветовете гласи 60/30/10. Или 60% за основния цвят от площта на стаята, 30% за допълнителен цвят и 10% акцентен цвят.

Чудесен пример за това правило е снимката на тази стая.

Разбира се, цветовете може да не са толкова контрастни в твоя дом. 60/30/10 е приложимо и за бледи, неутрални и неконтрастни цветове. Може да се работи с нюансите на един и същи цвят например и пак ще постигнеш ефекта на визуално интересното пространство, създадено чрез нечетните числа. Например, ако искаш да създадеш бял интериор, но не твърде бял, че да е скучен, правилото на трите при избора на бял цвят е точно твоето правило.

02 | При материалите

Правилото на трите в интериорния дизайн
Правилото на трите при материалите в обзавеждането на дома е нещо, което искам да си отбележиш в телефона и да му сложиш аларма! Често, в желанието си да направим нещо по-така, ама наистина по-така, ние се хвърляме в разностранни материали. И онзи мрамор за плота на кухнята, ама и този лъскав метал за краката на масата, еййй защо не и онези камъни на стената с дървен таван и лъщящи стъклени врати на шкафчетата. Когато погледнеш стаята в крайния й вариант, сякаш си на концерт едновременно на рапери, хеви-метали и чалга певици, при това всичките ти пеят едновременно. Сега ми е паднало да си кажа голямото не, дето по принцип пред клиент все се чудя как да го кажа без да звучи грубо.

Не, на стоте материала у дома. Да, на малките нечетни числа: три – ако имаме малки пространства; пет – ако разполагаме с по-големи; седем – ако ще отваряш голям ресторант.

Три материала в условията на малките ни жилища изглеждат най-добре. Три материала на стая, това е. Например, в кухнята – дървени столове и плотове, стъклена маса и метал в полилеите, дръжките и другите елементи. Понякога по-малко е много повече.

03 | При дамаските

Правилото на трите в интериорния дизайн
Ето, това е нещо, което ти вече знаеш. Правилата за съчетание на дамаските в тази моя предишна статия превръщат неясната теория в практически лесна игра и правилото на трите е валидно и при тях. Там отново ти напомням, че най-лесно се работи с числото три, получават се най-умерени и в същото време страхотни резултати. Не си я спомняш? Прочети я отново тук.

04 | При лампите

Правилото на трите в интериорния дизайн
И това не означава, че навсякъде трябва да имаш по три лампи. Не. По-скоро означава да проектираш осветлението си в три кръга. Един кръг означава лампи, които палиш едновременно през един ключ. Например, първи кръг – твоето работно осветление с основна централна лампа на таван – една голяма или три по-малки, или такава с нечетно число аплици. Втори кръг, настолни лампи върху масички или от под, разположени по ъглите на стаите. Трети кръг, локално насочено слабо осветление – малки лунички към картини, скрито осветление в прозореца, тавана или зад дивана.

05 | При декорациите

Вероятно това интериорно правило е най-разпространено имено при декорирането на дома с аксесоари. Три вази – еднакви или различни. Максимум три декорации в таблата на масата. Три рамки със снимки на скрина. Пълно е с всевъзможни фотографии, илюстриращи приложението на това правило в декорацията на дома. Аз избрах за начална снимката на статията имено с три вази.

При декорацията обаче, бих искала да спомена няколко особености:

  1. Когато разполагаш различни интериорни аксесоари с цел чиста декорация, например на масата в хола, то да, най-красиво ще изглежда твоята аранжировка с три предмета. Но нека добавя, поставени на три различни височини.
  2. Когато използваш три декорации с едно и също предназначение, например трите вази от началната снимка, е добре те да имат нещо общо по-между си, което ги обединява. Например, един и същи цвят, или една и съща форма макар и с три различни големини, или един и същи материал. Обединявайки декорациите с един общ признак, създаваш по-забележима и по-запомняща се аранжировка. Например, може да имаш три стъклени вази на масата, на три различни височини, те да са с еднаква форма (вече ще ги обединяват 2 критерия – форма и материал) и в тях да показваш три различни неща – цветя в едната, син пясък в другата и кристали в третата.

Накратко, при декорациите – когато са различни – освен правилото на трите обекта имаш и правилото на трите височини, плюс единия обединяващ признак. Ако спазиш тези малки три правила, гарантирано ще създаваш впечатляващи неща, било то за да те посрещнат в коридора или да декорираш масата за гости.

И в заключение. Правилото на трите се основава на идеята, че информация и предмети, които са подредени и групирани в нечетни числа са по-привлекателни, по-запомнящи се и ефективни от четните двойки. То може успешно да бъде приложено в симетрични пространства с цел да разчупи строгата обстановка, и е най-предпочитаното правило при избора на цветове, дамаски и материали в малките домашни пространства.

Чудиш се дали да избереш стени с цвят на лен или капучино? Е, аз ще ти кажа, и тюркоаз.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки: # Georgianna Lane Photography at allthingsshabbyandbeautiful | gethousedecor.com | homened.com | zgallerie.comПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК