Днес искам да те науча да тренираш окото си да отчита негативното пространство в интериора. И освен това искам да ти покажа начини как да използваш това пространство като ключов дизайнерски трик при обзавеждането и интериорния дизайн в твоя дом.

Разбиране за негативно пространство

 Интериорен дизайн и негативно пространство
Най-голямата цел при интериорния дизайн на едно пространство е да се постигне чувството за баланс – перфектното съотношение между количество мебели, обзавеждане, арт и аксесоари, така че пространството да изглежда пълно, изискано и вдъхновяващо. Но без да е толкова претъпкано, че да създаде усещането сякаш стените се затварят около теб. Най-често срещаната грешка в интериорния дизайн е желанието да се запълни всяко кътче, да не би случайно да остане „празно”.

У дома негативното пространство може да се счита за всички места, които са лишени от дизайн – без картини, без мебели, без вещи. Празните места. Празното пространство.

Област, в която са разположени вещи се разчита като позитивно пространство. Негативното пространство е празната зона около обекта, в това число и празните пространства между мебелите.

Как да декорираме така, че да се възползваме от негативното пространство?

Ето няколко дизайнерски трика, които да ти помогнат да разбереш понятието напълно и да се научиш лесно да го използваш.

Негативното пространство и аксесоарите

Най-лесният начин да се възползваш от негативното пространство е да намалиш малките аксесоари. Само защото има място върху масата да се разположат 20 джунджурии, не означава, че трябва да запълниш цялото пространство. Прекалено многото дребни вещи разрушават линиите, които са създадени от пространството между обектите. Ако оставиш на стаята си малко „въздух” ще означава да се възползваш максимално от негативното пространство.

В тази връзка също отчитай и разстоянията, които оставяш между обектите, малките и големите. Малко празно пространство между обектите прави цялата стая да изглежда претрупана. Тук може да използваш декоративни аксесоари в групи по три като отчиташ не само да има достатъчно разстояние между обектите, но и формата която негативното пространство ще придобие в резултат от разполагането на тези обекти.

Например, може да разположиш три вази под ъгъл така, че между тях да се образува триъгълно празно пространство. В същото време тези три вази може да бъдат подредени така, че празното негативното пространство около тях да придобие правоъгълна форма.

Преднамерено планиране на негативно пространство

Да планираш негативното пространство означава да направиш така, че то да служи за определена цел. Например, празното пространство около новия ти дизайнерски диван ще подчертае неговите форми и ще насочи очите към красотата на самата вещ. Но ако около този диван е пълно с картини, вазички и чудеса, може и никой да не забележи красивите извивки и форми на твоята мебел. Дори и самата ти. Негативното пространство в този смисъл създава дизайн.

Друг начин е да оставиш стените около даден желан фокус напълно празни, както е в началната снимка към тази статия.

Негативното пространство помага за създаването на фокус. С негова помощ може да насочиш вниманието към определени части от стаята си и да им помогнеш да изпъкнат, да ги оставиш да заблестят. С други думи, да ги подчертаеш.

Търсене на възможности за негативно пространство

Когато четеш нещо, не ти ли се струва понякога, че имено това изречение би звучало по-добре ако ги нямаше тези две излишни думи в него? Или би звучало също толкова еднакво добре и по-двата начина? Същото е и в интериора.

Търсене на възможности за негативно пространство означава да тренираш окото си да търси тези моменти в твоя дом. Може би ако свалиш тези снимки от стената, ъгълът ще изглежда също толкова великолепно? Не търси места, където можеш да махнеш вещи. Търси места, които биха изглеждали също толкова добре, ако махнеш няколкото аксесоара от тях.

Търси и формите. Формите в пространството може да създадат интересни и причудливи дизайни. Формите могат да се внасят чрез много начини, един от тях е чрез линиите, които образува негативното пространство.

Преспи над идеята

Когато смених любимата си лампа на бюрото от Икеа с нова от Лаура Ашли едва не трябваше да викат линейка, за да ме съвземат от шока, който преживях. Уж голямата работа, но новата ми Лаура Ашли беше абсолютен кошмар. Никак, ама никак не ми хареса на живо. Или поне ми липсваше старата лампа. Исках си старата лампа или спешно линейка. Обичах си я. Казах си обаче – не, не, преспи първо, погледай я едно известно време, после решавай. Е, лампата от Лаура Ашли е великолепна, онази беше като грозно пате пред лебед, но трябваше да преспя три седмици, за да стигна до там. Личното отношение към любимите ни вещи оказва влияние върху новите решения.

След като идентифицираш и елиминираш някой елемент от дизайна на дома си, в опит да създадеш ефективно негативно пространство, може да ти се наложи да преспиш върху това си решение едно известно време. Не оставяй на идеята си няколко минути. Дай й няколко дни. Поживей в новонагласеното пространство няколко дни или седмица и тогава установявай за добро ли е била промяната или не.

Запълни негативното пространство, ако не се чувстваш добре

Ако си поживяла едно известно време с дадена промяна, и новосъздаденото негативно пространство не ти носи усещане за баланс и красота. Ако не внася усещане за повече въздух и свеж полъх в стаята ти. Ако по-скоро те кара да се чувстваш сякаш имаш нужда да го запълниш с нещо – запълни го с нещо! Може би не точно това е била зоната, която да оставиш преднамерено празна.

Отново, намирането и използването на зоните с негативно пространство изисква тренинг. Поиграй си.

И в заключение, негативното пространство е не просто част от интериорния дизайн, то е важен аспект от него. Негативното пространство може да помогне за създаването на акценти и точки с голям фокус. То е определящо за цялостния изглед на дизайна. Неговата четливост и балансираност може да повлияе върху общото ни възприятие за пространството.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки: #ontemporist.comПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК