В България ние сякаш нямаме много много традиции да декорираме домовете си. Поне такива са моите наблюдения. Също май и не ни хрумва да ги предекориме заради промяната в сезоните. И като изключим Коледа, когато правим коледна елха, май не декорираме и за празниците. Права ли съм?

Възможно е да съм права в поне 50% от случаите и много бих искала това да се промени. Бих искала да започнем да виждаме дома си с други очи. Не като константна среда, а като променяща се среда. Вярвам, че това ще превърне всеки нов сезон в празник. Може би си търся поводи за празници? О, да. Мисля, че имаме нужда. Не от онези всенародни празници, а от ежедневните малки красиви моменти, които не ти позволяват да забравиш, че животът е прекрасен, и че по принцип може би трябва да го пишем (и живеем) с главно Ж.

И също знам, че никой от нас няма склад за декорации, които да сменя по повод и без повод, на никой не му се бършат прашлясали фигурки и заврънкулки (освен по Коледа), затова искам да намеря начини хем да декорираме и предекориме с повод и без повод, хем да го правим лесно и без склад.

Днес по този повод искам да споделя 7 идеи, които да ти позволят да превърнеш дома си в прекрасна пролетна градина. И да й се насладиш.

Доообре, да видим от какво имаме нужда:

01 | Някакъв артистичен арт

7 идеи за пролетна декорация на дома

Знам, че е в леко противоречие с казаното до тук за склада за декорации, но пък не казвам, че трябва да го съхраняваш. Целта тук е да направиш сама някаква интересна пролетна декорация, която след това да преправиш или просто да изхвърлиш. Венец на вратата от цветя? Или може би някоя аранжировка в табла, която да те посрещне в коридора.

Целта тук е да я изложиш на видно място, да играе нещо като ролята на сирена, която тихомълком казва: Хей, виж ме, аз съм нещо ново в твоя дом и в твоя живот, новото тепърва предстои и то ще е красиво. И между другото, виж – навън е пролет.” Не вярваш, че една декорация може да каже тези неща. Опитай.

02 | Нови цветни калъфки за възглавниците

7 идеи за пролетна декорация на дома

Лесно, бързо и практично. Имаш любими цветя – покажи ги във възглавници. Или не можеш да се споразумееш с половинката за онзи тюркоазено зелен цвят на стените? Е, вземи си такива възглавници.

Възглавниците винаги са били най-лесният начин, и най-евтиният, да пребоядисаш, да превърнеш и да преобърнеш всяко пространство. При това колкото повече, толкова повече. Не вярвам любимият ти да тръгне да сваля възглавници на цветя и да ги сменя с бързи коли. Ти ще си на ход и той ще окончателен.

03 | Малко свежи цветя в буркани

7 идеи за пролетна декорация на дома

Но от друга страна, защо пък свежи? И изкуствените вършат чудесна работа в декорацията на дома. Няма да търсиш и купуваш скъпи вази. Прозрачните буркани не натоварват пространството с допълнителен цвят или текстура. Просто прозрачен буркан. Всеки прозрачен буркан.

Хубавото при тази стратегия е, че не само може да ги имаш по много, да ги разполагаш и местиш от всякъде на всякъде, но и да затваряш цветове в тях, което вече си е арт.

04 | Малко пролет в спалнята

7 идеи за пролетна декорация на дома

В последно време се появи една теория, която констатира, че животът и продуктивността ни ще се променят драстично, ако сутрин си оправяме леглото. Вярна или не, за всеки вероятно ще е отделен въпрос. Но моята теория обединява и допуска и двата варианта, и пак обещава добри резултати.

Моята теория се състои от две думи. Красиви чаршафи. Това е всичко, оправено или неоправено леглото ще е красиво. И ако сутрин само си опънеш завивките, дори ще помиришеш пролетта без ароматизатор. Затова вземи си един, два комплекта нови, невероятни пролетни чаршафи с цветя или свежи пролетни цветове и си готова с декорацията в спалнята.

05 | Нови завеси с красиви пролетни цветя

7 идеи за пролетна декорация на дома

Да да, казвам го сериозно. Гледам на завесите както гледам на чаршафите. Не трябва да имаш само едни. Освен това се съхраняват по-лесно от покривки и се поддържат по-лесно от тях.

Пролетните завеси с красиви цветя ще са най-бързият ти и най-лесен начин да отвориш прозореца за пролетта във всекидневната например. Ще ги свалиш през юни и ще ги замениш с летни, а следващата пролет ще се изненадаш отново с красотата им, когато ги покажеш пак.

06 | Малко пролет в кухнята

7 идеи за пролетна декорация на дома

Почти съм убедена, че менюто в почти всяко семейство се променя с идването на пролетта. А защо не и сервирането на това ново пролетно меню?

Откакто 24 Kitchen замени Fashion TV по екраните в заведенията, всички обърнахме поглед към кухните. Или, както каза един любим мой герой – доктор Ходжинс от сериала Кости (Bones), готвачите са новите рок звезди.

В тази реалност да пропуснем кухнята ще бъде същинско кощунство, така че ако имаш някоя и друга пролетна чиния, или забравен сервиз с пъстри цветя – сега е моментът да го извадиш. Тук успешно ще приложиш идеята с бурканите от точка 3.

Може и да не можем да готвим като Гордън Рамзи, но пък ще сервираме като Джейми Оливър. О йе!

07 | Железни фенери

7 идеи за пролетна декорация на дома

Железните фенери са много любим мой способ да декорирам пространството у дома, затова и днес го споделям с теб. Обожавам ги. Никога не мога да им се наситя. Местя ги нагоре надолу, пъхам лампи в тях през зимата и цветя през пролетта. Стават за свещници, ако се налага. Но най-вече помагат на пространството да придобие онзи провинциален шик, по който всички сме запалени в последните години.

Може да разположиш на прозореца, под лампиона, дори и да декорираш масата за хранене с тях.

И като всички мои предложения, тези 7 идеи за пролетна декорация на дома са валидни както по отделно, така и на куп – за най-голям ефект. Вдъхнови ли се?

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки: # vibekedesign

  1. etsy.com | countryliving.com
  2. aliexpress.com | ultimatechristoph.com
  3. 7-themes.com | notonthehighstreet.com
  4. zarahome.com | bloomingdales.com
  5. designersguild.com
  6. pier1.com | freutcake.com
  7.  englishhome.bg


Препоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК