Днес искам да оприлича дома с жената.

Модерната жена, чийто гардероб никога не е достатъчен и която може да промени вида си само за 15 минути от арогантен пънк през романтичен Бохо Шик до изискана елегантност. Е, може би не точно за 15 минути ако вземем предвид и времето за грим и прическа, но образно казано в бързи срокове.

И защо такава драстична промяна да не е възможна за дома? При това без ремонт. Няма ли да бъде чудесно да имаш възможността да внасяш разнообразие в дома си със щракване на пръсти, без да пребоядисваш и викаш майстори?

Аз със сигурност искам такъв дом и в проектирането на моя концепцията за бърза промяна без много много усилия и разходи беше важно, да не кажа и първото ми изискване.

Днес искам да ти разкажа как може да постигнеш това. И по-точно, как да постигнеш дом, чиято промяна да бъде толкова лесна колкото да преоблечеш копринената рокля със скъсани дънки и тениска.

Как да направиш дизайн, който да променяш лесно, без ремонт и за малко пари

При преобличане жената не променя цвета на косата си, нито пък фигурата си. И въпреки това тя може да изглежда изключително различно само чрез промяна на:

 • грима,
 • прическата,
 • дрехите,
 • аксесоарите в облеклото.

С други думи, при една и съща фигура и цвят на косата, е абсолютно реално днес следобед да отидеш на кафе с приятели по дънки + скъсана тениска, рошава прическа, гривна с шипове и черно червило.. а вечерта да се видиш с любимия, носейки фина копринена рокля с високи токове, романтична прическа и дълги висящи обеци.

Въпросът е как да правиш такива драстични промени и с дома си, при това с подобна скорост?

Да видим, какво не може да промениш бързо и без ремонт в един дом?

 1. Не може да смениш цвета на стените без да пребоядисаш.
 2. Не може да промениш вратите и подовете без да се видиш в приключение.
 3. Няма да е лесно, нито пък удачно да сменяш лампите на тавана.
 4. Не може да промениш бързо и безпроблемно големите тежки мебели като гардеробите и скриновете, в това число и кухненските шкафове. Диванът е малко спорен, но бих го причислила тук от финансови съображения.

Сега, какво у дома може да сменяш с бързината на Супермен?

 1. Завеси.
 2. Дамаски и по-точно покривки на легла, калъфи на дивани, столове, фотьойли, табуретки и възглавници.
 3. Интериорни лампи.
 4. Вази, цветя, рамки със снимки, картини и други декорации.
 5. Килими.
 6. Малки мебели като столове, масички, нощни шкафчета, конзоли и други подобни.

Тези шест фактора са реалният „гардероб” на твоя дом и те може да се променят:

 • бързо,
 • със замах (в рамките на един ден),
 • без нужда от чужда помощ,
 • без нужда от какъвто и да е ремонт,
 • без майстори.

Как да направиш дизайн, който да променяш лесно, без ремонт и за малко пари

Те също така са и фактор, който в голяма степен определя цветовата палитра и стила на дома. Всяка тяхна промяна води до реална и често съществена промяна в интериора и на практика ще позволят един дом да има много и различни лица.

Това ти дава възможност да променяш до безкрай, било то защото цветовете вече са ти омръзнали или просто защото искаш да смениш дома си така, че да отговаря на промените в сезоните.

 • През пролетта може да имаш дом, пълен с пъстри цветя с основни цветове тюркоазено синьо и зелено например.
 • През лятото може да имаш шарен дом, който да напомня на пъстро плажно парти.
 • През есента да се потопиш в тихото романтично спокойствие на есенната гора.
 • През зимата да покриеш всичко с бели пухкави материи…
 • … и малко червено и зелено покрай Коледа.

Разбира се, ако искаш да се сбогуваш с Шаби Шик, тази концепция ще ти позволи лесно да смениш дамаските на рози с нещо „по-така” и античната настолна лампа с някоя вдъхновяващо модернистична. Шаби Шик ще си замине с щракване на пръстите и даже няма да остави спомен.

Подобна концепция, макар и доста щура, всъщност е напълно изпълнима. Тя не изисква финансите, необходими за основен ремонт и постига почти напълно същите резултати във визуално отношение.

Но тя или ще изиска място за съхранение на дамаски/пердета/лампи/декорации или ще изиска едно известно време да ги продадеш/подариш. Тези два недостатъка обаче съвсем не са повод да се откажеш от концепцията за променящ се дом, защото това ще бъде истински забавно и най-вече дълбоко удовлетворяващо.

Вероятно вече са ти хрумнали поне няколко идеи какво ще направиш с онази стая следващото лято, но преди да полетиш… искам да ти кажа за онези фактори, които не може да променяш. Или поне не лесно, бързо и евтино. Те са базата, която трябва да бъде създадена идеално, за да може промените да се случват при всеки полет на мисълта.

Накратко, ще може да имаш променящ се дом, когато си осигуриш неутрална среда.

Ето как да стане това:

01 | Цветовете на стените и таваните

Моята приятелка Кети успяваше да пребоядиса старото си студио от тюркоазено синьо в цикламено розово за времето, за което аз се подмотвам в сауната. А докато си направя маската за лице и си изправя косите, тя вече рисуваше и някое и друго цвете по стените.

Но аз не съм като нея и търся решения за хората като мен. Тези, за които пребоядисването е малка драма. (За мен е, защото ще прекарам поне три дни в облепяне и детайлно опаковане на всичко. Инак и аз размахвам четките с любов и успех.)

Така че тук търсим безкомпромисно решение за стени, което ще работи за всички стилове и за всички интериорни идеи. Решение, което ще позволи промяна на дома без изваждането му от функционалност дори за кратък период от време. Кое е това решение?

Неутралните цветове, разбира се.

Как да направиш дизайн, който да променяш лесно, без ремонт и за малко пари

Още веднъж, неутралните цветове са бяло, черно и сиво във всичките му тонове (към черно) и нюанси (към бяло). Много съвременни дизайнери, и аз в това число, към неутралните цветове причисляваме силно избелените (нюансите, светлите пастелни) и кафявото с неговите тонове/нюанси.

Неутралните цветове на стените може да се постигнат с боя, с различни мазилки или тапети.

Най-лесни са боите и интериорните мазилки, защото създават равни или абстрактни основи, на чиято база може да се твори до безкрай.

Тапетите от друга страна са малко претенциозни, защото обикновено имат конкретни шарки и това би затруднило преход към нов различен стил, особено ако шарките на тапета са били символични за предишния. Така че внимавай, ако ще лепиш тапети, то избери такъв, който би позволил да промениш мнението си за любим интериорен стил още утре.

И въпреки, че много хора мислят, че белите тавани са скучни, аз съм готова да споря по тази тема и защитавам тезата, че белите тавани всъщност са абсолютната константа, която принадлежи на всеки стил и следователно е задължителен елемент от идеята за променящ се дом.

02 | Подовете и вратите

Неутралните цветове отново ще са господарите тук. Но заедно с тях ще имаме предвид и материалите.

Кой е онзи материал, който всеки стил обожава или поне допуска?

Как да направиш дизайн, който да променяш лесно, без ремонт и за малко пари

Дървото, да. И имитациите на дърво. И от тук всичките му цветове. От бяло дърво през средно тъмно, до тъмно. Независимо дали ще харесаш топлите палитри или студените, дървото за подове и врати е избор, чиято непреходна красота принадлежи на всеки стил.

Върху дървен под практически може да разположиш всеки килим, да пресъздадеш едновременно и много модернистични пространства и много класически такива. В това число всички източни стилове.

По повод на вратите в моя собствен променящ се дом аз защитавам тезата за бял цвят с бели первази за прехода между под-стена и стена-таван. Това е работещо решение във всички ситуации, но не е единственото работещо решение.

Вратата може да контрастира на фона на стените или да се слива с тях, и това е въпрос на индивидуално виждане. Но и двете решения са подходящи за нашата концепция, когато са с неутрален цвят.

03 | Основните осветителни тела

Тук имам предвид всички тела по стени и/или тавани, които са монтирани и не са лесни за подмяна като настолна лампа. Подмяната на подвижните интериорните лампи си е направо забавна при всяка смяна на стила, особено в нашия съвременен свят, където почти на всеки ъгъл има и антиквариат и магазин с модерни и причудливи решения за осветление.

Изборът на неутрално и в същото време впечатляващо красиво в светнато и изключено състояние осветително тяло, което едновременно да принадлежи и на всеки стил не е лесна задача. И обикновено не е евтина.

Затова дизайнерите толкова обичат кристалните полилеи. Покупката е еднократна и крайна – няма повече промени. Кристалните полилеи се оказват непреходни в тяхната красота със стотици кристални късове, които разпръскват навсякъде и естествената и изкуствената светлина.

Как да направиш дизайн, който да променяш лесно, без ремонт и за малко пари

Ако кристалните полилеи не са точно твоят любим избор, вземи непреходното и неутралното от тях и го намери в лампа, която ще харесваш дълго време. Такава би била и лампа, която позволява лесна подмяна на аплиците при смяна на интериорното решение за стил.

04 | Мебелите

Мебелите са важна част от интериорния стил. Факт, който създава известни затруднения за концепция, в която вероятно няма да искаш да замениш предишния гардероб в стил Шаби Шик с някой ултра модернистичен. Затова тук отново да обявим неутралитет. И да го уточним.

Да кажем, че харесваш винтидж мебели и идеята за променящ се дом ще се отнася предимно за цветовете му и настроенията, които носи. В този случай не стилът на мебелите ще е от значение, а техните цветове. Те трябва да бъдат такива, че да позволят промяната. Неутралните цветове като бяло и сиво, както и всички дървесни палитри са правилният избор.

Ако обаче не си сигурна дали след 3 години няма да пожелаеш промяна на винтидж мебелите си с модерни, неутрално решение ще означава мебели с неутрален цвят, семпли непретенциозни форми (най-често правоъгълни) и малко  декорации по външните елементи, дори никакви. Тогава наоколо може да бушува вихрушка от цветове и стилове, твоят гардероб ще е вечен.

Тук е добре да се спомене, че да промениш гардероба си не означава да купиш нов. Може да смениш само неговите вратички. Това се отнася и за челата на скрина и за вратичките на кухненските шкафове. А пък ако те са от дърво, ще може и да ги пребоядисваш с обикновена акрилна боя ако решиш.

И, разбира се, ще е нечестно ако не кажа, че всъщност в еклектиката няма нищо лошо. Съвременните тенденции в интериорния дизайн горещо подкрепят еклектичното обзавеждане и не само, че не го заклеймяват, но дори го подкрепят във всички случаи, в които ти се чувстваш истински себе си в своя дом.

Шаби Шик гардероб и ултра модерно обзавеждане? Няма проблем, това е новото твърдение. Вероятно ще ни се подиграват в учебниците през 31-ви век, но до тогава има време и ние ще си позволим разкоша и свободата от смесване на стиловете.

Как да направиш дизайн, който да променяш лесно, без ремонт и за малко пари

05 | Генералните форми

Неутралитет и тук. Искаш променящ се дом? Е, тогава запази формите на стените, вратите, таваните възможно най-семпли. А най-добре с простичкия, но вечен прав ъгъл. Някак си пространство, проектирано като космически кораб трудно се превръща в романтичен дом с рози по пердетата.

Но може да задоволиш глада си за причудливи форми чрез декоративни интериорни предмети – каквито са вазите и статуетките, или дори чрез краката на обзавеждането си – масите, столовете, табуретките, конзолите. Глад за форми се задоволява чудесно и с дамаски, картини и килими.

Хубавото на тези решения са две неща. Първо, те наистина разчупват пространството в същата степен, в която и причудливият таван, а понякога дори и в по-голяма. Второ, те са лесно заменими в момента, в който Стар Трек престане да е любимият ти сериал.

И… до тук с неутралните решения.

И друг път съм го казвала, но днес с особен смисъл: Сега си ти на ход!

Шарени пердета, цикламени калъфи на дивана, столове в тюркоазено райе и табуретки със зелени ромбове и … ярко жълт килим? Плюс онази толкова причудлива лампа с червен аплик?

Без значение, наистина. Домът е твой, идеята е твоя и всичко вече е възможно. При това ще го промениш в момента, в който се влюбиш в други пердета, харесаш нова дамаска за калъф на възглавниците и дивана или просто онази лампа вече не е достатъчно причудлива в твоите очи.

Мечтай смело.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки: houseofturquoise.com | housebeautiful.com | bhg.com | fabricsandrugs | victory-eu.orgПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК