Знам, че когато започваш дома си, изборът на пазара е огромен – мебели с най-различни дамаски, шарени възглавници, тапети на цветя и всякакви други форми, пъстри килими и всичко това дублирано с дюс цветове. Прехвърляш варианти и комбинации в главата си и се чудиш кое, как, ще стане ли добре и кое е по-добре. Изглежда малко сложно, нали? Затова днес ми се ще да отворя темата, която аз кодово наричам „шарка срещу цвят” и да видим заедно кои са предимствата и недостатъците на различните варианти.

Както обикновено, аз няма да заемам позиция по нито един вариант, а ще заема позиция по всичките.

Пъстри шарки или дюс цветове? Да видим…

01 | Дюс и никакви шарки

Пъстри шарки или дюс цветове - кое е по-добре за дома?
Това би бил дизайн, който е изпълнен от горе до долу с плътни цветове – ярки или неутрални, светли или тъмни – без значение кои, без значение колко в комбинация, но плътни, без шарки, форми и десени в тях. Това е един много лесен за изпълнение вариант, за който трябва да знаеш следните неща:

Първо, лесно се изпълнява, защото лесно се намират едноцветни мебели и завеси, още по-лесни са боите за стена, вратите и килимите. Да изпълниш подобен дизайн е детска игра откъм покупки, просто трябва добре да съчетаеш цветовете.

Второ, подобен дизайн има голям шанс да остане дълго време харесван у дома, защото е балансиран. Недостатъкът му е, че е малко скучен, но лесно се възприема, не е активен и не дразни, и с това остава дълго време без промяна, респ. без нови покупки и бюджет за промени.

Трето, дизайните с едноцветни плътни цветове винаги действат успокояващо – в тях цари едно тихо спокойствие, а това е предимство за дома на фона на заобикалящ ни забързан и агресивен свят.

Четвърто, подобни дизайни винаги изглеждат чисти и семпли. Поради липсата на каквито и да било шарки в интериора, те създават усещането за много подредено пространство и ако прибираш вещите си редовно по местата, домът ти винаги ще изглежда като за сниммка.

И пето, подобни интериори позволяват много лесно да се създаде акцент или фокус в стаята, просто внасяш какъвто и да е елемент с форма и той вече е изпъкнал. Това може да е просто ваза с цветя, възглавница, по-интересен скрин, картина или дори лампа с интересни орнаменти. Те веднага ще се превърнат във фокусен център.

02 | Шарки и форми всякакви, навсякъде

Пъстри шарки или дюс цветове - кое е по-добре за дома?
Това не би бил лесен за изпълнение дизайн и много рядко се срещат добри и хармонични интериори. Тук се използват всички възможни елементи на един дизайн – тапети, килими, дамаски, завеси, възглавници, мебели, за да се постигне едно цялостно, живо и много активно звучене в интериора.

От моята гледна точка тези интериори са истински великолепни и интересни, но от теб ще се иска истинско и дълбоко познание в съчетаването на цветове и форми, за което аз може малко да ти помогна с моите три статии: Как да съчетаваш десени като професионалист, Как да съчетаваме успешно дамаски и десени на цветя и Как да използваш ярките цветове като професионалист.

Освен тези три статии е добре да знаеш и следното за интериорите, които съчетават много шарки, форми и цветове:

Първо, те са трудни за изпълнение, не само защото изискват познания по дизайн, но и защото често е почти невъзможно да намериш в магазините съчетаеми една с друга дамаски. Стигаш до две, но потърсиш ли трета, четвърта, ела па пета, загубена си. Особеност на българския пазар, нека така да го наречем този проблем. А ако освен да съчетаваш дамаски,  тръгнеш да гониш и качество, то мисията става невъзможна, даже и Том Круз няма да успее да я спаси.

Второ, положителното на този подход, е че много лесно би постигнала най-разнообразни стилове, само чрез появата на техните специфични форми и шарки – от модерни изпълнения, до източни, екзотични, класически, всякакви. Трябват ти просто специфичните десени на един стил и ще го имаш у дома.

Трето, срокът на годност на този интериор е неизвестен. Да, те са пъстри, живи, много динамични и ти може много успешно да се справиш с цялото множество от форми и цветове, но никой не може да ти каже до кога ще харесваш дома си така, имено защото е твърде динамичен. Ние като хора се променяме с времето и само след два месеца цялата тази чудесия просто може вече да не ти е по вкуса, нищо че реално е великолепна и би спечелила състезание по дизайн.

Четвърто, тези интериори, за разлика от предишните, са много стимулиращи. Те активират емоциите, дългите и весели разговори, активното общуване, но също така могат да запалят и противоположните страсти. Със сигурност палят страсти, без значение кои.

И пето, тези интериори са хаотични и сложни. На пръв поглед, дори помещението да е напълно почистено и подредено, без нито една вещ отвън, нито една захвърлена тениска или без дори един забравен пръстен някъде, то ще изглежда рошаво и хаотично. Ще бъде необходимо наистина да бъде винаги добре подредено, за да изглежда добре.

03 | Комбинирана стратегия – по малко и от двете

Пъстри шарки или дюс цветове - кое е по-добре за дома?
Тази стратегия ще комбинира шарени десени с плътни цветове, като тук комбинациите са абсолютно позволени и няма значение къде ще бъде шарката и къде ще бъде дюс цветът, както намериш ти за добре и каквото откриеш в магазина.

Тук балансът е постигнат във всички посоки, негативите от предишните подходи са туширани, позитивите са подсилени. Да видим.

Първо, подобен интериор ще бъде лесен за изпълнение, защото, дори и в плачевната ситуация на нашия пазар за дамаски, все ще се намерят две или три, които да си подхождат. За плътните цветове това поне ще бъде лесно. Дори и в дамаските да не успееш, за тапети и килими – със сигурност ще. Задачата е възможна, изпълнима и с изгледи за великолепен резултат.

Второ, тези интериори нямат нужда дори от акцентни предмети и фокусни точки, особено ако шарките са по твоите стени – те самите ще се превърнат в такива, а това е едно от първите условия за великолепен дизайн.

Трето, вероятността да обичаш интериора си за много дълго време, да не се налага скоро да го преправяш е доста голяма, защото комбинацията между шарки и дюс цветове е балансирана – нито твърде активна, нито твърде пасивна, интериорът ще отговаря на всякакви настроения и вероятно ще го обичаш до живот. Недостатък тук само би била сезонността му – ако използваш дамаски или тапети на пъстри пролетни цветя, то как биха изглеждали те през зимата?

Четвърто, интериорите от този тип са умерено хаотични, чисти, нито прекалено семпли, нито твърде сложни. Те са великолепни от много гледни точки и тук, за разлика от останалите подходи една захвърлена тениска може и да не се забележи въобще, тоест няма да се налага да подреждаш и чистиш постоянно – домът ти ще е жив, но и чист. Приятното от това е, че не се налага да използваш твърде много интериорни декорации и аксесоари. Една шарена стена елиминира завинаги проблема с тях, просто тук те не са необходими.

И в заключение.

Аз никога не съм гледала на дома като на цялостно изпълнение от към дизайн и винаги съм допускала възможността отделните стаи да имат съвсем различни стилове. Дори и повече от това, аз редовно допускам възможността за различно стилово обособени зони в едно и също помещение.

Затова не гледай на която и да е от тези три стратегии като на нещо окончателно и ултимативно за твоя дом. По-скоро погледни на всеки един подход като възможност за едно или друго конкретно помещение.

Вземи пример – ще искаш спокойствие, но и динамика в спалнята си – вероятно третият подход е подходящ за това. Ще искаш хаос, приключения и фантазия на макс в стаята на малките си деца – подход 2 е точно за целта. Или ще искаш концентрация и абсолютно спокойствие в офиса си – ето, подход 1 е това.

Виждаш ли, никога не е само едното или само другото.

Благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимките от тази публикация и още идеи може да видиш в моите галерии в Pinterest – Design 101 & BedroomsПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК