Хубавото на април са няколко неща, първо това е месецът на моя рожден ден, а от този факт произхождат всички останали – целия месец планувам празнично парти и то все едно съм празнувала цял месец, после си почивам повече, оправдавайки се с факта рожден ден в края на месеца и накрая някак си получавам позволението да правя каквото си поискам и безгласно да настоявам да ми се прощават дивотиите, имено отново, защото е месецът на моя рожден ден. Практически успявам да разтегля единия ден в цял месец, незнам как го правя, но ми се получава от години.

Затова днес те моля да ми разрешиш този каприз и да ме оставиш да си пиша за розовия цвят в интериорния дизайн. Днес е 13-то число, до рожденият ми ден остават още 13 дни, достатъчно фатален и идеален момент човек да зачекне розовата тема. Пролет е, време е да се усмихнем. А розовото предизвиква усмивки, моите със сигурност. Обожавам го, особено в интериорите.

01 | Истинската същност на розовия цвят


Розовият цвят в същността си е нюанс на червеното, казано на нашия професионален език. Казано на разбираем български, розовото е цвят, който се получава като към червеното добавиш бяло. Колкото повече бяло слагаш в червеното, толкова по-светло розово получаваш.

Розовото е официалният цвят на малките момичета и олицетворява захарта и всичко хубаво. Розовото е сладката страна на червения цвят. Докато червеният цвят стимулира силните емоции – страстта, агресията и действието в големи дози, розовия цвят ги активира в по-умерени и емоционално-приемливи количества.

И червените, и розовите представляват любов. Червеният цвят представлява топлина и страст, а розовият цвят представлява романтика и чар. Горещият розов цвят се използва за общуване с игривост, докато светлорозовото се използва за предаване на нежност.

Смята се, че розовите скъпоценни камъни водят до спокойствие, релакс, приемане и удовлетворение, както и неутрализиране на разстройства или омекотяване на разочарованията.

Розовото, също така, е умерено горещ цвят. В цветовата палитра на червеното се пада най-високата температура, но заради добавеното студено бяло, розовото всъщност става умерено горещо. За интериорите конкретно това означава, че то се приема много добре: той е топлъл цвят, без да са прекалено топъл – стимулира положителни емоции, без да ги пресилва прекомерно, съдейства за доброто общуване.

Накратко, малките момичета разбират от цветове.

02 | Розовият цвят и другите цветове


В цветовата палитра с 12-те базови цвята добавям 4 бели слоя с различна плътност върху основните цветове, което се надявам да ти помогне да си представиш точния механизъм за образуването на нюансите в палитрата. В реалността количеството бяло може да бъде в най-различни проценти и от там вариациите в нюансите да се получат стотици за един основен цвят.

Преди всичко обаче в тази схема, базирайки се на основната теория на цветовете, която вярвам вече познаваш от статията тук, с линии съединявам повечето удачни възможни и красиви комбинации на розовите цветове с други нюанси на основните. Това, поне за мен, е прегледен начин, човек да си даде представа с колко много цветове всъщност се съчетава розовото.

  • Като монохромна комбинация, розовото би било успешно съчетано със всеки друг нюанс на червеното, в това число и със самото червено.
  • В последователност на палитрата, розовото е съчетаемо със съседните си цветове. Вляво: с нюансите на оранжево-червено, оранжево и жълто. Вдясно: с нюансите на червено-лилаво, лилаво и лилаво-синьо.
  • В противоположни комбинации, розовото е хармонично с нюансите на зеления цвят, също е хармонична комбинацията с два противоположни: розово със зелено-жълто и синьо-зелено.
  • Като триадична схема, розовото образува идеалния триъгълник с нюансите на жълто-оранжево и лилаво-синьо
  • А в тетрадична схема, розовото образува квадрат с жълто-оранжевите, лилаво-сините и зелените нюанси.

А като се вземат предвид стотиците вариации в нюансите към основните цветове и добавим стотиците вариации в нюансите на допълнителните цветове, и то му идва на човек да възкликне „майко мила!”. Еми да, това е положението. Розовото е много приятен цвят и отлично съчетаем в стотици варианти. Който и вариант да избереш, спазвайки теорията на цветовете, винаги ще имаш успех.

Поради умерената си топлина, розовото е отлично съчетаемо със златните и медните цветове, позволява им да изпъкнат без да създава прекомерни контрасти.

Или да повторя пак, малките момичета разбират от цветове.

03 | Розово, пък било то и само акцент


В интериорния дизайн за възрастни обаче, не съм сигурна, че розовото е предпочитан вариант за основен интериорен цвят. Вероятно заради съжителството ни с мъжете или от страх да не покажем твърде романтичната си страна. Но всъщност е факт, че розовото е много благороден цвят и стои изключително елегантно в интериорите, не само на частните домове. И все пак, ако нямаш от къде да започнеш, нека ти дам идея.

Розовото е отлично приложимо в интериора под формата на аксесоар: картина, фотьойл, възглавница, шарка в килима, завеса, одеяло, картина. Малко розови аксесоари ще променят настроението в пространството и ще му придадат шик и елегантност.

04 | Розово на масата


Отново, заради умерената си топлина розовото е отлично приложимо на масата: под формата на покривки, чинии, салфетки, цветя, декорации. На масата ще стимулира апетита и ще съпътства оживените разговори.

Всъщност, за моя рожден ден дизайнерският борд за  масата е вече готов във варианти розово и синьо. Познай като поразпитах момичетата кой предпочитат какво ми отговориха? Розовата маса, разбира се, но не защото са момичета, а защото са се настроили да си хапнат и да се повеселят с приятни и оживени разговори. Синьото, по подсъзнателно разбиране и заради студените си качества, просто не им се вписва в концепцията за празник.

Благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимките от тази публикация и още идеи може да видиш в моята  галерия в Pinterest | PinkПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК