Заглавието на днешната статия не е мое. Заглавието е на Сара от нейното писмо и аз мисля да го взема едно към едно, защото и сто дни да го мисля, по-добро няма да го измисля. Ето какво написа тя:

Здравей, Вероник!

Аз съм голям твой фен и с нетърпение чакам всяка твоя статия.

Пиша ти по повод първия сняг. Когато дойде това време на годината си представям само как седя до камината в някоя дървена хижа и се наслаждавам на гледката. С това е свързан и въпросът ми: как да пренесем очарованието на дървената хижа в един градски апартамент? А това удачно ли е въобще?

Аз съм тотално влюбена в този стил и бих искала някой ден да обзаведа така дома си, но според близките ми, стилът на дървената хижа си е за гората, а не за града. Какво ще ме посъветваш?

Благодаря предварително!
Сара

Здравей и на теб, Сара и благодаря за това невероятно писмо. Аз, също като теб, съм тотален почитател на този стил и, да си кажа, от дълго време чакам някой да ми зададе този въпрос. Много, много се радвам да пиша по темата и да споделя с теб любими снимки, които си събирам от едно доста време насам по тази тема.

Сега, аз пак ще карам с номера, както си ми е стандарт, но преди номерата искам да кажа това-онова.

Първо. Според немския психолог Карл Юнг красотата е едно петте условия ние да живеем истински щастливо. Аз му вярвам, нищо че е имал вземане-даване с Фройд, и от личен опит знам, че е прав. Красотата – в това число, красотата на заобикалящата ни среда и конкретно – тази на нашия дом. После, има една много популярна статия в списание Vogue, където 25 топ-модни дизайнера бяха попитани „Какво е красиво?”. (25 ли бяха, 50 ли бяха, не помня точно.) И познай, получихме 25 различни отговора. Един милион дизайнера да попиташ, един милион различни отговора ще получиш. И дори да не са дизайнери, пак ще са им различни мненията. Красивото е въпрос на лично възприятие и в този смисъл никой не може да оспори твоята гледна точка за красиво. Следователно, за да сме истински щастливи, ние трябва да отстояваме нашата собствена гледна точка за красиво. А това значи и гледната точка за красив дом. Не може и не трябва да има друго мнение, когато става въпрос за твоя дом, освен твоето. Факт е, че рустик стилът е много подходящ за извънградски вили и особено къщи в планински и гористи местности. Но също е факт, че много хора го реализират в градски апартаменти. В това число и моят собствен брат. Апартаментът му е толкова вълшебен в приказния смисъл на думата, че понякога не мога да повярвам как тоя дългокос черен рокер може да бъде толкова приказен в своята същност.

Накратко, слушай сърцето си и карай смело.

Второ. По отношение на това дали е удачно. Ами всъщност да. Дори по-удачно от всяко друго решение. И нека ти цитирам думите на моя брат „Правя го така и повече не мисля да го ремонтирам. Няма да има нужда!” Факт. Този интериор е прославен с устойчивостта и издръжливостта на материалите, които се влагат в него и си остава неповяхващ, неодраскан, бе направо същия като в първия ден, при това с години.

Трето. Като цяло към рустик стила може да се подходи по два начина.

Единият е както правя аз – използвам няколко ключови трика в трите месеца, в които се сещам, че го обичам този стил – декември, януари и февруари. Тези трикове вече ги споделих в статията 7 бързи начина да създадеш зимен уют у дома. През март всичките ми рустик аксесоари изчезват и се връщам към обичайния си бял момичешки дизайн.

Вторият начин е да настаниш рустик стила трайно у дома. И понеже вече имам статия за временните решения, днес мисля да посветя статията на това как трайно да направим интериора у дома рустик. Предполагам, имено това е същността на твоя въпрос.

Рустик, като стил в обзавеждането, се свързва предимно с мебели, които са направени от дърво и желязо, основните компоненти на които са издълбани или гравирани, така че да приличат на клони на дървета. Този стил произтича от любовта към природата и желанието да се върнем към един „по-обикновен” начин на живот, вероятно и не толкова сложен начин на живот.

Като цяло рустик стилът се появява и обособява като стил в интериорния дизайн през средата на 18-ти век и е бил изключително модерен, продължава да е модерен и сега. Тогава обаче е бил особено популярен, както вероятно вече се досещаш, в Швейцария, Германия и Австрия.

Толкова по история, мисля, инак ще стане скучно. Дойде ред на моите 8 точки и 8 ключови момента как да пренесеш очарованието на дървената хижа в градския апартамент (пак ти благодаря за това заглавие):

01 | Основните материали

Как да пренесеш очарованието на дървената хижа в градския апартамент
За да направиш рустик стил ти трябват два основни материала: камък и дърво. Толкова. Може и частично тухли.

Дървото като елемент се появява почти винаги на подовете и винаги на таваните. Таваните може да бъдат изцяло изработени от дърво, или частично декорирани с него. Но то винаги трябва да присъства, дори да преобладава в цялостния интериор. При високи помещения е удачно таваните да бъдат изцяло от дърво, при ниски помещения е по-добре да бъдат частично декорирани с него.

Камъните са най честият избор за декорация на стени и по-рядко за подова настилка. Стените може да бъдат частично облицовани с камък, или изцяло. „По-планинското” звучене се постига, когато камъните покриват всички стени в една стая. По-градският и по-олекотеният вариант би бил да се използват камъни или открити тухли за частично декориране на стени – например, една стена от стаята или част от стена като фокусен център.

Основните цветове на непокритите с камък или дърво стени/тавани в този стил ще си останат неутралните цветове – белите, сивите, кремавите.

Заради камъка и дървото помещенията придобиват много уютен вид, и ако бъдат съчетани с цветни стъкла като декорации в интериорните врати или вратите на някои шкафове, би станало приказно. Вероятно голямата популярност и любовта към този стил се дължи именно на неговата приказност.

02 | Рустик може и да е бял

Как да пренесеш очарованието на дървената хижа в градския апартамент
Всъщност да, рустик като усещане и звучене може да се постигне с избелени дървета и бели камъни. В този си вид, той по-лесно би се възприел в условията на градски апартамент, но би бил също толкова рустик, колкото и този с натурални дървета и по-тъмни камъни.

Всичко, което се иска, за да бъде рустик един интериор, е в него да преобладават двата основни материала – камъкът и дървото. Ако е изпълнено това, самото оцветяване на материалите ще бъде без значение. Тук количеството е важно, а относно качеството – няма смисъл, но все пак ще си кажа – истинските дървета и истинските камъни са по-добри от имитационните материали. Няма да е рустик, ако е имитация. Приказното ще си отиде.

Относно покритието на камъка и дървото – те може да бъдат лакирани, за да бъдат още по-издръжливи във времето, и двата материала подлежат на лакиране, при това на повече от 3 ръце.

03 | Рустик може да е модерен

Как да пренесеш очарованието на дървената хижа в градския апартамент
О, да! При това толкова модерен и толкова шик, че свят да ти се завие. И това, доколко луксозен ще бъде твоят рустик апартамент, зависи от 2 фактора.

  1. Видът на основните материали. Светът на камъните е необятен, същото се отнася и за света на дървесините. Може да правиш рустик дизайн със смърч (евтин и широко добиван дървен материал), а може да го правиш и с кедър или хемлок (ултра скъпи дървета). Същото е и с камъните. Така че, да – ти може да имаш един много луксозен, много градски и много шикозен рустик апартамент. Всичко е въпрос на твой избор. Пари се намират.
  2. Видът на аксесоарите. Може да правиш рустик жилище с полилеи от ковано желязо, но може и с кристални полилеи. Може да изгладиш стени или да ги оставиш грапави. Да заложиш красиви модерни осветления или стари пожълтели фенери. Пак ще е рустик, но ще са два различни рустика. И, според мен, по-модерният би бил по-подходящ за градски апартамент. Няма да изглежда толкова „планински”, както близките ти биха се опасявали.

04 | Мебелите

Как да пренесеш очарованието на дървената хижа в градския апартамент
Камъкът и дървото също е желателно да се появят и в обзавеждането. Мебелите за предпочитане е да са от истинско дърво, камъните – мрамори, гранити – ще са избор за всички видове плотове.

Отново, разликата между един по-груб и по-градски рустик стил ще дойде не само от разликата в качественото на изработка на мебелите, но и от преобладаването на двата материала. Колкото повече преобладават, толкова повече ще се доближаваш към духа и настроението от планинската хижа. Ако си позволиш по-модерни мебели, с по-модерни материали – стъкло, или лъскави метали или бои, ще получиш съответно модерното градско звучене, което в някой момент вероятно ще установиш, че също обичаш.

05 | Аксесоарите

Как да пренесеш очарованието на дървената хижа в градския апартамент
Аксесоарите обикновено правят стила. В този случай, ще го допълнят и подсилят в насоката, която избереш ти. Аксесоари тук ще се възприемат не само декорациите в твоя дом, но и всички допълнителни вещи, рафтове, огледала, мивки, вази, закачалки, саксии…

Ако ще търсиш по-модерен рустик, вероятно ще се наложи да тръгнеш към някои уникати, авторски и дизайнерски изработки, каквато например е каменната мивка в последната снимка.

06 | Дамаските

Как да пренесеш очарованието на дървената хижа в градския апартамент
Тук ти може да тръгнеш във всяка посока, която пожелаеш. Може да вървиш към приказното с фолклорни елементи от която народност си решиш, към момичешкото – със сатените и лъскавите дамаски на цветя, към натуралните плътни цветове с лен, памук и вълна, или райета и карета – особено по Коледа.

Тук съветът е по-скоро по отношение на големините в шарките на дамаските. Рустик стиловете предпочитат по-ситни шарки в десените. Това са бъбриви стилове и не търпят едри фигури по дамаските (втората снимка тук според мен е пример за неуспешен избор на дамаска).

07 | Съдовете за хранене

Как да пренесеш очарованието на дървената хижа в градския апартамент
Рустик съдовете и приборите за хранене ще трябва да бъдат съществена част от твоя дом, също както храната е съществена част от този живот. Тези съдове трябва да бъдат подбирани така, че да отговорят на интериорния стил, да го допълват и да са в хармония с него. Разбира се, може да вървиш с приказни съдове по нечий народен фолклор, а може да вървиш с красиви уникатни изделия. Това ще бъде според насоката, която избереш.

08 | И последно, гледката

Как да пренесеш очарованието на дървената хижа в градския апартамент
Гледката… еми, тя не е за подценяване. Онази планинска хижа от нашите мечти, от филмите, онази хижа с незабравимите моменти край камината, тя върви и с невероятната си гледка. В градски условия, тази гледка вероятно няма да съществува, но… ти помисли за нея. Не толкова за камината – нея може и въобще да я нямаш в апартамента си, колкото за гледката. Когато гледката от филмите е невъзможна в градската ни реалност, може да я замениш с картина, снимки по стените, дори голям видео екран.

Ако обаче, по някаква невероятно щастлива случайност, гледката я има, то незабравяй да я използваш като фокусен център за стаите си и да й се наслаждаваш зад големи прозорци от под до таван.

Ето, Сара, това мога да кажа в малкия обем думи, който интернет ми налага, но искрено се надявам да съм ти била от полза. Повече снимки и идеи може да видиш в моята галерия в Pinterest тук.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!
С любов,

Снимки:

no1thelarch.tumblr.com

01 | luna–belle.tumblr.com  | mecraftsman.com | hummingbirdranch.wix.com | dyingofcute.tumblr.com

02 | suburbanmen.com | theiainteriordesign.tumblr.com | www.alamodeus.net | hometix.blogspot.in

03 | homedit.com | decorology.blogspot.com

04 | decoholic.org | onekindesign.com

05 | homebnc.com | www.instagram.com | funkyjunkinteriors.net | adachchristopher.blogspot.com

06 | vickys-home.blogspot.com | woohome.com | top-100-homedecorpictures.us | ericbrand.com

07 | hannahbort.tumblr.com | boligmagasinet.dk | artpropelled.tumblr.com

08 | homedit.com | locatiarchitects.comПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК