Добро утро и в тази събота. И днес, както обещах, продължавам с моята поредица от пет статии как да използваш базовите дизайнерски принципи при декорацията на своя дом. Не че принципите са само пет, но на порции – на порции ще се придвижваме по малко.

Втора статия от тази поредица, втори принцип. Симетрия.

Баланс. Ключовата дума в редица религии. Особено актуална житейска теория в един забързан свят, скован от стрес. В интериорния дизайн постигането на баланс е от съществено значение, за да се създаде комфортна среда. Комфорт за ползващите я. Не само обслужвайки функциите на тялото, но и успокоявайки погледа (за да не прозвуча „зен“ ако кажа душата).

И като казвам комфорт не искам само да прочетеш тази дума. Искам да си я представиш. Комфорт да се прибереш в един дом, където можеш да въздъхнеш с облекчение, да се огледаш и да изпиташ усещане за спокойствие и щастие, да седнеш на фотьойла и да затвориш очи с увереността, че всичко в тоя живот ще бъде прекрасно. Далеч от целия калабалък и мизерлък на света. Твоето съвършено място на удоволствие. Баланс. Това е баланс в интериорния дизайн.

И тъй като интериорният дизайн работи с визуалното, целта му е да постигне визуален баланс. И най-често го постига, използвайки симетрия.

И сега, симетрията… Няма да ми е лесно без формули, но нейсе, захванала съм се, ще докарам темата до край.

Твоето тяло е израз на симетрия – лявата и дясната ти половина са еднакви. Когато погледнеш пеперуда, тя е симетрична. Което и да е животно – симетрично. Когато се огледаш в огледалото – ти вече си част от огледална симетрична система. Когато разтегнеш пружина – тя е резултат от ротационна и транслационна симетрия едновременно и си има собствено име – спираловидна симетрия. Когато погледнеш сфера, тя е самият израз на симетрия по всички точки. Симетрията е просто навсякъде около теб.

В природата съществуват много и най-различни форми на симетрия и те са толкова изумително уникални от математическа гледна точка, че най-редовно математици и физици, започнали кариерата си като атеисти я приключват с увереност, че има супер висш-разум някъде там, създал всичко това.

Математиката в природата е повече от изумителен факт. Това е факт, който не можем да обясним с настоящия капацитет на нашите човешки мозъци. Наблюдаваме я, описваме я с формули, разбираме логиката зад нея, но не можем да отговорим на въпроса „От къде, по дяволите, се взе тая хипер-съвършенна логика… ?”. Случайна ли е или не, обаче, тази тема не е за моя блог.

За моят блог е само темата за видовете симетрия, която ние можем да използваме в интериорния дизайн без да знаем и ред формулка и защо нашите мозъци я обожават. Ето, сега по обратен ред на въпросите.

Защо нашите мозъци обожават симетрията?

Защото я наблюдаваме навсякъде в природата. Тя е част от света, в който живеем и съзнавайки го или не, ние я наблюдаваме ежедневно. Това е най-вероятната причина ние да я смятаме за красива. Просто сме обградени с нея. Това е светът, който познаваме и той, естествено, е красив в нашите си представи. За някое извънземно симетрията може да е извор на вечна смърт, не знам, за нас е извор на красота. За нас, като жители на тази планета, по презумпция, симетрия е равно на баланс.

И от тази гледна точка, когато искаш да създадеш балансирано интериорно пространство, където да се чувстваш хармонично – симетрията е ключът.

Разбира се, ако искаш да влудиш някого – тоталната асиметрията е хапчето за това.

Кои видове симетрия са нашите?

В интериорния дизайн симетрията е много често из ползван подход. И ето, кои са видовете симетрия, с които ние най-често боравим.

Огледална симетрия. Най-често срещаната и най-лесно разбираната. Избираш си една ос … (Ос на симетрия, когато говорим за дву-измерно пространство или равнина на симетрия, когато говорим за три-измерно пространство. За по-лесно аз използвам термина ос на симетрия, макар че математиците ще ме смъмрят за това, но както и да е.) … и така, избираш си една ос и всичко, което е от ляво на нея го прекопираш огледално от дясно – хоризонтална огледална симетрия. Ако избереш друга ос и всичко, което е отгоре го прекопираш огледално отдолу – имаш вертикална огледална симетрия. Все едно си сложила огледало през половината стая и гледаш в него. Например, слагаш два стола от ляво и същите два стола на същите места от дясно на продълговата маса за хранене.

Ротационна симетрия. При нея избираш ос в пространството и около тази мислена ос завърташ еднакви предмети. Например, разполагаш еднакви столове около кръгла маса на равни разстояния.

Транслационна симетрия. Тук взимаш няколко еднакви обекти, например три еднакви вази, и ги разполагаш в пространството в редица, на равни разстояния една от друга. Транслационната симетрия е придвижването на обект по продължение на права и поради това в интериорния дизайн се използва, за да се създаде усещане за движение. Най-често се наблюдава при подови настилки и тапети, но може да се постигне и чрез декорации, след малко ще видиш как.

Асиметрия. Е, няма смисъл да има добра фея, ако в приказката няма злодей. Асиметрията е умишлено нарушаване на симетрична подредба с цел да се привлече вниманието. Например, искаш да привлечеш вниманието към дадена статуетка или супер дизайнерски фотьойл, или си търсиш лесен начин да създадеш точка на артистичен фокус (от предния път).

Това е. Не боли,нали?

… Нали?

И сега искам да поставя ударение на най-често използваните симетрии в пространството. И те според мен са тези

01 | Огледална симетрия в цялата стая

 Как да постигнеш съвършенство в интериорния дизайн
Най-често тази симетрия се наблюдава в големи стаи, в които вратата е разположена централно. Също е най-срещания подход при проектиране на спални. Пространството се проектира огледално спрямо мислена ос, която върви през цялата стая. Ако вратата е разположена централно, тогава и оста на симетрия тръгва от средата на вратата и върви по дължина на стаята чак до края й. Всичко, което виждаш от ляво, го виждаш огледално и от дясно. Разбира се, малките аксесоари, може да се различават. Симетрията се постига чрез мебелирането.

В един идеален свят всички стаи ще са проектирани с оглед на постигане на такава симетрия, в нашия свят, обаче, архитектите хич не искат да се постараят в тази насока. Затова ние слагаме изключения за вратата.

Дори и вратата да не е разположена централно, пак може да проектираш помещението си спрямо мислена ос на симетрия. В този случай може да разположиш оста където пожелаеш. По дължината на стаята. По ширината на стаята. По диагонала на стаята.

02 | Огледална симетрия в определен участък

 Как да постигнеш съвършенство в интериорния дизайн
Не всички стаи са достатъчно големи, за да постигнем огледална симетрия в цялото пространство. Например, коридорите – обикновено са тесни и дълги, няма място за обувки 48-ми размер, камо ли за дублиране на мебели от ляво и дясно. Банята също е пример за малко пространство, където се търсят други решения.

Пък и не само големината на стаята е от решаващо значение. Може да имаш стая с много функции, където е немислимо да сложиш два дивана, просто защото имаш нужда да разположиш нещо друго. Огледалната симетрия все още е постижима. На една стена.

Тук използваш един централен обект, за да създадеш фокусна точка – например скрин или огледало, и използваш допълващи обекти – лампи, вази, други еднакви декорации, от двете страни, за да постигнеш усещането за симетрия и баланс.

Така по продължение на   коридора ти може да има един скрин в ляво, но над него да е разположена централно картина или голямо огледало, а от двете му страни две еднакви лампи. Готова си, имаш баланс.

03 | Транслационна симетрия

 Как да постигнеш съвършенство в интериорния дизайн
Много й е сложно името, знам. Но пък за сметка на това е лесна за постигане.

В приложената снимка искам да ти покажа тази трапезария. Тя е пример за няколко симетрии и асиметрии едновременно. Виждаш ли ги вече? Ето ги:

  1. Огледална симетрия по дължината на стаята, всичко от ляво е разположено и от дясно.
  2. Огледална симетрия на една стена. В дъното на трапезарията е разположен един скрин с две еднакви лампи ляво и дясно и две подобни картини.
  3. Транслационна симетрия. Три еднакви вази на равни разстояния по дължината на масата. Полилей с шест еднакви аплика, разположени на равни разстояния. Това е транслация на обекта по продължение на оста. Симетрия, и пак симетрия.
  4. Асиметрия. Видя ли я? Ако още не си я видяла, ще ти я покажа в следващата точка.

В допълнение към транслирането на еднакви обекти по права, искам да кажа, че разполагането на подобни, но различни по-големина обекти по права също е вид транслационна симетрия. Създава усещане не само за движение, но и перспектива. В този смисъл, ако се дразниш от идеята да имаш три еднакви вази на равни разстояния една от друга, може би ще приемеш идеята да имаш три подобни вази / рамки за снимки / друго в три различни големини на равни разстояния една от друга?

04 | Асиметрия

 Как да постигнеш съвършенство в интериорния дизайн
В това съвършено симетрично пространство, с абстрактна картина за фокусна точка в центъра, първото нещо което виждаш е артистичната асиметрична скулптура от бяло дърво. И след това бялото цвете в ляво. Защо? Защото те са двата обекта, които нарушават симетрията. Очите ще видят първо всяко нещо, което нарушава симетрията. И това е търсен ефект, когато искаш да акцентираш върху дадена конкретна вещ.

Видя ли вече асиметрията в трапезарията от точка три?

  • малката ваза в ляво на скрина;
  • черната метална скулптура в дясно на скрина;
  • различните цветове и геометрични шарки в картините;
  • различните цветове на столовете от ляво и дясно;
  • различните цветове на столовете в близкия и далечния края на масата.

Да, цветът може да бъде инструмент за постигане на асиметрия също.

Великолепен дизайн, въпреки, че му липсват пердета и первази към таван. Асиметрията е част от симетрията на това пространство, тя е едновременно видима и невидима.

А сега вече можеш да направиш това и ти. Съвсем сама.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки: # zgallerie.com

01 | zgallerie bedroom decorating | dustjacket-attic.com | zgallerie sancturay living room | mylittleitch.tumblr.com

02 | decorpad.com | decorpad.com | traditionalhome.com |

03 | hative.com | zgallerie morgan canister | zgallerie accolade vase | zgallerie bubble frame

04 | zgallerie.com

Харесва ли ти тази статия?

Помогни ми, така че моето начинание за живот, пълен с красота да докосне и вдъхнови повече хора. Сподели статията с приятелите си или я харесай от бутона долу.

Препоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК