Една сутрин, като бях на девет, майка ме събуди със силно притеснение в гласа. Извадила всичко от кухнята, за да чисти шкафовете, но като се опитала да върне по места, не успяла да нареди тетриса обратно. Беше пред разплакване. Опитвала с часове. Вероятно вече е и подозирала, че си има дете, в чиито вени геометрията тече на воля, щом стигна до мен. Лошото беше, че аз взех, та й потвърдих подозренията. Гледах и сравнявах обеми едно известно време, после й подредих шкафовете. Лошо беше, защото това официално документира моята склонност към ред и тя бе експлоатирана с пълна сила години наред. Чак в университета поумнях малко и ми хрумна да й начертая схема – да си реди по нея.

Сигурна съм, че тази история може да я разкаже всеки, в неговия си вариант. Кухнята все си е така. Най-любимото място, най-многото вещи. Място няма, не стига. Никога не е стигало. На никого. Е, аз обичам кухнята, обичам да готвя. Обичам и реда, направо страдам от обсесивно разстройство на тая тема. Да видим какво ще излезе от комбинацията на тези ми две страсти.

Пет съвета, които ще ти помогнат да организираш кухнята веднъж завинаги.

01 | Зонирай

5 съвета, които ще ти помогнат да организираш кухнята веднъж завинаги
Това вероятно вече си го чувала от мен, терминът е от проектантската ни практика. Ние зонираме всичко, до което се докопаме. И в кухнята пак така.

Да зонираш в  кухнята, означава да създадеш каталожна класификация и ясно определени места за своите вещи, според твоето собствено поведение и начин на готвене. Означава да имаш шкаф, който е само за пекарство и сладкарство, шкаф/рафт за кафе, чай и принадлежности, отделно място за варивата, за зеленчуците, шкаф за подправките, зона за чинии и посуда за сервиране, зона на тиганите и тавите, зона на препаратите за чистене.

Самата зона трябва да е зонирана вътрешно още веднъж, например в шкафа за подправките – от ляво са подправките за сладкарството, от дясно са подправките за кулинарството, по средата са подправките за месото. Примерно.

Защо? Защото ако печенето на един сладкиш започва с изваждането на кухненското кантарче, мерките, ситото за брашно и тавата, то готвенето на едно ястие с месо започва с ваденето на дървените дъски, острите ножове и тежките чукове. Зонирай си нещата, така че да са заедно според вида на твоята дейност – да са ти удобни всичките накуп. Чукът за месо няма смисъл да седи при формите за коледни сладки. Разбираш ме, нали?

В случая  думата зона е условно казана и може да разбираш дори определен рафт като зона. Но веднъж определена, си я спазвай и винаги връщай нещата на същите места, така ще ги намираш със скоростта на светлината дори и със затворени очи. Ставаш като яхтените капитани – могат да готвят и на пълна тъмница.  Те спазват зонирането и затова могат да ти приготвят боб само на звездна светлина, даже да ти го сервират, дори когато ти не виждаш къде точно ти седи чинията в непрогледния морски мрак. Това не е пример, това е истински разказ от моите ветроходни  плавания по моретата.

02 | Дръж ги наблизо

5 съвета, които ще ти помогнат да организираш кухнята веднъж завинаги
Всяка кухня е различна и разликите идват от самите нас, като готвачи. Аз готвя най-редовно това, ти – онова, а моята приятелка бейби В. пък все пече сладкиши. Всеки с неговите си любими ястия. Затова ти определи наредбите по себе си, така че това, което правиш най-често, да ти е най-удобно и най-наблизо. Ако печеш джинджифилови сладки веднъж в годината няма никакъв смисъл формите и такъмите за тях да стоят на първа линия в шкафа точно до печката. Може да ги качиш и на някой по-висок рафт. Приоритетите идват от теб.  Ако пък не минава ден без да нарежеш сто салати, търси да разположиш зеленчуците, уредите, купите и съставките за дресинг възможно на най-удобното и близко до твоето работно място.

Същото се отнася и до сервирането на масата, ако масата ти за хранене е отдалечена от кухнята, то чиниите и приборите най-добре да стоят в близост до масата, не до кухнята.

03 | Дръж ги еднакви

5 съвета, които ще ти помогнат да организираш кухнята веднъж завинаги

Тайната на доброто организиране е в съдовете за съхранение и… еднаквостта. Купувай си еднакви като форма и дизайн буркани, кошове и кутии, равни отгоре,за да можеш да ги поставяш едни върху други. Еднакви, но с различна, подходяща за предназначението им големина. Те не само пасват идеално, когато се поставят едни над други, но когато отвориш шкафа, еднаквите съдове за съхранение създават чувството, че си отворил часовник. Симетрията и еднаквостта, винаги създават чувство за изрядност и подреденост.

 1. Като цяло пластмасовите опаковки, в които се опакова е добре да се изхвърлят и съдържанието на пликовете, каквито са захар, кафе, варива, брашна, е препоръчително да се пресипва в стъклени буркани.
 2. Подправките също е добре да се пресипват в малки бурканчета, може дори да си изработиш собствени етикети за тях.
 3. Подредбата на зеленчуци в специални за тях стъклени кутии е също голямо удобство и удоволствие при готвене.
 4. Дребни неща, също пликове с чипс, вафли (ако въобще купуваш) може да разполагаш в красиви кошове или кутии.
 5. Дъски за рязане, тигани, ножове, особено когато се купуват еднакви, но различни големини, също стоят красиво, когато са подредени на рафт или на врата.

Шкафът ти ще блести. Лесно ще намираш нещата си, лесно ще ги вадиш, а когато го отвориш, ще си готова за снимка в каталог, толкова ще е красиво.

В тази насока, нека да кажа един трик за съхранението на чаши и чинии.

Не изхвърляй  кутиите, с които си купила чашите и чиниите. Поне не всички. Извади и сложи на рафта или в шкафа само тези, които използваш в ежедневието. Когато чашите не са разопаковани от кутиите си, те могат да се съхраняват по много на много малко пространство. Вярваш или не, аз съхранявам 90 чаши на 2 рафта с размери 50х50 см единия. Успявам да го направя, защото слагам кутиите им една върху друга. На рафта в кухнята стоят отворени само чашите и чиниите, които ползвам в ежедневието. Всичко останало е паснат до милиметър тетрис от кутии, които отварям има-няма три пъти в годината.

Като цяло, купуването на стъклени буркани и  кутии за съхранение, красиви кошове и други кутии за кухнята е немалък разход. Но ти не се отказвай. Почни от някъде. Буркан за захар, после за брашно. Една кутия за сладки, една за кафе. Малко по малко. Често кухня се събира с години. Ще стане, имай търпение.

04 | Виж пространството

5 съвета, които ще ти помогнат да организираш кухнята веднъж завинаги
Сещаш ли се за Аватар, филмът, който покори милиарди сърца преди няколко години. Спомняш ли си ключовия поздрав между извънземните? Аз те виждам, така беше. Но не „виждам” по смисъл – гледам към теб, а виждам същността ти, виждам в теб.

Това искам да ти кажа и аз днес. Виж пространството. Не просто да се огледаш наоколо, а да видиш всички възможни места, които можеш да използваш, за да организираш по-ефективно. Всеки милиметър в кухнята ти може да има функция. Не го оставяй неизползван.

 1. Често има празно пространство между челния ръб на рафта и вратичката на един шкаф. Използвай го – закачи си на вратичката разни дребни неща, които ползваш редовно.
 2. Между страницата на хладилния шкаф и печката има пет сантиметра разстояние? Чудесно, сложи си дълги тесни рафтчета за подправки или магнитна поставка за ножове там.
 3. Видяла си някъде магнитна стойка за буркани с метални капачки? Супер, монтирай я на дъното на някой рафт, ще използваш празното пространство, което винаги се получава отгоре.
 4. Чудиш се дали може тази кукичка за хавлии от банята да я използваш за нещо в кухнята? Можеш. Няма значение, че я използваш не точно по предназначение. Хрумнало ли ти е, изпълни го.
 5. Чудиш се дали подрафтовите кошове и допълнителните стойки за окачване към вътрешната част на врата, които се продават в супермаркета, ще ти свършат работа? Още от сега ти казвам – да.
 6. Трябва да избереш между издърпващо се чекмедже или отварящи се врати? Избери чекмедже. Винаги е по-удобно за работа. Професионалните кухни са 95% проектирани с чекмеджета.

Ти продължи списъка от тук…

05 | Повярвай на себе си

5 съвета, които ще ти помогнат да организираш кухнята веднъж завинаги
Това е точка, която, вярвам, ще ти е от полза, ако тепърва започваш своята кухня. Да, ти вероятно ще имаш проектант, който  ще се погрижи за проектирането и изпълнението на твоята кухня. Но този проектант не си ти. Той не яде това, което ядеш ти. Той не готви на 4 котлона едновременно, както готвиш ти. Той няма 9 тигана и 15  ножа, както имаш ти. Този проектант ще ти проектира нещо по стандарт. А стандартите се прилагат тогава, когато клиентът не знае какво иска или го няма, за да каже какво иска. Ти, обаче, бъди клиентът, който знае какво иска.

Използвай знанията на своите мебелисти за физическата направа на  кухнята си, но използвай собствения си опит, за да направиш проекта си сама. Кажи точно какво искаш, къде го искаш. Кажи, че имаш 9 тигана и искаш да имаш специално място с издърпващо се рамо за тях. Кажи, че имаш 15 ножа и още толкова дъски за рязане и искаш да имаш специално чекмедже за тяхното подреждане. Помисли два пъти, три пъти… сто пъти преди да кажеш, но кажи всичко каквото искаш, кажи всичко къде го искаш.

Ти можеш да проектираш, просто не умееш да чертаеш. А от личен опит да ти кажа, то не ти и трябва.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Всички снимки от тази статия и още идеи може да видиш в моята галерия в Pinterest тук.Препоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК