Днес някак си много ми се пише за цветя. Не само защото току що мина 8-ми март и ми се ще да ти подаря малко цветя, но и защото вече идва пролетта. Баба Марта ни позволи да видим зимата за последно тея дни, беше прекрасна и снегът беше вълшебен, но това му беше май всичкото. Сега идва времето на пролетта и цветята и на мен много много ми се пише за това. Така че – цветя. В интериора, под формата на завеси, дамаски, възглавници, килими, тапети. Винтидж или модерни, по твой избор, но най-вече вечните въпроси как да съчетаваме флоралните десени така, че да бъде превъзходно, вълшебно и винаги успешно.

Цветята като цяло са малко капризни за съчетаване, питай всичките ми приятелки – вечно се оплакват, че все нещо не им се получава. И причината за това отчасти е, защото цветята внасят много хаос с различните си форми и многото си цветове. Бъбриви са, разпиляни са, но ей богу – красиви са. Усилията да се научим да ги съчетаваме си заслужават, въпреки че пътят е малко трънлив и дълъг.

Аз обичам много цветята у дома, всичко е в цветя, на където и да се озърнеш, даже и в гардероба ми да влезеш пак са там – под формата на рокли и чанти. А моите четири тайни за успешното съчетаване на дамаски и десени с цветя не са никак, ама никак сложни.

01 | Съчетай ги с плътни цветове

Как да съчетаваме успешно дамаски и десени на цветя

Това ти позволява да имаш център, акцент или фокусна точка, който е наситен, динамичен, хаотичен, цветен и адски активен, но около него да цари спокойствие и тишина.

Плътните цветове около многоцветни, дори около едноцветни десени с цветя имат този ефект – успокояват твърде активните форми и ги балансират. Хем имаш бум и уау, хем не те боли главата от това.

Тайната тук е плътните цветове да са извадени от флоралния десен, тоест да се повтарят с цветове във него. Или да са неутрални. Това означава, че ако имаш лилави и сини цветя, ще търсиш част от това лилаво – който и да е негов тон, сянка или нюанс – да попадне на стените, мебелите или пода под формата на плътен цвят. Може да имаш два плътни цвята дори, които да са взети от тази дамаска. Приоритет на плътните цветове ще дадеш според собствените си предпочитания. Ако вземем първата снимка за пример, аз ще извадя преобладаващ плътен цвят за стените и килима в стаята – лилаво, но имам поне 5 приятелки, които ще извадят светло синьото.

Или неутрални. С неутралните човек може да променя цветните дамаски колкото си иска. Пример тук е третата картинка в неутрална среда – може да сменяш цветните десени на леглото както си поискаш, докато във втората картинка – с лилавите и сините стени и завеси ще бъде малко трудно и винаги ще трябва да се придържаш към приблизително едни и същи цветове. Най-лесно се работи, когато околното пространство е бяло (първата картинка).

Плътните цветове също са подходящи не само в околното пространство, но и между цветните дамаски, когато съчетаваш възглавници например. Имаш 5 различни възглавници на цветя, за да успееш да ги съчетаеш, обаче, ще ти трябват поне 2 или 3 между тях с кореспондиращ плътен цвят (или цветове). В този случай той ще бъде нещо като разделител на хаоса и ще ти позволи да видиш всеки отделен десен, те няма да стоят размити заедно, а ще изпъкват красиво.

02 | Съчетай ги с геометрични форми

Как да съчетаваме успешно дамаски и десени на цветя

Цветята успешно се съчетават със всякакви геометрии, било то ретро, модерни, мистични или футуристични. Когато не искаш да имаш плътни цветове, може да използваш геометрични форми. Поради повторяемостта си те играят същата роля както плътните цветове. Само че са една стъпка по-сложни, защото тук освен условието за повторение на цветовете, ще трябва да търсиш стилово съчетание между формите.

Сега, малко е трудно да кажеш коя форма към кой стил принадлежи. И все пак, често разпонаваме карета, тесни райета и полка точки като винтиджни форми. Те биха били подходящи, когато имаш уклон към винтидж подходите в изобразяване на цветя. Всякакви широки райета, зиг-зази, диагонали се считат за модерни и тогава успешно съчетание ще бъде подобно модерно изобразяване на цветя.

Разбира се, стилове много и всякакви, а формите, които им принадлежат – често под въпрос, така че едно малко проучване по въпроса с геометриите може да ти е от полза или ако не ти се задълбочава чак до там – съчетавай си цветя и геометрии по начин, който намираш за красив. Грешно няма. Еклектиката е преглътнат факт.

Може да забравиш условието за стил, но не и за повторяемост на цветовете.

03 | Съчетай ги с други цветя от същия стил

Как да съчетаваме успешно дамаски и десени на цветя

Така, точка едно и две горе-долу описват нещата, когато имаш една основна дамаска на цветя. Тя може да е изложена на толкова голяма площ – легло, диван, пердета, че въобще да не се наложи да имаш нужда от втора в същото помещение. Но когато искаш да вървиш по трудния път с тръните – онзи, по който се наемат само амбициозните, то втора или трета дамаска с цветя ще бъде предизвикателство. Това предизвикателство, обаче, също си има тайни, а аз вече ти ги казах.

Първата тайна успешно да съчетаеш няколко дамаски на цветя е в повтарящите се цветове. Избираш дамаската си с най-много цветове, няма значение колко са те, за основна и я държиш за мостра на всички останали. Имаш червено, розово и зелено в едната – задължително трябва да ги имаш и в другата, нищо че ще бъдат в различно съотношение. В първата може да има и жълто, което да не присъства във втората, но ще търсиш липсващият цвят да присъства в третата и така докато не ги повториш всичките. Искаш да оставиш един цвят неповторен – за акцент – в основата на плата или в най-голямото цвете например – може, да, но го дръж само един.

Втората тайна, и тук вече не можеш да избягаш с оправданието за възхода на еклектиката, е условието за стил. Искаш успешно съчетание на няколко дамаски с цветя. Трябва да държиш стилът им да е един и същ. Хън-мън и прищявки тук не са ти позволени, поне ако искаш да имаш успех.

И третата тайна на успешното съчетание на няколко дамаски от цветя е те са в нечетно число. Което и да е нечетно число – три, пет, девет. Това ти позволява да имаш център и еднакви дамаски за симетрия ляво и дясно или горе и долу като по този начин ще успееш да внесеш логика в съчетанието си, не само красота.

Така, три неща помниш, когато искаш много и различни цветя – повтарящи се цветове, стил и нечетни числа. Четвъртото, което трябва да се запомни тук ще го извадя в отделна точка, защото то някак си тежи повече от всичко друго взето накуп.

04 | Дръж ги с различни големини

Как да съчетаваме успешно дамаски и десени на цветя

Искам да ти покажа една снимка от моята колекция любими, на която имам поне по пет резервни копия он- и офлайн. Две неща мога да споделя за тази снимка – ясно е и е отдавнашен факт, че при мен тенденцията е да съм по-благосклонна към тъмните цветове и дървото като материал, затова ми е толкова любима. Но. Това, което е малко странно в случая е, че аз въобще не харесвам тези дамаски на цветя по отделно – нито като индивидуални десени, нито като материали. Не бих ги избрала за дома си, ако ще да ме заплашват с агресивно настроени извънземни. И, въпреки това, тази снимка е моя любима. Защо? Не само заради тъмните цветове и светлината в кадъра. А и заради удачното съчетание на дамаските в едно красиво цяло, което рядко може да се види при 7 различни десена накуп. Тази снимка показва съчетание на 7 различни десена, които съдържат всичките изисквания от предходните точки, но и е демонстрация на правилото за различните големини.

Различните големи създават игра и са най-голямото условие за успешното съчетаване на различни флорални десени. Въобще, искаш ли повече от един десен, никога не избирай втори със същата големина на цветята. По-малки – да, по-големи – да, но не и същите. Вторият, третият, петият … стотният десен трябва да имат различни големи на изобразените цветя. Това е. Плюс другите условия – да, но това е главното.

Като цяло е редно по-големите площи да приемат по-големите форми, например когато имаме десени, разположени на различни по големина площи – диван, възглавница, перде, килим.

Различните големини са изискване за успешно съчетание не само, когато имаш няколко флорални десена, но и когато комбинираш флорални с геометрични форми от точка 2.

И така, имаш четири точки и една малка условност, че точка 1 и 2 са горе-долу едно и също, предвид факта, че имат една и съща цел. Сега трябва да ги вземеш и четирите точки и да ги смесиш в микс. Упражнявай всяка по-отделно, наблюдавай по каталози онлайн тук и там, накрая приеми предизвикателството на флоралните дамаски и ти гарантирам, че дългият преход по трънливия път, на който те сложих днес, ще си е заслужвал до последната милисекунда.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!
С любов,

Снимките от тази публикация и още прекрасни идеи ще видиш в моите галерии в Pinterest Bedrooms | Design 101 | DecoratingПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК