Темата за използването на топлите и студените цветове в интериорния дизайн е толкова основна, че направо ми настръхнаха косите миналия път, когато си дадох сметка, че не съм писала за нея! Ужас. Затова днес, без предисловия, без моите лафове за извънземни и без общо-житейските ми приказки, мисля да се гмурваме.

Истината е, че темата е много много голяма. Толкова голяма, че пак са ми настръхнали косите. Колко може да се каже от веднъж? Нямам отговор на този въпрос, затова мисля да кажа на кратко от всичко, или поне от почти всичко. Пък ти, ако проявяваш интерес, винаги може да ми зададеш конкретен въпрос, с който да разясняваме с повече коментари този или онзи аспект.

Имайки основата за работата с топли и студени цветове в интериорния дизайн, каквато ще получиш с настоящата статия, ще получиш и много отговори за себе си, когато съставяш цветовата схема на своя дом.

Добре, като за начало, искам да се върна към една диаграма от преди година, която чертах по повод статията Как дизайнерите комбинират цветовете. И искам отново да я приложа тук, за да може отново да повторим (тук по-кратко отколкото там) няколкото базови положения.

Как да използваш топлите и студените цветове като експерт

В теорията на цветовете 3 цвята се наричат първични, още основни – червеното, жълто и синьо, отбелязани  на диаграмата с номер 1. Цветовете с номер 2 са съставени от комбинацията между първичните цветове и се наричат второстепенни цветове. Това са лилаво, оранжево и зелено.

Всички останали цветове произлизат като комбинация от тези 3 основни и 3 спомагателни цвята.

Когато тези цветове не са смесени с бяло, черно или сиво, те се наричат чисти цветове. Когато към даден чист цвят добавим бяло, получаваме нов цвят, който се нарича нюанс на чистия цвят. Когато добавим черно – новият цвят се нарича сянка на чистия цвят.

Така, до тук припомняне на термини. Сега по същество.

01 | Какво е топъл и студен цвят?

Как да използваш топлите и студените цветове като експерт

 1. Топлите цветове според теорията на цветове са всички цветове, в чийто състав участват червено и жълто. Това в диаграмата на цветове е цялата дясна половина, и конкретно – червените, оранжевите и жълти цветове и техните всевъзможни комбинации.
 2. Студените цветове в теорията са всички цветове, в чийто състав участва синьо. Това е цялата лява половина на диаграмата.
 3. Бялото се възприема за студен цвят, респективно всички нюанси на чисти цветове се водят за по-студени в температурната скала. Тоест, може да имаш студен червен цвят, въпреки че червеното като чист цвят е топло. Когато се говори за студен червен цвят означава, че в състава на червеното е влезнало бяло. Пример за това е розовото, което е съставено от червено и бяло. Като цяло е топъл цвят, но спада в по-студената температурна скала на топлите цветове.
 4. Черното е прието да се разчита като топъл цвят, респективно всички сенки на чистите цветове се възприемат като по-топли в температурната скала. Пример, синьото като чист цвят е студено, но ако в състава му участва черно, тогава то се чете като по-топло синьо.
 5. Гранични цветове по отношение на топлината в диаграмата на цветовете според теорията са зеленият и лилавият цвят, респективно извън диаграмата граничен е сивият. В чистия си вариант зеленият например е съставен от 50% синьо (студен цвят) и 50% жълто (топъл цвят). И въпреки, че е граничен цвят, чистото зелено все пак се чете като студено, чистото лилаво отново се чете като студено, чисто сивото – и то студено. Ледът винаги гаси огъня, ако търсиш асоциация, за да запомниш това. Комбинациите, обаче, на тези гранични цветове с топлите вече се водят за топли. Например, жълто-зеленият цвят е откровено топъл.
 6. В температурната скала има и още едно измерение. Ако добавянето на черно и бяло към чист цвят може да се представи като слизане в дълбочина, това по-скоро може да си го представиш като придвижване по часовниковата стрелка. Колкото повече един цвят се доближава до червеното, за толкова по-топъл се счита той. Пример, червено-оранжевото се намира в диаграмата по близо до червеното, отколкото е жълто-оранжевия цвят и следователно по този критерий първият е по-топъл от втория. И двата са топли, но единият е парещо топъл, казано на наш си език, а другия е просто топъл.
 7. Същото придвижване става и от другата страна на диаграмата, по посока към синьото. Колкото по-близо стои един цвят до чистото синьо, толкова по-студен е той. И по този критерий, синьо-лилавото е по-студено от червено-лилавото.

Накратко, топъл и студен цвят в чист вид може да имаме само ако цветът е чист. Във всяко друго отношение имаме студено-топъл, топло-студен и термини като по-топъл и по-студен. Генерално обаче делението е валидно и е коректно да се каже, това са топлите цветове, това са студените цветове.

02 | И какво от това?

Как да използваш топлите и студените цветове като експерт
Да знам, че тоя въпрос ти се върти в главата поне от 3-та точка насам, а може и по-отпреди. Каква полза за нас и нашия дом като знаем това? Ето, сега стигам до истинския смисъл на цялата тази работа.

 1. Топлите цветове са стимулиращи. Червените, оранжевите и жълтите цветове, както и всички бели, които клонят в тази посока активират нашите ЕМОЦИИ. Това е една от причините червеното да е толкова успешен цвят по етикети на продукти, коли, червила. Топлите цветове, поради това си качество, намират успешно приложение във всички пространства, където се цели социализация и комуникация. Такива са ресторанти, барове, кафенета. У дома тези помещения са кухнята, всекидневната, трапезарията.
 2. Студените цветове са успокояващи. Синята част на спектъра, заедно с всички студено-кафеви, сиви и студени бели цветове притежават всички качества на спокойствието, концентрацията и активират нашия ИНТЕЛЕКТ. Тези цветове успокояват силните емоции и изострят нашите мисли, позволявайки на мозъка да постигне най-добрата си форма. Поради това студените сини цветове са толкова популярни в бизнес облеклата и полицейските униформи, чест избор за цвят в банки и офиси. У дома студените цветове са подходящи в личните стаи, където се търси уединение, спокойствие и почивка. Това са спалнята, офиса, бебешката стая, банята. И въпреки, че на спалнята се гледа като на място, където трябва да цари емоцията и любовта, факт е, че ако е изпълнена с активни топли цветове е много възможно ти да не успяваш да се наспиш добре в нея.
 3. Топлите цветове имат тенденция да вървят към нас. Това са изследвания по отношение работата на нашия мозък и са валидни за всички сфери, където се използват цветове. Топлите цветове се възприемат сякаш са по-близо до нас и в изобразителното изкуство се използват за рисуването на предни планове в картината. А в интериорния дизайн – за да се намалят оптично големите пространства. Стени, боядисани в топли цветове се възприемат сякаш са по-близо до нас, отколкото реално са.
 4. Студените цветове имат тенденция да се отдалечават от нас. В изобразителното изкуство се използват предимно студени или по-студени цветове за рисуване на задни планове и създаване на по-голям обем. В интериорния дизайн, респективно, ние използваме тази особеността на мозъка във възприемането на цветовете, за да създаваме илюзия, че едно пространство е по-голямо, отколкото реално е. Стени, боядисани в студени цветове се възприемат сякаш се отдалечават от нас и една стая изглежда по-голяма, отколкото реално е. Този ефект се засилва, ако мебелите са в топли цветове – така създаваш два плана, единият от които върви към теб, а другият се отдалечава от теб – това илюзорно още повече увеличава пространството между тях.

03 | Как да използваме това?

Как да използваш топлите и студените цветове като експерт
Вече знаеш теоретичните положения, вече знаеш и истинската същност на  цветовете и тяхното поведение. Сега да видим третата част – приложната. Как да прилагаш студените и топлите цветове у дома, как да ги комбинираш, така че да постигнеш перфектния баланс.

Преди всичко, когато решаваш цветовете у дома, трябва да решиш какъв е ефектът, който една стая трябва да постигне. Искаш тя да бъде доминиращо студена (лична) или преобладаващо топла (социална). Това е базата, на която да избереш и разработиш своята палитра. Подробности в детайлите при избора на конкретни цветове и комбинации вече може да прочетеш и в статията Как дизайнерите комбинират цветовете.

Измежду текстовете на тази статия сложих и някои снимки, които искам на кратко да  коментирам тук.

 1. Първите снимки са демонстрация на два 100% топли интериора.
 2. Вторите снимки респективно са демонстрация на два 100% студени интериора.
 3. И третата снимка показва интериор, който е комбиниран с топли и студени цветове.

Кой подход ти харесва? Знай, че тук няма грешен отговор, наистина. Верният отговор е твоят отговор, защото всичко е въпрос на много лично решение.

И тъй като напрактика може да се оформят стотици възможни схеми и подсхеми при работата с топли и студени цветове и тяхното съчетаване в интериорния дизайн, нека за сега сведа нещата до две основни стратегии.

Стратегия 1. Изцяло топъл или изцяло студен дизайн. В тази стратегия построяваш цветова схема, която е изцяло базирана на едната половина от диаграмата на цветовете, без да използваш нищо от нейната противоположна. От познатите ни цветови схеми (от статията Как дизайнерите комбинират цветовете) на тази стратегия ще съотвества само аналогичната цветова схема.  Генералния съвет към теб, когато използваш този подход, е да спазваш различните цветове да имат еднакъв интензитет, да са сходни по температура. Златните и сребърните цветове тук биха били успешните акценти, защото те се възприемат за пикове в температурите – златното сътвено би било цвърчащо топло, сребърното – ледено студено. Пример за тази стратегия са интериорите от снимка 1.

Студените интериори от снимка 2 отново са пример за тази стратегия, но при тях е постигната повече динамика в пространството чрез използване на множество различните тонове и нюанси на основния и аналогичните му цветове. Основното звучене за студено се е запазило, но интериорите са по-динамични в сравнение с показаните в снимка 1. Тук отново трябва да избягваш резки промени в температурите – множество да, но сходни по температурно звучене цветове.

Стратегия 2. Смесен дизайн, желателно преобладаващ в една от двете посоки – топъл или студен. От познатите цветови схеми тук ще може да избираш между всички с изключение на аналогичната, които са построени имено на този принцип – топъл цвят и противоположния му студен цвят (пак от статията Как дизайнерите комбинират цветовете). Тук избираш основното звучене на стаята да бъде топло или студено, но за да създадеш едно по-балансирано пространство използваш противоположни по температура цветове. Те може да бъдат част от схемата (пример за този интериор е снимка 3) или да се използват интериорни акценти с противоположните по температура цветове.

Когато това е твоят подход, генералният съвет към теб е да съблюдаваш топлите и студените цветове да се намират на едни и същи разстояния по двете направления на температурната скала, да няма прекомерни скокове между твърде студено към прекалено топло – като звучене трябва да са равно противоположни.

Това е за днес мисля, но обещавам, че по темата няма да останем само с тази статия.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки: archzine.fr | zgallerie.com | abeasley.com | issuu.com/trowbridgeПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК