Като цяло не е лесно да кажеш „топ 5 на интериорните аксесоари за дома”, поради простата причина, че те са много. Адски много. Отиваш на сайта на която и да е голяма марка за дома и в секция „интериорни аксесоари” ще видиш безобразно много артикули, групирани в още по-безобразно-много категории. Почти не можеш да им хванеш категоризацията, още повече, че всеки магазин ги категоризира различно. Някъде картините се водят интериорен аксесоар, на друго място ще ги видиш в графа „арт”, на трето – „стенна декорация“. После, хвани вазите – почти навсякъде са самостоятелни, както си е редно, и все пак – има някои единични  места, където попадат в секция „и джунджории”. Тоест, светът на интериорните аксесоари е много, ама много обширен, няма мега точна яснота кое къде да се отнесе, но едно е ясно със сигурност…

Не може дом без интериорни аксесоари. И сега защо?

Първо. Защото интериорните аксесоари внасят една контролирана доза хаос и неподреденост у дома. Домът няма как да бъде излъскан шоуруум, обаче когато го подредиш и обереш от полезрението всички дрехи, списания, книги и въобще всички домашни вещи, той става точно това – излъскан шоуруум. Скучно. Неуютно. Студено. Непривлекателно. От друга страна не може да си мяташ вещите нагоре-надолу само и само да създадеш обратното на горните усещания. Домът ти трябва да е хем мега подреден и обран, хем да е интересен, уютен, топъл и привлекателен. Това са интериорните аксесоари на първо място. Контролирана неподреденост с цел домашен уют.

Второ. Интериорните аксесоари създават или подсилват интериорния стил. Да знам, че всички всъщност се оказваме фенове на еклектиката, но дори еклектиката не е безотговорно и безмилостно смесване на стиловете, там пак има ред, за да получиш все пак накрая някакъв, макар и еклектичен, стил. Интериорните аксесоари са различими в своя стил и чрез тяхното съчетаване, въобще благодарение на тяхното присъствие, един дом може да заеме категорична позиция по отношение на интериорните стилове.

И трето. Интериорните аксесоари внасят цвят у дома. Това го видя в статията миналата събота, днес просто за пълнота го споменавам, да не ме хокаш, че пропускам разни работи. Интериорните аксесоари може да бъдат неутрални от към цвят, но също могат да превърнат пространството в цветна градина, както и да му придадат студенина или топлина. И с това си качество, интериорните аксесоари може да и напрактика участват в изграждането на цветови схеми в интериора. Ако имаш цветова схема от 3 цвята, но искаш да ги балансираш с четвърти, е, тогава този четвърти цвят може успешно да бъде внесен чрез аксесоар.

И нека кажа едно условие към заглавието за „топ 5”. Топ 5 на интериорните аксесоари от гледна точка на:

  • лесно обслужване, малко щети
  • лесно чистене и по-малко бърсане на прах,
  • по-голям единичен обем с по-голямо въздействие.

Керамичните фигурки с котенца между 2 и 5 см също се броят за интериорен аксесоар, но те не са в моя топ 5, когато приложа първия критерий и дори не влизат в моя топ 500 като приложа втория критерий. Разбираш ме, нали? Не че е лошо да имаш сто керамични котенца на перваза на прозореца, само че аз нямам дори бледа идея как ще ги поддържам чисти постоянно, затова при мен те дори не съществуват като възможност.

Добре, топ 5 на интериорните аксесоари след приложени критерии за леснота на използване, леснота на чистене и реално видим интериорен ефект. Или една тема, която би ти била от помощ ако се чудиш, какво точно да купиш за празната си стая, така че да имаш максимална полза от тази покупка.

01 | Възглавници и одеяла

Топ 5 на интериорните аксесоари у дома
Това съм сигурна, че го подозираше още със заглавието – аз си го опявам отдавна и явно няма да мирясам докато не напиша собствена статия за нейно величество възглавницата. Но да погледнем реалността в очите, възглавницата е като мултифункционален продукт – 100 в едно. Хем е мека и подходяща за сядане и облягане, мести се лесно нагоре-надолу, застава навсякъде – ако щеш и на пода, чисти се лесно, внася стил, може да бъде със всякакъв размер, респективно със всяка възможна или невъзможна шарка, с всеки цвят. При това обикновено идват на добри цени, или поне цени, които са икономически изгодни, погледнато през призмата на дългосрочното използване. Подходящи са за всекидневната, детската стая, спалнята, за балкона и в градината, дори в коридора ако имаш обособено място за сядане.

Само че освен възглавниците, у дома са много подходящи и одеялата. Онези, които премятаме през дивана или през облегалката на стола, през люлеещия се стол или през леглото. Те също внасят цвят и хаос и, подобно на възглавницата, предоставят лесна функция – малко да ти застудее докато си гледаш филма и те са там, да ти предложат топлина, без да нарушат красотата на интериора ти. Одеялата, когато се използват от гледна точка на интериорен аксесоар, може – или по-скоро – следва да имат сезонен характер. Отново, подходящи са за всекидневната, детската стая и спалнята, на балкона и в градината.

02 | Килимите

Топ 5 на интериорните аксесоари у дома
Ох, тая моя слабост, наречена килим. Индивидуалните стаи се сдобиват с чар и великолепие в момента, в който се сдобият с килим. Топ интериорен аксесоар без никакво съмнение. Внасят цвят и текстура. А поради факта, че обикновено са доста големи, могат да бъдат и основен носител на настроение, чрез мотивите си. Напрактика, всяка неутрална стая може да се сдобие с конкретен интериорен стил само от единия килим.

С килим в стаята имаш и по-ниско ниво на шум, освен комфорта да стъпваш по меката материя. Подходящ е за всяка стая на дома, с изключение на кухнята, дори и в банята, ако е тя е по-голяма и има душ кабина или вана.

03 | Вазите

Топ 5 на интериорните аксесоари у дома
По отношение на щетите, вазите не са чак съвсем лишени от риск, но пък ако ги избираш големи, поставиш ги сравнително извън натоварените ходови линии на дома, и ако внимаваш малко, може да си запазиш вазата в следващите няколко(стотин) години. Вазите за мен са „арт” и спадат в категорията на картините, ако имам магазин за дома някой ден, ще ги сложа в нея категория. В света има великолепни изпълнения, повечето от тях авторски ръчни изработки, които ще внесат не само уникални цветове у дома, но красиви, разчупени форми. Изборът на ваза е въпрос на интериорен стил, тъй като тя, в много голяма степен, го повлиява. Отново, това е инструмент, с който ще превърнеш неутрално пространство в рустик, модерно или романтично само с помощта на три големи вази.

Вазите, също, са толкова красиви сами по себе си, че вече почти никой няма нужда да слага цветя в тях. Всеобщо се декорират пространства с вази без цветя, по няколко в съчетание.

За мен няма място у дома, което да не заслужава няколко вази. Може би единствено бих ги избягвала в детската стая и кухнята, по ясни причини, но пък не бих ги пропуснала в спалнята и хола, в трапезарията и коридора. За нищо на света. На балкона или верандата, както и в градината, и в банята може да замениш вазите с подходящи саксии. Мисля, че от гледна точка на предназначение, може да се каже, че са заменяеми в тези пространства.

04 | Интериорни кутии

Топ 5 на интериорните аксесоари у дома
Бас ловя, че не знаеше, че имам страст към тях. Не че в къщи е пълно с кутии, даже напротив – нямам нито една на показ, но е така защото не мога да намеря това, което искам. Кутиите са прекрасни и мнооого трудни. Обикновено и много скъпи, тези за интериор. Сякаш всички са се втурнали да изработват вази и чинии, а любимите кутии остават някъде настрани. Разбира се, че е пълно по магазините с лесно чупливи кутии от смола (модерно наречена полирезин), но кой иска у дома такава? Аз със сигурност – не.

Кутиите са интересен и много стилен интериорен аксесоар, когато са изработени от качествени материали, с полускъпоценни камъни и минерали, от дърво или стъкло, с емайл, красиви бои и автентични шарки. Може да са изработени и от интересни хартии, стига да пасват в интериора.

Трудно е да откриеш правилните кутии, но пък ако или когато ги откриеш, можеш да им се наслаждаваш с пълна сила като ги разположиш на видимо място във всекидневната – на бюрото или на масичката за кафе, дори в коридора, ако имаш скрин.

Кутиите, освен интерес в огромни количества, добавят и функция, макар и в малки количества, защото са подходящи за съхранение на малки вещи, които се използват редовно, в това число кабелите за телефона, запалката за свещи, салфетки, химикалки или бижута.

Към категорията на кутиите може да се причислят и красивите отворени купи, чинии и подноси/табли, когато са уникална и красива изработка, и когато в тях се съхраняват малко, но прецизно подбрани вещи – например парфюм, някой и друг пръстен, красива кутия крем за ръце или кутийка с хапчета хранителни добавки, които редовно пиеш (ако въобще пиеш).

05 | Огледалата и техните рамки

Топ 5 на интериорните аксесоари у дома
Би било непростимо да пропусна огледалата в тази класация. За картините – по ще ми се прости, но за огледалата – не вярвам. И ако картините представляват една по-значителна инвестиция, то огледалата обикновено не са така.

За разлика от останалите интериорни аксесоари, огледалата са източник и на много допълнителна светлина в пространството, помниш статията за огледалата нали? Огледалата внасят разкош и стил чрез рамките си. Искаш модерен стил – избери си елегантна модерна рамка, искаш нещо по-класическо, е … рамки има всякакви.

При огледалата, големината не противоречи на пространството. Без значение големи или малки, те са подходящи навсякъде, едновременно в ниски и високи стаи, в малки и големи стаи, и няма значение дали в ниска стая слагаш високо огледало или в малка стая – голямо огледало, те просто са си за там.

Големините на рамките биха имали отношение към обема на стаята, но големината на огледалото – не. Което ги прави прекрасни и перфектни интериорни аксесоари. Дублираш цвят със с тях, когато ги поставиш така, че да отразяват цветове. Използваш рамките им, за да внесеш или затвърдиш определен стил, използваш ги като главна атракция и създаване на интерес. Направо се чудя, защо сложих възглавниците на първо място.

В категорията на огледалата, предимно заради рамките, може да сложиш и рамките за снимки – стенни или настолни. Те ще имат отношение към интериора ти, както и с това, което показват, но най-вече чрез стила, цветовете, големините и шарките на рамките си.

Огледалата са подходящи във всяка стая, без съмнение. Ако вярваш на теориите на Фън Шуй за организиране на пространството, обаче, трябва да знаеш две от многото правила, които това изкуство (тази наука?) поставя пред разполагането на огледала. 1/ Трябва да се внимава огледалата в спалнята да не отразяват леглото, или поне да бъдат закривани нощно време и 2/ Никога не разполагаме огледало срещу друго огледало. Разбира се, това е Фън Шуй. В реалния живот нещата изглеждат както ти искаш и чувстваш за добре.

И за финал. Това е топ 5 на интериорните аксесоари, който цели да ти улесни живота в максимална степен, когато се чудиш какво да избереш и от къде да тръгнеш. Тези аксесоари – всеки един от тях, произволна тяхна комбинация или всичките накуп ще променят интериора на твоя дом чрез стила и цветовете си, чрез формите, големините и материалите си. Използвай ги умело.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки:   # thetraveltester.com

01| naturalmavens.com | decordove.com | hgtv.com  | houseofturquoise.com

02 | buzzfeed.com | rugsusa.com | rugsusa.com | beachblissliving.com

03 | amara.com | zarahome.com           

04 | zarahome.com | anthropologie.com | www.amara.com

05 | anthropologie.com | zarahome.comПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК