Идеи за декорация на дома в традиционния Коледен дух.

За да влезе духът на Коледа у дома е необходима фантазия и любов към Коледа, а аз съм сигурна че за теб тези две условия са налице.

Коледа също е моят най-любим празник. За мен Коледа започва още с деня, в който стартира зимната декорация на дома ми.

Аз деля тази декорация в две части – зимна и коледна. Защо ли? Защото започвам със зимните елементи у дома още през ноември – правя малък зимен град, който стои на показ до февруари. Поставям в бели рамки красиви зимни снимки – разполагам ги в коридора, в спалнята и близо до работното ми място, в кухнята.

Освен зимните къщи и снимките, сменям цветята във вазите с бели, златни и сребърни. Така дори да не е бяла зима отвън, у дома чувството е точно обратно. Около 15 декември у дома се появява коледната елха, входният венец, декоративни табли със златни играчки и други елементи. Това е моята коледна декорация, тя ще бъде свалена някъде през януари.

Сега, искам да те накарам да се замислиш какво ще направиш с дома си тази Коледа. Изгради си план още от сега и действай като професионалист, когато дойде времето.

Зимна декорация на дома

Традиционна Коледна украса на дома

Традиционна Коледа

Нека първо да разпознаем основните цветове на Коледата. За да внесем традиционният коледен дух у дома използваме зелено, червено, синьо, бяло, сребърно и разбира се златно. Може и да ти се струва малко пресилено да се ограничат цветовете само до там, но всъщност това не е ограничаващо въобще, това е традиционният дух.

Няколко подхода при коледната декорация на дома:

Традиционен подход за коледна декорация. Той е многоцветен, топъл и наситен с много различни като цветове и форми елементи. На практика тук е позволено почти всичко в традиционния коледен дух и цветове.
Традиционна Коледна украса на дома

Стилен подход при коледната декорация. Тук взимаш един или два цвята в допълнение към зеленото – обикновено това са златният и/или сребърният, и декорираш всичко само с тях. Цялата елха е само в златни панделки и еднакви играчки, декорациите са навсякъде у дома са само и единствено в тези цветове. Всичко е много стилно и изискано, но и малко студено.

Традиционна Коледна украса на дома

Смесен подход. Аз никога не мога да избера дали да е традиционна декорацията или стилна. Повярвай ми, никога! Затова ги смесвам според стаите. Ако едната е супер стилна, другата е тоталната противоположност. Обичам и двата подхода.

Разбира се, при коледната декорация можем да разпознаем още и много други подходи – модерният например. Там бихме използвали дори и тюркоазени пера и розови играчки на чисто бялата си елха. Това е тема за някоя друга статия. Днес искам да опиша, доколкото мога, основните елементи при традиционната декорация.

Основните декоративни елементи при традиционната коледна декорация

01 | Елхата

Класическа зеленолистна Ела – естествена или изкуствена, малка или голяма. Играчките варират като цветове, форми и големини. На елхата си може да сложиш и всякакви декорации – шишарки, малки опаковани подаръчета, панделки в зелено, червено и златно. Какво ли още не. Важното за да се получи тук е, много елементи, спазване на основните цветове.  Опитай се да не разполагаш прекалено големи елементи ако елхата ти е малка, балансирай за добър ефект. Как да украсиш истински красива коледна елха – писах по темата тук.

02 | Коледните фигури и герои

Много харесвам католическата традиция с излагане на яслите – сцена с момента от раждането на Исус. Ако нямаш такива фигури /обикновено се продават в комплект/, замени ги с ангели и коледни герои – дядо и баба Коледа, Рудолф и тн. Разположи ги на различни места у дома, опитай се да направиш сцена с тези фигури, ще ти хареса. Повече за това виж в моята тема Как да превърнеш дома си в зимна приказка.

03 | Коледен град, коледно селце

Традиционна Коледна украса на дома

Коледният град, независимо колко малък или голям е страхотно вдъхновение за всеки дом и се възприема изключително добре не само от малките деца. Бюджетът за един коледен град не е малък никак, но ако имаш това на ум през година – купувай си по една-две зимни къщички. Така ще получиш прекрасна колекция за зимен град, който ще те кара да се усмихваш всеки път. Моят коледен град вече наброява 20 къщи, гостувал е няколко поредни зими в чужди домове и винаги, винаги се е възприемал изключително позитивно. Опитай, разположи като за начало дори и една зимна къща някъде, освободи пространство около нея – декорирай с малко изкуствен сняг и готово. Магията ще се получи!

04 | Коледните табли и подноси

Традиционна Коледна украса на дома
За да е пълна годината – напълни красиви златни или дървени табли или подноси с подаръчета, играчки и цветя и разположи където намериш за добре – на масата, на скрина, на пода в коридора, ако има достатъчно пространство – дори в банята.

05 | Декоративен текстил

Традиционна Коледна украса на дома
За да бъде Коледа истинска може да внесеш традиционните коледни цветове и с текстил. Декоративни възглавнички, покривки и одеяла. Смени спалното бельо с коледно. Дори и домът ти да не позволява смяна на текстила, две коледни възглавнички на дивана и красиво преметнато коледно одеяло през фотьойла ще свършат работа. Повече за това как да внесеш повече уют в дома си за зимата виж тук.

& Други елементи

За декорация може също да опаковаш няколко кутии в цветовете на Коледа, да им вържеш панделка и да ги струпаш някъде. Извади коледните картички и им намери място. Красивите коледни картинки ще направят празника още по топъл.

Съобрази количеството на коледната декорация с обема на дома си. Ако имаш голям дом с високи тавани, това би ви позволило практически всичко, но ако домът ти е малък – опитай се да не залиташ по прекалено големи елементи. Харесва ти идеята с подаръчета, подредени на табла – добре, но нека да бъдат повече малки подаръчета. Харесва ти идеята с коледния град, добре – но нека не заема прекалено много място. Баланс, нали?

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки: blog.apartmentfinder.com  | freshhome.com | frenchcountryhomedecorwarrengrovegardenПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК