Вероятно вече се сещаш, че моят коледен термометър е близо до най-горещата си точка, макар че остават още 5 дни до началото. Но, ей богу, вече нямам търпение да дойде това начало. Дори съм си намислила разни добри дела за периода 1-24 декември, които да сторя, включително си мисля да взема да опека празнични сладки и да ги занеса на полицаите надолу по улицата. Някак си ми писна да живея в големия град и да не познавам почти никой в квартала, така че може би наистина ще взема да го направя. Обикновено правя коледния град първата събота на декември, но тази година мисля да не чакам толкова дълго, ще взема да го построя още утре, а другата събота – елхата. Така де, защо не…

Някак си лежерното, топлото и празничното добро ме нападна вече и не ми се пишат тежки сериозни интериорни неща. Никак даже. Пишат ми се коледни работи разни. А темата за елхата, гледам, малко съм я дъвкала в този сайт. Като изключим едничката статия Как да украсиш истински красива коледна елха, нищо друго не съм казала за нея тук. Хех.

А елхата, както знаеш, е ключът към коледната магия. Толкова съществена част от Коледа. Даже в Япония и Китай почнаха да я украсяват през декември. Тоя празник е толкова топъл и великолепен, толкова магичен и пълен с добри послания, че ще стане общо-землянски и ще прехвърли религиозни различия, догми и граници. Мисля дори и общо-вселенски има капацитет да стане, ако, разбира се, имаме късмет извънземните да прелетят нашта слънчева системка около 24-25-6-7 декември и дядо Коледа вземе та им метне по един подарък, докато се прибира с шейната към къщи.

Незнам дали е много известен факт, но коледното дръвче не е християнска традиция. Тя си е изконно варварска и познай от къде произхожда… От ди джърманс, разбира се. Старите германски племена украсявали борови клони и по-късно цели ели около 21-ви декември, най-късия ден от годината, за да благодарят да дадената им светлина. Избира ли са иглолистните дървета, защото са вярвали, че в тях живее духът на гората, но и поради факта, че са вечно зелени. Изследователи намират паралел с подобни обичаи по различни краища на света, дори и в много по-ранни периоди, така че на кого е първоначалната идея е малко спорно, но е факт – хората са украсявали иглолистни дървета много преди да се роди бебето Исус. И подобно на редица други красиви всенародни традиции, и тази е внесена в християнството. Но сега, както виждаме, успешно ще се впише и в будизма, и в конфуцианството, надявам се скоро и по целия свят.

Коледното дърво. Но кое да е коледно дърво. Традиционното коледно дърво. Онова, което носи истинския дух на Коледа. За него искам да говорим днес, по-точно за неговите стилове.

Традиционните стилове на коледната елха

Като всяка традиция, коледната също си държи определени правила. Ясно, че никой не може да те спре да си украсиш дървото в розово и лилаво, но тогава това ще е някаква алтернативна и модернистична Коледа, която няма да има много общо с традициите. А аз обичам традициите, искам да ги спазвам, особено когато те са толкова красиви, че нямат нужда да им се добавят настандартни идеи.

Всъщност коледните традиционни стилове на елхата са само 3 на брой и днес искам да ти ги покажа.

01 | Традиционна коледна елха

 Традиционните стилове на коледната елха
Тя е най-често срещаната, най-класическата и най-приказната от всички. Тя е елхата, онази с главно Е. Цветовете й са червено, бяло, зелено и златно, като всеки от тях може да присъства в различно съотношение спрямо другите, по твой избор и твое лично усмотрение.

Този стил е много подходящ, когато у дома имаш малки деца, защото той е топъл, весел и много бъбрив. Позволява използване на целия пантеон с приказни коледни герои – всички елфи, еленчета, снежни човечета, чорапчета, шейни, всякакви горски животинчета, дядо и баба Коледа. Въобще всичко. Колкото по-отрупана е елха ти с различни герои и техните истории, толкова по приказно, красиво и традиционно е. Тази елха разказва коледни приказки, знайни и незнайни, с най-пълна сила.

Тя може да се видоизмени, като се лиши от приказните герои, когато няма деца у дома. Тогава ще си остане просто една прелестна традиционна елха с червени и златни топки и фигури. Но дори и когато не искаш приказност, дори тогава пак трябва да я отрупаш докато не остане празно местенце.

02 | Златната коледна елха

 Традиционните стилове на коледната елха
Тя е такава каквото й е името – изцяло, напълно, само и единствено златна. Толкова е стилна и неземно величествена, че ти иде да затаиш дъх. Златният цвят е традиционен коледен цвят и най-често се свързва със звездата, която е показала пътя на тримата мъдреци до бебето Исус.

Тази елха може да се изпълни в един приказно-разказвателен стил, както първата, като се обсипе с коледни герои в златно, но тук вече няма коледни чорапчета и други такива, все идващи от историята, приказки. Всичко е много стилизирано.

Най-чест избор за нейните играчки са различни златни фигури, ангели, горски животни, снежинки, камбанки, къщички, топки и позлатени шишарки, златни коледни цветя и зимни плодове, златни панделки и звезди.

Тази елха, въпреки че е най-стилната от всички, не трябва да се държи твърде стилна, еднообразна, симетрична и бедна. Тя също иска да бъде отрупана с различни елементи, колкото повече, колкото по-разнообразни, толкова по-красива, богата и спираща дъха става тя. Просто всичко й е златно. А доколко то ще бъде приказно или не – това отново ще решиш ти с избора на играчки.

Тази елха, повече от всички други, позволява намека за града и неговия начин на живот.

03 | Заскрежената коледна елха

 Традиционните стилове на коледната елха
Това е елхата, която разказва за зимата в гората. За къщурката в планината, която е отрупана със сняг, от коминчето й пуши дим, а в прозорчетата й играят топли светлинки.

Тя също е коледна и също е традиционна, просто е много различна в своя смисъл и не разказва толкова небивали истории, колкото възхвалява красотата на зимния сезон. Тя затова е и изцяло бяла. Тук ти можеш да избереш до каква степен ще я отрупаш в бяло, можеш да кажеш колко сняг ще вали в твоята история.

Най-чест избор за нейните играчки са онези, които идват от планината и гората. Всички горски животни и птици, плодове, шишарки, снежинки, заскрежени клонки, горски къщурки, шейни, пързалящи се с кънки деца, горски пейки, къщурки за птици, топки и панделки.

Тази елха може също може да разказва приказни истории, просто спазвай техните герои да са изпълнени в бяло.

Освен белият цвят, заскрежената елха позволява сребърно, също и светло синьо. Но! Белият, сребърният и светлосиният цвят са три много студени цвята. Сребърното се възприема като крещящ студ, но той се понася когато е комбиниран с бяло. Комбинираш ли го със светло синьо, обаче, няма огън, който да те стопли. Усещането ще стане за смразяващ и сковаващ лед, също като от приказката за Снежната царица. А ти не искаш това, поне не за Коледа. Това е причината, да не харесвам светло синьото дори в заскрежените коледни стилове. Бяло и сребърно са им напълно достатъчно.

Когато се озовеш в своята заскрежена горска приказка, озърнеш се и някак си почувстваш, че всичко е твърде студено, можеш да го смекчиш като: оставиш повече зелено да се вижда от елхата; като добавиш повече естествени шишарки или като добавиш нещо златно. Златното е крещящо топло, така че то ще даде баланс на студените сребърни. Да, златно и сребърно са съчетаеми, не си помисляй дори да ми кажеш обратното.

Като цяло всичко изглежда сравнително семпло, три стила – е какво толкова, лесно е. Само че, след избора на стил идва степента на приказност – ще разказваш вълшебни истории с небивали герои, ще разказваш реални приказки или ще разказваш градски истории чрез играчките? След това идва ред на избор за преобладаващи цветове, макар че това с времето става от само себе си.

Най-сложното при избор на коледен стил за елхата, поне за мен, идва от това, че и трите стила са великолепни. Да ме питаш не мога да избера. Да, у дома изпълнявам първия стил – традиционно с червено, златно и зелено, при това с цялата орда приказни герои, но след пет години събиране на елха вече имам нужда да направя друга. Мисля да започна втора, но тя вече ще е заскрежената елха.

Трудното в цялата работа с коледните стилове всъщност е да направиш избор. И да останеш с този избор, докато видиш елхата си завършена, отново – за мен това се случи след пет години. Много е трудно да видиш великолепно изпълнени снежни човечета и заскрежени снежинки и да ги подминеш, защото твоята елха не е в този стил. Вълшебната Коледа ще ти бъде вързана в кърпа, каквото и да избереш, стига да се придържаш към избора си на стил до край.

А сега ще се радвам да чуя и твоето мнение, кой е твоят коледен стил за елхата? Пиши ми във фейсбук тук.

С любов,

Всички снимки от тази статия и още идеи за коледна елха може да видиш в моята галерия в Pinterest.



Препоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК