Винаги съм искала да напиша статия за фенерите. Те всъщност са моя много голяма любов. Фенерите идват от едни години, назад във времето, когато улиците са били осветявани с тях, но преди всичко те са част от външната среда – улици, градини, паркове – и, когато бъдат внесени в дома, създават едно меко усещане сякаш човек е взел част от романтичния екстериор в интериора, сдобил се е вътре с малка частичка от отвън. Особено за мен, дето започвам все повече да се отчуждавам от града и да търся начин да се върна към природата, за такива като мен фенерите са нещо като малко бягство в приказния романтичен свят от миналото и малък намек за градина в градския ми апартамент. Така че у дома си имам достатъчно от тях и ги използвам за всякакви цели, а когато няма цели – слагам в тях лампи и ги ползвам вместо осветителни тела.

По Коледа обаче фенерите имат много приложения в декорацията и днес искам да прегледаме, горе-долу обобщено, повечето от тях.

01 | Фенери като фенери

4 начина да използваме фенерите за коледна декорация
То е ясно – тяхното първо и основно предназначение е да ни осигурят безопасност, когато палим свещи. А по Коледа свещи се палят по много. И свещта – да, тя е магична и много празнична, но също толкова и опасна. Къде я видя тая опасност, бе Вероник? Еми къде, като знам колко пъти сме палили разни работи, включително и дървената маса на брат ми преди три години – ей тъй на със свещи, сега направо тръпки ме побиват ако искам да паля у дома, пък аз искам. Фенерите дават безопасност и красота, празничност и завършеност. Не е просто една запалена свещ. Тя е декорирана, помислена и магията й се увеличава.

02 | Фенери като картини

4 начина да използваме фенерите за коледна декорация
За мен, много голяма част от красотата и великолепието на коледната декорация идва с групиране на разнообразни зимни елементи и коледни герои в малки сцени. Било то животни в гората, Дядо Коледа в шейната или малко схлупено селце в планината. Също намирам, че подреждането им във фенери е много подходящо за интериора, защото два триизмерна рамка на тази сцена и от обикновена декорация, зимната сцена се превръща в обемна картина. При това можеш бързо и лесно да я пренесеш някъде другаде и няма да й бършеш прах, защото фигурите ще са защитени зад стъкло.

Всяка една коледна сцена, която измайсториш у дома е твоя – ти я измисляш, ти я нареждаш, ти я аранжираш. Всички й се възхищават, особено ти. Магия е.

03 | Фенери в  картини

4 начина да използваме фенерите за коледна декорация
И понеже фенерите са сто процента романтика, те участват успешно като елементи в по-големи и по-сложно аранжирани декорации с коледна и зимна тематика. При това от тях може да събереш и по много без да се притесняваш, че ще натежат. Фенерите никога не са много. Особено по Коледа.

Аранжирането на подобни декорации често е подходящо и уместно,  когато имаш много пространство – по-голям апартамент, къща с двор и голяма веранда. Коледа някак си не може да бъде стерилна и минималистична. При нея декорациите трябва да са в изобилие, в това число на верандата, в градината, по всевъзможните кътчета у дома, където нещо ти пустее.

Че е работа – работа си е, но пък ти дава възможност, в кратките две седмици докато цялата декорация е на показ,  да седнеш със спокойствие в сърцето, усмивка на лицето и чаша горещ шоколад в ръцете, да се загледаш в цялата обкръжаваща те, приказно блещукаща красота и да си помечтаеш на воля, каквото си поискаш. Няма друго време в годината, което да ти дава достъп до света на вълшебствата, сега е, после идват бързият ритъм, стресът и телефонните разговори. Затова декорирай си богато, помечтай си, намери празника в сърцето си.

04 | Фенери на масата

4 начина да използваме фенерите за коледна декорация
Фенерите, особено когато са малки или средно големи, са много подходящи за декорация на коледната маса. Било то и за моментите, в  които не се храним на нея. Самите фенери понасят да бъдат декорирани със зелени клонки, панделки и шишарки и като такива стават носител на украса, освен че и те самите са украса. Когато са с подходящ размер, те са идеални да бъдат поставени между чиниите на гостите или в центъра на масата.

И за финал, понеже всяка от нас си има собствен стил. Това, че фенерите генерално принадлежат на миналото, не значи, че трябва да ги зачеркнеш от списъка си с декорации защото домът ти е ултра модерен. В момента на пазара се продават всякакви модели, буквално всякакви – и винтиж, и модерни, и минималистични, и метални, и дървени, и полирани, и неполирани, и китайски, и дизайнерски…  Въобще – всякакви. Намери тези фенери, които отговарят на твоя стил, на твоето разбиране за празнична декорация и си позволи този разкош. Ще ти хареса.

Благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимките от тази публикация и още идеи може да видиш в моята галерия в Pinterest | Christmas & Winter HomeПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК