Красиви аксесоари в стил Шаби Шик.

Не позволявайте термина shabby (от англ. изтъркан, износен, похабен) да ви подлъже, когато адаптирате принципите на Шаби Шик у дома или за конкретна стая.

Елегантността на стила е безспорна и в определен смисъл вечна, хубавото е че може да се приложи без усилие у дома. Това ще стане с помощта на красивите аксесоари, които ще претворят пространството и ще внесат духа на Шаби Шик, също и чрез ръчно направени или състарени мебели и винтидж текстили, които са на разположение в съвременните магазини като репродукции.

Истината е, че да се сдобиете в днешно време с аксесоари в стил Шаби Шик няма да е никак трудно – декорации за дома се продават почти навсякъде, винтидж текстили ще намерите при почти всеки тапицер. Може и да имате някое съкровище точно под носа си, проверете в мазето, или в близкия антикварен магазин –ще откриете някоя мебел, която има нужда от съвсем малко реставрация.

Именно това е красотата на Шаби Шик – нисък бюджет и лесни за придобиване аксесоари. Ето и някои идеи и предложения:

1. Пухен пуф

Вярвате или не пуфът може да се адаптира чудесно към стила Шаби Шик – нека да е бял, в цвят тюркоаз, бежов, кремав, нека да е с рози, или просто с дълги меки нишки.

10 начина домът ни да придобие Шаби Шик стил

2. Добре износена маса

Не гонете правите линии и изкуствените материали, трябва ви дърво – износено, изтъркано, боядисано и пребоядисано, с ожулени ръбове, но шик – с елегантни крака. Формите са важни тук – класически, изискани. Леко избелелият, но стилен персийски килим е идеален, за да разположите масата върху него. Воала, Шаби Шик!

10 начина домът ни да придобие Шаби Шик стил

3. Антични рамки

Богато орнаментираните рамки за снимки и същите тези рамки за огледалата у дома. Изглеждат като детайл, но всъщност ще бъдат важна част от стила. Как да се сдобиете с тях – пазарите втора ръка и антикварните магазини ще ви затрупат с предложения, ателиетата за рамки ще ви покажат поне пет варианта в различен ценови диапазон, а ако проявите малко творчество и въображение – ХPS первазите с богата декорация ще се окажат едно приятно и ниско-бюджетно решение. Нека не ви притеснява ако рамката е стара и силно износена, боядисайте я в бяло – не се старайте много, пропускайте тук там, нека личи старият слой боя и вашето ново откритие е готово за светлината на прожекторите.

10 начина домът ни да придобие Шаби Шик стил

4. Дайте на стария официален стол нов Шаби Шик живот

Износен, античен, винтидж – точно на тези условия отговаря прекрасно столът на Шаби Шик стила. Необходима му е нова дамаска, дори ако имате няколко стола –няма да е лоша идея да съчетаете различни дамаски и дори да се сдобиете с няколко различни стола. Как да придобиете тази вещ? На същите места – антикварните магазини, пазарите втора ръка. Отнесете стола на тапицер и изберете една винтидж дамаска (две и повече ако са няколко стола). Готово! Прибирате се у дома със Шаби Шик.

10 начина домът ни да придобие Шаби Шик стил

5. Кристален Полилей

Кристалните полилеи са моя любима тема, да видим какво ни трябва… Независимо дали ще купите модерна репродукция, ще откриете някое ретро бижу в ebay или ще го сътворите с ръцете си с помощта на кристали или дори елементи Сваровски, кристалният полилей е задължителен елемент за нашия Шаби Шик дом. Той е зашеметяващ, чудат и ако искаме елегантен дизайн, то кристалният полилей трябва да е първата ни мисъл. Да го разположим на видно място – над масата в кухнята, в коридора /само за висок таван, обаче/ и магията на Шаби Шик ще е вече налице.

10 начина домът ни да придобие Шаби Шик стил

6. Ленени кърпи за масата

Спомняте ли си времето на ленените и памучни кърпи за сервиране с малки рози, в тюркоазено-синьо и розово? А спомняте ли си къде ги прибрахте последно, извадете ги – те са Шаби Шик! Не само това, те може и да ви вдъхновят да извадите старият сребърен сервиз, пък и не само да се научите да сгъвате салфетки, а и да се вдъхновите да ушиете някоя и друга възглавница с подходящи дамаски. Ако не ви харесва точно тази идея – заменете я. Хартиените салфетки с рози и винтидж цветя ще донесат същото настроение.

10 начина домът ни да придобие Шаби Шик стил

7. Освободете повече въздух и свободно пространство в дома

Белият цвят е решение за това – независимо дали ще са бели текстили, бели стени или бели мебели. Почистете дома от множеството малки вещи, приберете ги в красиви кошници, разложете ги на едно две места из дома – като съкровища на показ щом не искате да се разделите с тях, но освободете дома от натруфеността и приветствайте елегантността. Основно на помощ ще са ви белите дамаски, независимо дали чисто бели или бели с бели елементи, контраст между сатен и мат, белите дантелени пердета, бели или натурални цветове за спалното бельо.

10 начина домът ни да придобие Шаби Шик стил

8. Изнесете Шаби Шик и пред дома си

Ако имате градина или балкон, веранда – изнесете някоя стара бяла маса от вън, бял метален или дървен стол и декорирайте с красива ваза, фенер или свещник. Ако съумеете да разположите наоколо цветя и зеленина, би било съвършено.

10 начина домът ни да придобие Шаби Шик стил

9. Използвайте някой стар скрин

Ако имате стар скрин, ново или частично боядисани в бяло, тюркоазено синьо или розово – изложете го на показ в коридора, спалнята или трапезарията като елегантна Шаби Шик опция за съхранение на вещи. Сдобийте се с нови винтидж дръжки за чекмеджета – от керамика или метал и подменете старите, би било чудесна и стилна идея.

10 начина домът ни да придобие Шаби Шик стил

И последно, за сега…

10. Сервирайте във винтидж чаени чаши

Старите порцеланови чаши, нежни фини с деликатни украси, красиво рисувани цветя и свежи цветове – бяло и златно, синьо и розово. Може да сервирате толкова много неща в тях, не само чай, но и кафе, захар, бонбони, да ги използвате за малки вази и още толкова много идеи. В моя блог има отделна категория само за това.

10 начина домът ни да придобие Шаби Шик стил

Повече за този стил може да прочетеш в моя статия Всичко, което не знаеш за Шаби Шик.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки: Заглавна снимка | 1. Пуф  | 2. Маса | 3. Рамка  | 4. Стол  | 5. Кристален полилей  | 6. Салфетки  | 7. Бяла стая  | 8. Маса за градината  | 9. Скрин  | 10. ЧашиПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК