Като се замисли човек колко красиви неща има в момента на пазара. Производители, марки, артисти, всички с онлайн магазини, достъпни от целия свят… с доставка в целия свят. Да се сдобиеш с красиви вещи в днешно време е повече от лесно. При това всякакви вещи – лампи, мебели, декорации, възглавници, чинии, вази, килими, одеяла. Все великолепни и красиви неща.

И в цялото множество от снимки и различен стайлинг, които ни пленяват, сега сякаш все по-лесно натискаме бутон „купи”… Докато го купим, а после… После се оказваме с поредната вещ, за която въздъхваме със съжаление за прибързаността си и се чудим къде да я денем. Ако накрая на годината превърнеш всички тези въздишки в пари – сметнеш ги накуп колко си похарчила в прибързани емоционални красиви вещи за дома, вероятно ще получиш стойност, която никак няма да ти хареса.

Ето я и в тази връзка днешната статия, която иска да ти помогне в този ад от покупки, изкушения и невероятно красиви снимки с 3 съвета, които ще ти помогнат да спестиш пари от покупки за дома.

И по същество 3 въпроса, които бих те посъветвала да си зададеш преди да натиснеш големия бутон или да извадиш портфейла си.

01 | Защо купувам това?

3 въпроса, които ще ти спестят пари при покупка на вещи за дома
Освен очевидния отговор, че е  красива, защо купуваш тази вещ?

Едно е да погледнеш към празния ъгъл и да си кажеш, ей сега на това място колко добре ще му застане една бяла ваза. Това е едно. Също, едно е да погледнеш към ъгъла с бялата ваза и да си кажеш, бе тюх да опустее, тая ваза не е толкова красива колкото я искам – сега имам някоя и друга пара, ще взема да я заменя за нещо истински красиво. Същият е случаят, когато имаш нужда да смениш една вещ с друга, защото променяш функцията, примерът с вазата – да я смениш с кутия за бижута, защото би ти вършила повече работа.  Това са ситуации, които дават правилния отговор – имам нужда от тази вещ или искам да заменя старата вещ.

Но отговор на този въпрос… хех, много е красиво, ма какво ще го правя още не знам. Това е съвсем друго, това си е грешен отговор. Отговор, който би трябвало да значи, че по-добре да не си харчиш парите днес за това, че може да минат години преди намериш истински смисъл в тази покупка, но по-вероятно няма да стане. Необходимостта от покупка не е очевидна, причините за този порив може да са съвсем различни – я защото имаш нужда от малко разнообразие, или просто защото стайлингът на снимката, която продава е твърде красив и предизвиква въздишки. В такива случаи винаги е добре да си поръчаш кафенце с вкусна торта – отрезвява грешни мисли. Не че пак няма да похарчиш пари, но поне после няма да се чудиш къде да я денеш тая вещ.

Оговорът на въпроса „защо” винаги трябва да е конкретен, еднозначен и сигурен. Не можеш ли да отговориш на него, по-добре не купувай.

02 | Отговаря ли това на моя стил у дома?

3 въпроса, които ще ти спестят пари при покупка на вещи за дома
Стилът е всичко и е много важно да бъде спазван. На днешните снимки ти показвам един и същи стил – дърво, натурални цветове, лен, ратан, памук. Ето, да кажем ти вървиш с този стил у дома, поглеждаш към онзи превъзходен позлатен/месингов поднос за кафе, който сякаш излиза от приказките на Шехерезада и си казваш „О, каква красота!” . Всичко би било добре ако завърши до тук, но сега се прибери с този поднос в дома от тези снимки и ми отговори къде ще го сложиш? Разгледай снимките добре, дай си време. Ето го въпроса отново. Къде ще сложиш златния поднос? Няма къде, нали? Той просто не е в този стил и за него няма място в този дом. Ще приключи под леглото, за някой много специален случай, когато… и ти незнаеш кога.

Понякога ти не можеш да избереш само един стил, харесваш два. И тогава – да,  златният поднос ще влезе в твоя рустик дом, но ще трябва да бъдеш готова да купиш още вещи във втория стил – още подноси, вази, някоя и друга лампа, фенер, килим. Тогава ще комбинираш двата стила, но трябва да си подготвена за това, че само единият поднос няма да сработи, за да го направи ще трябва да се комбинира с вещи в сходен стил. Няма да се разминеш само с парите за поднос, това се опитвам да ти кажа.

Когато купуваш една вещ, тя, освен, че трябва да отговори на въпроса защо, трябва и да отговаря на стила на твоя дом. Това е второто необходимо условие да впишеш успешно новата вещ в дома си. Дори и да имаш нужда от бяла ваза за ъгъла, с примера от първата точка, тя трябва да бъде със съответния стил, така че да застане хармонично там и да ти хареса. Тоест, не всяка бяла ваза ще работи за теб, само тази, която отговаря на стила на твоя дом.

03 | Къде ще я разположа?

3 въпроса, които ще ти спестят пари при покупка на вещи за дома
Не всеки път купуваме вещи за декорация на празните места у дома. Често купуваме вещи чисто с функционална цел – чинии, тигани, някоя и друга нова тава, поднос, поставка за торта… Но когато влезем с новата вещ в дома си, имаме ли наистина място за нея? Шкафовете са претъпкани с друго, къде ще я разположиш?

Можеш ли да отговориш на този въпрос предварително? Можеш ли да станеш от стола и със сигурност да посочиш мястото, където ще застане това?

Съхранението на вещи е чест проблем в малките домове, особено ако те са претрупани. Аз имам 9 тигана, повярвай ми – бих имала още 9 ако не си задавах този въпрос всеки път, когато ме хване вдъхновението за нов. Добре, че е този въпрос. Преброждам на ум цялото пространство и всички обеми у дома, виждам, че няма място за новия, независимо колко съм си наумила, че ми трябва и пропускам. Накрая се оказва, че онази засукана дивотия мога да я сготвя като комбинирам два от моите си тигани и въздъхвам с облекчение.

Понякога искаме да се сдобием с дадена вещ, която осъзнаваме, че ще ползваме веднъж в годината – само за гости, или само за конкретно ястие, даваме си сметка, че сме готови да платим цената за това, но не си даваме сметка за мястото, където бихме съхранявали новата си придобивка. Ако нямаш таван и/или мазе, трябва да имаш ясна и точна концепция къде ще я разположиш. Преди да извадиш парите и да я платиш.

Това са моите три въпроса, които са ме спасявали не веднъж и два пъти от вършене на щуротии, показвали са ми знак „стоп”, което ми е дало време да помисля преди да скоча. Не че не съм давала грешни пари за глупости, но това беше преди да си разработя системата с въпросите. Защо? Вписва ли се в моя стил? Къде ще го сложа? Ако не мога да отговоря положително дори само на един от тях, отивам да си купя тортичка с кафе. Минава ми желанието да си харча парите за ненужни вещи, нищо че са безобразно красиви.

Благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!
С любов,Препоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК