Това, което винаги много ми е харесвало в холивудските сериали е, че когато серия се излъчва покрай някой празник, тя винаги е със празничната тематика. Било то заради Хелоуин, Денят на благодарността или Коледа. Дори в една от моите любими поредици по комиксите на ДиСи ги събраха всичките герои от няколко различни сериала на едно място и пяха до откат, въпреки че в оригиналните си серии се бият с извънземни до откат. Май беше покрай Коледа миналата година. Дали не умрях от кеф, а?

И въпреки че аз съм блог, а не сериал, стилът на холивудските сериали много ме впечатлява и ми се ще да гледам на блога си като на сериал или поне да приложа възможните техни прийоми тук. Така, по тоя тертип, аз също влизам в празнична тематика за Коледа.

Също, за кратко, много ми се ще имено сега и тук да се извиня на всички читатели, които редовно ме подбутват и подпитват да пиша на тема модерна Коледа, Коледа в розово, лилаво и цикламено и подобни модернистични подходи. Моля, мили мои, да ме извините, защото аз не съм правилният човек, който да пише за това. Коледа в моите очи не може да бъде модерна, не може да бъде нито лилава, нито цикламена, нито никаква освен традиционна. Аз обичам приказките, вярвам в приказките и искам да живея в приказка. Коледа в лилаво е филм на ужасите в моите очи, не приказка. Затова от моите страници тя никога няма да излезе.

Виж обаче, от моите страници ще излязат традиции всякакви. Голям съм им почитател, също таен изследовател и може да не можеш да ме накараш да отворя книга с художествено повествование (освен тези на Зелазни), но ми дай книга за традициите и обичаите на нечий народ – виж нея я отварям, прочитам с интерес и осмислям.

Покрай интернет и огромното количество чуждоземни филми и материали, стана така, че ние някак си се превърнахме в деца на Света. За съжаление няма да доживея свят, в който ще станем деца на Космоса, но както и да е. Започнахме да поопознаваме и чуждото, освен, че си знаем нашето и нещата постепенно почват да се преливат. Всеки взима по нещо от някъде за себе си, нещо което му приляга и допада, нещо което обогатява и допълва смисъла. И аз не виждам нищо лошо в това. За Задушница тази година – първата, която водя аз – направих олтар със снимки на всичките си мъртви, както се прави това в Мексико за Деня на мъртвите и не виждам нищо обидно в това действие, напротив виждам обогатено разбиране за отбелязването на този ден.

По света е пълно с чудати обичаи, най-разнообразни, с най-невероятен произход и днес на мен ми се иска да ти разкажа 3 много красиви и мои любими немски коледни традиции.

Защо го правя ли? Защото смятам, че декември месец и дните до Коледа трябва да се запълнят със всякакви събития, смислени и безсмислени, за да се насити времето с любими моменти. Моменти със семейството, с приятелите. Моменти заедно. Особено вълшебни моменти за децата. Това е начин този великолепен и магичен празник да остане в спомените на нашите дечица, топлината и любовта, която са получили сега, да им бъде котва, когато ги забрулят бесните ветрове на живота. Пък и за нас е така, нищо че не сме деца. Затова го правя.

Аз ти разказвам 3 красиви коледни традиции от Германия, ти избираш дали да ги приложиш у дома, разказвайки за тях на своите деца, или не.

01 | Коледен календар

 3 немски коледни традиции, които заслужават твоето внимание
Коледният каледнар (в оригинал от немски Adventskalender) датира от 1851 година е много красив и забавен начин да отговорим на децата си на вечния въпрос „колко дни остават до Коледа”. По същество е календар с 24 дни, започва от 1-ви декември и свършва на 24-ти, Бъдни Вечер. Традиционно, във всички немскоговорящи страни, на всяко дете се подарява един такъв календар в първия ден на декември. Обикновено той е красиво издание с коледна картинка, подобно на голяма кутия бонбони, има 24 номерирани прозорчета, зад всяко от тях има един шоколад, най-големият е 24-тият.

Въпреки че календарите се правят предимно за децата, през последните години вече започнаха да се правят и такива за възрастни – мъже и най-вече жени, или за цялото семейство. В тях се влага по един малък подарък за всеки ден до Коледа, било то любим чай, шоколад, лакомство, някакво послание, стихотворение, дори билет за кино, покана за игра навън или друго малко нещо, което да застане в кутийката. Тези календари се изработват по най-различен начин и вече не са просто голяма красива кутия с 24 лакомства. Може да се декорират като коледни къщурки, коледен влак, рафт с 24 кутийки за стена, идеи всякакви.

Какво му е магичното на това просто устройство ли? Дай коледен календар на детето си на 1-ви декември, виж щастието в очите му и вълнението в сърцето му – това е твоят отговор. Но вълнението се превръща във вълшебство тогава, когато ти участваш в броенето на дните с него или когато сте заедно като семейство и имате семеен коледен календар. Когато сте заедно и споделяте миговете, в които се брои деня – отваря се новото прозорче или чекмедженце, когато се споделя радостта, разменят се прегръдки и усмивки. Ако оставиш детето си само да отваря календара си, докато ти забързано се приготвяш за работа и му подвикваш да действа по-бързо, щастието няма да е пълно. Затова заедно, ден след ден и така до Коледа. Това същото важи и за общия семеен календар. Сутрин на закуска заедно, като семейство, един нов ден преброен, отбелязан. Съкровен миг преди ежедневието да влети.

02 | Коледен венец

 3 немски коледни традиции, които заслужават твоето внимание
Но не онзи, който застава на вратата. В Германия, всяко семейство изработва коледен венец (в оригинал от немски Adventskranz) с 4 свещи, декорирани със борови клонки, шишарки, панделки и други. Оригинално свещите са били червени, днес вече с всякакви цветове, също вече формата може да не е само кръг, но и да са подредени в линия, в отделни чашки, въобще каквото му хрумне на човек.

Това се прави на 1-ви декември и всяка свещ се пали в неделя. До Коледа са винаги 4 недели – първата седмица се пали първата свещ и се оставя да гори за около час или два, втората седмица се палят първата и втората свещ – отново за час или два, третата неделя се палят трите свещи и последната седмица се запалват всички свещи, обикновено сутринта и се оставят да догорят. Когато във венеца са поставени свещи с еднаква големина, то първите винаги са много намалели спрямо последната, тогава те могат да се сменят с нови, за да горят заедно и равномерно на четвъртата неделя.

Идеята зад тази традиция? Да се брои в семейството оставащото време до идването на коледния ден. Но! Това не е просто преброяване, както е календарът за децата. Традицията повелява, в четирите недели, когато свещите горят, семейството да е заедно и да прави нещо заедно – дали ще вечерят, ще пият ароматно греяно вино и шоколад, ще гледат филми, ще играят игри или просто ще си разказват истории – коледният венец събира семейството в неделя, за да споделят времето си край него. Също, той се изработва в семейството, обикновено от жените, които сами късат клонките и декорациите, лепят и поставят на масата в хола или кухнята. Всяка година може да е различен.

Венецът е символ и припомняне, че Коледа е на прага ни, време е за семейство и семейно щастие.

03 | Денят на Свети Николай

 3 немски коледни традиции, които заслужават твоето внимание
За нас Никулден, за немците Nikolaustag. Денят винаги се отбелязва на 6-ти декември, както и при нас, само че в немскоговорящите страни Свети Николай идва при децата. В нощта на 5-ти срещу 6-ти декември всяко дете трябва да лъсне най-хубавия си чифт обувки – един или няколко, както детето си реши – и да ги остави пред вратата на спалнята си (оригинално на къщата, но днес вече изменено).  Свети Николай идва през нощта и ако детето е било добро и послушно през годината пълни обувките му с лакомства, ако е било непослушно пълни обувките му със съчки (оригинално с въглени). Немските родители нямат никакъв проблем да събудят децата си рано сутрин на 6-ти декември! Те обикновено са станали призори от вълнение да видят какви лакомства им е оставил Свети Николай. Е, може и да намерят някоя и друга съчка, но винаги има лакомства.

Дали тази традиция е приложима у нас? Не виждам защо не, особено за децата. Традицията не противоречи с образа на светеца, който приживе наистина е помогнал на много – в това число моряци, пътешественици, деца, търговци и въобще всеки, който е срещнал по пътя си. Също не противоречи и на нашия обичай да честваме на 6-ти с обилна вечеря и риба, просто добавяме преди това и едно нощно посещение при малчуганите. Не вреди. Всеки един от 24-те дни до Коледа трябва да е наситен с прекрасни преживявания. За нашите деца. И за нас. Това е времето, което ни зарежда дозата вълшебство, така че да изкараме една година напред. Това е важно време и не виждам защо при детето да не дойдат и дядо Никола на 5-ти през нощта, и дядо Коледа на 24-ти през нощта.

Въпреки че чисто исторически фигурата на Свети Николай Мирликийски прераства във фигурата на дядо Коледа, за детето те все още са двама съвсем различни старци, нищо че са облечени еднакво.  Единият носи лакомства, другият – подаръци. И ако това не е традиция за присвояване, не знам коя е.

Благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимките от тази публикация и още идеи може да видиш в моята галерия в Pinterest | Christmas TraditionsПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК