Едно от първите неща, които вероятно ще ти хрумнат, когато се преместиш в нов дом е как да го направиш свой. А това в повечето случаи значи ремонт. И независимо дали се местиш в чисто нова сграда и стените в новия ти апартамент са все още на шпакловка, или в ново за теб, но старо за света жилище, където някога е живял някой друг, ремонтът ти е в кърпа вързан. Или поне желанието за него. Но нека кажем, готова си финансово да започнеш ремонт, какво от тук нататък? Знаеш какво е, сто хиляди неща с още две по толкова въпроси кое, как, кога, кое е по-добро, кое след кое да направя. Общо взето, mamma mia!

И неизбежно, в цялата каша от въпроси седи великият въпрос, бе ще ми стигнат ли парите? Отговорът е, еми не, най-вероятно не, но пък няма кога да чакаш да събереш сумата по три, затова действай сега. И аз искрено вярвам, че това е правилният отговор. Започни сега с наличните средства, ще го довършиш в движение.

Много от нещата, които искаме в един дом реално може да бъдат отложени за след две години, да не говорим за всички екстри и глезотии, без които си можем въобще. Днес обаче искам да кажа 3 неща, с които не бива да правиш компромис, ама никакъв компромис. Не бива да пестиш или съкращаваш пари от тях, когато започваш ремонта у дома. Това са нещата, които съставят базовата рамка на твоя дом. Неща, които ще ти причинят адско главоболие ако се наложи да се ремонтират и всъщност 3 неща, които ти искаш да изпълниш безупречно, така че никога повече да не се налага да мислиш за тях. Диванът и абонаментът за HBO може да почакат.

3 неща, с които не бива да правиш компромис, когато започваш ремонт у дома

01 | Дограмите и прозорците

Нещо, което не искаш да ремонтираш никога, повярвай ми. Затова направи най-добрия избор в самото начало. Избери най-добрите профили дограми, поискай най-качествения обков, заложи си трислоен пакет стъкла със всички топлоизолиращи филтри и спи спокойно до края на живота си. Добрият избор на този елемент не само ще ти спести ремонти и подмени след години, ще ти осигури перфектна шумоизолация и ще е гаранция за ефективната работа на всички отоплителни/изстудяващи тела, респективно ще се радваш на прекрасен климат у дома и най-важното в дългосрочен план – малки цифрички във фактурите на електроснабдяващата те компания.

02 | Електрическата инсталация

Това, което трябва да си дадеш в началния етап на своя ремонт е време. Достатъчно време да вземеш окончателни решения относно функциите на помещенията. Да, електрическата инсталация ще има отношение към бъдещия дизайн на тези помещения, защото още в началото ще ти се наложи да помислиш добре къде ще разположат различните мебели, как ще се освети помещението, в колко кръга ще се изпълни това осветление за всяка стая по отделно, колко ключове и контакти ще са ти оптимално необходими, къде ще се разположат.

Това означава, че докато седиш насред празния си неремонтиран бетонов апартамент вече трябва да го виждаш в неговата функция: Тук ще си лежа на дивана с таблет в ръка и ще ми трябва контакт до това място, за да не оставам без батерия в устройството, ама я по-добре да е двоен контакт, щото на стари години освен таблета ще включвам тука и електрическо одеяло, че да си грея кокалите докато слушам музика. На това място мисля да си сложа рутера за интернет, така че да пуснем кабел от кутията над външната врата до тук, най-добре два кабела, че да не къртя стени ако стане гаф с единия. Еее, как – телевизор ще имам във всяка стая, кабели и контакти искам до всички точки.  А пък тук ще си сложа масичка с декорации, но пък през декември ще си слагам елхата, така че давай контакт и тук, че да има къде да си включвам лапмичките. Ааа, и по принцип мисля да запиша фотография след две години, и е много вероятно да ми трябва място за снимане, така че ще е добре да заложим по един четворен контакт на двете срещуположни стени в тая стая, за да си включвам осветлението и оборудването, когато, ако евентуално, дойде този ден.

Реално не е нужно да разбираш нищо от кабелни инсталации, но е важно да определиш с абсолютна точност:

  1. Колко осветителни тела, къде разположени, от къде искаш да ги включваш.
  2. Колко контакта, къде разположени.
  3. Колко печки, перални, хладилници, миялни, сушилни, сауни и къде ще бъдат разположени.

Не е нужно и да умееш да чертаеш и да предоставяш схема на изпълнителите. Просто влез на обекта си с широко хартиено тиксо и строителен молив, надпиши и залепи лепенки на всички места, където искаш да има нещо и остави майсторите си да се справят. Така и те няма да имат оправдание, че са забравили това или онова, а ти няма да им го напомняш по хиляда пъти.

Подробното планиране в началото, дори ако се наложи преправяне на съществуващата електроинсталация, е ключово за комфорта и бъдещия дизайн на твоя дом. Лампи ще можеш да сменяш стотици, но кабели в стени – не. Затова мисли сега, колкото и време да ти е необходимо, направи си план в главата, предвиди колкото е възможно повече ситуации от бъдещето и действай.

Възможно е никога да не се наложи да си купиш удължител или разклонител, никога да не се да се притесняваш как да скриеш тоя куп кабели зад телевизора, ако сега помислиш добре.

3 неща, с които не бива да правиш компромис, когато започваш ремонт у дома

03 | Подовите настилки

Тук не бих направила компромис за нищо на света, защото не искам да ги ремонтирам никога, до края на света. Но не е само това. Подовите настилки са едни от първите неща, които се монтират на обект. Те задават нива за монтаж в последствие на вратите, вратите пък указват равнина за шпакловане на стените. Така че всяка бъдеща подмяна на подова настилка поради една или друга причина ще промени веднага ситуацията с вратите, която пък ще промени ситуацията със стените. Направо не ща и да си помислям за подмяна на подова настилка и верижната реакция, която ще последва. Пък било то и след 10 години. Склонна съм да сменям килими, мебели, дивани и лампи до откат, но не да си разпердушиня дома, защото подовата настилка е некачествена и се налага да я сменя.

Моето мислене за подовата настилка е – монтирам я сега и завинаги, чистя я лесно и бързо дори без препарат, топличко и приятно ми е на стъпалата като си ходя по нея, не се хлъзгам като на състезание по хокей, цветът й е подходящ и за синия ми летен калъф за диван, че и за карираното коледно одеяло, а и да бутна поставката с ножове върху нея няма да я надраскам. Колко пари дадох за нея ли? А, че кой ги помни тея неща!

Никога компромис с подова настилка, защото главоболията и разходите след това ще са продължителни.

И в заключение

Този списък може да се продължи още малко като се добавят водопроводът и вратите. Те също са ключови и тяхната подмяна не е от най-лесните и приятни неща. Главоболията и тук са като от реклама по телевизията.

С водопроводната инсталация ситуацията често е предефинирана, промени и преправяния по нея в повечето случаи не са препоръчителни ако влизаш в ново жилище, но пък ако влизаш в старо такова, ремонтът и подмяната й са задължителни.

Вратите от своя страна са елемент, от който ти нямаш никаква изгода да пестиш пари, защото промяната им не е елементарна като смяна на килим, особено ако домът ти вече е готов и си живееш щастливо в него. Затова при избор на врати ключовото решение е високо качеството на материалите, тяхната дълготрайност, износоустойчивост и възможност за лесна поправка при нанесени щети.

Всичко друго е лесно. Всичко друго може да се изпълни и след време. Всичко друго може и да се промени по всяко време.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки:   instyle-decor.com | tangletree-interiors.co.uk | thibautdesign.com | thibautdesign.comПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК