Това е една статия, която с много голяма сила би била от полза не само за хората с малки, но и за хората с големи домове, а също и за хората, които живеят под наем.

Как да направим така, че когато влезем в дома си, да въздъхнем тихичко с наслада. Как да се освободим от мислите, че на дома ни нещо му липсва, че не изглежда точно като от каталог, че има нужда от още нещо, но ние нямаме представа какво.

Как да направим така,че да създадем или променим обстановката по начин, който да изглежда така, сякаш домът ни е правен от професионалист.

01 | Вземи окончателно решение

 3 стъпки, които ще издигнат дизайна на дома ти до професионалните нива

Първото и най-важно нещо, което трябва да направиш е да решиш какво искаш. Това не е лесна работа, защото си затрупана от информация – снимки, модни тенденции, съвети и още повече снимки, промоции на цени и пак снимки. Всичко ти харесва, всичко е супер. И да, така е, нали трябва да се продава. Не е лесна работа да вземеш решение и защото всеки нещо те съветва, има идея – махни това, сложи онова, тука би било така, ама инак ще е по-добре.

Да вземеш решение е трудно, най-вече защото от цялото това гъмжащо, жужащо и бълващо билиард идеи обкръжение, ти забравяш  кое точно обичаш. Подхлъзваш се по неща, но когато ги видиш у дома, разбираш, че това не си ти, не е твоето, но парите вече са похарчени, махваш с ръка и казваш „хех, хайде другия път”.

Да вземеш окончателно решение означава да преоткриеш себе си и онова, което ти харесваш. Да положиш базата и да не мръднеш от нея. Затова просто се изключваш от света, забравяш всички съвети и модни тенденции и си казваш честно и откровено какво искаш ти, какво ти харесва на теб, само на теб, от  какво имаш нужда ти.

Това е нещо като заявление, но за да го заявиш трябва да имаш възглед. Намери го, когато става въпрос за твоя дом. Вземи пример с дрехите. Ти имаш стил, същото и с дома. Това си е твоят стил. Аз нося рокли, само това – когато ходя на среща с клиенти, когато ходя на оглед по обекти, когато пренасям мебели, когато боядисвам, когато излизам на среща с приятелки, когато пазарувам. Имам само рокли, точка. Това е моят стил, така се чувствам най-добре и това е. Не ме интересува, че на мода са дънките, не искам да знам колко гъзарски са авиаторските якета, не се питам дали навън вали или грее слънце. Рокля. Зима, лято, когато… Имам един единствен панталон и едни дънки, ма те седят от носталгия по едни отминали времена.

Ето, моята ситуация с роклите е взето окончателно решение за стил. Базата е съградена, аз имам мнение, заявено и непреклонно. На мода са животинските принтове – може рокля с  тях, но рокля, не панталон. Това се иска от теб – да намериш себе си по отношение на интериора на своя дом. Това е първото и единствено условие да се чувстваш добре в него. Изключваш околния свят и решаваш – аз най-си искам това. Точка.

Яснотата по отношение на стила е всичко – и насока, и път, и финал. Много често твоят възглед за красота може да съвмести две несъвместими на пръв поглед неща, два несъвместими цвята. Но! Когато ти си последователна в своето решение, купуваш си неща за дома, които си вървят в тези две примерни посоки, накрая ти приключваш с един твой си миксиран стил, което по същество също си е стил.

Важното е ти да имаш яснота за това какво обичаш и да бъдеш последователна в изборите си, тоест да си готова да защитиш и отстояваш това, което обичаш – било от съблазънта на медиите и търговските предложения или от критиките на приятели и роднини.

На снимката към тази точка ще видиш две спални и две маси. Стилът, както виждаш няма отношение към функцията. Спалнята си е спалня, но тя може да бъде много различна в своя стил, мебели и цветове. И същото е и за масите   –  една и съща функция – два толкова различни стила.

Кой е твоят стил?

02 | Не се примирявай

 3 стъпки, които ще издигнат дизайна на дома ти до професионалните нива

Добре, ти вече имаш конкретна насока и абсолютна яснота какво искаш. Сега е ред да го изпълниш, но когато излезеш навън те заливат други предложения, няма точно това което искаш или просто по-пътя някак си вече всичко ти идва твърде много.

Не се примирявай, че няма да успееш да откриеш това, което е в представите ти или в дизайнерския ти борд от първия път. То ще се появи, рано или малко по-рано. Ти просто не го заменяй с нещо временно, изчакай, изрови света, но го намери.

Обикновено това е етапът, в който ние започваме да избираме мебелите, лампите и дамаските за дома си. В този етап се сблъскваме с една брутална реалност – нищо не е в качеството, което искаме, нищо не е в десените и цветовете, които искаме, всичко е с едни преекспонирани цени. И това е моментът, в който вдигаме ръце, махваме и си казваме „ бе, карай да върви”.

А това е моментът, в който можеш да си кажеш например „Ооо, не, стига глупости! Има амазон и фирми с транспорт от Англия и Германия, има една камара онлайн магазини за дома по Европа, почти всички по-евтини от тук, и с визиите и нещата, които искам, на това отгоре с опция да върна нещата по-бързо и по-лесно отколкото тук.”

Това е етапът, в който ти залагаш качеството и отстояваш базови неща за своя дом, бързо или бавно, направи го както си си го представила. Доколкото е възможно в твоя бюджет заложи на естествените и трайни качествени материали на мебелите.

Но дори и да направиш компромис с мебелите, никога не си го позволявай с дамаските. Те са ключът към луксозната визия и неутрализират недобрия изглед на мебелите.

Лампите и аксесоарите могат да изчакат своя момент във времето, ако се налага. Колкото и да е труден твоят път тук, всяко усилие си е заслужило, когато видиш крайния резултат.

Ако искаш дом, който е правен сякаш от професионален дизайнер, не се отказвай да намериш това, което искаш. Не се плаши от разстоянията и дай време на своя проект да се развие и реализира. Стреми се напред. Не се отказвай, не се примирявай, намери начин. Винаги има.

Винаги.

03 | Вдъхни живот на дома си

 3 стъпки, които ще издигнат дизайна на дома ти до професионалните нива

Ето, твоят прекрасен дом е вече готов. По начин, който си си го представила, в точните цветове от твоите мечти и прекрасните дамаски с рисувани магнолии. Браво, ти си толкова напред.

И все пак, поглеждаш и въпреки всичката му красота до тук, той сякаш е пуст и има нужда от още нещо. И да, така е. Обикновено това са малките  детайли, които казват, че тук живее някой – книга на фотьойла под лампата, ваза с  цветя до дивана, списания на масичката в хола. Липсват му аксесоарите.

Аксесоарите вдъхват живот на интериора и му придават онзи личен почерк, който прави твоя дом различен от моя. Ситуацията с аксесоарите, обаче, никак не е лека, защото те в много голяма степен могат да допълнят един стил, но могат и да го саботират. По отношение на тях, ти също ще трябва да имаш много точна и ясна концепция за цветове и материали. Дърво ли ще бъде или мед, може би месинг? Метални фенери или луксозни лампи? Порцеланови вази или стъклени?

Разбираш ли, тук понякога дори е по-сложно, отколкото с мебелирането и дамаските, защото ако там си направила компромис, можеш да го коригираш сега чрез аксесоарите. Тук грешки не може да има, не защото са непоправими, а защото костват пари.

Обикновено във видимите части на дома си ние разполагаме аксесоари, които са не само декоративни, но и с функция за дадено помещение. Кутия от мрамор за бижута няма да я намериш в кухнята при ножовете, вероятно в хола или в коридора при огледалото. Стойката за списания също ще я видиш в хола, но красивата поставка за чадъри ще я откриеш в коридора. И така ред по ред, аксесоар сред аксесоар.

Когато домът ни е голям, това позволява да декорираме с вещи, които нямат функция. Просто са там, за да вдъхнат живот на голямото пространство – някоя фигура на балерина на рафта, или може би бухал? Някоя и друга кутия, която си е празна, но е достатъчно красива, за да стои на видимо място. Една две картини тук и там.

Когато домът е малък, бихме искали видимите аксесоари освен да са достатъчно красиви, да имат и конкретна функция. Малкият дом почти няма шанс за декоративни фигурки, той има нужда от място. Затова тук, какво оставяме на показ е от ключово значение. То хем трябва да ни върши работа в ежедневието, хем да е разположено в достатъчно красиви кутии, кошове и въобще такива аксесоари за съхранение, които да бъдат изискани и със стил.

Вазите не ги коментирам, малки или големи – за мен те са задължителни за всеки дом, у дома даже са по няколко в стая, дори в кухнята на мивката имам.

За аксесоарите правилото „не се отчайвай” важи с пълна сила. Какво си представяш ти и какво си представят производителите са две много различни неща. На мен ми трябваха 4 години да купя 4 бели фенера за спалнята (лампите за тях чакаха четири години зад дивана!). Хех, дочаках накрая, имам ги, но сега сякаш никога не съм ги чакала, сякаш винаги са си били там. Ясна концепция, търпение и очи на четири, без компромиси, когато говорим за аксесоарите за дома.

И тук особеностите идват в две посоки. Първо е кухнята. Тя не позволява аксесоари. Кутии на видимо място – да – за сол, захар, хранителни добавки например, за бисквити, хляб. Кухнята, независимо дали е малка или голяма винаги използва аксесоари с функция, никога само за декорация. Когато кухнята е малка, за такива могат да се смятат красиви съдове за готвене, кухненски прибори, кухненски кърпи. В тези случаи ти просто ги държиш отвън, за да създават добро настроение чрез красотата си.

И втората особеност е степента, в която ние внасяме аксесоари у дома. Колко да са те? Това е много индивидуален отговор. Вземи първата снимка от тази точка за пример, със синия диван. За мен книгата върху мраморната маса пред дивана и бялата кутия на кръглата странична маса са в повече. Ако това е моят дом, няма да ги видиш тези две неща там въобще. Но в твоите очи нещата може би ще изглеждат различно. За мен е немислимо да покажа в кухнята си толкова много съдове както на двете снимки тук. За мен толкова много вещи на показ би означавало да си прережа вените в нервен пристъп, но за теб може да е различно. Въпросът е не аз да въздъхна от щастие, когато влезна в твоя дом, а ти. Затова ти декорираш колкото решиш, че е достатъчно,  и аз правя същото в моя си дом. Това е отговорът.

Имаш яснота, имаш последователността, сега й вдъхни живот и се радвай на своя дом. Заслужаваш го.

Благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!
С любов,Препоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК