Април е любимият ми месец по много причини. За мен това е месец на три празника – два имени дни и един рожден ден. Но не само заради великото празнуване и тоновете внимание, които получавам покрай тая работа. Не ми е любим само за това. Любим ми е заради пролетта, тя вече е тук с пълна сила – цъфнала, жужаща, топла, пълна с цветни рокли и нови усмивки, вино и кафенце навън с приятели. И хората генерално сякаш са малко по-дружелюбни през пролетта. Еуфорията е навсякъде.

Единствено не обичам април заради голямото чистене. Като дете майка ни строяваше със задачите и парцалите и това, естествено, беше най-омразният ми ден, особено и защото на мен се падаше подреждането на шкафовете, заради склонността ми да вкарвам големи обеми в малки пространства, нещо което умея да правя и до днес. Някак си по детски тогава се заканвах, че някой ден в моя дом няма да има ден или седмица за голямото чистене. Пожелавах си някак си да е вечно чист. Това, разбира се, си го пожелавах само в дните за чистене, през останалото време си кроях други планове. Днес ми е ясно, че чистият дом не се получава с магическа пръчка, махвам днес, махвам утре и хоп – то си е чисто. Е, платената помощ е като магическата пръчка, но също като боядисването, чистенето смятам, че си е моя работа, поне за сега. Също ми е ясно, че чистият дом си е условие за един по-добър и по-щастлив живот. Прост факт от емпирични наблюдения – няма как да ти върви по вода, докато живееш в разхвърляна прашна бъркотия. Фън Шуй или не, хората от изтока са прави: чист дом е почти сигурно равно на добър живот.

Така че, няма къде да се бяга. Чистим си. Само сега моята априлска битка от детството. Как да направя така, че домът ми да си е вечно чист и да го няма априлския кошмар 7 дни по 10 часа.

Или една статия с 3 съвета, които се надявам да ти помогнат да имаш перфектно чистия дом 24/7 с минимални усилия.

01 | Постоянство

3-те тайни на хората с идеално чисти домове
Това е урок, който научих от професионалните готвачи. Няма работен ден в кухнята, който да завършва с мятане на шалчето през врата и напускане на обекта. О не, работният ден там приключва с четките, гумените ръкавици и тежката химия. Шалчето ти може да напусне кухнята, чак когато всичко блести. Всеки божи ден.

Естествено, в професионалните кухни обемите труд са огромни, но преведено за нашето ежедневие това означава – всеки ден си намирай да почистиш нещо. Миенето на чинии не се брои. Към това число се брои забърсването на рафтовете, защото ги виждаш, че вече има малко прах по тях. Забърсването на плочките в кухнята след готвене, което непосредствено след това ще бъде лесно, за разлика от три месеца след това. И така ред по ред, нещо по нещо, ден след ден, всеки ден. Сложи си 20 минути на ден за това, или 30. Това е много време за чистене, но малко от гледна точка на време само по себе си. При мен ежедневният ми ритъм позволява да ги употребя тея 30 минути, или 40 според това какво захвана, вечер преди вечеря между 19 и 19,30 ч. Твоят ритъм може да ги сложи по друго време, ти си определяш сама.

Предимството в този поглед са две неща, според мен:

 • Първо, човек влиза в ритъм и 30 минути, прекарани в чистене на ден, престават да му правят впечатление, въпреки че са всеки ден, престават да му тежат, а междувременно домът му вечно блести.
 • И второ, усилието, което човек полага за чистене на дадена повърхност, която е забърсана 5 дена по-рано е много по-малко, отколкото почистването на същата, но забърсана 35 или 135 дена по-рано.

Малко усилия, малко време. Но всеки ден. Това е голямата тайна.

02 | Улесни си живота

3-те тайни на хората с идеално чисти домове
На макс. Какво означава това ли? Еми, може да значи много неща. Един мой приятел мразеше да чисти с прахосмукачка. Накрая установи, че не толкова мрази да чисти с нея, колкото ненавижда да я вади от гардероба всеки път. Веднъж тръгнеше ли с нея по къщата и нямаше спирка. Неговият проблем беше в мястото на съхранение, не толкова в самото придвижване на уреда по пода. Как си улесни живота ли? Купи си дизайнерска прахосмукачка в червено, точно като цветовете на хола му. И почна да я държи изправена до стената като интериорна вещ, нещо като ваза в ъгъла. Сега си я ползва редовно, обича си я.

Да си улесниш живота означава да намериш кое най-много те притеснява в момента с чистенето на дома и да го елиминираш.

 • Искам красиви ръце, чистенето с препарати и мръсни кърпи ме съсипва. Купих си гумени ръкавици, два чифта един върху друг. Обожавам ги, розови. Не захващам нищо без тях, даже една чаша да измия. Ръцете ми са съвършени.
 • Мразя това да трябва да вадя препарата за чистене на плочки, четката и ръкавиците всеки път след като си сготвя нещо на тиган. Купих си мокри кърпи за чистене на всяка повърхност. Държа ги в чекмедже в кухнята и ги ползвам ежедневно. Ястието ми още цвърчи в чинията, но плочките и печката вече са забърсани.
 • Мразя да бърша прах. Ненавиждам бърсането на прах с мокри кърпи, всичко се омазва, особено на белите ми мебели. Смърт. Купих си малка ръчна акумулаторна прахосмукачка, държа я зад дивана – не се вижда, но пък лесно я стигам. Събирането на прах никога не е било толкова забавно и лесно колкото сега.
 • Мразя да гладя завеси, твърде са големи, масата ми не е достатъчна, а леглото твърде ниско, за да гладя на него – от навеждането ме боли гърбът. Но пък не окачвам завеси неизгладени. Купих си ютия на пара, която глади във вертикал окачените завеси. Еми, забава е. Пара и смях. И нито една гънка.
 • Скучно ми е да чистя, имам чувството, че си губя времето и можеше да науча нещо за тея 30 минути на ден. Пускам си телевизора или някой документален филм от флашка, особено обичам тези на тема Космос, извънземни, физика и митология. Не ми трябва да виждам водещия, но слушам с удоволствие. Това вече не са ми 30-те минути за чистене, а за мечти в странни и различни светове – само се маскирам, че чистя, да не ме хванат, че всъщност мечтая.
 • И така, ред по ред…

Намери си слабостите, разреши ги, намери им лесния край и ги подхвани от там. Не се оправдавай, действай. Напрактика това си е една добра физическа тренировка всеки ден.

03 | Отърви се от вещите на показ

3-те тайни на хората с идеално чисти домове
Не казвам, че живея в дом без вещи. Напротив, имам толкова много, че направо се чудя как ги събирам. Но те не са на показ. Всичко е прибрано и подредено, нищо не се вижда, всичко е в кутии, зад затворени врати, прах да не го стига. Моята приятелка Джаз клати вече недоволно глава и смята, че съм за лудницата. Вероятно е права и съм тежко болна, но по отношение на вещите на показ, смятам че те са най-големият враг на чистотата.

Много вещи, много прах, много чистене. Трудна работа. Само да си забърше бюрото човек ще му трябва половин час да си премести и почисти вещите, докато стигне до равна повърхност. А моето бюро е 2 метра дълго, бяло е, чисти се всяка вечер след работа, за да си остане бяло, направо не ми се мисли ако имаше и други вещи по него освен лампата и клавиатурата (макар че, след притесненията на Джаз, сложих една ваза и една бутилка за вода там – да свиквам с повече вещи на едно място, пък и тя да се успокои малко, че не съм съвсем съвсем болна още).

Това не значи да живееш в дом без никакви вещи и чудеса, но се опитай да спазваш някои простички съвети.

 • Оптимизирай количеството декорации и предмети на показ, като прибереш повече от тях в красиви кутии, кошове или в затворени рафтове, така че да си останат лесно достъпни за ежедневно ползване, но прибрани. Многото вещи от гледна точка на интериорния дизайн не създават усещане за уют, даже точно обратното – за неподреден и натоварващ хаос.
 • Ако изпитваш затруднения да поддържаш някоя част от дома си чиста постоянно, то прегледай отново вещите, разположени там и помисли какво можеш да прибереш, от какво можеш да се откажеш въобще, какво можеш направо да качиш на тавана.
 • Опитай се да спазваш мястото на своите вещи. Винаги ги връщай там, от където ги взимаш, така ще изградиш автоматичен рефлекс за тяхното местоположение и ще печелиш време при ваденето и слагането им, ще ги намираш и в тъмното със затворени очи.
 • Прибирай вещите си винаги обратно. Но не утре, не вдруги ден. Прибирай ги обратно веднага след като ги ползваш. Това е навик, труден за изграждане, но изключително практичен, когато говорим за идеално чист и подреден дом. Има периоди в годината, когато съм толкова уморена, че си мятам роклята на дивана и умирам на възглавницата. Минават дни, докато я прибера обратно, обикновено към нея съм добавила още две-три. Но тези дни са рядкост, и погледнато през генералния далекоглед – много по-лесно ми е да я поддържам в добро състояние ако я прибера веднага на закачалка в гардероба, много по-бързо и много по-чисто е у дома, отколкото да ги събирам от купчината, да ги проветрявам, да ги гладя, защото от това небрежно захвърляне са измачкани. Мързелът ми излиза скъпо от към време и усилия. Това важи не само за роклите, но и за тиганите, чиниите, кабелите за телефон, въобще всичко, което ползваме в ежедневието си. 99% процента от времето си прибирам нещата си там където са били, веднага след като съм ги ползвала. И съм доволна, че го имам тоя навик. Като вълшебна пръчка е.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки: Снимките от тази публикация и още идеи може да видиш в моята галерия в Pinterest | Design 101Препоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК