Елегантност и баланс. Две ключови правила, не само в интериора. И в живота така. Но днес на тема интериор, конкретно интериор на дома и покупка на правилните вещи за него и още по-конкретно, без строги термини и сложни изречения, да хванем темата за пропорциите и размерите.

Какво купуваме за дома си, но размерът му е твърде малък или твърде голям?

Тръгваш да подреждаш дома си, представяш си нещата като от каталог, но когато ги наредиш те не са точно като от снимката. Питаш се „Е, добре де, защо не стана и при мене така?”. Най-честата причина е несъобразени размери на вещите ти спрямо съществуващото пространство – или са твърде големи, или са твърде малки. Нарушен е балансът по отношение на мащаба, нарушена е елегантността.

Като цяло, в професията на интериорните дизайнери няма формула, която да определя размера на вещите. Има формули за ергономия, които касаят пропорциите на самите вещи, но не и такива, които да помогнат при разполагането им в пространството. „Всичко е въпрос на тренинг и стотици обекти, въпрос на практика” – така се оправдаваме, когато не искаме да си кажем тайните.

И все пак, концепцията за „идеалния размер” не е дълбоко тайнство и със сигурност не е въпрос на мистериозен, неописуем с думи усет. Усетът се изгражда в практика, а практиката следва правилата. Така че, въпреки липсата на конкретни формули, има някои правила при определяне размера на вещите в нашите домове, които може да се изведат и опишат, така че да ти спестят и грешките, и парите при покупката им.

4 неща, които купуваме за дома си в грешния размер

Със сигурност списъкът тук може да бъде и по-дълъг, но нека кажа 4 неща, които са ключови са красотата на интериора.

01 | Килимите

4 неща, които купуваме за дома си в грешния размер
Твърде малки.

Знам, че красивите килими са скъпи, особено ако са и големи. Но една от най-големите ни грешки в интериора са малките килими. Особено ако върху тях са сложени големи дивани. Нещо като да накараш летяща чиния да кацне върху грахово зърно.

Килимът е като вещ на изкуството, внася много живот в стаята, има отношение към интериорния стил и прави пространството по-уютно. Красивият килим, особено когато е и голям може да промени една стая до степен, че да не се налага да я декорираш по-нататък, толкова е значим. Затова трябва да е голям.

Правилата при разполагане на килими съм ти казвала в статията тук, но мога да припомня с едно изречение. Когато махнеш от ширината на стаята 60-90 см и същите ги махнеш от нейната широчина, това което остава е размерът за твоя килим (или пано от килими с празните пространства между тях) – така, когато го разположиш на пода по средата на стаята, празното пространство до стените ще остане идеалните 30-45 см.

02 | Картините

4 неща, които купуваме за дома си в грешния размер
Твърде малки.

Също като килимите – не на малките картини, когато искаш дом, който да впечатлява, който да те радва и който да е добре балансиран. Нищо не е толкова лошо, колкото малката картина на стена. По-добре празна стена.

И тук има едно магическо число – 0,57. Това е числото, което дава идеалната пропорция на картина към стена, или на пано от картини към стена. Това число е приложимо както за височината на картината, така и за нейната ширина. В случая, когато картина се разполага над мебел под височина ще имаме предвид празното пространство над тази мебел.

Пример, ако имаш стена с дължина 260 см, като умножим по 0,57 получаваме ширина на картината ти 148,2 см. Което означава, че всяка картина с широчина между 140 и 155 см с рамката, или всяко пано от картини с такъв габаритен размер по ширина (включително празното пространство между тях), е добро решение за декорацията на тази стена. Това е близо 2/3 от стената, да! Обаче ефектът е изключителен.

Когато нямаш смелост за толкова големи картини, може да намалиш пропорцията картина-стена до половината. Вместо по 0,57 ще умножаваш 0,5.

03 | Лампите

4 неща, които купуваме за дома си в грешния размер
Недостатъчно и твърде малки.

Аз съм поклонник на добре помисленото осветление, красивите лампи и подобно на много колеги смятам, че няма и не може да има интериор без добро осветление. Дори и най-балансираната цветова схема и най-качествените материали да влезнат в интериора, сбъркай осветлението и ще съсипеш всичко.

Често ние разчитаме твърде много на таванното осветление и забравяме за интериорното под форма на допълнителни настолни и подови лампи. Колкото повече и по-интересни източници на светлина влизат в нашите помещения, толкова повече визуален интерес и магия внасяме у дома. За мен лампите трябва да са достатъчно много и достатъчно големи, така че, дори когато не светят, да създават настроение е да принадлежат на интериора.

Статията, която ще ти помогне да изчислиш правилните размери поне на таванните осветителни тела може да видиш тук.

04 | Диваните

4 неща, които купуваме за дома си в грешния размер
Твърде големи.

За разлика от предишните точки, точката с диваните е обратната. Най-честата грешка с тях е, че ги купуваме твърде големи. Толкова големи, че стаята престава да изглежда елегантна и практически става невъзможно да постигнеш каквото и да било друго с нея по отношение на интериорна красота. Малките стаи настояват за малки дивани, но нека кажем обратно нещата – в своя размер диванът трябва да е пропорционален на стаята, както на нейната площ, така и на нейната височина.

Най-красивите, от интериорна гледна точка, всекидневни се получават, когато мебели като диван, табуретка и масички за кафе са разположени в средата. Около тях навсякъде може да се обикаля и дори повече от това – да се разположи и малък скрин с картина зад тях. Големите дивани не могат да постигнат такъв баланс в пространството, най-често се налага да ги долепяме до ъглите, а това е в разрез със всяка концепция за симетрия и баланс. Голям диван не винаги значи повече удобство, но със сигурност значи край на елегантността.

Когато избираш диван за своята всекидневна, опитай се да се съобразиш с размер, който ще остави между 60-120 см за минаване от двете му страни, ако е възможно и толкова отзад. Пред него – по презумпция се приема, че ти ще оставиш достатъчно пространство. Когато това е невъзможно и диванът трябва да бъде допрян до две стени, поне опитай да впишеш 120 см за минаване отстрани и два пъти по толкова отпред.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!
С любов,

Снимки:

# instafurnitures.us

01 | zgallerie.com

02 | pinterest.com | etsy.com

03 | zgallerie.com

04 | instafurnitures.usПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК