Може би излизам малко късничко с тази тема. Мне, можеби-то си е излишно направо. Но септември още не искаме да повярваме, че есента е дошла. Октомври е малко преходен и той, мъката по лятото си отишла и докато влезем с пълна пара в работното темпо и етооо… Хелоуин тропа на вратата. Обичам Хелоуин и обичам есента. Празникът е много спорен в нашата държава основно по религиозни причини. Ма аз нали вярвам в поне стотина религии едновременно, една митология повече не ми е проблем. Така че – да, гледам на този празник като на моя си празник, но повече от всичко гледам на него през очите на нашите предци. И въпреки, че живея в бъдещето, искам да летя оттатък Марс и чакам всеки момент извънземните да хлопнат на вратата, аз си живея и в миналото и не виждам тези два погледа да ми пречат.

Обичам есента и есенните празници, защото това е моментът да кажем „благодаря”. На земята. На живота. За това, че го има нашето семейство. За това,че масите ни са отрупани с храна. За това, че все още сме от тази страна на бариерата и призрачният влак пътува в тъмата по златните релси много далеко от нашата гара. Това е време да почетем и мъртвите си, както го правят стотици народи по света, все по това време на годината.

И в този дух, ако Хелоуин не попада в твоята категория празници, то устрой си есенен ритуал по своя собствена преценка. Така и ти ще станеш част от голямото общество на тази наша малка планетка, което по необясними още причини празнува едни и същи неща по едно и също време, просто го прави по различен начин.

Тоест днес моето предложение не е толкова за хората, които празнуват Хелоуин. То е по-скоро за хората, които отказват да бъдат част от него, но вярвам, че не биха отказали да приемат есента у дома.

Сега, есента. Ако извадим приказните тематики с религиозен оттенък, есента си е есен и защо пък да не променим малко дома си покрай нея. Промяната винаги е за добро, а когато е у дома е повод за топли чувства и усмивки, особено ако е в тон с хаотичната прелестна есен навън.

Или накратко. За мен есенната декорация на дома е едновременно и сакрална и обикновена. Може да пропусна да декорирам за лятото, но за есента – никога. Никога.

И понеже до началото на Коледните празници ни остават само 30 дни, тази декорация не трябва да е сложна, времеемка и скъпа. Искам да ти предложа нещо лесно, бързо и ефективно, което ще превърне дома ти в красива есенна мечта за краткия ноември, в който ще е на показ.

01 | Декорирай входа

5 лесни идеи за декорация на дома през есента
При декорацията на дома обикновено се разчита на първото впечатление. А това е входът. Ако живееш в къща, може да декорираш пред вратата и в градината. В случая, важното е с всяко влизане у дома да те посреща нещо красиво, нещо което да те накара да се усмихнеш. И не само, нещо което ще те накара да оставиш лошите емоции от деня извън дома си.

Тази декорация не трябва да е сложна. Някой и друг фенер на пода, някоя и друга тиква, есенни листа. Или венец на вратата – от сухи клонки и есенни цветя.

Избери предмети с големина, която отговаря на твоето пространство. Аз може да ти показвам обърнат кош с разхвърчали се тикви, но ти може да го намалиш до размера на миниатюрна декорация, която да разположиш в коридора на апартамента си, върху скрина или дори на пода. Ефектът може и да не е точно същият, но усмивката ти – със сигурност.

02 | Промени нещо в кухнята

5 лесни идеи за декорация на дома през есента
Кухнята. Най-често сме там, особено през есенните и зимните месеци. Има толкова безобразно много рецепти да се пробват и толкова студени вечери, в които да ги пробваме у дома. Затова намери лесните начини да декорираш кухнята си, без това да пречи на твоя ежедневен ритъм на живот.

Например, може да си направиш една централна декорация по дължината на масата, която да си стои там до декември без да се размества. Може да бъде върху всяка табла – кръгла, продълговата, квадратна, в която да подредиш артистично неща, които ти говорят за есента. Тикви, листа, свещи в оранжево и червено, есенни цветя. Аранжирай си нещо по свой вкус и го остави там. Това би било повече от достатъчно. Но ако това е извън възможностите на мястото ти, то може да използваш откритите пространства на кухненските рафтове и да разположиш някои неща на показ там.

Декорация би било дори само ако имаш тематични сервизи и чаши. Хем ги ползваш по предназначение при сервиране на масата, хем си със стил, хем имаш декорация за радост на окото.

03 | Тук-там, но оранжево

5 лесни идеи за декорация на дома през есента
Не искам от теб да променяш завеси, да преобръщаш дома си наопаки заради есента. Малките детайли понякога са повече от достатъчни, за да превърнат настроението в есенно. Остави по стаите на дома си някоя и друга есенна нотка, от какъвто и да е било размер – според пространството и собствения си бюджет. Буркан с есенни листа на някой рафт в библиотеката, или дървен поднос в хола с жълъди. Или просто изхвърли захарта от захарницата и я напълни с шипки. Някой и друг фенер на пода в спалнята, декориран по собственото ти усмотрение. Може и пълен с тикви – от онези малките.

04 | Някое и друго вълнено одеяло

5 лесни идеи за декорация на дома през есента
Това е в точно духа на лесните за използване неща. А аз съм сигурна, че няма български дом без поне едно автентично родопско одеяло в шкафа. Е, време е да ги извадим малко на показ. Може да оставиш някое разгънато одеяло в хола върху облегалката на дивана. Или да забравиш две три сгънати върху табуретката в спалнята. Пък и ще са ти под ръка, докато си гледаш вечерния сериал.

05 | Или малко по-така

5 лесни идеи за декорация на дома през есента
Това е решение за всички онези, които не искат да внасят в дома си хаоса, които носи есента. Тя да си е хаотична колкото си иска, ти искаш да си супер стилна и подредена.

Ето, има решение и за теб – горните предложения, но изпълнени в един много прибран и умерен вид. Оранжевото и жълтото може да се заменят със златно. Декорациите да не са претрупани, но да присъстват с намек. Родопските одеяла може да се заменят с модерни вълнени плетени или дори ленени.

Тематични възглавници в хола – например с есенни листа, тикви или дори есенни пейзажи – също ще са достатъчни за промяна на настроението.

Е, не се сещам с какво може да се замени толкова типично есенната тиква, но може да не е оранжева. Може да е бяла, дори боядисана в златно ако искаш.

В случаите, когато не харесваш цветовете на сезона, поне спази типичните форми, с които се асоциира. И всичко ще бъде наред.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки:

# southernliving.com

01 | MotivatingInspirationToInspireU | pinimg.com | lauratrevey.com | frenchmochadreams

02 | ellaclaireinspired.com | pinterest.com | architectureartdesigns.com | buyerselect.com | williams-sonoma.com

03 |  zszywka.pl | shelterness.com

04 | homestoriesatoz.com | zszywka.pl

05 | craftberrybush.com | ethanallen.com | homegoods.com | houseofhargrove.comПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК