През последните години таваните започнаха да стават все по-ниски и все по-ниски, и ако миналия век стая с височина 270 см се считаше за твърде ниска, то днес си е направо висока. Днес масово се продават апартаменти с височина 250 см, 240 см и дори по-надолу. При това се рекламират гордо като чудесни. Но това са ниски височини, въобще, без да съм максималист, всичко под 260 см е ниско за дом, в който ще се живее постоянно. Нека днес, за целите на точността в този текст, укажа – под ниско имам предвид всяка височина под 245-240 см.

Височините на помещенията, в които живеем и работим са един от факторите за дизайн и по-точно фактор за чувствата на свобода и комфорт, които интериорът предизвиква у нас. Ниските тавани направо могат да те накарат да имаш усещането, че живееш в клетка. Да не говорим за ограниченията, които налагат към интериора.

Ако някой ден пиша статия какво да гледаме в един апартамент преди да го купим, височината на таваните ще бъде първата ми точка. Днес предполагаме, че ти вече имаш апартамент с ниски тавани и аз имам пет съвета, чиято цел е да ти помогнат да сведеш до минимум негативните усещания от тях.

01 | Не пипай тавана

 5 съвета за стаи с ниски тавани

Освен всеобщото схващане, че добър интериор означава добре комбинирани цветове, често за добър дизайн се смята този, който е с „пипнати“ тавани. Моята първа и най-важна точка обаче те съветва точно обратното.

Защо? Ами защото целта ти тук няма да бъде да привличаш поглед към тавана, а напротив – ще трябва да се стремиш да направиш така, че никога да не ти хрумне дори да го погледнеш. Добър интериорен проект в помещения с нисък таван ще бъде този с „непипнат“ такъв.

Не го боядисваш с дръзки цветове, лъскави бои или мега модерни мазилки, не го сваляш допълнително с окачени тавани и елементи, не го декорираш с первази и орнаменти, особено ако первазите са ъглови към стена. Въобще не правиш нищо, абсолютно нищо, което да привлича погледите нагоре.

Все пак, темата с первазите е много деликатна, още повече аз съм им сериозен почитател, така че ако много държиш да имаш декорация по тавана – то нека останат тънки и семпли ъглови первази стена-таван и тънки, не-бодящи-очите прави первази или орнаменти към таван. Ако спазиш условието от следващата точка, тогава ъгловите первази може и да са по-широки.

02 | Дръж контраста стена-таван на минимум

 5 съвета за стаи с ниски тавани

Неконтрастните цветове на прехода стена-таван играят две роли едновременно.

Първо, лъжат окото за истинската граница, тоест умело я скриват и ти причиняват тихо затруднение да изчисляваш подсъзнателно обеми, така че ти не го правиш. Рязка отчетлива граница, пример тъмно синя стена и бял таван автоматично са те вкарали в режим съзнателно изчисление и отчитане на ниски височини. А ти не искаш да ти се напомня за това.

Второ, не те предизвикват да поглеждаш нагоре, защото периферното зрение е отчело, че там няма нищо различно (нищо опасно).

Към тази точка спада и уточнението за пердетата, защото те също са вид декорация на стена и комуникират директно с тавана. Шарени, активни, контрастни пердета автоматично и абсолютно веднага издават истинската височина. Често срещан съвет е пердетата да се монтират до таван, а не до ръб на прозорец, за да направим помещението да изглежда високо. Това е верен съвет, но той е общовалиден за средно високи, високи и мега високи помещения. В ниски такива, този съвет върви задължително с уточнението, че контрастът между цвят на плата, цвят на стената и цвят на тавана трябва да бъде минимален. При това в ниски помещения, това уточнение е по-важно от височината на окачване, която и без това няма да е съществено различна.

Контрастите са издайнически, избягвай ги в ниските помещения.

03 | Внимавай за височините на мебелите

 5 съвета за стаи с ниски тавани

Знам, сега ще ми кажеш: Стига ограничения де, Вероник! Ама няма как, ниското си е ниско и нито можеш, нито може да го направиш високо. Просто спазваш някои изисквания, които са с чиста визуална цел, и не гледаш на тях като на ограничения, а като на дизайнерски съвети за великолепен дом, където никой не разбира, че е нисък.

Ниските мебели имат отношение към подсъзнателното измерване на обеми, което ние естествено правим, влизайки в помещение. В случая под внимание се взема празното разстояние между горния ръб на мебелите и ръба на тавана. Колкото по-голямо е това разстояние, толкова по-висока ще изглежда стаята. Например, легло на пода ще създава усещането за достатъчно височина, докато високо легло с още по-висока табла ще подчертава ниския таван.

Като цяло ако мебелите ти – столове с облегалки, скринове, дивани, конзоли – са достатъчно ниски ще може да си позволиш и дори контрастни цветове в интериора. Ако мебелите ти са високи, не можеш или не е възможно да се спази условието да са по-ниски, тогава поне върви с нула контраст в цветовете – да, пространството ще бъде по-монохромно, но това няма да му пречи да е прекрасно.

Всъщност, ако трябва да съм откровена, този съвет би звучал „максимум негативно пространство по вертикал“ и това би включвало свеждане на аксесоари, вази, и всякакви дрънкулки до минимум. Колкото повече празно пространство по вертикал, колкото по-изчистено пространство, толкова повече усещане за височина, или по-скоро изчезващо притеснение от липсата на такава. Не че човек не може да си сложи голяма ваза на пода, вместо на масата с цел да запази празнината до таван, но като цяло влизам в твърде ограничаващи рамки, които биха били на място, ако ще се ходи на състезание по дизайн. А ти правиш дома си, така че пропусни този абзац, ако не ти харесва.

04 | Избери си див килим

 5 съвета за стаи с ниски тавани

Или въобще красива, забележима, активна, атрактивна и артистична подова настилка, която да привлича погледи и да е източник на възхита. Това е правилната точка за акцент в ниските помещения и тук колкото по-смело действаш, толкова по-добре. Никой няма да се сети, че стая с тоя килим има таван, камо ли да погледне към него, особено ако точки едно и две са спазени.

05 | Заобичай интериорните лампи …

 5 съвета за стаи с ниски тавани

Защото ще ти се наложи да забравиш за полилеите. Съжалявам за това, но височина 240 см и на долу не позволява да монтираш превъзходни полилеи към таваните. Изключение тук е трапезарията, където може да се постави полилей над масата, но с условието, че масата трябва да е поне 90 см широка, защото при ставане и сядане ние се навеждаме напред и ако тя е твърде тясна си ударяме главицата в лампата.

В ниски помещения изборът ти на осветление ще се сведе до:

  • Стенни лампи, сочещи нагоре – светлината, когато е насочена към таван създава илюзия за височина.
  • Високи лампиони от под. Най-често разполагани край ъглите, те осветяват равномерно, когато са повече от един, насочват светлина и към под и към таван, освен това може да са различни за повече визуален интерес, ако търсиш.
  • Малки настолни лампи по масички, на бюра и нощни шкафчета. Прекрасна и много дизайнерска алтернатива на централните полилеи.

И последно, много вероятно е да очакваш от мен и други или повече съвети. Например, нета изобилства с идеи като райета на стените, огледални бои на тавана, високи и тънки аксесоари в помещението, и разни други такива. Само че, аз имам аргументирана критика към всеки един от тях и смятам, че единственият допълнителен съвет от десетките останали, който наистина ще работи в ниски пространства, е рисуване на диагонали през стените, една или повече, било то чрез разноцветни бои, някакъв растер или материал. Този тип форми създават неравна основа за изчисление на обема и височината, тоест там, и на съзнателно и на несъзнателно ниво, лъжата истински работи. Но с тях ще трябва да се внимава, защото – да, те създават движение нагоре, но ние естествено проследяваме това движение с очите си, което действие в крайна сметка завършва с трагичното осъзнаване за нисък таван. Ще стане точно това, което не искаме и което не можем да променим.

Единственото за което мислим в ситуацията с нисък таван е как да го направим незначителен, незабележим, абсолютно невидим.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!
С любов,

Снимки: hgtv.com | homedit.com | theprintemporium.com.au | apartmenttherapy.com | pinterest.com | barkerandstonehouse.co.uk | madebymood.com | wayfair.co.uk | pinterest.com | thibautdesign.comПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК