Аз винаги съм била почитател на промените и на динамиката, въпреки че съм теле(ц). Това се отнася и за моя дом, независимо че астролозите твърдят обратното за моята порода. Е да, ама не. Особено що се отнася до дома.

Искам да имам свободата да променям дома си както ми хрумне, при това искам нещата да се случват бързо, на добра цена и с малко усилия.

Особен почитател съм на промяната у дома със смяна на сезоните. Искам да имам дом, който да мога да нарека летен, зимен, есенен или пролетен без да правя ремонт при това. Защо?

Защото всеки сезон носи своето настроение и аз искам да му се насладя. Не искам да си губя времето в тъга по лятото през зимата. Така де, това не само няма да го върне, но и ще ми създаде допълнителен стрес. Сякаш ежедневният не ми е достатъчен.

Накратко, търся си разнообразни поводи за празник. И моят дом трябва да играе ролята на ефективна анти-стрес рецепта.

Така с идването на студа и зимата идва и чудесната възможност да променя дома си. И ако през лятото съм търсила простор и прохлада, сега искам домът ми да се превърне в закътано и уютно място.

Място, което да създава усещане за топлина още с първия поглед.

Сещаш се за какво говоря, нали? Място като по филмите, където героите седят около горяща камина и раздумват сладки приказки докато навън бушува виелица.

И да знам, че в момента виелици навън не бушуват и също нямам камина (все още), но пък имам 7 лесни правила как да пресъздадем онзи приказен уют и да превърнем дома си в любимо място в студения сезон. И колкото по студено става навън, толкова по-уютно ще става вътре.

Ето ги, 7 елемента, който ще превърнат дома ти в уютен зимен кът незабавно:

01 | Дебел зимен килим

7 бързи начина да създадеш зимен уют у дома

Не не, не се шегувам. В този модерен свят от алуминий и стъкло, аз все още намирам страхотно приложение на килимите, особеееено през зимата. Склонна съм да го загъвам и да го съхранявам 8 месеца на тавана, но дойде ли декември килимът трябва да се покаже у дома. Нищо, че ще му робувам в чистене. Килимът внася уют и топлина така както нищо друго и е чудесен начин за промяна на домашния декор през зимните месеци.

Тук ще ти трябва дебел килим с красиви зимни шарки, може дори и на еленчета ако решиш. Типични за зимната приказка са каретата, но освен тях подходящи са пухкавите килими/мокети.

02 | Пухени материи

7 бързи начина да създадеш зимен уют у дома

Пухените материи, по твой избор истински кожи или изкуствени меки имитации. Като възглавници или наметнати през дивана одеяла. Като малки постелки на пода пред леглото или просто преметнати през облегалката на стола.

Без значение как ще подходиш. При това това колкото повече, толкова повече.

03 | Дърво

7 бързи начина да създадеш зимен уют у дома

Истинско, необработено или частично обработено дърво.

Не, не. Секцията от ПДЧ или МДФ не влиза в това число.

Истинско дърво. Може да бъде дървена маса, дървен поднос (един или няколко), дървени декорации от всякакъв род – свещници, подложки. Дори дървена дъска като елемент от централна декорация върху масата пак ще промени дома ти.

04 | Зимни десени

7 бързи начина да създадеш зимен уют у дома

Поиграй си с десените, миксирай дамаските. Ти вече знаеш как става това (а ако си пропуснала статията, тя е тук).

Вярвам, че за всеки диван могат да съществуват поне два различни калъфа – един от тях за зимата с подходящите зимни десени. Същото се отнася и за възглавниците. И за пердетата.

Направи си зимна цветова схема, създай нов облик на дома си с няколко зимни дамаски, възглавници и одеяла. Ще се почувстваш истински добре от това, обещавам.

Тук отново може да подходиш с класическите десени – карета, райета, точки, снежинки, звездички; или модерните такива. Изборът е твой.

Цветовете, подходящи в зимния дом са червено, зелено, синьо, сиво, бяло и златно.

05 | Вълна и памук

7 бързи начина да създадеш зимен уют у дома

Може и да оспориш моята точка 2 с пухените материи, но какво ще кажеш за вълната и памука?

Постоянно преметнато вълнено одеяло и подходяща възглавница към него са всичко, което ти трябва.

Може и няколко възглавници, при това на повече места у дома.

06 | Светлина и мрак

7 бързи начина да създадеш зимен уют у дома

Мда, голяма част от приказността на онази филмова сцена с камината и виелиците всъщност идва от.. мрака! И от огъня, разбира се, той е създателят на мрака.

Играта на светлина и мрак е майсторство в интериорния дизайн и ти ще я усвоиш в момента, в който я приемеш. Зимата е сезон с дълги тъмни вечери и за да ги направиш истински уютни ти трябва огън.

Нямаш камина? Аз също! Но пък имам множество на брой фенери, в които паля малки лампи с топла жълта светлина.

Купувам си най-обикновени диодни крушки (бяла светлина), пъхам семпла лампа във фенера, закривам крушката с оранжева хартиена салфетка и voilà! Имам си малки огньове.

Не използвам централния полилей на стаята (той ще създаде равномерно осветено пространство) и така студените зимни вечери всъщност се превръщат в най-любимото ми приказно време, в което сенките и светлините си играят у дома.

Фенерите могат да бъдат заменени от свещи, или други интериорни декорации, в които светят топли светлини.

07 | Твоето пухено палто

7 бързи начина да създадеш зимен уют у дома

Знам и не веднъж съм казвала, че не е признак на елегантен дизайн да се оставят връхните дрехи, окачени в коридора на видимо място.

През зимата обаче имам това малко изключение. Остави пухеното си палто закачено в коридора.

Пухено палто или жилетка. Пухена яка, шапка или чанта. Каквото намериш, каквото харесваш. Независимо изкуствено или естествено. Важното е да едно (добре де, може и две) и да го оставиш небрежно окачено на закачалката до входната врата.

Аз го правя също. Имам едно бяло пухено палтенце с красиви бродерии по ръкавите, което миналата зима ми подари бейби В. (разказвах ти за нея тук). В момента, в който тя го извади си помислих.. от това може и дреха за носене да не става, но ще стане чудесна декорация за зимната ми закачалка.

Е, излизам с него (бейб, наистина!), но и да не го нося – то ще седи окачено в коридора ми до февруари.

Това е. Тези правила са приложими както по отделно, така и в произволна комбинация. А за най-голям ефект – всичките накуп.

Виелици ли? Само да ни дойдат!

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки: # avotakka.fi | #1 divaaniblogit.fi | #2 detailcollective.com | #3 stylemepretty.com | #4 housetohome.co.uk | #5 decor4all.com | #6 pioneersettler.com | #7 Vogue Japan October 2015Препоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК