Торта с шоколад, суров шоколад! Или.. вечната шоколадова торта в здравословен вариант..

Класически изискано: торта със суров шоколад от Надя Петрова

Независимо от развитието на кулинарната и сладкарска индустрия, има пет-шест класически десерта, които ще останат вечни и винаги предпочитани. Да, първият от тях е шоколадовата торта. Няма друг подобен сладкиш, независимо колко са вкусни сладките на съседката. Когато говорим за стил и изисканост, говорим единствено за шоколадова торта, френски макарони, шоколадово суфле, крем брюле, тирамису и чийзкейк. Точка. Ако си заслужават усилията и времето в кухнята, то те са за тези шест десерта. Независимо дали за следобедно събиране с приятели, като десерт след вечеря или към следобедно кафе в дъждовен летен ден, шоколадовата торта ще остане един от най-вкусните десерти, но винаги и най-калоричният. Две или три шоколадови торти в седмицата, и кантарът ще започне да ни се струва развален, защото показва повече.. Не, не е развален и не, батериите не са му на свършване. Тортичките са ни в повече. Но, ах този шоколад! Неустоим, незабравим, вечен вкус! Как да се лишим от това преживяване!? Всички диетолози ни съветват да си позволяваме тези удоволствия от време на време, но на нас така не ни харесва уточнението „от време на време“. Искаме това да е по-често и по-възможност без последствия и упреци към съвременната измерителна техника.

Има начин, и аз пак ще спомена Надя Петрова. Да. Един човек, който обича също като мен шоколадовите торти и удоволствието от тях, но и човек, който има достатъчното знания и креатив да създаде нещо класическо по нов, здравословен и дори суровояден начин. Лично изпитана няколко пъти, следващата рецепта е моя любим начин да отговоря на гузната си съвест с репликата: „Сурова е! Здравословна е! Усвоявам всички ензими, минерали и ценни вещества в суров вид и пълноценно! Ти нямаш повече думата!“

Представям ви преоткритата класика от Надя Петрова: сурова шоколадова торта

Класически изискано: торта със суров шоколад от Надя Петрова

Необходими съставки за блата:
1 чаша сурови орехи
1 чаша сушени смокини
1 супена лъжица кокосово масло

Необходими съставки за шоколада:
1 чаша накиснато кашу
1/3 чаша изворна вода
1/3 чаша разтопено кокосово масло
1 разтопен шоколад*
1/3 до 1 чаша подсладител**

Класически изискано: торта със суров шоколад от Надя Петрова

Съвети:
* използвайте суров веган шоколад. Ако нямате наличен пригответе си лесно така: заместете на парна баня 1/3 чаша разтопено какаово масло и 2-3 супени лъжици какaо на прах, бъркайте равномерно докато се сместят съставките, оставете да се охлади и сте готови.
** можете да използвате 1/3 чаша кленов сироп, 2/3 чаша мед или агаве или 1 чаша паста от фурми. Използвайте само един подсладител, според вкуса си.

Приготвяне на блата:

1. Блендирайте всичко заедно използвайки S ножа на кухненския робот.
2. Разстелете внимателно на дъното на форма за торта.
3. Оставете в хладилника докато правите крема да стяга.

Приготвяне на крема:

1. Накиснете кашуто за 1-2 часа. Изхвърлете водата, в която е било накиснато и измийте със студена вода.
2. Блендирайте кашуто, водата и подсладителя в шейкър каната докато не получите финна и хомогенна смес.
3. Разтопете кокосовото масло и шоколада на водна баня.
4. Добавете към кашуто и блендирайте отново.
5. Дегустирайте крема, ако е прекалено сладък – добавете малко какао на прах, ако е твърде горчив – добавете още подсладител.
6. Изсипете крема върху блата и върнете в хладилника да стегне за около 4-5 часа.
7. Съхранявайте в хладилника и хапвайте умерено! :)

Класически изискано: торта със суров шоколад от Надя Петрова

И за финал, аз винаги добавям пресни или сухи череши (според сезона) между блата и крема. Черешата е любимата на шоколада, поне според мен.

Снимките са собственост на Надя Петрова.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте супер!

С любов,Препоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК