Ето я, най-сетне дойде любимата ми Коледа и броенето на дните с коледен календар започна. Днес е 3-тият ден. Моето празнично настроение набира вече скорост, днес ще украсявам елхата и ще редя коледния  град у дома. Само да си изпия кафето…

В моя блог се натрупаха коледни съвети от всякакъв род – писах за коледната маса, за зимния уют, за зимните приказки, за елхата, за коледната украса, дори ми се събраха толкова много, че ги обединих в обща категория тук. Обаче още не съм писала коледна рецепта.

Сега, моята коледна рецепта не е „моя, моя”. Тя е моя, защото първа ще я публикувам, но рецептата всъщност е на моята приятелка Туба. Туба Танорен (Tugba Tanören). Тя е шеф, но не какъв да е, тя е raw chef (пиша го на английски, щото да ме убиеш не знам как е на български готвач, който готви само със сурови храни и не ползва термична обработка). При това тя минава обученията си при звездата в брашна, всепризнатия гурме мастер  –  Матю Кени (Matthew Kenney) и е сертифицирана за уменията си от неговата световно известна академия Matthew Kenney Culinary, която между другото е първата лицензирана суровоядна готварска школа в Света.

Сега, знам че суровоядството като теория е доста спорно и атаките към него не са никак малко. Туба, обаче, не е по сектантски вглъбена в този начин на готвене и хранене.

Яж само по едно сурово нещо на ден и това ще промени живота ти. Без значение дали ще бъде салата, сок, плод или суров десерт. Просто не пропускай. Всеки ден по едно сурово нещо.

Това ми каза. Звучи ми добре.

И, има една насока в суровоядството, която никой, ама никой не може да оспори. Дори най-големите и най-лютите противници на този режим не смеят да кажат и гък. И това са суровите десерти. Ейй, няма десерт, който да е лишен от вина. Винаги има по някоя съставка, за която си затваряме очите.

В суровоядството обаче десертите са лишени от вина на 100%. Хем са вкусни, хем са  полезни за здравето. Няма вина, няма гузна съвест. Ядеш и не пълнееш. Ядеш и си по-здрав. Пък, някои неща им се получават и по-вкусни от оригиналите. Наистина.

Коледните трюфели на Туба са точно този случай. Сурови. Безглутенови. 100% здравословни. Без вина. Без проблеми с кантара. И по-добри от оригиналите. На това отгоре шоколадови!

Затова ги избрах за Коледа. Покрай всичко, което ни (ми) предстои да изядем, поне едно нещо да е здравословно.

Рецепта за сурови безглутенови шоколадови коледни трюфели

 Най-добрата рецепта за шоколадови коледни трюфели на всички времена

Правихме я заедно. Изядохме ги наполовина още докато ги овалвахме. И едвам изчакахме да минат снимките, че да изядем и останалите.

За трюфелите

3/4 чаша масло от лешници (ще разбереш как се прави в точка 2 долу)
1/2 чаша (ок. 112 мл) сироп от агаве (може и мед, но по-малко, защото е по-сладък)
1/2 чаена лъжица екстракт от ванилия
1/4 чаша (ок. 56 мл) вода
1/3 чаша (ок. 75 г) разтопено какаово масло
1/3 чаша (ок. 42 г) какао на прах
1 щипка сол
1 щипка канела
1 щипка  кардамон

За чашите като мерки: Ако не разполагаш с професионалните мерителни чаши, просто си избери някоя чаша или малка купичка у дома и си мери с нея, но не забравяй – все с една и съща чаша мериш.

Най-лесният вариант би бил, ако имаш стъклена мерителна каничка с отбелязани милилитри по страните. Така може да си нарочиш, че 200мл ще бъде дозата ти за 1 чаша, ½ чаша ще бъде до отбелязването 100 мл, ¾ чаша ще бъде до маркировката 150мл и всичко ще ти бъде лесно. Хубавото на това е, че като усвоиш рецептата следващия път, може да кажеш и 500 мл за една чаша и така ще имаш голяма доза, но лесна за смятане при спазени пропорции.

По правило различните съставки се измерват различно, затова при чашите няма точна единица в грам или милилитър. Аз използвах един онлайн калкулатор, за да дам приблизителните грамове, но ти не вярвай на тези цифри, ползвай си чашките.

За овалване

Червен цвят – брашно от червено цвекло
Зелен цвят – японски чай мака
Кафяв цвят – какао
Розов цвят – сушени листа от роза

Всички тези съставки ги има в био магазините.

+ 1 чифт нови латексови ръкавички, да не се цапаш.

Начин на приготвяне

 Най-добрата рецепта за шоколадови коледни трюфели на всички времена

01 | Първо си слагаш какаовото масло на водна баня, да се топи. То е доста твърдо, а ти трябва течно.

02 | После си произвеждаш маслото от лешници. Аз нали все си питам защо, та попитах Туба защо да си правя масло от лешници, ако мога да си го купя. Тя ми отговори, без да се замисля, че в суровоядството тенденцията е всичко да се приготвя от нулата. Така си сигурен какво има в крайния продукт и избягваш съставки, които може да присъстват, а са вредни. Ма знае как да ми отговаря тая Туба, бе. Два пъти я целих, два пъти ме остави без думи (първия път я стрелях за суровоядството въобще).

Масло от лешници се произвежда лесно. Трябват ти

  • 100 г сурови лешници. Накиснати през нощта, добре изцедени.
  • Олио от гроздови семки. Продава се в магазините за храна, при олиото и зехтина седи обикновено.

Приготвяш като смилаш лешниците и олиото от гроздови семки в робот. Няма точна доза колко от едното, колко от другото – сипваш лешниците и малко масло от гроздови семки в началото, бъркаш с робота. Отваряш и гледаш дали е станала равна и гладка консистенция. Ако е твърде неравна, досипваш си течното масло и пак бъркаш. Трябва да получиш гладка консистенция, дори да е по-течна. После като добавиш какаовото масло и охладиш, всичко ще се стегне добре.

Когато си приготвиш маслото от лешници, вече си мериш за рецептата ¾ чаша.

03 | В робот смилаш съставките в следната последователност

  • Маслото от лешници, което си произведе в точка 2 + агаве + екстракта от ванилия + щипка сол + щипка канела + щипка кардамон. Тук наливаш и малко от водата. Дозата от рецептата е препоръчителна, но ти не я използваш цялата, отсипваш малко, просто за да стане по-кремообразна и равномерна сместа. Затваряш робота и въртиш на максимална скорост.
  • На втори етап добавяш какаото на прах и какаовото масло. Въртиш с робота пак и това е.

04 | Пресипваш тази смес в една купичка и слагаш в камерата на хладилника да се охлади за поне 2 часа. Когато извадиш, маслото от какао ще е стегнало цялата смес и ще се е получило тесто, което може да направиш на топчета.

05 | Подготвяш си една голяма празна чиния, слагаш си латексовите ръкавички на ръцете и взимаш малко от изстудената втвърдена смес. Правиш си топче от нея, овалвайки късчето с пръсти. Аз харесвам по-малките топчета, Туба ги върти едни големи, така че каквото по големина топче ти харесва на теб – такова. Подготвяш си всичките топчета.

06 | Взимаш още една голяма чиния и в нея слагаш малко от различните цветове брашна. Ние използвахме брашно от червено цвекло, японски чай мака, какаово на прах и стрити сухи листа от роза. Ти може да използваш и друго. Разполагаш тези сухи съставки в голямата чиния и овалваш трюфелите в тях, без да си сваляш ръкавичките. Най-лесно е като сложиш трюфела в съответното брашно и търкаляш с един или два пръста, докато той напълно се покрие с цвят.

07 | Хапваш си с чаша кафенце или горещ шоколад, без гузна съвест или опаковаш в кутия с панделка и слагаш под нечия коледна елха. Какаовото масло е твърдо и ще се задържи твърдо дори на стайна температура, така че твоите-мои-наши трюфели ще изглеждат чудесно, дори и престояли в подарък.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимките от тази публикация са направени през моя фотоапарат.Препоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК