Още с публикуването на моята статия „10 начина домът ни да се сдобие с Шаби Шик стил“ от преди година знаех, че това не е достатъчно и исках да напиша повече по темата. По-дълго четиво, което да ти помогне да разбереш този стил в неговата истинска същност и да ти позволи да го пресъздадеш сама у дома и в живота си без да ти се налага да изровиш света в търсене на снимки. Не само, да владееш Шаби Шик без да се чувстваш объркана от хилядите твърдения, които съществуват.

Мисля, че изчетох и изгледах достатъчно през последната година, така че моята статия днес ще види белия свят.

Какво не знаем за Шаби Шик? Всъщност може би е по-точно ако попитам какво всъщност знаем? Да започнем от началото, предлагам.

Шаби Шик не възниква като интериорен стил, а като търговска марка и име на бутик. Бутикът на Рейчъл Ашуел.

Рейчъл Ашуел (Rachel Ashwell) е родена през 1959 в Кеймбридж, Англия и е отгледана в Лондон. Майка й е реставратор на антични кукли, а баща й – търговец на редки книги втора ръка. Античните магазини и пазари не са й непознати, тя следва родителите си навсякъде из страната докато те търсят антики. Така се научава, че за добрите сделки се искат бързи решения. „Искаш ли го – казва тя, тогава се споразумей и го купи.”

Премества се в САЩ на 19, за да преследва кариерата си на стилист за телевизионни предавания и реклама. Там среща своя съпруг. Когато се разделя с него, тя вече има две малки деца.

„Исках да работя – разказва тя – но исках работа, в която да мога да бъда около децата си. Имах тези елементарни калъфи за моя диван, защото исках нещо, на което децата ми да могат да се катерят с лепкавите си пръсти и мръсни крака, а след това аз да го пъхна в пералнята. Приятелите постоянно ме питаха „От къде взе този калъф?” и питаха за моите антични мебели от пазарите втора употреба, така че аз започнах да си мисля: Ох, може би тук съществува нужда.”

Така през август 1989 Рейчъл Ашуел отваря своя първи бутик, пълен със стари мебели от пазарите втора употреба и нови калъфи, ушити специално за тях. Бутикът й се казва … Шаби Шик (Shabby Chic, в превод от англ. износен шик) и става невероятен хит. Броят магазини започва да се множи из цялата страна, тя става популярна дори сред холивудските звезди. Предлагат й собствено телевизионно шоу през 1999 и тя го води в следващите четири години под името.

Благодарение на телевизията тя и нейният стил добиват направо масова популярност. Предлагат й да издаде дори книга и така се появява нейното първо заглавие „Светът на Шаби Шик”, последвано от още 7, които може да видиш тук.

През 2015 Рейчъл Ашуел притежава общо 6 бутика с името Shabby Chic Couture (Шаби Шик Висша Мода) и след разочарованията си от работата с инвестиционни компании, които водят до нейния фалит (и чисто ново начало) през 2009 година, тя е абсолютен собственик на всичко и всяка една стока в нейните магазини се избира лично от нея, докато издирва антични съкровища из пазарите в САЩ и Англия.

„Два пъти в годината посещавам пазара за антики на Роунд Топ в Тексас, на около 80 мили от Остин, за да търся винтидж съкровища и идеи – разказва тя. Жената, която е собственик на хотела, в който винаги отсядам докато съм там ми каза, че иска да го продаде. Аз й казах: ОК, аз ще го купя.” Така през 2010 година Рейчъл осъществява своята отколешна мечта да стане собственик на хотел от типа B&B (Bed&Breakfast).

Тя кръщава мястото си Прерията (The Prairie) и разполага вече с 6 различни сгради, които й дават възможността да покаже различните лица на Шаби Шик.

„Една стая е много женствена. Друга е бохемска. А пък трета е тип ранчо. Всички стаи се пълнят. Хората идват от местния пазар втора ръка, но ни казват, че всъщност искат да купят всичко от стаята. Отворихме още един бутик там. Също мислим да започнем наш собствен пазар втора употреба върху парцела. Има цял тон работа. Чувствам се, сякаш сега започвам.”

Така приключва разказа на Рейчъл и приказката започва. Може да видиш какво е направила със своята Прерия тук: theprairiebyrachelashwell.com

Рейчъл Ашуел ли създаде стил Шаби Шик?

В многобройните статии на тема Шаби Шик ще прочетеш най-разнообразни теории, зависи от какъв произход е автора.

Ако е френска статия, ще ти кажат – това е типичния френски провансалски стил, само че преработен в Америка. За да решиш сама дали това е истина ще ти покажа интериор, който се причислява като класически Френски провансалски стил (French Country, French Cottage).

Ако пък авторът й е англичанин, ще разбереш, че това всъщност е типичния Английски провинциален стил и Шаби Шик възниква … във Великобритания, разбира се, като модерно и естествено продължение на английските традициите в декорацията и е популяризиран от някаква си американка от Калифорния. Без коментар прилагам следващата снимка, която е типична за английския провинциален стил (English Country, English Cottage).

От друга страна се твърди, че за първи път терминът Шаби Шик е употребен около 1980 г. в английското списание World of Interiors (Светът на интериорите). Но аз питам защо около? Няма ли точна статия и дата за това твърдение?

И след това имаме точните думи на друго списание, New York Magazine, което казва: „Шаби Шик може би е част от нашия ежедневен лексикон, но преди 1989, тази фраза просто не съществуваше.”

Друго популярно изказване е на Опра в нейното предаване от януари 2006. „Рейчъл Ашуел собственоръчно превърна износеното в шик (shabby into chic) и то ни завладя като горски пожар.” Дори разположи това изказване на сайта си.

Ще ти се хвърлят твърдения, че стилът е разпознаваем по това, че мебелите са силно изтъркани с видими следи от износване. И в този дух ще ти се каже, че ти може да състариш всяка мебел, за да постигнеш собствения си Шаби Шик. Но ако разтвориш книга на Рейчъл Ашуел или изгледаш някое от нейните предавания, ще видиш, че всъщност тя полага големи усилия да възстанови до пълен блясък почти всичките си мебели и че всъщност в много от нейните дизайни мебелите изглеждат като нови. Кое е вярно?

Защо до 2009 компаниите на Рейчъл Ашуел, издирват всяка употреба на словосъчетанието Шаби Шик и я пращат на съдебен процес? Защо в този период мега-сайтове като ebay.com и etsy.com свалят милиони стоки от онлайн листинг само защото носят в името си регистрирано търговско наименование – Шаби Шик? Всъщност, непрестанните юридически дела (аз изчетох всяко, което успях да намеря) за употребата на това име води да намирането на алтернативни прозвища.

Etsy.com например под натиска на съда заменя името на своята категория Shabby Chic на Cottage Chic. Други фрази, които сменят регистрираната марка стават Flea Market Chic (Шик Втора Употреба) и Country Chic (Провинциален Шик).

Всички тези имена всъщност не са различни стилове, те са алтернативни наименования на Шаби Шик. Защото Шаби Шик е регистрирана търговска марка и изключителна собственост на Рейчъл Ашуел. И защо някой ще си прави толкова много усилия да защитава идентичния си труд, освен ако не е негов собствен? Наистина негов собствен.

В медийното пространство от 2009 година ще се прочетат толкова много радостни статии, че компаниите Шаби Шик обявяват фалит. Автори, особено мъже бълват думи от радост, че манията е дошла до края си. Пълно е с нападки и обиди. През 2009 Шаби Шик не е френски провансалски, нито английски провинциален. През 2009 година, Шаби Шик е стилът на Рейчъл Ашуел и слава богу, скъпите бутици, генериращи милиони долари, фалираха. За какво всъщност говорим? Синдромът на малкия човек?

Кое е истината за Шаби Шик?

Аз смятам, че тази английско-американска жена, скитайки по битаците в търсене на антични съкровища и представяща ги след това в тяхната възстановена красота, докосна сърцата на милиони хора по Света.

Тя ни показа с невероятен замах, как старото и новото могат да съществуват заедно, как вехтото и лъскавото всъщност са родени един за друг и как всъщност няма значение дали е френски провансалски или английски провинциален, защото и двата са източник на вдъхновение, но също и закачливото Рококо и шантавият бохемски. Рейчъл взе всичко това и забърка най-жадувания коктейл.

Тя бръкна директно в нашите стресирани съвременни мозъци и ни показа свят, където приказното и реалното са съвместими. И ние пожелахме да избягахме в този свят. Далеч от стреса, в света на красивата и елегантна провинциална къща. В света на Шаби Шик.

Нейният личен стил стана нашият личен стил и ние намерихме толкова много (различни от нейните) начини да изразим себе си чрез него, че накрая тя вдигна ръце и просто прекръсти бутиците си от Shabby Chic на Shabby Chic Couture.

Рейчъл Ашуел, докато търсеше работа в близост до децата си, всъщност написа страница в историята на интериорните изкуства, дори Великобританската Енциклопедия (Encyclopaedia Britannica) в своето годишно издание от 1992 й призна този факт.

Сега, след всичко това, най-сетне и моя любим въпрос:

Какво всъщност е Шаби Шик?

Преди всичко Шаби Шик е начин на живот. Зна-а-ам, че фразата звучи изтъркано и лишено от смисъл, но всъщност е така. И като концепция, той не е предназначен само за дома, но и за сърцето.

Шаби Шик е съчетание на елегантното и удобното. Чрез него ти създаваш едно много изящно пространство, но го подчиняваш на удобствата и нуждите си. Нещо, което трудно се постига по принцип.

Шаби Шик е живот в красотата на вещите от миналото, но в чистотата на съвремието.

Шаби Шик е красота, която те отдалечава от стреса на работната среда и те отвежда в приказно пространство, далеч далеч в един простичък и органичен свят.

Шаби Шик е съчетание на старото и новото, в един уникален баланс, който те заземява.

Кои са правилата на Шаби Шик интериорите?

Докато Рейчъл се рови из битаците, няма да я чуеш да казва „О, виж, това е прекрасна вещ от Френския Прованс и типично за 18-ти век.” Не, не, това не й е присъщо. По-скоро ще я чуеш да казва „О, колко е елегантно това, колко е красиво дървото и колко е удобно за сядане.”

В нейните търсения тя не се концентрира да открие типичен старинен артикул, който се свързва с изявен стил.

Стилът и неговите специфични елементи нямат значение, има значение самата вещ – нейната елегантност, изящество и удобство.

Съчетанието на различните мебели също не се подчинява на общ стил, а по-скоро на удобството и общото настроение, което създават заедно. В този смисъл Шаби Шик е типична еклектика (смесва елементи от различни периоди и стилове), но прави това по един изключително елегантен начин.

И въпреки, че винтидж е сърцето на този стил, не всяко пространство е обзаведено с винтидж мебели. Но всяко модерно пространство може да се превърне в Шаби Шик. Когато мебелите са модерни на помощ идват ленените и памучни дамаски с типичните винтидж шарки – рози, райета, карета.

И същите дрехи. Ти и твоето домашно облекло, включително и твоята пижама сте част от интериора, вече сме се разбрали по този въпрос, нали?

Когато говорим за Шаби Шик, обаче, говорим само за силно избелени пастелни цветове – розово, синьо, зелено, лилаво. Всичко е светло, светло, почти без никакъв контраст.

Ако винтидж е сърцето, пастелите са душата на този стил. Нямаш Шаби Шик с тъмна охра и мрачен пурпур дори да имаш стол от времето на Луи 15. И ще имаш Шаби Шик с диван от Икеа, ако калъфът му е в пастелните цветове на Рейчъл.

И още нещо, кристалите. Не не, не защото аз съм пристрастена. Защото Рейчъл Ашуел е пристрастена. „Кристалите са есенцията на този стил” по думите на самия му автор. Нямаш Шаби Шик без кристален полилей или без кристална лампа. Съжалявам.

Още нещо задължително за стила? .. А да, дървото, керамиката, порцеланът, истинският материал. Красотата на всяка винтидж вещ, независимо дали тя е аксесоар или мебел идва от естествените материали и вниманието, с което са изработени. Нещо, което нашето съвремие на пластмаса и пдч/мдф не може да се похвали.

Как да постигнеш Шаби Шик у дома?

Забъркваш по формулата:

  1. Елегантни винтидж мебели и аксесоари за дома и масата, без значение от кой стил и година са те.
  2. Бяло и силно избелени пастелни цветове за дамаски, пердета, възглавници, завивки, домашни дрехи.
  3. Кристали. Кристални полилеи. Настолни лампи с висящи кристали.
  4. Плътни цветове. Райета. Карета. Винтидж цветя и флорални мотиви.
  5. Само естествени материали: памук, лен, коприна, вълна, дърво, пух, порцелан, керамика, стъкло, желязо.
  6. (Само за принцеси) Къдри, набори, плисета и воали. Където се сетиш – пердета, възглавници, завивки, рокли.

Помощ, мъжът ми не иска рози, но аз искам Шаби Шик! Добрее.. махни махни цветята и флоралните мотиви от точка 4, остави ги само във вазите и твоята нощница.

И последния въпрос касаещ Шаби Шик, и то много.

Износено, реставрирано или комбинирано?

Всъщност отговорът е лесен. Ти избираш. Важно е да знаеш, че Шаби Шик не се прави с нови мебели, състарени изкуствено. Или са автентични винтидж мебели и запазваш техния вид, или ги реставрираш до пълен блясък. Състарените изкуствено мебели не са част от Шаби Шик, а от някой друг стил.. просто аз не знам кой е той.

Всичко зависи какъв Шаби Шик искаш да създадеш. Както вече разбра, самата Рейчъл Ашуел показва варианти на стила си дори в собствения си хотел.

С какво точно ще забъркаш своя Шаби Шик ти?

С малко бохемска нотка? Повече стари и износени мебели и нови блестящи дамаски?

Или може би се вдъхнови от някой елегантен чайник от английския антиквариат? Но този чайник не може да поднесеш в похабена обстановка, трябва ти стилно и елегантно пространство. Напълно реставрираните и светло свежо боядисани мебели ще отговарят на твоя дух.

Не не, ти искаш домът ти да изглежда като на село, всичко да е износено, похабено и истинско. Добре, задръж го така и ме покани да го видя, ще му се насладя също толкова колкото и ти.

Ти избираш. Шаби Шик е за всеки. А без розите по пижамата, дори и за твоя съпруг.

Всички снимки в тази статия са дизайни на Рейчъл Ашуел (освен 2те изрично описани).

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки: All designs by Rachel Ashwell

 Препоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК