Съчетаването на десените в интериора е чудесен начин да внесеш живот, цвят и дълбочина у дома, и в същото време да внесеш своята индивидуалност. Днес всъщност искам да ти разкажа как това, считано за професионално, всъщност не чак толкова страшно.

Знам от разговорите си с момичетата, че повечето се страхуват. Да съчетавам дамаски? Десени? Не, казват ми, това не е за мен. Отказват да го направят за стаята си, но в същото време смело съчетават рокли, обувки и чанти. А дизайнът, както не веднъж казвам, той не е чак толкова по-различен от модата. Гледай на съчетаването на дамаски като на това да отвориш гардероба си и да избереш какво ще облечеш днес. Е, не обличай дома си като за кафе с колежки, по-скоро като за вечерна среща с любимия човек.

Разбира се, винаги може да отвориш сайт на престижен производител на дамаски, или да посетиш техния магазин. Всички известни марки имат готови съчетания и каталози със стотици примерни интериори. Но не всеки път прилагането на схема работи, продавачите също не винаги ще те посъветват добре. Пък и защо да следваш схема, когато ти може да създадеш своя уникален облик.

И не само, съществуват ситуации, когато посещението на известните марки не ти е по бюджет.

В личен план, умението за съчетаване на десени не само ще ти позволи да подбираш по-добре облеклото си, но ще ти даде и допълнителни знания как да направиш своя уникален миксиран и съчетан сервиз, за който писах тук.

Ако искаш да опиташ сама, хвани ме за ръка, защото днес ще скочим в 4-те правила, които ще ти помогнат да декорираш като истински професионалист.

01 | Съчетай цветовете и помни правилото на нечетните числа

Как да съчетаваш десените като професионалист

Избери от къде ще започнеш. Ще започнеш от чистите цветове или от пъстрите шарки, които са те вдъхновили? Това е важно, защото ще знаеш още в началото дали ще направиш пространството си базирано на чисти цветове и дамаските ще са твоите акценти, които ще сменяш когато си поискаш. Или обратното, още със стените ти ще въведеш различни десени – в този случай внимавай, използвай като отправна точка нещо, което истински те е вдъхновило, дори това да е пъстрият шал от рекламата на Долче и Габана.

Преди да пристъпиш към съчетанието на цветовете, искам да знаеш правилото на нечетните числа. Три е по-добре от четири когато говорим за комбиниране и съчетаване на десени. Придържай се към това правило, ако вече си избрала тапет за стените, то вече имаш един десен. Остават ти още два, а когато овладееш съчетанието на различните дамаски, добави и още два.

Избери в началото цветовете, към които ще се придържаш в цялостния интериор на конкретната стая. Тоест, избери си цветовата схема. Ако вече имаш вдъхновение (онзи шал от рекламата на Долче и Габана) тогава цветовата схема ти е готова – просто вземи цветовете на шала, техните съотношения и шарките. Но ако още не знаеш какво, тогава може би ще ти е от полза да прочетеш тази статия как дизайнерите съставят цветовите схеми и да съставиш своя, от която да започнеш.

Това, което не искам да пропускаш нито за миг е интензитетът на цветовете. В дадена цветова схема използвай цветове с еднаква сила. Ако избереш пастелните цветове, например, не добавяй ярък цвят. И обратното, ако се спреш на ярките цветове, пастелите ще са летящ към дизайна ти куршум.

Балансирай цветовете, това е последният съвет тук. Включи не само шарени дамаски, подбрани по цветова схема, но също и такива с чисти цветове. Твърде много различни десени създават напрежение. Когато добавиш чисти плътни цветове между шарките създаваш баланс и облекчаваш очите. Плътните цветове може да са на стената, като възглавница между останалите възглавници, в килима, в аксесоарите на дома – вази, табли.

Сега вече можеш да отговориш на въпроса, защо снимка #1 работи. Отговорът няма да го пиша на обратно като в кръстословица, може да сравниш. Три десена (нечетно число), бяла основа за баланс, аналогична цветова схема с два цвята: розово (нюанс на червеното) и оранжево-червено отново в негов нюанс, цветове с еднакъв интензитет, сивото от стъблата на цветята е взето във геометричната дамаска, червено-оранжевото от основната дамаска е повторено още веднъж чрез различна шарка, и освен двата основни неутрални цвята бяло и сиво има трети неутрален – кремавият в основната дамаска – повече неутрални цветове повече игра и живот. Снимката в ляво се възприема по-леко в очите, заради повечето видими плътни цветове за разлика от снимката в дясно. Не беше трудно, нали?

02 | Съблюдавай големините на шарките. Правилото е не конкурирай десените, допълвай ги.

Как да съчетаваш десените като професионалист

Генералното второ правило при съчетаването на десени не е да съблюдаваш шарката, а да съблюдаваш нейната големина. Знам, че навсякъде е пълно с твърдения как цветята се съчетават добре с геометрични фигури и райета. И това е вярно, но не ти казват правилната тайна. Тайната е в големината, не в шарката.

Използвай различни големини на десените. И за да започнеш от някъде започни отново от числото 3. Три десена – един голям, един среден, един малък.

Големите десени се разполагат най-добре на големите площи каквито са стени, завеси, килими, табли на легла, дивани. Малките десени най-добре да покриват по-малки площи – възглавници, лампи, вази.

Първо, подбери най-големия десен, така че да съдържа всичките ти цветове. Той е твоята основа.

След това избери дамаска с втори десен, средна големина, която съдържа някои (които и да е) цветове от първия десен.

Накрая, третият е най-малкият десен и може да съдържа само два или три от основните цветове на първия.

Когато си готова да минеш към пет десена, просто следвай схемата на големините и взимай по някой цвят от основната дамаска, никога няма да сбъркаш. Не забравяй и плътните цветове, като избираш цвят отново от основния първи десен.

На снимка #2 най-големият десен е разположен на фотьойла, средният на стената, най-малкият на възглавницата. Това, че стената е с по-голяма площ не означава, че задължително трябва да вземе най-големия десен. Понякога той е твърде превземащ, особено ако е с повече цветове. Но пък ти няма да искаш да се лишиш от него, защото повечето  цветове ти дават повече възможности. В случая от снимката дизайнът в останалата част от стаята може да се развие наистина великолепно с жълти и сини аксесоари или акценти, без огромните цветя да превземат пространството и в същото време елегантно да го разкрасяват.

Тук искам да задам един въпрос. Не не, не е защо снимка #2 работи. Ти знаеш вече отговора.

Въпросът е колко голямо е достатъчно голямо? И това зависи от обема на твоята стая. Ако живееш в сравнително малко и ниско пространство няма да е добра идея да вземеш дамаска или тапет на божури с размер глава на кон само единия божур. Би било добре да се насочиш към големина, която кореспондира с параметрите на твоята стая. Разбира се, ако живееш в замък, едвам го отопляваш и таваните ти са високи 3,70+ точните божури може да имат големина главата на слон. Колко е голямо пространството, в което живееш?

03 | Съчетай текстурите (материалите)

Как да съчетаваш десените като професионалист

Някъде из статиите споменавах дантелената рокля на Долче и Габана, съчетана с вълнени чорапи. Това е абсурд, който нито Доменико, нито Стефано, нито двамата заедно ще си позволят. Тук е същото! Не позволявай да ти се случи това. Винаги гледай текстурите да кореспондират между различните дамаски.

Комбинирай не само цветове и шарки, но и материали. Сатен с дантела и плюш, памук с лен. Материите мат спрямо материите с тъкани лъскави нишки също трябва да се държат в баланс. Една възглавница от сатен ще донесе разкош, сто от сатен … желание да прескочиш до оръжейния магазин.

Ако се чудиш кое е изключението тук, това са пухените материи. Към тях дизайнерите имаме специално отношение, и също както кристалните лампи те се слагат и комбинират навсякъде. Пух и кристали, дизайнерска му работа!

04 | Придържай се към един основен стил

Как да съчетаваш десените като професионалист

Винаги групирай десени, които принадлежат на сходни стилове. Ако вече имаш точно определен стил в своя дом, помисли за типа десени, които искаш да съчетаеш. Традиционните мотиви имат тенденция да се съчетават изключително добре един с друг, но не се комбинират добре с модерни и смели мотиви. Това съвсем не означава, че не може да миксираш стиловете, но ако експериментите ти с различни мотиви тепърва започват, по-добре се придържай към стила.

Като за начало определи два стила: Единият, винтидж подход с неговите класически десени – малки и средно големи големи рози, полка точки, райета, карета, квадрати, показани в началната снимка към статията. Вторият, модерен подход с всичките възможни различни цветя, линии извивки.

Това е. Това са моите 4 прости правила за съчетаване на десени. Те са представени в тяхната степен на важност. Най-важни са цветовете, после шарките, текстурите и дори да не спазиш правило #4 за стиловете, ако са налице първите три, то стаята ти ще бъде готова за снимка в каталог (емм… спази правило #4 щом ще гониш снимка в каталог ).

Един вечен, винаги навсякъде валиден съвет. Използвай възглавници.

Как да съчетаваш десените като професионалист

Възглавниците са най-лесният, най-бързият и най-евтиният начин да промениш дома си, да внесеш живот. И може да ги сменяш толкова често и с такъв замах, че сама да се чудиш на удоволствието, което ще ти доставя това.

Големи възглавници, големи шарки. Малки възглавници, малки шарки. Искаш да нарушиш правилото? Давай смело, ако не се получи ще кажеш, че пералнята е съсипала плата.

И два мита за съчетаването на десените, които искам да опровергая

Мит #1. Това е трудно, извикай си професионален декоратор. Не. Не им позволявай да ти говорят така. Сама видя, че това не е вярно. Ти определяш своя индивидуален стил и твоето съчетание е твоят уникален израз.

Мит #2. Класиките. Райе не се съчетава с каре, райета много си отиват с малки полка точки. И въпреки, че наистина райетата много си отиват с полка точките, те също чудесно се съчетават и с каретата. Ако не съчетаеш цветовете, големините и текстурите комбинацията може да се получи наистина гневна, а не ако комбинираш райета с карета.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

P.S. Полка точки се наричат всички десени с точки, които са разположени шахматно на равни разстояния. Наименованието идва от САЩ през 19-ти век, когато чешкия танц Полка завладява страната и започва масово организиране полка клубове с униформено облекло. Облеклото е декорирано на точки, шахматно разположени, на равни разстояния – полка точки. Виж ги тук.

Снимки: Royal Albert | biskopsgardenlivebreathedecor | interiorholic  | housetohome | Laura AshleyПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК