Елегантност не означава да те забележат с очите, означава да останеш в мислите.
– Джорджо Армани

През 2009 модното списание Ел Германия публикува статия на тема елегантност. В нея бяха отразени вижданията на почти всички топ модни дизайнери и бяха записани техните отговори на въпроса “Какво е елегантност?”.

Както сама се досещаш това бяха над 20 абсолютно различни отговора. Над 20 абсолютно различни определения какво значи елегантност, кои по-близки до моето разбиране, кои не.

С това искам да кажа – да знам, че елегантността се възприема по различни начини, но поне нека започна със смисъла, който аз и повече интериорни дизайнери влагаме, когато изричаме свещените думи „елегантен дизайн”.

В интериорния дизайн разглеждаме елегантността седейки на математическата скамейка и често всъщност с този „термин” обединяваме следните неща:

 1. Правилно съотношение между обект и пространство. Пропорционалност на един обект в общото пространство, на един обект спрямо друг и на всички взети заедно в общата композиция в конкретното пространство.
 2. Баланс на обектите в техните размери и обеми според степента на тяхната важност и приноса им в общия интериор.
 3. Баланс между формите, тоест визуалното представяне на обектите в пространството.

Да видим тези три точки в няколко примера от практиката.

Как да постигнем елегантен дизайн?

Какво означава елегантен дизайн?

Може би трябва да кажа, че пространството на една стая само за себе си не всеки път е пропорционално, тоест не е елегантно от към пропорции. Затова може да се сърдим само на архитектите. Но дори и да са ни заложили стая с пропорциите на кибритена кутия (пропорциите, не размерите) няма никакъв смисъл да им се сърдим – не можем да променим стореното от тях, за сметка на това днешните трикове ще те научат как да го поправиш.

Преди всичко определи цветовата си схема. (Това няма как да престана да го пиша, защото правилата на дизайна го налагат. Но поне със всеки следващ път го пиша все по-кратко и по-кратко, защото индивидуалните статии по темата вече почнаха да вземат превес в този блог.)

В тази цветова схема не забравяй, че цветовете на мебелите и десените на дамаските също участват, при това много активно.

01 | Определи кои са главните вещи в конкретната стая

Основните вещи включват обзавеждането каквито са шкафове, маси, дивани, легла. Отнасяме всяка вещ в общото пространство според нейното предназначение в него.

Например, леглото е най-важната мебел в спалнята и то не само трябва да заеме централно място, но и да бъде най-голямата мебел в тази стая.

Всички останали мебели имат подчинена функция и тяхната големина трябва да говори за това още в първия поглед.

Не е удачно да разположим петместен ъглов диван до леглото си, нали ? Това гостна ли е или спалня? Елегантността идва от степенуването по важност.

Наред с главните вещи определяме и спомагателните. Рафтове, декорации, масички, шкафчета, килими, картини.

02 | Определи колко големи трябва да бъдат мебелите ти

Сега, това е толкова тънък момент, колкото и точката на кипене на вода при налягане близо до нула. Всички си мислят, че я знаят, накрая никой не може да я каже.

Мисля, че ако някой някога е казал за един дизайн, че е елегантен, то той е имал предвид точно моята точка 2, или правилното пропорционално съотношение между обектите и интериорното пространство.

Тук от първостепенна важност идва самото пространство – неговите размери, неговият обем и неговата височина.

Ето една задачка-закачка за пример: Условие 1, слон в стая 3 на 3 и височина 2,5м. Условие 2, пума в същата стая. Въпрос: кое животно ще изглежда по-елегантно в това конкретно пространство?

Майтапът на страна, обемът на стаята и нейната височина е ключова при избора на мебели именно с това, че тя дава основната насока с какви размери да са тези мебели. Диван, който ще заема 60% от площта на хола ти очевидно няма да е елегантно решение за дома, независимо колко ти харесва в магазина.

Височината на помещението също ще бъде определяща за височината на облегалката на дивана и съпътстващите го кресла. И въпреки, че мебелния бранш спазва определени ергономични стандарти, това все пак ще ти даде насока, че облегалката в стая с височина 240 см е добре да бъде по-ниска от облегалката в стая с височина 320 см.

Масите за хранене например винаги са със една и съща височина (70-74 см), правила на ергономията, и тази височина не може да бъде променена според височината на стаята, но.. Но могат да бъдат взети под внимание краката на масата. В ниски помещения бихме разположили маси с по-тънки и елегантни крака. В големи помещения може да си позволим и маса с крак, чийто диаметър е колкото плато за сирена. Не че обратното не е възможно, просто не е елегантно.

Като изключим мебелите, които носят основното значение на стаята спомагателните се подчиняват на същите правила.

Накратко, елегантността се постига при баланс в пропорциите стая-мебели: малки пространства изглеждат елегантни с малки мебели, тънки крака, отделени от земята корпуси.

03| Определи коя мебел къде ще разположиш

Високите мебели като гардероби и секции често са необходимост в малките пространства, защото ни предоставят места за съхранение. При това колкото по-високи, толкова повече допълнително място. Огромните гардероби обаче превземат стаята, какво да правим за да ги впишем елегантно? Просто ще спазим две правила:

 1. Високите мебели разполагаме на по-късите стени. Ако една стая е с размери 200 см ширина и 300 см дължина, то бихме избрали да разположим гардероба на стената, която е 200 см. Защо? Защото височината на тази мебел влиза в зрителния обхват на правостоящия. Именно окото първо отсъжда дали една стая е голяма или малка. Разполагайки гардероб с дълбочина 60 см (по стандарт) на по-късата стена ние стесняваме по-дългата с 60 см и така за окото тази стая става 200 х 240 см вместо 140 х 300. Първото решение ще направи стаята да изглежда пропорционална, второто ще я превърне в по-дълга отколкото широка. Това е правилото за всички мебели, които по някакъв начин влизат в нашия окомер, включително и индивидуални шкафове с плътни вратички с монтаж от 130 см нагоре.
 2. Необходимото пространство за съхранение няма да се намали ако вместо един общ гардероб разположим два или три по-тесни на разстояние един от друг. Няма да загубим нито от височина, нито от обем, но ще придадем елегантност. В малките помещения три разделени еднокрилни гардероба ще изглеждат по-елегантно от един трикрилен, освен ако в помещението не е предвидена ниша за вграждане на три- и повече крилен гардероб.

04 | Създай артистичен фокус в пространството

Какво означава елегантен дизайн?

Централният артистичен фокус в една стая е особена вещ, кът или аранжировка, която привлича погледа или предизвиква разговор веднага с влизането на посетителя. Такава роля могат да играят много неща, ето пет-шест които ми хрумват веднага:

 1. Голяма картина или стена с картини.
 2. Огледало с изключително красива рамка.
 3. Фототапет или рисунка на стена.
 4. Диван с необичайни форми.
 5. Маса с изключително красива ваза с особени или големи цветя.
 6. Кристална вещ с нестандартна абстрактна форма, разположена точно под лампа на тавана.

Когато в една стая погледът бива привлечен от твърде много „атракции” тя става пренатоварена и вместо да изглежда хармонична, тя изглежда хаотична. Вместо да носи покой, носи стрес.

Затова остави само едно нещо да бъде централната атракция в стаята и подчини всичко останало на него. Това е елегантен дизайн.

05 | Скрий ежедневните вещи

Какво означава елегантен дизайн?

Знам, че ти е трудно да ми повярваш, но аз също като теб живея с много ежедневни вещи и имам абсолютно стриктна система и безкомпромисно ги прибирам по местата им веднага след ползване. Каталози, книги, химикалки, гримове, бижута, телефони, дистанционни, зарядни устройства… Всичко, което ползвам в ежедневието си има място и това място скрива тези малки дребни вещи от очите на посетителя. Живея и работя така сякаш всеки момент ще влезе неочакван гост. Дори за дистанционните имам малка чантичка с презрамка за стол от същата дамаска като дивана.

Малките ежедневни вещи, които често подреждаме от вън „за удобство” всъщност придават на интериора ни всичко друго освен елегантност. Мислим си, че така сме превърнали дома си в дом, но всъщност сме го лишили от въздух и пространство.

Подреди всичко, прибери всичко, огледай се и ми кажи елегантно ли е?

Добре, ако чак толкова настояваш – може да оставиш красивото шише парфюм извън шкафа.

06 | Декорирай дома си с мярка

Не искам да те оставя с празни плотове като в шоурум на скъпа марка. Но сега, когато всичките ти малки вещи са прибрани, имаш място за красиви декорации. Не ме разбирай погрешно. Не ти предлагам **сто** жаби от Фън Шуй магазин. По-скоро една или две красиви вази, твоето красиво шише парфюм, една-две книги с красиви корици. Декорирай с вещи, които имат значение за теб, но елегантно без да е претрупано и според пространството с което разполагаш.

07 | Дръж вещите си чисти

Може да мислиш, че чистотата на дома няма отношение към дизайна, но всъщност има. Елегантния дизайн е не само съотношение и пропорции. Не позволявай на петната от кафе да станат акцент в цветовата схема или на ароматите от кухнята да превземат дома ти. Ще останеш истински очарована от елегантността и простора на дома си.

08 | Използвай  елегантни вещи

Какво означава елегантен дизайн?
Тази точка е обобщена от първите и извадена самостоятелно, защото елегантния дизайн на всяка вещ в дома ти – основна, спомагателна или декоративна допринася за цялостния елегантен стил. Сложена е на последно място, но всъщност може да застане първа. Значимостта й е толкова голяма.

Да кажем, че ти вече имаш красива маса с тънки елегантно извити крака. Да кажем диванът ти е с криви изящни форми и всичко е по правилата.

Сега в тази вече елегантна обстановка си сипи кафе в груба керамична чаша, която едвам вдигаш, особено сутрин. Или окачи на стената си календар с реклама на бензинови резачки или клиника за силиконови импланти.. Някак си не е много елегантно, нали?

Малките вещи имат значение и техния дизайн трябва да е елегантен, също като новия ти дом.

Всеки един от тези елементи по отделно е важно условие за елегантност в интериорния дизайн. Всички заедно обаче се обединяват в общ синергичен ефект, който в крайна сметка ще запечати елегантността на твоя дом в мислите на посетителите за дълго време, ако не завинаги.

Армани все пак е прав.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

P.S. Точка на кипене на водата в обичайното за нас атмосферно налягане 1,01 бар е 100°С, но при 0,03 бара е 26,4°С.

Снимки: Laura Ashley | causadesigngroup.com | royalalbert.com | pier1.comПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК