Като се замисля, голяма част от моите приятели имат блог, при това от години. Даже, аз започнах тоя блог по техния пример и най-вече по настояването на Н., де. Тя толкова дълго и толкова безотказно ме тика в тая посока, че накрая нямаше къде да се дяна, та прописах. Главният герой на тоя увод обаче не е Н., а моят приятел Ванката. Той пише блог на тема здраве от има-няма едно стотина години вече и натрупа толкова хиляди статии, че почна да си прави класации. Много му обичам класациите. „Петте ключови неща дето трябва да знаеш за ябълката” – и хоп там вади пет статии от годините. „Най-четеното за месец декември” и там пак някаква сбирщина от очевидно четени статии. Толкова му обичам класациите, че чак му завиждам за тях. Виках си преди време „Тюх, защо си нямам блог и аз, та да си правя класацийки!”. Обаче, ей на – вече имам, и може да нямам пет хиляди поста като Ванката, ма имам достатъчно да направя една новогодишна класация. Много е модерно, всички си правят ретроспекции, даже и по телевизията.

Та, по Коледа поразгледах какво се случва в тоя моя блог, какво има да се пише за напред, какво е казано и, да видиш ти, взех че си намерих някои прилични неща. Викам си, ето това е! Дошло е време за класация, имам три неща, които мога да класирам. Давай да класирам!

Благодаря ти Ванка, за идеята. Благодаря ти Н., че не се отказа от мен. Днес мога да направя това, благодарение на вас.

Почвам ги, трите най-добри съвета за интериорен дизайн, дето съм написала в моя блог до сега. От най-важното ги почвам.

01 | Не подценявай осветлението

3-те най-добри съвета за интериорен дизайн в моя блог (до сега)
Този текст е от първата ми статия Как да превърнеш дома си от красив във великолепен и е съвет, който е всъщност мега-съвет в интериорния дизайн. Никога не подценявай значението на доброто осветление. Преди да решиш цветовете, преди дори да си купиш имота, вече трябва да имаш идея за осветлението. Нищо не е по-важно за добрия интериор от това, и имено затова прилагам тук тези снимки. Едната е на нищо и никакъв коридор, обаче тея лампи му оправят дизайна. Не, направо са го превърнали във великолепен коридор.

И ето го текста, от тази статия:

Лампите са важни за великолепието на помещението, не само защото сами по себе си те са красиви, но и защото могат да те накарат до погледнеш на дома си по съвсем различен начин.

Лампите – техният брой, разпределение, степен на осветимост – са тази единствена съставка на интериора, която може да създаде минимум 5 различни настроения. И повярвай ми, ти искаш да направиш това, за да използваш магията на дизайна в пълната й сила.

Темата за лампите, обаче, е толкова обширна, че заслужава да бъде описана в самостоятелна книга, така че аз ще кажа тук само някои базови правила на истински доброто осветление.

Първо. Нямаш истински красива стая, докато не й сложиш красив централен висящ полилей. Модернистичен или ретро, кристален или от плат, с цветя или футуристични форми, с шарки или без – бъди себе си в решението за това, но го направи.

Второ. Допълнителното осветление има значение. Това са стенни абажури и нощни лампи, скрити зад/под дивана светлини, лампи на пода, лампи на малки масички, лампа на перваза на прозореца, светещ фенер под масата… доби представа, нали? Простото правило на допълнителното осветление е: имаш ли ъгъл – имаш лампа.

Трето. Димирай светлината, защото това създава магия. Ако все още нямаш димерни ключове, може би е време да смениш стандартните с такива. Към контактите, в които включваш допълнителните лампи добави димерни превключватели, продават се навсякъде. Така ще регулираш интензитета на всяко осветително тяло в стаята си. Какво значи това ли? Никога няма да ти омръзне да си играеш с комбинациите от светлини и настроения!

02 | Тайната на добре съчетаните десени е във… големината

3-те най-добри съвета за интериорен дизайн в моя блог (до сега)
Вярваш или не, това е. Как да съчетаваш десени като професионалист е статията, която обяснява подробно принципите на доброто съчетаване, но аз искам да взема конкретно този съвет, защото той е ключът към всичко.

В действителност добрите интериори се правят с няколко основни компонента. Осветлението, ясно, е първото от тях. Но вторият и много значим компонент са материалите, а за дома това означава предимно дамаските. Един интериор може да се разиграе по много различни начини само с дамаски и напълно неутрални цветове откъм стени и мебели. Нищо повече. И да стане главозамайващо добър.

Ето го текста, от тази статия:

Генералното второ правило при съчетаването на десени не е да съблюдаваш шарката, а да съблюдаваш нейната големина. Правилото е не конкурирай десените, допълвай ги.

Знам, че навсякъде е пълно с твърдения как цветята се съчетават добре с геометрични фигури и райета. И това е вярно, но не ти казват правилната тайна. Тайната е в големината, не в шарката.

Използвай различни големини на десените. И за да започнеш от някъде започни отново от числото 3. Три десена – един голям, един среден, един малък.

Големите десени се разполагат най-добре на големите площи каквито са стени, завеси, килими, табли на легла, дивани. Малките десени най-добре да покриват по-малки площи – възглавници, лампи, вази.

Първо, подбери най-големия десен, така че да съдържа всичките ти цветове. Той е твоята основа.

След това избери дамаска с втори десен, средна големина, която съдържа някои (които и да е) цветове от първия десен.

Накрая, третият е най-малкият десен и може да съдържа само два или три от основните цветове на първия.

Когато си готова да минеш към пет десена, просто следвай схемата на големините и взимай по някой цвят от основната дамаска, никога няма да сбъркаш. Не забравяй и плътните цветове, като избираш цвят – отново от основния първи десен.

03 | Не пропускай фокуса

3-те най-добри съвета за интериорен дизайн в моя блог (до сега)
Вероятно се надяваше да включа нещо за цветовете в тази класация, обаче аз въобще не отчитам цветовете като ключова съставка на интериора, и това съм си го признавала стотици пъти. Ти може да правиш интериор само с черно и бяло, или с други неутрални цветове и пак да го изпуснеш. Което се е случвало много пъти. Всеки си вика – е,  то черно и бяло, какво има да му сбъркам. Обаче резултатите после не са добри. В интериорния дизайн има да се събразят много повече елементи преди да дойде моментът за цветовете. И преди тях е фокусът.

Да си кажа, за тази точка много, ама много се чудех дали да не е направата на дизайнерски борд. Това е ключова техника не само в интериора и реално би била от полза дори да си съставяш облеклото. Но после тази снимка наклони везната. Дизайнът, показан на нея може да бъде съставен съвсем успешно без дизайнерски борд, но пък не би бил това, което е без тая грандиозна фокусна точка, дето я има.

Все пак ти си прочети техниката за съставяне на дизайнерски бордове тук, нищо че аз я изключвам от настоящата класация.

Подробно темата за фокуса е развита в статията Когато не знаеш от къде да започнеш интериора на своя дом… и аз ще взема определени пасажи от нея.

Фокусната точка е началото, базата и центърът, около който ще разположиш всичко останало.  Това е точка, върху която ще се фокусира окото. Артистичният център. Първото нещо, което ще се види в стаята, когато влезеш в нея. И не е задължително да бъде разположена в центъра на стаята, или в центъра на дадена стена, макар че симетрията е друг важен принцип. По-важното е да имаш фокусна точка. Всички изключителни интериорни пространства имат такава.

Фокусният център на стаята е първият и най-важен момент. Определи го в самото начало и всичко останало ще с е подреди като с магическа пръчка, защото всичко около този център – мебели, цветове, дамаски, декорации – всичко наоколо допълва вече определения фокус.

Много стаи идват с предварително зададени от архитектите фокусни центрове. Голям прозорец със страхотна гледка, камина, каменна стена. Но ако твоя стая няма такава, ето базови правила, които да използваш.

  1. Определи предназначението на стаята, после реши каква да бъде нейната фокусната точка. Например, ако искаш да имаш стая за четене това може да бъде самата библиотека с твоите книги – не само ще видиш първо нея, но веднага ще разбереш за какво служи тази стая от първия поглед.
  2. Използвай симетрия при разполагането на фокусна точка, ако е възможно. Например, в твоята стая за четене разположи два еднакви фотьойла от ляво и дясно на самата библиотека. Не само влизаш и разбираш къде си, но и изглежда дизайнерски подредено. Симетрията винаги има този ефект.
  3. Чудесна роля на артистичен център игрят също картина на стена, голямо огледало, голяма красива ваза в центъра на стаята или дори да не е в центъра, а до някоя стена.
  4. След като веднъж определиш фокусния център на стаята, декорирай около него, така че да обслужиш функциите, които си предвидила в тази стая, но и да подчертаеш фокуса й. Един вид да подсилиш фокуса. Например, ако имаш голям прозорец с красива гледка от вън, то би могла да го подчертаеш като разположиш мебели за сядане пред него. Разбира се може да подчертаваш фокус с цветове и допълнителни аксесоари.
  5. Имай предвид, че фокусният център е източникът на основното настроение, което носи конкретното пространство. И ти, като част от пространството, ще се подчиниш на това настроение.

Това е моята класация. Като цяло няма смисъл да продължавам да го пиша тоя блог, щом съм написала това. Но Н. вероятно ще ми отреже главата, така че ще продължа.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки:

americansignaturefurniture.com

01 | homebunch.com | retaildesignblog.net

02 | maisonsdumonde.com | lucywilliamsinteriordesign.blogspot.com

03 | fortheloveofwanderlust.comПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК