Като се замисля само колко отдавна ми се пише за празничния блясък на масата… ейй, дочаках го и този момент. И въпреки, че пиша това по времето на Коледа, едно искам да се знае. Златото и блясъкът са подходящи за всяко празнично събитие. В това число Коледа, Нова Година, рожден ден, сватба или просто всеки повод, който ти искаш да отпразнуваш с блясък.

Затова който и празник за теб да заслужава блестяща златна маса, днес имам няколко идеи как да го постигнем това без много усилия.

Само преди да се потопим в този невероятен златен свят искам да кажа няколко думи за златните декорации и аксесоари генерално.

6 начина да придадеш блясък на празничната маса

Първо, златото е начина да внесем лукс и изисканост. Универсално лекарство във всяка сфера на дизайна. И от тази гледна точка, най-лесното решение. Искаш лукс – еми ок, дай златно. Искаш празнично – ами добре, дай златно. Лесно от всякъде.

Второ, златото се съчетава със всичко, навсякъде, по всяко време. Няма изключения, но има изисквания. Изискванията на златото е да бъде само то. То е силен акцент и не позволява присъствието на конкуренти. Има ли ги златните елементи, всички останали трябва да мълчат и да не правят дори най-малък опит да се обаждат. Казано без алегории, имаш ли златно на масата съчетаването му с други десени е трудно. Още повече, ако тези десени са много бъбриви и твърде индивидуални сами по себе си. Не е невъзможно – Долче и Габана го демонстрират на всяко свое ревю, но те си рисуват десените за платовете сами. За нас, дето нямаме собствени тъкачни фабрики, постигането на подобен баланс е трудна задача с наличното по тея наште магазини. Затова, ако искаш хем да е лесно, хем да е златно придържай се към простичката схема – неконтрастни плътни цветове, без ярки десени и всичко ще бъде прекрасно. В аранжирането на маса това би означавало предимно бели, кремави, за предпочитане меки пастелни и най-вече едноцветни покривки като основа.

И трето, златното не е универсален цвят. Той също има нюанси, тонове и сенки, и в него също може да участват проценти от други цветове. Може да имаш медно-златно, жълто-златно, бяло-златно, антично-златно, маслиново-златно, прасковено златно, червено-златно, житно-златно… Когато искаш не само блестяща маса, но и блестящ резултат – опитай се да се придържаш към един и същ златен цвят.

И сега, шест неща си съм си наумила да ти кажа днес как да постигнеш блестяща празнична маса, независимо дали ще бъде Коледа, Нова Година или личен празник по твой избор.

01 | Подходящият сервиз

6 начина да придадеш блясък на празничната маса

Белият сервиз със златните кантове ще си остане вечната  класика на всички времена. За мен това е идеалното решение и спасителна сламка за всички празнични случаи. Не, че не обичам коледни или тематични сервизи. Обичам ги, но не мога да ги имам всичките. Един бял сервиз със златни кантове в шкафа е достатъчен да сътвориш магия за който и да е зимен, пролетен, летен или есенен празник.

Това същото се отнася и за чашите от прозрачно стъкло със златните декорации по тях,  и за златните прибори за сервиране.

Напрактика сервирането в такъв сервиз вече е достатъчно условие за празничност.

Но какво да правиш, когато го нямаш? Тогава избери за своята златна маса бял сервиз. Това е неутрален цвят и отлично ще подхожда на златните декорации, които ще прибавим в следващите точки.

Тук е добре да помислиш за златни подложни чинии. Те ще спасят красотата, ако сервизът ти е чисто бял и ще внесат още повече красота, ако сервизът ти е бял със златни елементи.

02 | Златните текстили

6 начина да придадеш блясък на празничната маса
Бляскавите златни текстили може да влезнат на празничната маса под една от следните форми:

  1. Златен тишлайфер през масата, или такъв със златни бродерии, може и от прозрачен шифон или всеки друг материал, който ти харесва.
  2. Златна платнена салфетка за хранене или бяла такава, но със златен пръстен или златна панделка.
  3. Златна подложка за хранене, ако нямаш подложна чиния.

Отново, тук дори не си помисляме за  златна покривка. За нея искаме най-семпличък бял, кремъв или мек пастелен цвят без декорации и изпъкващи десени.

Дори и да го нямаш великия бял сервиз със златни декорации, ето – твоята маса вече блести с празнично настроение.

Може да използваш тези елементи по отделно или в произволна комбинация.

03 | Централната декорация

6 начина да придадеш блясък на празничната маса

Централната декорация ще си остане главната атракция и главния носител на настроението на една маса. Ако я аранжираш с борови клони и златни звезди ще бъде зимно настроение, ако е със златни тикви, жълъди и есенни листа – есенно, ако е с цветя – пролетна, ако е с мидички и раковини – лятно.

Златната маса е универсална, казано накратко – сменяш й централната декорация и хоп – тя от коледна станала на пролетна.

Тук ще приложа под формата на снимки две идеи за централна декорация, които намирам за лесно изпълними и великолепни. Но освен тях – за зимно, коледно и новогодишно настроение –  ти може да използваш

  • златни и бели свещи;
  • златни и бели свещници и фенери;
  • златни фигурки на еленчета и сърнички, може и на плодове;
  • златни цветя или цветя в златни вази/бутилки.

04 | Златните украшения

6 начина да придадеш блясък на празничната маса

Гостоприемен си е българинът и със широко сърце. Защо му е да губи място с централни декорации на масата, като може да го използва да сложи храна. И си е прав.

Е, когато нямаш място на масата за централни декорации, декорирай околното пространство. Ако имаш възможност пусни декорация над масата – от полилей например, провиси я със зимни елементи, гирлянди и снежинки.

Когато и това не е възможно, украси пространството около масата – например сложи празнична ваза на съседната помощна маса или нареди онова, дето щеше да го наредиш за централна декорация, но върху скрина в стаята. Така, независимо, че самата маса не е украсена, празничното настроение ще се запази. И очите сити, и коремчетата пълни.

05 | Златните подаръчета

6 начина да придадеш блясък на празничната маса

Разпръсни малки златни подаръчета като декорация из масата.  Това е лесно, ефектно, приятно за правене и носещо несравнима емоция. Освен емоционалния елемент, ти използваш чисто дизайнерски цвета на хартията, за да създадеш балансирано, равномерно златно присъствие на масата си. Няма значение дали ще е порцелан, рисуван със злато или кибритена кутийка, опакована в златна хартия. Празничният ефект ще е еднакъв.

Използвай малки кутийки, опаковай ги със златни хартии или златни панделки, вземи си златен флумастер/перманентен маркер и оцвети в златно някое и друго листо, разпръсни тези малки неща из масата, гостите ти ще ахнат от удоволствие. И бас ловя, че половината ще се дивят на умението и търпението ти да създадеш тези красоти. Ти ще си създадеш красива златна празнична маса, която истински ще радва и теб и тях.

Това е страхотен коледен и новогодишен подход не само за декорация на маса, но и за декорация на околното пространство, защото всички обичат подаръците, особено да ги гледат опаковани. Е, сега това ще им се случи. Запретвай ръкави и твори на воля.

Вместо подаръчета може да използваш стотинки или бомбони, опаковани със златно фолио.

06 | Златните играчки

6 начина да придадеш блясък на празничната маса

Това е последното ми решение, ако нищо от предните неща не работи за теб. Свали си от елхата няколко, дори повече от няколко,  златни играчки и си декорирай масата с тях.

Като решение може да се използва самостоятелно, но няма да е достатъчно-достатъчно. По скоро ще е по-малко, отколкото достатъчно, но е празнично и е дизайнерско.

Може да сложиш златни топки в големи чаши за вино, да вържеш златни панделки на основата, да декорираш около чиниите или пред  тях, да сложиш във фенери, в прозрачни вази.

Това решение може да се комбинира и с другите от предните точки, и тогава ще създаде още повече празничност и веселост.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!
С любов,

Снимки:

residencestyle.com | zgallerie.com

01 | bhg.com | styleestate.com

02 | totallydazzled.com | stylemepretty.com

03 | homebnc.com | maxsuharev.ru

04 | modrastrecha.cz | harpersbazaar.com

05 | 30smagazine.wordpress.com | freshideen.com

06 |residencestyle.com | pinimg.comПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК