Мисля, след толкова теми по дизайн от последните седмици, днес да изляза в почивка. А това, казано на моя си език, значи чинийки. Любимата тема за масата, виличките, лъжичките и тяхното аранжиране. Днес, конкретно, за салфетките. Ти знаеш, че основната функция на платнената салфетка е да си изтрием пръстите и да си попием устните. Повече за това как се разполага на масата и използва тя по време на хранене може да прочетеш в статията Как да използваме платнените салфетки при хранене. Днес обаче искам да погледнем същата салфетка от друг аспект.

Платнените салфетки са задължителна част от масата, независимо дали е официална или неофициална, но различните ситуации изискват различни салфетки. Кои са те и как да избереш правилните салфетки за своята маса?

 Как да избереш платнени салфетки за своята маса

01 | Каква форма и размер да изберем за платнените салфетки за  хранене?

Обикновено платнените салфетки са квадратни, понякога правоъгълни. Те се различават най-често по своите размери, които на свой ред зависят от вида на събитието, за което се сервира. Тоест събитието диктува размера и формата на използваните за масата салфетки. По протокол тези размери се дават в инчове, но аз ще ги преобразувам в сантиметри.

 • Официални вечери – големи салфетки, квадратни 55-66 см.
 • Официални събития тип бюфет – средни до големи салфетки, квадратни 46-61 см или правоъгълни 30х56 см.
 • Неофициални вечери – средни салфетки, квадратни 46-51 см.
 • Обеди – малки салфетки, квадратни 36-41 см.
 • Чай – малки салфетки, квадратни 31 см.
 • Коктейли – много малки салфетки, квадратни 20-25 см, правоъгълни 10х15 или 15х20 см.

Когато салфетката е голяма, тя се разполага в скута ти сгъната през средата. Когато е малка, тя се разгъва при използване изцяло.

Формата на салфетка понякога може да се избере и спрямо формата на масата. Така за правоъгълна или овална маса ще бъде по-подходяща правоъгълна салфетка, докато за кръгла или квадратна маса – квадратна салфетка. Но това не е протоколно правило, просто препоръчително от някои автори.

02 | С какъв цвят и дизайн трябва да бъде платнената салфетка?

Платнените салфетки при официални събития трябва да съвпадат с цвета на покривката. Обикновено цветът на покривката при тези събития е бял или слонова кост, но ако е друг – цветът на салфетката трябва да съвпада с него. Най-често при официалните поводи салфетките са едноцветни.

Във всички други случаи, салфетките може да бъдат с различен цвят от този на покривката без никакви ограничения в моделите, че дори и в шарките. В този случай различните цветове, шарки и модели може да бъдат използвани, за да добавиш повече интерес и настроение на масата.

Най-често платнените салфетки са обкантени с широка ивица (бордюр) и имат фина тъкана част/бродерия между него и вътрешната част на плата. Това е общо възприетия дизайн, към който е редно да се придържаш, ако събитието е официално.

При използване на салфетки с различни цветове от тези на покривката, може да се изходи от няколко гледни точки при избора на цвят.

 1. Избор на цвят спрямо цялостната обстановка на стаята/залата и съчетаване на цветовете на салфетката с конкретни цветове от стените или аксесоарите в нея. Това е удачно решение, когато провеждаш събитието си в специфична от към интериорен дизайн среда.
 2. Влияние на сезона, през който се провежда събитието. Статистиката отбелязва, че най-често есенните сватби използват златни или оранжеви салфетки, летните сватби пък светло сини. Ако помещението, в което се провежда събитието е неутрално от към цветове, сезоните може да са определящата цвета тема за масата.

Когато нито едно от горните не е налице, може да избереш цвят по цветова схема, която си съставиш сама. Хармоничните цветови схеми в интериорния дизайн се броят на пръсти, повече за тях може да научиш от темата Как дизайнерите комбинират цветове, но не пречи да ги обобщим на кратко пак и тук. Хармоничните цветови комбинации се съставят с диаграма на цветовете, която може да видиш тук в опростен вариант, и те са:

 1. Монохромна цветова схема. При нея използваш само един цвят и негови нюанси, сенки и тонове. Пример синьо, светло синьо, тъмно синьо.
 2. Аналогична цветова схема. При нея използваш цветове, разположени в непосредствена близост в диаграмата на цветовете. Например лилаво със синьо-лилаво и синьо.
 3. Допълваща цветова схема. При нея използваш един основен и един срещуположен цвят от диаграмата, пример жълто и лилаво. Или един основен и два срещуположни цвята, пример жълто със синьо-лилаво и червено-лилаво.

При избора на цветове за покривката и салфетките в този случай винаги ще трябва да имаш предвид и цвета на чиниите.

Цветовата схема не е задължително да бъде подчинена на правилата и теорията за хармонични съчетания. Ако ти имаш някое друго хрумване, реализирай си него.

Когато събитието е официално, всички салфетки трябва да са еднакви от към форма, размер и цвят. Когато събитието е неофициално, тези правила отпадат и може да имаш различни откъм цветове, форми и размери платнени салфетки. Моят съвет обаче би бил, те да се различават само по цветове, но винаги да са с една и съща форма и размер.

03 | От какъв материал трябва да бъде салфетката за хранене?

Салфетките трябва да имат структура, която да позволява влагата и мазнината да попиват в нея. От тази гледна точка, винаги избирай естествени материали за платнените салфетки като лен и памук.

Фините естествени материи работят най-добре за официални поводи, защото те са комбинация от красив материал, равна текстура, фина изработка и дизайн. Повечето фини салфетки са изработени от лен или памук, защото са трайни, здрави, абсорбиращи и меки. Е да, трябва да се гладят… но пък с тях се постига най-успешно усещането за лукс.

Разликата между ленените и памучните салфетки, освен в произхода на растението, е и в усещането при използване. Ленът се усеща леко, свежо и хладно, с времето и използването става все по-бял, той е много хигроскопичен, при пране и гладене не образува мъхчета. Памукът, макар и фино тъкан, се усеща по-плътно и с времето се свива повече.

При неофициалните събития всяка друга текстура или уникална материя, дори и изкуствена, може да се използва за повече интерес и динамика при аранжирането на маса. Важно е материята освен атрактивна да бъде и абсорбираща. Преди всичко абсорбираща.

За да има приемственост, материалите на салфетките за хранене трябва да подхождат на другите материали от масата и основно на плата на покривката.

04 | И един съвет

Когато купуваш салфетки за хранене, не взимай точно 12 броя. Винаги взимай няколко бройки допълнително. Те ще ти потрябват за различни случаи:

 • Ако гост изпусне салфетка на пода и трябва да му се подаде нова.
 • Ако имаш панер за хляб, прието е да се постила дъното му със същата салфетка както от масата.
 • Салфетките се поставят под бутилка за вино, както и под някои общи плата и, отново, прието е това да са същите салфетки, които са аранжирани за гостите.
 • Ако някоя салфетка бъде така необратимо изцапана, че никой препарат да не успее да се пребори с петната по нея, ще си доволна, че имаш няколко повече, та да я замениш. Таман, ако имаш куче, коте или както в моя случай порче у дома, може да му дадеш петносаната – моят пор веднага ще си я присвои за летни чаршафи.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки:   trendenser.se | refinery29.com | modwedding.com



Препоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК