През април тази година се ожени моята приятелка Краси. Красива сватба. Като от онези снимки, които ловуваме в Pinterest, само че на живо. Наистина. В късния следобед обаче, докато гостите кротичко си отиваха към ресторанта след церемонията, аз докопах една количка за голф. Оставена безпризорно от непомня кой, обаче там… на полянка си стои, слънцето аха да залезе, наоколо няма персонал да иска да ми я прибере, гостите към ресторанта, булката и тя някъде хайманосва с фотографите и така си седим на полянката аз и голф количката под залязващото слънце, а пред нас се ширнали зелените полетата на игрището. Е, какво да правя? Приех й предложението, разбира се, и се понесохме, доколкото скоростта позволява на това устройство, по пътечки, полянки, покрай езерца, горички и долчинки… Направих незнам колко успешни опита за дрифт, четирите часа при фризьора се размиха още на второто завъртане и лееекинко изорах тревата на една полянка. Ама като пресметнах бързичко, че с тая скорост батерията на това устройство ще да свърши скоро, реших по-добре да прибера него на собствен ход, вместо себе си на собствен ход. През мочурището. Със златните сандалки.

Влизам в ресторанта закъсняла и приличам на чорлава кокошка в копринена рокля. Хората отдавна вече си ядат салатите, някои дори са ги изяли. Това не ме тревожи – аз съм телец, ние бързо наваксваме като стане въпрос за храна. Но о, свещен ужас! Какво се е случило тука? С тея красиви маси? Замеряли са се със платнените салфетки докато мене ме е нямало? Верно ли? Нима пропуснах боя със салфетки?

Нищо не съм пропуснала, просто хората не знаят какво да ги правят и ги намятали където им падне. Сто и кусур човека, сто и кусур салфетки – по средата на масите, метнати, преметнати, захвърлени, сгънати, разгънати, подгънати, прегънати, смачкани на топка,  по облегалките на столовете… Вървя си към мястото и се оглеждам, като прасе в теменужки се оглеждам. Извънземните да бяха кацнали, нямаше да се оглеждам така.

Салфетките. Искам да пиша за салфетките. Това го реших тогава, после седнах на масата и трябваше да мисля за други неща.

И така, платнените салфетки. Дойде им редът в моя блог.

Какво да ги правим, как да ги аранжираме, за какво да ги ползваме?

Как да използваме платнените салфетки при хранене

Като цяло и преди всичко, платнените салфетки не са за декорация. Да, те са средство за красиво аранжиране на масата, но са предназначени да ни служат при хранене и да допринесат за удоволствието от това.

Защо допринасят за удоволствието ли? Защото храненето в обществото всъщност е претекст за приятно прекарване на времето. Храненето, когато сме на гости, на сватба, на някое тържество е повод да се съберем, да си поговорим, да се посмеем заедно. Може да е повод да обсъдим политиката, бизнеса и какво ли още не, но то трябва да е приятно.

А сега си представи как без да искаш се поливаш с нещо, или се покапваш със супа, почваш да се тюхкаш и вайкаш как ще се отървеш от това петно, а покрай твоите кахъри (респ. чупещи стъкла писъци ако роклята е на онея двамата Доменико и Стефано) ще съсипеш вечерта и на хората около тебе и на домакина, който ще се хвърли да ти помага. Храненето трябва да премине безпроблемно, безинцидентно, елегантно и без произшествия.

И това не са просто правила на дипломатите, за да им затрудняват живота. Това са правила на дипломатите, за да им улесняват живота. И по-скоро разговорите. Да, точно така. Начинът, по който се храниш трябва да премине елегантно-незабелязано, за да се осигури една прекрасна вечер с приятни разговори и смях.

Затова са правилата. За да няма ексцесии. За да няма набиващи се на очи различия, които да дразнят или предизвикват смут. И за разлика от някои правила, които те канят да ги нарушаваш (или подкараш – според случая), правилата по време на хранене е добре да си ги спазваш.

А в случая с платнените салфетки те никак не са много.

01 | Да й видим първо предназначенията

 1. Платнената салфетка е предназначена да пази дрехите ти по време на ядене.
 2. Платнената салфетка е предназначена за забърсване на пръстите и устните по време на ядене.

02 | Как да я ползваш тази платнена салфетка?

Как да използваме платнените салфетки при хранене

 1. Когато сядаш на масата взимаш салфетката с лявата си ръка, разгъваш я внимателно – не като фокусник пред публика, сякаш ще изкочи заек от там, не. Внимателно, без да бързаш я разгъваш и слагаш на скута си.
 2. Ако салфетката е по-голяма може да я прегънеш на две и да я сложиш с прегъвката към себе си.
 3. В началото на миналия век мъжете са втъквали салфетката в яката си, но този протокол вече е остарял и е отхвърлен. Сега всички, и мъже и жени, разгъват салфетката и я слагат в скута си. Единственото прието положение, при което може да се втъкне салфетка в яката/деколтето е на дете.
 4. Докато се храниш може да позабърсваш пръстите си в нея. Но това правиш деликатно. Не я вдигаш от скута си. Елегантно и под масата сваляш ръцете си в скута и ако има нужда позабърсваш някое пръстче. Макар и преди време да не е било позволено, сегашните протоколи позволяват ръцете да се държат в скута по време на хранене – например докато изчакваш друго ястие или си почиваш, или просто си говорите. Така че всичко е наред.
 5. Когато отпиваш от чашите си е добре устните ти да са забърсани. Правилата на елегантно хранене не позволяват по чашите да остават петна – отново с усет към удоволствието и приятните разговори. Гледката на чаша с петна от мазни устни или червило е изключително неприятна. Затова преди да отпиеш и имаш нужда да забършеш устните си, внимателно вдигаш салфетката с двете си ръце и деликатно с крайчетата й попиваш устничките си и ъгълчетата им. Докато връщаш обратно в скута може да забършеш и пръстчетата при необходимост и когато хванеш чашата и отпиеш, по нея няма да има нито едно неприятно за гледане петно. Във връзка с петната от червило по чашите – за нас, като жени, е добре да ползваме трайни червила или ако нямаме такива – да сложим малко пудра преди червилото.
 6. Ако на масата освен платнени салфетки има и хартиени салфетки, най-добре забърши устните си с тях. Използваната салфетка сгъваш и оставяш от ляво на чинията. Не я мачкаш на топче, не замеряш централната декорация с него. Сгъваш и ляво на/под чинията.
 7. Когато ставаш от масата, например да си напудриш носа в тоалетната или да потанцуваш, оставяш салфетката на седалката на стола. Не на облегалката, на седалката. Това е знак за сервитьорите, че ще се върнеш и те няма да я отнесат. Не се мотаеш да я сгъваш, не й се кахъриш много, просто я взимаш от скута си докато ставаш и я оставяш както дойде на седалката.
 8. Ако междувременно си изпуснеш салфетката на земята, просто си поискай нова.
 9. И последно, когато ставаш от масата окончателно вече взимаш салфетката, сгъваш я (може с петната на вътре) на две или на четири и я оставяш на масата от ляво на чинията. Не я диплиш сякаш ще я подреждаш на открит рафт в Спа Център. Не, както дойде, дори и да не е сгъната пак няма да е фатално. Просто ще е по-елегантно. Важното е къде я поставяш. Отново, на масата, от ляво на чинията.

Толкова за ползването й. Макар че мисълта за бой със салфетки за момент ме беше вдъхновила.

03 | Как да аранжираш на масата платнени салфетки за хранене

Как да използваме платнените салфетки при хранене

 1. Като правило платнените салфетки се сервират в началото от ляво на чинията. Ако между местата за сядане има достатъчно място, салфетката може да е оставена от ляво извън приборите. Ако на масата няма много място между местата, салфетката може да е оставена и върху приборите, или право сгъната под тях, но винаги от ляво. Както е пилотната снимка в началото на тази статия. Но това е европейският протокол.
 2. По американския протокол може да намериш и друго място на масата за платнената салфетка – върху чинията, в празна чаша пред чинията, или по някакъв красив начин около чинията, клонейки към ляво. Както са приложените снимки тук.
 3. Салфетката може да сгънеш при сервиране както искаш. Чети книги, гледай видеа, измисяй си ти – няма проблем, това е въпрос на дизайн. Но. Платнените салфетки трябва да бъдат сгънати по начин, който не кара гостите ти да се чувстват сякаш са на тест по интелигентност докато ги разгъват. Те трябва да се разгъват лесно и безпроблемно. Без усилие, с лекота. Да няма чупещи ноктите възли, умопобъркващи завъртулки, прехлупвания и чудеса. Красиво, ама лесно. Ок?
 4. Платнената салфетка може да декорираш. Например ако е сложена в чинията върху нея може да разположиш менюто за вечерта, или подаръче за госта си, или някое цветенце, кристалче, може и в пръстен за салфетки или панделка вместо него. Важното е да не прекаляваш много много с декорацията на салфетката, защото когато гостът ти я разгъне ще трябва да намери място къде да запокити декорацията. Място по такива маси много много няма, а ние не искаме да го притесняваме да мести цяла вечер ненужни кристалчета нагоре-надолу. И не само – ще ни развали аранжировката с тези си действия.

И толкова за сега. В тази статия искам да оставя незасегнат, но открит въпроса за цветовото съчетаване на салфетките при сервиране. Просто много ми се иска да напиша самостоятелна статия за това, защото този въпрос е отделен от темата за ползването, но е също толкова значим колкото нея.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки: brit.co | southernliving.com | housebeautiful.com | wanelo.com | foter.com | ritzybee.typepad.com | casadeperrinПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК