В живота има ситуации и ситуации. Има празнични дни, за които се готвим със седмици и други дни, в които, ей така, импровизирано и набързо договорено по телефона партито някак си се случва в твоя дом. И уж за малко на кафе с ябълков сладкиш следобед, а накрая неусетно в приказки и смях станало десет вечерта. И после идват другите дни, със семейството – онези, в които искаш закуската или вечерята да минат по-така, без повод. Просто по-така, защото е събота или без причина въобще имаш нужда от малка доза лукс и маса като от снимка.

И днес искам да ти кажа една стратегия, която ми помага да правя много бързо красиви маси, дори с обичайния си сервиз, без да сменям ежедневната покривка, без да вадя белия порцелан със златни кантове. Използвам всичките си ежедневни такъми, но масата ми се получава много бързо изключително красива и стилна без да е твърде официална, без да е твърде празнична. Ежедневно-празнична, ако мога да я нарека така.

Кои са елементите, които ще придадат на ежедневната маса много стил, без да я правят твърде официална?

01 | Златни прибори

Как да аранжираш бързо необичайно красива маса без дори да имаш красив сервиз
Това много пъти съм го повтаряла, но да поддържаш комплект от златни прибори е абсолютен императив за всяка жена, които иска красив дом и стилна маса. И да, те не се ползват ежедневно, но веднъж извадени много бързо променят цялата маса.

В света на дизайна има много и най-различни форми на приборите за хранене, но аз бих те посъветвала да имаш поне един комплект със семпла, модерна и изчистена форма, подобно на приборите в снимките тук. Хем са златни, хем са семпли. Изискано, без да е мега официално. Стилно без да е твърде помпозно. И можеш да сервираш сладкиш от ябълки и кафе с него всеки път, когато приятелка те изненада на вратата. Просто вадиш от чекмеджето и слагаш на масата. Даже в случаите, когато не искам да карам хората да се чувстват твърде обгрижени, защото посещението им е съвсем неофициално и ги усещам как всеки момент ще почнат да мърморят „еее айде стига де…”, мятам всичките вилици и ножове на една малка златна табличка в ъгъла на масата и ги оставям да си ги разпределят сами. Лукс и небрежност в едно. И бързина. От обикновена маса до луксозна маса с разлика, че правя две крачки повече до чекмеджето със златните прибори.

02 | Златни табли и подноси

Как да аранжираш бързо необичайно красива маса без дори да имаш красив сервиз
Имай поне един. С форма и стил, който ти си прецениш, но го имай. Дръж го да ти е наблизо под ръка и сервирай с него на масата каквото и както ти хрумне: може да наредиш върху него плодове, да разрежеш парчета торта и да поставиш шпатула за нея, или да сложиш кана с вода и чаши хората да си сипват сами. Върху подобен поднос аз слагам и разни неща на страничния плот – салфетки, каничката с кафе и все подобни, които да са ми наблизо.

03 | Малки златни съдове

Как да аранжираш бързо необичайно красива маса без дори да имаш красив сервиз
Дори да разпръснеш из масата златните прибори и да поставиш една златна табла това не е достатъчно, винаги е добре златните елементи да са в повече. Затова е желателно да си харесаш някоя и друга златна джаджа – купичка една или две, или малка стойка за бонбони и сладкиши. Те не е задължително да имат правилна форма и конкретно предназначение. Може да ги ползваш за декорация на скрина, но когато се появи необходимост да ги аранжираш на масата. В купичките напрактика можеш да разположиш всичко – и бонбони (в това число шоколадови), и ядки, и плодове, че и мед, и  сол и всякакви подправки, също сладко и конфитюр, че дори – ако са по-големи – и малки питки хляб. Нямаш ограничения, нито конкретни изисквания какво ще сложиш в тях, но добавяш трети златен елемент и масата ти започва да придобива много различен вид.

04 | Златни вазички и свещници

Как да аранжираш бързо необичайно красива маса без дори да имаш красив сервиз
Това е четвъртият ми и последен елемент. Всеки поддържа различни видове поставки и чашки за чаени свещи, или свещници за истински свещи, дори и малки златни фенери за маса. Е, в ситуацията със стилната маса, от теб ще се иска да имаш някоя и друга златна чашка или свещник. Най-често поставка за чаена свещ, защото са малки, не заемат твърде много площ за съхранение и лесно им намираш място из масата между чиниите и чашите. Когато искам да създам добра атмосфера, ще запаля няколко чаени свещи на масата, дори навън да е 2 часа следобед.

Същото е и за вазичките. Когато са ниски, с височина между 5 и 8 см, те са много подходящи за разполагане на масата, ако ще и в момента да правиш закуска с палачинки и горещ шоколад за цялото семейство. Миниатюрните вазички са приятна декорация, побират едно малко стръкче и дори да разположиш само една от тях на своята маса, тя ще внесе достатъчно малка доза празничност, точно толкова колкото да кажеш „Ей, хора! Неделя е, и аз ви обичам…”. Разбира се, ако масата ти е по-голяма и имаш повече място можеш да имаш и по-голяма ваза за голям букет. Просто нека да е златна.

Как да аранжираш бързо необичайно красива маса без дори да имаш красив сервиз

Това е всичко. 4 елемента превръщат масата в стилна, без да се налага да вадиш официалния сервиз, без да вадиш колосаната бяла покривка.

Даже и покривката ти може да е неизгладена, златните аксесоари ще придадат стилно звучене дори на този факт.

И последно, защо всичките ми елементи са златни? Защото златото е топъл цвят. На масата то се проявява като възбужда апетита, разговорите и доброто общуване. Точно това, което целим.

Благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!
С любов,

Снимките от тази публикация и още идеи може да видиш в моята  галерия в Pinterest | Table 101Препоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК