С днешната тема искам да обобщя различните цели и да категоризирам различния смисъл, който се влага в използването на огледалата в интериорния дизайн, така че ти да им научиш тайните и да ги използваш с абсолютен успех напълно сама в интериора у дома.

Преди обаче да почна с категориите, в един, вероятно вече много предвидим мой си стил, нека кажа някои неща преди това, които смятам за важни.

При използването на огледалата има 2 съвета от генерално значение:

Съвет #1: Мисли стратегически, когато решаваш къде да сложиш огледало. Не ги слагай просто така. Винаги взимай под внимание какво ще отразяват те. Освен теб – там където ти е необходимо, това, което искаш да отразяват са две неща – красиви гледки и светлина.

Съвет #2. Това е генерална насока, която аз вероятно вече съм я казвала поне 36 пъти, но нека си я кажа пак. Формата винаги има значение, а в случая с огледалата от съществено значение ще има не само красивата пропорция на самото огледалото, но и пропорцията, която то има в отношение към общото пространство. Формите и техният баланс са елемент, който има много голяма тежест в интериорния дизайн.

Тук, съвсем накратко, искам да отбележа първата и най-съществена функция на огледалата да ти дават точен отговор на въпроса „Как изглеждам днес?”. Поставяш огледало на всички места, където то ще играе тази своя роля най-добре – обикновено в гардероб, баня и/или коридор.

Сега, по интериорните предназначения и нека започна първо с най-познатото.

01 | Огледалата като начин да увеличиш светлината

Как да използваш огледалата в интериорния дизайн

Огледалата не само увеличават визуалното пространство, но отразяват и разпръскват светлината и това ги превръща в един от най-любимите трикове на дизайнерите. Имаш помещение, което е тъмно, няма източник на естествена светлина. Супер, това е точното място да сложиш огледало. Този подход е подходящ и за помещения,  където има естествена светлина, но тя не е достатъчна. Дори и за помещения, където има много светлина, но искаш тя да стане още повече.

При този подход разполагаш огледалото в непосредствена близост до или директно срещу източник на светлина – която и да е нощна лампа, например. Или просто разполагаш огледалото по начин, който да отразява светлината, излъчвана от полилеите или тази от прозорците.

Това е рецепта на интериорните дизайнери, с която не само ще удвоиш, в някои случаи утроиш светлината, но ще добавиш на стаята и една щипка магия.

02 | Огледалата като начин да увеличаваш пространството

Как да използваш огледалата в интериорния дизайн

Когато имаш тясна и дълга стая у дома, каквито  най-често са коридорите, най-добрият начин да промениш визуалното съотношение на пространството е да сложиш огледало по продължение на една от дългите стени. Обемът автоматично се удвоява.

Същият трик е приложим и в тесни кухни, където огледалото намира приложение като стенна настилка, вместо плочки, между плота и долния ръб на шкафовете.

03 | Огледалата като средство да направиш един обект „невидим”

Как да използваш огледалата в интериорния дизайн

Всеки има нужда от функция преди дизайн. Особено в малко жилище, или дори в малки стаи на голямо жилище. Едно нощно шкафче е функция и удобство в спалнята до леглото, същото е и един скрин във всекидневната, че и в трапезарията. Но когато пространството е малко, материалът и обемът на тези мебели тежат в общия интериор, забелязват се, изглеждат някак си тромаво.

Е, дизайнерите имат решение, покрий тази мебел с  огледала и абра-кадабра – тя ще изчезне. Тя няма да изчезне по смисъл – съвсем истински да изчезне, но ще отрази околното пространство по начин, който ще я прави невидима за твоето периферно зрение. Така, в общия дизайн, тя  ще престане да тежи. Пък и стаята ти ще се сдобие с допълнителни искрици танцуваща отразена светлина.

Когато обличането на мебел в огледала не е добра идея за теб, не отговаря на стила на твоя дом, не е изпълнимо или която и да е друга причина, все още можеш да я направиш невидима. Сложи зад нея голямо огледало от под – по стена – почти до таван. Така ще създадеш мнима дълбочина зад тази мебел и тя вече няма да излиза напред, а по-скоро ще потъва назад. Този трик е приложим за всички ниски и не твърде дълги мебели – масички, малки дивани, фотьойли, скринове, конзоли от всякакъв род, в това число бюра и тоалетки за гримиране. Трикът работи добре и с кръгли или нестандартни по форма огледала, а когато огледалото е правоъгълно е най-добре да бъде с ширината на самата мебел и не стои красиво, когато излиза твърде много извън нейния габарит.

04 | Огледалата като артистичен център и декорация

Как да използваш огледалата в интериорния дизайн

Огледалото само по себе си, с неговите отразяващи светлината свойства, е голяма работа. Когато към него добавиш и някоя рамка, която сама по себе си също е голяма работа,  цялата работа става вече истински голяма работа.

Казано без Мечо Пух да ми нашепва думички в ухото, рамката на едно огледало може да го превърне в същински фокусен център, което да плени погледа ти още докато влизаш в стаята. Не ще даде  щипка магия на пространството, направо ще го омагьоса трайно и безвъзвратно, така че да се влюбиш завинаги.

В тази си роля, огледалата и техните всевъзможни рамки се използват в интериора в качеството си на предмети на изкуството с цел декорация и създаване на визуален център. Този център аз смятам за толкова важна част от интериорния дизайн, че го включих в класацията си 3-те най-добри интериорни трика за дома. Всички правила по създаването на фокусен център може да си припомниш в статията тук, но сега вече знаеш и, че можеш да усилиш силата на този артистичен център като го разположиш по начин, който да отразява която си избереш светлина.

Когато се използва с  цел декорация, огледалото може да не бъде цялостно пано с красива рамка, а да бъде сбор от всякакви по форма и дизайн малки късчета, съчетани в общо цяло, което ще разпръсква светлина от всевъзможните си ъгли заради много фасетирани участъци и с това дори няма да има нужда от смайваща артистична рамка.

05 | Огледалото като средство да удвояваш…

Как да използваш огледалата в интериорния дизайн

… но тук вече не пространство, а други две неща:  красиви гледки и красиви моменти.

Грасивата гледка е рядкост в градска среда, но ако ти я имаш у дома, можеш спокойно да я удвоиш с огледало на стената срещу прозореца. Дори и да не се налага да удвояваш красивата гледка, защото прозорецът ти е достатъчно голям, може да използваш малки огледала на съседни на прозореца стени, които да улавят само части от гледката и по този начин, не само ще бъдат красива  декорация и източник на допълнителна светлина, но и своеобразни живи, променящи се картини.

Но най-често и преди всичко, в качеството си да удвояват, огледалата се използват в трапезарията. Това е много използван подход във Фън Шуй и е един от малкото моменти, където тяхната теория по отношение на използване на огледалата изцяло се застъпва с нашата (на интериорните дизайнери). Огледалото в трапезарията удвоява всички прекрасни моменти, прекарани със семейството докато сме заедно на масата, позволява ни да видим усмивките на любимите хора, дори когато не гледаме дирекно в тях, удвоява храните, сложени на трапезата, и увеличава благоденствието на дома.

Или, общо взето, дизайнерите обичат огледалата. Слагат ги там където имаш нужда от директна функция – да се огледаш в цял ръст в гардероба, банята или в коридора преди излизане. Слагат ги и там където ти се струва, че няма нужда, но пък те си ловят светлинни лъчи с тях и ги разпращат по тъмните ъгли, крият разни прекалено видими обекти, или ги използват вместо вази и картини, за да декорират и създават „уау“ ефекти.

Сега вече знаеш всичко това и ти.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки:   # styleestate.com

01 | luxesource.com | www.luxxu.net | zgallerie.com

02 | houzz.com  | houzz.com

03 | southshoredecoratingblog.com | casatv.ca | divinedistractions.blogspot.com | dreamermakeawish.tumblr.com

04 | indeeddecor.com | trendir.com | luxesource.com | roomdecorideas.eu

05 | houzz.comПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК