В една зимна вечер преди не помня колко години майка ме водеше през площад Славейков към читалището. Бях на шест и до колкото си спомням бясно се съпротивлявах (само вътрешно) на това, което ми предстоеше. Да започна да уча немски. Амбициозно племе са това майките, и моята в това число.

Така през тъмната зимна вечер аз седях в първия си урок и дори до ден днешен помня снега на вън, светлините на лампите и звуците на площада. Помня дори и първите две думи, който научих тогава и дори сега те са двете ми любими немски думи.

Така прекарах в читалището 9 поредни години по три пъти в седмицата. И пораснах нещо средно между български и немски възпитаник. Не съжалявам за това време.

Това си беше като едно приключение в друг свят, различен свят. Свят с различни приказки и традиции, различни нрави и особености.

Особено Коледа. По немски вълшебната Коледа, която започва още с първата неделя на декември с коледната украса на къщата и идването на свети Николаус при децата. После продължава с украсата на елхата и така ред по ред събития, чудеса, шоколадови календари, кифлички и коледни пазари та.. чак до 6 януари, празникът на тримата мъдреци. Харесват ми немците. Поне като я празнуват тая Коледа си празнуват баш както трябва. Наслаждават й се дъъъълго. До пълно насищане.

Хубавото беше, че аз празнувах с тях. От дървения си чин в малката зала на читалището над площад Славейков.

А, сега се сещам.. имахме си и хор и учителка с акордеон, пеехме немски коледни песни на родителите всяка година – не че те нещо разбираха от думите, но изглеждаха просълзени от щастие. Аз пеех втори глас, в края на втория ред от ляво, близо до елхата. Майка не знам как го преживяваше този факт (втория глас). Вероятно се бе примирила, че детето й няма да направи кариера с пеене. Все пак направи отчаян опит да отвори света на музиката за мен като ме записа на китара няколко години по-късно, но отново без успех.

Защо разказвам това ли? Защото за мен като дете и като порастнала жена българските коледни традиции НИКОГА не са ми били достатъчни. Коледа идва твърде бързо и си отива след един ден. Само! Няма го това дълго очакване, бляскав празничен дом, топло коледно чувство, няма ги коледните аромати цял месец от кухнята, нито коледните свещи и весели подмятания. Някак си нещата се случват на толкова бързи обороти, че приличат на преглед на новините от вечерната емисия. Бъдни вечер – изяж тоя ошав, ето ти тоя подарък .. и това прасе на другия ден и хайде! Свърши. Чакаме Новата Година… Това е пълен кошмар за всяко дете, и всяко пораснало такова (и аз в това число).

Затова в сегашния ми самостоятелен живот, Коледа продължава цял месец. Наслаждавам й се дълго. До пълно насищане. Правя всичко както го помня от немското училище, прилагам и всичко ново, което ми харесва и се вписва в традиционния дух. Украсявам, редя елхи (и на приятели), връзвам панделки и зимни букети, купувам подаръци, пека кифлички и баклави. Ходя на гости и каня гости. Броя дните с коледен календар с шоколади. Единственото, което не правя е да пея на съседите. Мисля, че ще ме изселят. Но си тананикам, това което си знам … O, Tannenbaum..

Забелязвам също, че дори и на самата Коледа трапезите ни не са това, което трябва да са. Ок, добре. Отрупани са с ястия, но те могат да бъдат отрупани с ястия по който и да е друг повод или дори без повод. Коледа не присъства на трапезата ни освен под формата на портокали, канела и мандарини.

И днес искам да те накарам да се замислиш над това и ако успея да те вдъхновя – да променя това. Ако успея, ти ще си щастлива да посрещнеш гостите си на 25 декември с маса, която те никога никога няма да забравят.

И как ще го направя? Като ти покажа колко красива може да бъде коледната маса всъщност.

При това, за да бъда последователна ще разделя огромния куп от идеи в 7 основни категории, което ще ти даде свободата да избираш между елементите свободно и да направиш собствената си уникална коледна аранжировка на маса. Готова ли си? Започваме.

01 | Цветовете на Коледа

Как да аранжираш коледна маса, която гостите ти ще запомнят (завинаги)
Тук прилагам снимки, които според мен са абсолютната демонстрация как малкото на брой коледни цветове могат да се превърнат в огромен набор от варианти.

Коледните цветове

 1. За класическа Коледа: червено, златно и зелено. Към тези цветове може да добавим неутралните сиво, бяло, черно и кафяво. И да не пропускаме класическите десени, които си вървят с нея: карета, райета, полка точки, снежинки, еленчета… Този цветови вариант може да се изпълни както много много стилно (без еленчетата и каретата), така и много много приказно (с еленчетата и каретата).
 2. За бяла снежна Коледа: бяло, светло синьо, сиво, синьо-сиво, сребърно и златно. Или всички цветове, които асоциираме с красивата зимна приказка. Тези цветове са удачен подход да се съчетае класическият празник с модернистично изпълнение. Често използваните десени тук са или чисти цветове, или различни бродерии със снежинки, златни зимни цветя (асоциация със заскрежените зимни прозорци), звездички, точици. Малко вероятно е такава маса да се изпълни с еленчета в десените (може би с някой ултра стилизиран силует). Просто бялата снежна Коледа винаги е малко по-дистанцирана от типичните коледни герои и е по-скоро ориентирана към снега. Бялата коледна маса е малко по-студена, изискана и луксозна в сравнение с предния цветови вариант.
 3. За нощна магическа Коледа: тъмно синьо, синьо-лилаво, златно и сребърно. Асоциацията ни тук е нощното небе, звездите и Луната. Тук десените са като при снежната Коледа. Стил и магия от край до край.

Всеки един от тези подходи те доближава до класическата интерпретация на празника.

Всеки един от тях може да бъде изпълнен в много различни варианти.

Когато избираш една от горните класически цветови я спазваш до край. Няма значение кой точно елемент от масата ще е червен или зелен, дюс или каре. Важното е да се спазят цветовете.

Ако сега тепърва започваш, но искаш да изпълниш всичките – не се безпокой, започни с който и да е цветови вариант. Другата Коледа ще имаш възможност да изпълниш някой друг.

Ако не искаш да спазваш традиционните цветове, е.. ако Коледа за теб е розова, така да бъде. Важно е и другите около теб да имат усещането за нея (а не за техно-парти) когато прекрачат прага ти.

02 | Покривката

Как да аранжираш коледна маса, която гостите ти ще запомнят (завинаги)
Условно казано покривка. По-скоро покриването на масата.

При покриването на масата наистина няма голямо значение какъв цвят ще е покривката, или кой от всички десени ще бъде покривката. Важното е да спазваш цялостния цветови стил, който избра в началото.

И тук искам да имаш предвид 3 варианта на покриване на масата:

 • покривка;
 • тишлайф;
 • подложки за хранене.

Да видим възможните комбинации между тези 3 елемента.

 1. Покривка може да не използваш ако имаш красива маса от истинско дърво.
 2. Масата може да е покрита само с една единствена покривка, която е с цвят от избраната цветова схема. Покривката ти може да завършва с къдрички, с панделки, с висулки. Също може да вържеш висящите краища с панделка.
 3. Масата може да е покрита с две покривки с два от избраните цветове или десени. Едната да е по-дълга, другата по-къса. Едната да е каре, другата с точки. Или каквото друго ти е хрумнало.
 4. Може да замениш покривката с тишлайф през средата на масата. Най-добре по дължина. Подходящ вариант е за маса от истинско дърво. Но също и за модерна бяла или стъклена маса.
 5. Вместо покривка или тишлайф може да сложиш за всяко място индивидуална подложка за хранене. Хубавото на подложките за хранене е, че може да са различни. Малко Mix&Match в коледния обяд не е забранен. Различните подложки са подходящи както за елегантните и стилни изпълнения, така и за традиционните.
 6. Също може да използваш комбинирано тишлайф през центъра и индивидуални подложки за хранене.
 7. И последно, може да из ползваш всичките заедно. Колкото повече слоеве върху коледната маса, толкова повече живот. Това значи покривка (една или две), тишлайф и подложки за хранене. Оле! Ако пък си избрала вариант 1 от коледните цветове вероятно дядо, че и баба Коледа лично ще долетят от Лапландия да седнат на твоята масата с усмивка и хо-хо-хо.

03 | Столовете

Как да аранжираш коледна маса, която гостите ти ще запомнят (завинаги)
Независимо дали имаш 12 красиви еднакви стола за всичките ти гости или са някаква странна мешаница от твои плюс взети назаем, под наем и свалени от тавана, коледния стол иска да бъде декориран. И той, да.

Ако столовете ти са различни, може би ще искаш да ги покриеш:

 1. с калъф или дълъг шал (или онези пухени кожи);
 2. с възглавници;
 3. с калъф и възглавници.

Ако пък столовете ти са еднакви, или дори и да не са може само да декорираш облегалките им:

 1. с панделки;
 2. с шишарки или коледни топки или играчки;
 3. с панделки и зимни заскрежени цветя;
 4. с друго решение по твой избор.

Накратко, тук имаш 2 възможни генерални решения.

 • Едно, покриване на целия стол по някакъв начин.
 • Две, декориране само на облегалката и/или седалката му.

Ти избираш, дори и да ги комбинираш пак ще е добре.

04 | Централната декорация

Как да аранжираш коледна маса, която гостите ти ще запомнят (завинаги)

Тук е голямата игра. И всъщност не е толкова сложна, колкото всеки си мисли. Не е нужно да си художник, дизайнер или декоратор. Ето някои идеи, които може да ти помогнат да създадеш централна декорация на масата си:

 1. Разкажи сцена от зимна приказка чрез някакви фигури – елени, ангели, шейни, снежинки..
 2. Използвай заскрежени зимни цветя или дори истински коледни цветя.
 3. Използвай красиви играчки за елха. Разположи ги в стъклени или кристални купи, дори и в триетажната стойка за сладкиши. В кошница. В табла. В захарница на столче.
 4. Използвай борови клонки и шишарки. Може и изцяло заскрежени ако ще правиш снежно бяла коледна маса.
 5. Използвай полилея над масата (ако има такъв) и провиси от него някои висулки със снежинки, играчки или звездички.
 6. Използвай свещи. Във всеки един от горните варианти. Или самостоятелно. Особено ако са ароматизирани свещи с типични коледни аромати на канела, ванилия и мандарина.

При аранжирането на централна декорация за коледната маса, искам да знаеш 3 прости правила. Всичко останало е твоята фантазия.

Правило едно. Направи така, че декорацията да не препречва погледите на срещуположно стоящите гости.

Правило две. Декорацията е централна, защото се разполага в центъра на масата. Ако масата е продълговата център може да бъде цялото продължение от край до край, точно където разполагаш и тишлайф, тоест декорацията ще бъде върху твоя тишлайф ако използваш такъв. Ако масата е кръгла, най-удачна ще бъде и кръгла аранжировка в центъра.

Правило три. Красивите аранжировки обикновено изискват етажиране. Две три нива във височина, които може да постигнеш като разполагаш елементите си върху различни височини – кутии, чинии, стойки. Като първо ниво може да броиш например разпръснати перли по масата, като второ фигурите, като трето цветята.

05 | Сервизът

Как да аранжираш коледна маса, която гостите ти ще запомнят (завинаги)
Болна тема са ни тези сервизи. Просто разнообразието е толкова голямо, а парите все предназначени за нещо друго.

Коледен сервиз. Това е от което всяка празнична маса има нужда. Специално подбран за празника коледен сервиз. В бяло и златно. Червено и бяло. Синьо и сребърно… С подходящите стъклени чаши за вино и красиви прибори за хранене.

Лошото е, че имам идея, за която просто си знам как ще извадиш ножа и ще ме подгониш с него, точейки го в движение. Въпреки това ще я кажа:

Миксиран & Съчетан Коледен Сервиз.

Знам, че харесваш идеята за миксиран и съчетан сервиз. Но Коледа си е Коледа и тя заслужава собствен такъв. Звучи финансово обременяващо, направо звучи налудничаво да съберем и съчетаем нещо, което ще използваме един месец в годината, но ей на.. в един идеален свят ще имам право, нали?

Да се върнем в реалността. Да кажем че Миксиран & Съчетан коледен сервиз е план за бъдещи действия и маневри.

Красота и блясъка на коледната маса вече сме го постигнали с горните точки. Сервизът е просто идеалният завършек когато е подходящо цветово съчетан.

Тук с голям успех може да се използва и класически порцеланов сервиз в бяло със златни декорации и ръбове. При това той е приложим за всяка една от цветовите схеми в началото.

06 | Малките неща

Как да аранжираш коледна маса, която гостите ти ще запомнят (завинаги)
Какво имам предвид? Детайлите. Малките дребни финални детайли върху масата, които превръщат празника в незабравим празник.

 • салфетки – хартиени или платнени;
 • пръстени за салфетки или оригинални начини на сгъване;
 • картички с пожелания, които да посрещнат всеки гост;
 • картички с имената на гостите;
 • малки подаръчета във всяка чиния или от страни, които да стоплят настроението в началото;
 • или каквото друго ти дойде на ума.

Що се касае до малките подаръчета, може да разположиш в началото на масата късмети и пожелания, но на изхода при вратата малки красиви подаръчета за спомен от този ден. Нямам предвид основни или скъпи неща, нещо малко – коледна играчка или стъклена фигурка, кутийка с твоите уникални бонбони (по тайна рецепта). Нещо. В коледния ден подаръците никога не са в повече.

07 | Околното пространство

Как да аранжираш коледна маса, която гостите ти ще запомнят (завинаги)
Общо взето да направиш всичко описано до тук за коледната си маса би било напълно достатъчно да превърне целия ти хол или трапезария в сцена от фото  сесия на модно списание.

И все пак. Околното пространство не е за пренебрегване.

Би било добре то да бъде подходящо декорирано с елха, свещи, някоя и друга коледна фигура. Всичко разбира се подчинено на общия коледен стил, който си избрала.

Това е. Сега си ти на ход.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки: elmueble.com | styleestate.com | potterybarn.com | howtodecorate.com | housebeautiful.com | homeiswheretheboatis.net | bystephanielynn.com | decor4all.com | cafenohut | www.bhg.com | weddingchicks.com | hgtv.com | inasplacecardsandcrafts | styleestate.com | onceuponaplate |carolyneroehm.com | blancmariclo.com | mariannedebourg.no | amberth.co.ukПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК