Април и май сякаш нямат край – не само Великден, а и моят рожден ден, двата ми именни дни, после празник сред празник, и абитуриентите – и те. Маса след маса. Скрих си кантара някъде на тавана, ще ходя да го търся отново през юни, когато всичкото празнуване приключи. И ето, в този дух ми написа и Рози своето писмо.

Само след няколко дни ми предстои да изпратя дъщеря си като абитуриентка и да споделя този хубав миг със близки приятели. Бих искала да ги изненадам не само с очарованието на младостта, но и с интересна и запомняща се обстановка, може би и някои детайли, които ми убягват, с две думи – нещо уау!

Ще се радвам да ми помогнеш с някои твои съвети, защото много ги ценя и ме вдъхновяват непрекъснато да търся своята индивидуалност във всяко отношение. Продължавай да ни напътстваш и вдъхновяваш!

Поздрави, Рози!

Благодаря ти, Рози, оценката ти за моите статии е по-висока, отколкото реално мисля, че заслужавам, но да си кажа – радвам се, че съм от помощ, радвам се, че в целия хаос от правила, става ясно, че всъщност нищо от тях няма толкова голямо значение, колкото това да откриеш себе  си.

Така, масите са ми слабост, да не губя повече време в уводи. Почвам. Докарах ги до 13 лесни съвета за аранжиране на красива празнична маса.

13 лесни съвета за аранжиране на красива маса

01 | Винаги започвай първо със стила. Избери си стил, който е подходящ за твоето тържество и най-добре отразява повода за това събиране, настроението и разбира се – менюто. Избери сервиза, в който ще сервираш, по това какъв ще бъде твоят стил. Ако избираш да вървиш към ултра-мега официална маса, е то ясно, че и менюто ще трябва да е мега гурме, и сервизът ти ще трябва да е фин порцелан, от онези – белите със златните кантове. Но ако вървиш към весело непринудено парти, истинска и спонтанна забава, то може да избереш всеки интересен, дори керамичен сервиз и по-простичка, близка до нас, земляните, храна. Винаги ще бъде добра идея да избираш сервизи, чинии и части, които са лесно съчетаеми. Аз съм зверски поклонник на стратегията „миксирай и съчетай”. Искаш уау ефект? Миксирай и съчетавай тогава.

02 | Гледай на масата като на платно, върху което, да – рисуваш, но най-вече и преди всичко добавяш, добавяш. Колкото повече слоеве на тая маса, толкова повече уау след това. Питаш се покривка, тишлайфер, подложки за сервиране или подложни чинии? Веднага ти отговарям – всичките накуп. Най-красивите маси, които някога съм виждала, ги имат всичките тези елементи сервирани заедно. Че дори и по две покривки с различни дължини.

03 | Не се страхувай да внасяш цветове на масата си. Избери си цветова схема, най-добре от четири цвята и я изпълни. Чрез цветове на покривките, чрез подложките за сервиране, чрез платнените салфетки за хранене. Напрактика всичко, на което може да се ушие подгъв, става за масата, дори и чаршаф с интересни и живи цветове.

04 | Не се страхувай от различните материали. Никой не казва, че трябва да използваш само платове за постилане и наслояване на масата си. Може да използваш всяка интересна хартия вместо подложка за сервиране или вместо тишлайфер. Виж какво ти предлагат в книжарницата, някой интересен картон с красиви цветя? Или дори два от тях?

05 | Никога не пропускай цветя и свещи за масата си. Дори и гостите ти да настояват да ги махнат, щото им пречат, ти се усмихни и се направи, че не си ги чула или им отклони настояването с директна, весела и решителна реплика. Цветята и свещите са вълшебната съставка, която прави масата жива и красива, дори на фона на полупразни чинии и пълни пепелници. Важното е цветята да са повече, но аранжирани в по-дребни вазички/чашки/чинии, не трябва да са високи, за да не пречат на погледите на гостите. Същото е и за свещите, чаени свещи в красиви цветни чаши или свещници са достатъчни.

06 | Не посрещай гостите си в празни чинии, колкото и красиви да са те. Постави върху основната чиния една по-малка, десертна например, която да бъде нещо като чиния за „добре дошъл”. В тази чиния може да сложиш две три малки вкусни хапки, някой френски макарон и цветенце. Никой няма да се нахвърли на салатата със сядането, малко като за въвеждане в обстановката, но преди всичко заради красотата и уау ефекта. Хапките ще се изядат, а цветенцето ще сложиш в голяма купа отстрани, когато отсервираш чинията. Хем ще имаш още повече цветя в стаята, пък и може да ги ползваш после да си украсиш чинията с десерта.

07 | Ако партито не е строго официално и мега протоколно, сервирай напитките в големи винени чаши, без значение дали е вино, вода или сок. Винаги стоят по-красиво – и на масата, и в ръката на госта. Създават усещане за щедрост и благоразположение.

13 лесни съвета за аранжиране на красива маса

08 | Отново, ако не говорим за формални събирания, спести си сервитьорската работа възможно повече. Сложи повече от храните в красиви общи купи и остави гостите да си сервират от тях по чиниите сами, да си подават това или онова, да си досипват и въобще да правят каквото си решат. Остави две красиви стъклени ледарки/метални кофи/пластмасови чанти на близка съседна маса, пълни с лед, вино и напитки – да са по-близо до тях, отколкото до теб, че да си сипват сами и това, ако може. А ти се наслаждавай на вечерта. Ако менюто ти е вкусно, даже няма да се сетят да помислят, че си сервират сами. Така ще имаш и повече неща на масата си, когато дойдат, всичко ще изглежда пълно и красиво, много красиво.

09 | Не се страхувай да сервираш в нестандартни по форма съдове или в съдове, които не са по предназначение, стига да са красиви. О, да! Това го знаех и преди, но го изживях с пълна сила, когато наскоро ми сервираха салатата в един ресторант в някакво зелено-синьо керамично нещо, което беше повече изчанчено отколкото керамично. Някакъв съд, разкривен, красив, безумен, по-скоро за декорация на скрин, отколкото за сервиране. И в него имаше салата. По дяволите! Салатата им не струваше, но нещото… керамичното нещо ми оправи настроението и ме размечта за години напред. Сега си търся подобна дивотия, също толкова безумна, да си сервирам салатата/супата/картофеното пюре по средата на масата и аз. Това също ме навежда на мисълта, че въобще не ми трябва стандартна кана за вода от стъкло, а някоя красива керамична чудесия – крива, дива. Това може да наведе теб на мисълта да използваш  чайник за ваза, или чаша за чай за свещник. Не е предназначението на съда от значение, от значение ще бъде неговата красота и хитрината, която си използвала да го приспособиш за различна цел. Опитай, уау няма да получиш като отклик. Галактически уау обаче – да.

10 | Отърви се от колкото е възможно повече бутилки и пресипи питиетата в красиви съдове за целта. По кани може да се пресипват напитките като водата и сока, червеното вино винаги се пресипва в декантер, бяло вино и розе – повечето пъти в прозрачни стъклени кани или ако ще седят за охлаждане в ледарка – шишета с тапи за целта, ракията – също е препоръчително да се пресипе. Но шампанското, ликьора, други специфични алкохоли – уиски, водка, джин, а също и газирани алкохолни и безалкохолни напитки не са подходящи за пресипване. Шишетата и етикетите на някои от тях са доволно красиви, но на други – още по-доволно грозни, особено ако са пластмасови. В такъв случай не дръж на стандартните етикети на бутилките. И не казвам да седиш с дни и да отлепяш залепени като за световно по лепене етикети, но… може да ги преналепиш. Ако имаш интересни хартии, които да отговарят на цвета на твоята маса, може да ги надпишеш красиво и когато ги сложиш в общия съд с леда на видимо място, когато си ги предавате от ръка на ръка, за да си сипвате, е… те няма да са недоразумение, а поредното допълнение към твоята маса. Всичко иска само да планираш добре.

11 | Не подценявай пространството около масата. Никога. Декорирай в стаята – запали свещи, фенери, лампи, извади вази, сложи статуетката от другата стая, пусни корда с цветя и кристали от корниза – превърни я в празнично пространство. На всички ще им е ясно, че по принцип това не е твоят ежедневен интериор, но пък ще се радват, че си го направила за тях.

Това, което винаги трябва да помниш е, че не бива да държиш отсервирани мръсни чинии на видимо място. Може да си отсервираш на воля, но слагай чините някъде, където не се виждат от гостите.

12 | Столовете също са  част от празничната маса, затова бъди сигурна, че са красиви, с подходящи за целта възглавници, декорирани с цветя, панделки или самостоятелни калъфи. Това е допълнително усилие, но е детайл, който не бива да пропускаш.

13 | Когато сервираш десертите и кафето, наистина, горещо препоръчително е да сервираш на всички заедно. Така ще имаш възможност да вдигнеш чиниите за основно хранене и да ги смениш с нещо напълно ново. Имаш ли стратегия за сервиране на десерт? Е, опитай с нестандартни решения – като да разположиш два десерта в голяма чиния за основно ястие, или в красива купа за супа с подложна чиния, в по-дълъг правоъгълен индивидуален поднос с някое цветенце и топка сладолед там. Да поднесеш кафе със сметанов ликьор в чаша за вино. Не забравяй, когато отсервираш предишните чинии, десертът може да дойде във съвсем различни по стил съдове. Е, за по-уау от това не се сещам.

Ето, Рози, това е моят отговор на твоя въпрос и аз искрено се надявам ти да създадеш най-красивата маса за своя празник.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки: hurdandhoney.com | stylebyemilyhenderson.com | stylemepretty.com | rusticfolkweddings.com | domino.com | weddingchicks.com | harlowandgrey.com | theprettyblog.comПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК