Като цяло, вазите за мен са голямата работа. Ама мега голямата работа. И въпреки че си падам повече по извънземните, отколкото по артистичните творби, това е единственият декоративен предмет за дома, който прави изключение от това мое лично правило „Космос преди Арт”.

Вазите са арт. Обаче са приложим арт. И ако трябва да внасяш лукс и красота в един дом, нищо не може да им вземе превъзходството. Те имат мощта да превърнат скуката в оживена мечта. Не само това, вазите могат да бъдат артистичен център на пространството – също както картините и красивите гледки през прозорците, вазите могат играят роля на фокусна точка, при това много успешно.

Вазите са декорация. По смисъла на този термин от нашия бранш, декорация е всичко, от което нямаш кой знае каква нужда, направо никаква, от гледна точна на функционалност на дома, но са вещи, които правят пространството чаровно и приятно за живеене. Тоест, за един по-красив и щастлив живот, вазите са си необходимост.

За мен те спадат към задължителните декоративни аксесоари на дома. Повече от килимите и възглавниците. Така че човек е добре да бъде сигурен и да знае какво купува.

01 | Вазите са преди всичко израз на стил

 Какво трябва да знаеш преди да си купиш ваза за дома

Домът може да е лишен от всякаква позиция по отношение на стил – семпло и светло от към мебели и цветове, но вазите могат да променят това. Даже могат да го направят много категорично. Приятното на този факт е, че може да имаш различни стаи, изпълнени стилово неутрално, във всяка от тях да имаш стилово различна ваза и това да промени звученето на твоето пространство – от футуристично да го превърне в романтично, етно, модерно, класическо…

Затова, когато избираш ваза за своя дом, ти всъщност заявяваш неговия стил. Първото ти решение при покупка на ваза е всъщност решението ти за стил. Което не е много лесна работа, но пак е някаква яснота.

Тук е важно да се каже, че вазите са чест избор за подарък и често се превръщат в неправилния подарен предмет, защото ги избираме ние през собствените си очи и през собственото си възприятие за красиво. Когато купуваш ваза за подарък, знай стила на дома, за който я купуваш, той може въобще да не ти харесва, но вазата ще трябва да е избрана като за там.

02 | Вазите са източник на цветове в пространството

 Какво трябва да знаеш преди да си купиш ваза за дома

Често, поради големите си размери и централните си разположения, вазите всъщност са средство в един дом да бъдат внесени цветове. Също както с предната точка по отношение на стила, така и тук по отношение на цветовете. Ако имаш две бели стаи, но в едната е пълно с червени вази и възглавници, в другата сини такива, то двете стаи ще се четат като червената и синята стая, не като двете бели.

Затова при покупка на ваза трябва да се внимава в избора на цвят. Понякога цветовете могат да ни изиграят лоша шега, а с вазите нямаш палитра, по която да пребоядисаш. Добре е в магазина човек да има снимка на помещението, за което избира своята ваза, и най-добре на конкретното място, където има намерение да я постави.

Може ли да сбъркаш с цвят на ваза? Без съмнение – да! Това не значи да купуваш само бели и черни вази. Дори да имаш снимка на стаята в телефона си и пак не можеш да прецениш дали покупката точно на тази ваза е правилното решение, уговори се за замяна в магазина, и си запази касовата бележка от покупката.

03 | Формата не бива да се подценява

 Какво трябва да знаеш преди да си купиш ваза за дома

Ние често мислим за дизайн като за комбиниране на цветове. Да, но освен цветове имаме да мислим и за формите. Като цяло е малко вероятно ако харесваш кръгове да си купиш квадратна ваза, но не е невъзможно да ти хрумне подобно нещо, особено ако видиш нещо красиво в магазина. Това, донякъде, ще бъде еклектично в твоето пространство, защото формите няма да са много аналогични.

Когато искаш да впишеш ваза хармонично в пространство, тогава търси форми, които вече присъстват в него. Когато искаш да използваш ваза като акцент, тогава търси форма, която не присъства и няма да присъства в твоето пространство.

04 | Размерът има значение

 Какво трябва да знаеш преди да си купиш ваза за дома

Това, което е добре да се преценя предварително е големината на вазата в няколко различни отношения:

  • Спрямо общото пространство. Доколко елегантно ще се впише тя, няма ли да е твърде малка и да трябва да я търсиш с лупа в огромно хале, или обартното – да е твърде голяма?
  • Спрямо индивидуалните размери на отделните мебели. Ако стаята ти е изпълнена с тънки и фини крака на мебелите, то новата ти ваза ще стои ли елегантно на този фон? Да не е твърде тумбеста?
  • Спрямо височината на стаята. Ще се впише ли елегантно новата ваза, по отношение на височината на твоята стая, когато бъде поставена там, където си мислиш? Да не е твърде висока или може би твърде ниска?
  • Спрямо цветята, които искаме да поставяме в нея, ако въобще искаме да поставяме цветя. Няма правилно съотношение между масивно тяло на вазата към цветя, но като цяло по-приемливи са пропорциите 1 към 1 или малко повече в полза на вазата. Ако вазата е твърде дълбока, малки букетчета ще потъват в нея и няма да стоят красиво. Същото е и обратното, ако е твърде ниска – високите цветя пък ще стърчат.

Относно размерите. Има един размер, който ние рядко взимаме предвид и това е широчината на отвора за цветя. Редовно става така, че този отвор е толкова широк, че за да стои прав един букет, без да клима към едната страна, трябва да е доста голям. Това, разбира се, няма значение, ако по принцип ползваш вазата само за декор и нямаш намерение да купуваш за нея цветя.

05 | Материалът на вазата е ключов

 Какво трябва да знаеш преди да си купиш ваза за дома

Материалът има отношение към стила и уловката тук е да избереш предмет, който хармонично да пасва на обстановката у дома. Ако всичките ти мебели са полирани в бяло със златни крака, то каменна ваза, открита сякаш при разкопките на античен град, ще изглежда като вещ, която временно си оставила на тази маса, докато си съблечеш палтото и хапнеш два залъка, щото ти е прималяло от умора, преди да я опаковаш в кашон за тавана…

Материалите са трудни тогава, когато броят на вазите в едно и също помещение започва постепенно да се увеличава. Рядко е да вземеш и трите предмета от колекцията на дизайнера накуп, а след това може да стане така, че тази колекция повече да не се произвежда. Тогава, търсенето и пасването на вази за едно и също помещение става болезнено, защото, освен в своя материал, те се различават и в своя стил, финиш и полировка дори и да са едни и същи като изходен материал. Един и същи артист може да изкара сто различни колекции и нито една да не може хармонично да бъде съчетана с друга. Камо ли да търсиш вази от различни дизайнери.

Затова поогледай се добре, преди да кажеш „да, това!”, помисли и виж декорацията на дома си и в дългосрочен план.

06 | Цената боли

 Какво трябва да знаеш преди да си купиш ваза за дома

И последно, вечният въпрос за цените. Вазите са скъпи. Особено ако са такива, които си заслужават. Въпросът е, има ли смисъл да си дам парите за нещо временно, докато събера пари за онова красиво дизайнерско нещо, в което съм влюбена? Да си кажа честно, незнам. Едва ли някой знае. Има много възможни посоки, по които да се стигне до „да” или „не” в отговор на този въпрос. Но нека ти подскажа няколко от тях, пък ти ще решиш за себе си сама:

  • Да. Ще я заменя временно със стъклени вази пълни със златни пясъци и цветя. Пак е красиво, не е като онова, но – ето на – тоя ъгъл как се промени.
  • Не. Тоя ъгъл вечно ще си остане с временното решение. Ако го оставиш празен, все ще те човърка да идеш да я вземеш оная ваза, пари се изкарват.
  • Не. Действай сега, докато се намоташ, на дизайнера ще му омръзне да я прави и ти ще си останеш само със снимката на нея.
  • Не. Красотата си е красота, иска жертви.
  • Да. Децата искат внимание и грижа. Вазите след това.

И така, „да”-та и „не”-та, докато не се решиш или докато не отмениш. Но ако се решиш, моят списък от днес е приложим. Взимаш го в ръка и отиваш в магазина.

Благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки: Всички снимки от тази публикация и още идеи може да видиш в моята галерия в Pinterest – DecoratingПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК