Днешната тема е моя любима, килимите нали са ми слабост. Тя идва с въпроса на Теодора и ето какво написа тя

Здравей Вероник,

Моля те, дай ми съвет, как да съчетая в една стая два килима? Жилището ми е малко – 45 кв.м. Бившата кухня е вече детска стая, кухнята ми е в коридора и голямата стая е всичкология, т.е.трапезария, дневна и спалня. Трапезната маса е кръгла и си я представях върху кръгъл килим, съответно и пред дивана(спалня) бих искала да сложа килим. Дали да са едноцветни?!?! Под масата трябва да е с къс косъм за да се почиства лесно, но пък пред дивана искам мек и пухкав килим!

Ще съм благодарна за твоите съвети и идеи.

С поздрав,
Теодора

Теди, благодаря ти за този страхотен въпрос, ако не ме беше питала ти, вероятно аз сама нямаше да пиша по него, защото е с много висока степен на трудност. Но съм доволна, де, че въпросът ти дойде, защото вместо да се чудя има ли полза подобна тема за хората или не, поне знам със сигурност, че има.

Два и повече килима в една стая. Нека те зарадвам още в началото – мисията е възможна, дори повече от това. По-артистично е, по-забавно, по-интересно. Малко по-трудно е от към изпълнение, защото трябва да се внимава със съчетанията, но не е нищо, с което не можеш да се справиш. Знам това.

И преди да почна с точките, нека напомня две-три неща от предишни статии.

  1. Килимите обособяват зони в големите пространства. Не е нужно до се изграждат стени, за да се обособят функции в голямо помещение. Например, ако искаш да обособиш в една голяма стая три функции – кухня, трапезария и хол, трябват ти два килима, които да очертаят границите на тези зони. В случая казвам два, защото в кухнята, ясно, никой не иска килим.
  2. Когато се използват килимите с цел очертаване на граници, ще бъде добра идея да прочетеш и статията как да избереш правилния размер за своя килим.
  3. В случая със съчетаването на няколко килима, формата им ще има значение и тя се определя от формата на функционалната зона, за която е избран съответният килим. Ти правилно се ориентираш, че кръгла маса си плаче за кръгъл килим, не че квадратен няма да работи.
  4. При съчетаването на килими, материалите са от първостепенна важност. Дори и да спазиш всичко онова, което ще ти кажа в точките след малко, при твърде различаващите се един от друг материали, никой от съветите няма да работи. Например – килим с копринена нишка в съседство с килим от вълна или лен. Затова, да, ти искаш два различни в дължината на косъма килима, но опитай те да имат едно и също звучене чрез материала си.

Сега вече директно по темата съчетание на различни килими в едно по-голямо пространство. И понеже темата не е никак лека, да работим с напластяване на факторите един върху друг.

01 | Сигурният подход

 Как да съчетаем два и повече килима в едно отворено пространство
Сигурният подход ти гарантира успех, но също и тотална скука. Състои се, както вече се сещаш, в избор на еднакви килими. Единият килим очертава едната зона, вторият – втората. Обикновено те се избират като център за зоната, която ще очертават.

Макар и скучен, това е класически подход. При него поръчваш два еднакви килима, които може да бъдат различни по големина и форма (кръгъл и правоъгълен), когато и ако зоните, на които стават център са съответно с различни големини и форми.

Сигурният подход има три разновидности

Първо. Еднакви едноцветни килими, но с различни цветове (жълт и лилав например). Това ще ти позволи да имаш и различен дизайн в съответните функционални зони от към цветови съчетания.

Второ. Съчетаване на два килима с еднакви шарки, но с разменени цветове (пример лилав с жълти точки и жълт с лилави точки) и също – два килима с еднакви шарки и цветове, но изпълнени с малки разлики (сивите килими от горната снимка).

Трето. Съчетаване на един шарен и един едноцветен килим. Условието тук е цветът на монохромния килим да участва и в шарения килим, при това, ако е възможно, да бъде някой от преобладаващите в него. Това, освен сигурност, ти дава и лекота в пространството, което не се товари прекомерно чрез много шарки.

02 | Неконтрастни шарки в една цветова гама

 Как да съчетаем два и повече килима в едно отворено пространство
Съчетаването на килими може да стане и когато те и техните шарки са в една цветова гама, т.е. в една цветова фамилия. Например розова база и цялата фамилия розови нюанси, сенки и тонове като шарки отгоре. В този случай успешно ще се съчетаят всеки два различни в своята шарка, но изработени в еднофамилни цветове килима.

Ако сложиш двата килима един до друг в магазина и почти не виждаш разликата в цветовете и контраст между шарките, то у дома те ще работят също толкова добре и това е гаранция.

03 | Сходство на стиловете

 Как да съчетаем два и повече килима в едно отворено пространство
При тази ситуация, ти ще имаш две възможности:

Първа възможност. Стилово еднакви килими, например два шантави бохемски или два геометрични в стил модерен шик. Това ще улесни дизайна на помещението в последствие – всичко ще си върви с един стил, само с различни центрове и тези различни центрове ще позволят, и дори ще аргументират различните в своята функция мебели по зоните. Когато килимите ти са в един и същи стил, те ще се съчетават успешно, дори да са с различни шарки и с различни цветове, стига цветовете да са хармонични по теория на цветовете или поне да са хармонични в твоите очи. Трикът тук е, че един стил има няколко присъщи му десена и те отлично се допълват, когато се съчетаят. Тази стратегия работи толкова безотказно и успешно, колкото и сигурната стратегия от точка едно.

Втора възможност. Стилово различни килими, например един модерен и един персийски. Ако вървиш с този подход, ще бъде добре да работиш с професионален дизайнер и да спазиш казаното до сега за цветовата фамилия. Работата с различни стилове е деликатна и изисква внимание. Еклектиката е позволена и обичана, но когато е изпълнена с препипани фини детайли при смесването на стиловете и ще се опорочи, тръгнеш ли да съчетаваш стилове на произвол. Различните в своите стилове килими ще настояват да бъдат поставени в съответните си по стил зони, за да се обособят и логически.

04 | Кореспондиращи цветове

 Как да съчетаем два и повече килима в едно отворено пространство
Готова ли си за голямото откровение? Можеш да съчетаеш всеки два, три и четири килима, когато те са с кореспондиращи цветове. Пример. Избираш своя първи килим в ровозо със синьо-лилаво, жълто и зелено като шарки. Взимаш втори килим, който има три от тези цветове или дори същите четири, но в различно съотношение – зелена база с жълти, розвови и синьо-лилави шарки, третия и четвъртия – също така разбъркани. В случая не е важно в какво съотношение ще са тези четири цвята в следващите килими, важното е цветовете да са еднакви.

Тази стратегия създава много смели и весели настроения у дома, но също – многото шарки визуално правят пространството по-малко и по-бъбриво.

Спазиш ли условията за кореспондиращи цветове, сходство на стиловете и материалите, смятай че нищо не може да се обърка и също така ще можеш да започнеш работа като професионален дизайнер.

Ето, Теди, това е моят отговор на твоя въпрос и аз искрено се надявам да съм ти била от помощ.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!
С любов,

P.S. Искаш пухкав килим? Е, аз имам пухкав килим в хола, бял. Робувам повече на него от на всеки друг, на това отгоре този тип килими трябва да се решат с четка след всяко пране и губят от обема си, защото при разресването падат много от пухкавите влакна. Казвам това, просто да се подготвиш психически, че след няколко години няма да го имаш вече, или поне няма да е толкова пухкав, колкото в началото.

Снимки:

01 | designinvogue.com | pinterest.com | overstock.com

02 | stylebyemilyhenderson.com

03 | modernfloorlamps.net

04 | streetscenevintage.blogspot.com | modernfloorlamps.netПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК