Знам, че днес темата не е много много лятна, обаче още в началото на май дойде едно писмо от Петя, на което искам да отговоря преди да дойде ваканцията на моя блог юли и август и с надеждата този отговор да се е появил преди да е приключил нейният ремонт. Ето какво написа тя:

Здравей Вероник,

Открих твоя блог съвсем наскоро, но още същата вечер, когато влязох тук, изчетох почти всичко на един дъх. Моите почитания за различния, неподправен и, разбира се, полезен блог.

Причината да пиша е настоящият ремонт на нашия бъдещ дом. Понастоящем имаме тъмно кафява дограма, цвят орех. Искам стените да са в различните тонове на неутралното (както разбрах от твоя блог) топло сиво. Сега съм на етап врати и ламинат.

Как да подбера цвета на пода и вратите правилно и трябва ли да се съобразя с кафявата дограма, защото много често започвам да се замислям за бели врати?

С най-дълбоко възхищение към старанието и професионализма ти,
Петя

Надявам се моят отговор да е все още навреме, Петя, въпреки известното ми закъснение. Въпросът ти е интересен, вечно актуален и вярвам много хора си го задават на този етап от ремонта у дома.

Като цяло, ключовите въпроси за вратите, преди да дойде този за цвета са:

  • Материал, от който са изработени вратите да е качествен, да подлежи на ремонт и да е устойчив във времето.
  • Дизайнът на крилото на вратата да е съобразен с цялостната визия на дома – модерен дом – модерна врата…
  • Материалът на касите да не се подценява, често се предлага различен от този на вратата, но той също трябва да е качествен, да подлежи на ремонт и да е устойчив във времето
  • По отношение на монтажа на вратите, понеже често също възниква като въпрос – те се монтират след полагане на пода, а ако стените са криви и имат нужда от изравняване, то и преди шпакловката им, защото ръбът на вратата дава ниво на изравняване на стената.

И чак след тези въпроси идва въпросът за цвета. Цветът има отношение към цялостния дизайн на дома и, както се сещаш, сто собственика – сто мнения, така че няма  конкретно правило с какво да се съчетават вратите. Както на човек му харесва. Във всеки случай няма никакъв смисъл, въпреки всеобщо приетото схващане, цветовете на вратите да се съчетават с цвета на дограмата. Ако имаш черна врата, това значи ли че ще сложиш черна дограма, пред която после ще искаш да сложиш прозрачно бяло перде? Дограмата си е дограма, вратата си е врата, двете може да имат различни цветове.

А по отношение на вратите има няколко, по-конкретно 4 стратегии при избора на техния цвят. Отново, няма вярна и няма грешна стратегия, която си избереш, която най-много допада на твоето виждане за красота.

01 | Невидимите врати

 Как да избереш правилния цвят за интериорните врати у дома
Или тези, които се съчетават с цвета и дори растера на стената. Идеята на този подход е, че искаш да скриеш дадена врата от полезрението си като я впишеш в стената. В тези случаи вратите се изработват индивидуално със същите или много близки до материалите на стените, също използват техния растер, а когато се монтират с каси, те също са изработени от материала на стената.

Подходът е подходящ, когато се търси модерна и изчистена визия, когато има страшно много врати в едно помещение и техните геометрии пречат да се създаде хармоничен дизайн или просто, когато не искаш да я виждаш тая врата.

Тук, поради факта, че вратата е същата като стената, цветът е вече определен от избора ти на цвят и материал за стена.

02 | Съчетани с первазите

 Как да избереш правилния цвят за интериорните врати у дома

Това е класически подход за дома, често използван в миналото, понастоящем модернизиран, много изчистен, но все още мега актуален. За моя дом избрах този подход, първата снимка от паното – бяла врата с бели первази около нея и към пода, тъмни подове и стени.

При този подход вратата се откроява на фона на стената, видима е не само със своята форма, но и със своите шарки.

Основното тук е изборът на подходящ цвят между пода и стената, който може да бъде контрастен спрямо тях или неконтрастен – изборът е твой.

В случая цветът на пода и цветът на стената имат значение дотолкова, доколкото задават общия цветови климат в помещението. Те трябва да са хармонично подбрани в цветова схема и вратата трябва да е част от тази схема. Но водещият елемент за цвета на вратата тук са первазите, които вървят по цялата периферия на дома между под и стена, включително обрамчват касата на вратата.

Вратата, за да е хармонично вписана, според тази стратегия, трябва да има същия цвят както первазите, или поне да е от същата гама – малко по-тъмна или по-светла.

Този подход задължително изисква первази към под, те са основният обединяващ дизайна елемент.

03 | Съчетани с пода

 Как да избереш правилния цвят за интериорните врати у дома
За разлика от предишния подход, тук вратата се съчетава с цвета на пода. Гони се същия цвят и дори същия/сходен материал и первазите тук нямат значение. Первазите на вратата, ако решиш да ги има може да бъдат различни от тези към пода, може да се изпълнят еднакви или може въобще да ги няма. Первазите тук, с други думи нямат значение, те са допълнителен елемент, който може да придаде закачливост и игра в помещението, ако пожелаеш, но не е задължителен. Водещият цвят тук е този на пода. И също неговият материал, за да се получи унисон.

04 | Или пък не

 Как да избереш правилния цвят за интериорните врати у дома
„Или пък не” е стратегия, която отхвърля всичко казано до тук. Вратата не се съчетава нито с под, нито с перваз, нито със стена. Вратата в този подход е умело вписана в общата цветова гама, но реално е сама за себе си.

На нея, в този случай, се гледа като на акцент, като на бижу в помещението, един вид като картина.

Търси се ефектът тя да е различна и забележима, но тогава тя трябва да бъде интересна и различна, декорирана с камъни, кантове, допълнителни фигури. Този подход се определя като луксозно изпълнение, луксозни врати и те най-често са и по-скъпи, индивидуално проектирани и изработени за конкретно помещение.

И в заключение, вероятно това, което сега ще се сетиш да ме попиташ е дали може да има различни врати в един дом. Отговорът е и да и не.

Да, когато домът е голям, има няколко етажа, всяка стая има допълнителни вътрешни врати към баня, гардероб и друго. Тогава да – може да имаш общите врати по коридора еднакви, вътрешните врати в стаята различни, при това вариращи от стая в стая. Тогава дори може да съчетаваш стратегии – общите врати да са ти по стратегия 2, вътрешните – по стратегия 4. Но за това ти трябва голям дом.

Когато домът е малък, има всичко на всичко 3-4 врати, обединени в общ коридор, тогава е добре да са еднакви от страната на коридора, това ще създаде хармония в него. Във вътрешната част на помещението може да са различни. Например, ако ползваш стратегия 2, която определя цвят на вратата спрямо този на первазите – в коридора може да имаш бели врати с бели первази, вътре в стаята да имаш син цвят на вратата и същия на первазите. По-скъпо е подобно изпълнение, но се прави и не е невъзможно.

Ето, Петя, това е моят  отговор на твоя въпрос и аз искрено се надявам той да стигне при теб навреме и да ти е бил от полза.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимките от тази публикация и още идеи може да видиш в моята галерия в Pinterest | Interior DoorsПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК