Ето че си дойде септември. Край на ваканцията и безцелното мотане нагоре-надолу. И обратно към ежедневието от преди, но пък поне си имаме любимото съботно време с кафенце и четиво. Благодаря за всички писма, които получих през лятото и всички отзиви и коментари по повод на стартирането на третия сезон на този блог. Приятно е да чуеш „липсваш ми”. Благодаря, хиляди прегръдки обратно.

И понеже знам, че темата за цветовете е всеобщо любима, ето първа статия от сезон #3 с реверанс към тоя факт. Цветовете у дома. Въобще, може би трябва да се движа и аз като в култовите сериали – с обща тема за сезона, с главен злодей в действието, така да се каже. Ма трябва да седна да помисля по тоя въпрос преди да превърна блога в сериал.

Цветове добре, но цветове без страх от грешка. Колко пъти чувам:

  • Ох, много искам да си боядисам тая стая в тоя цвят, ма дали ще е добре с него?
  • Ма модерен ли е?
  • Ема няма ли да ми омръзне?
  • Ама какви мебели след това да купя, ще си отиват ли като цветове?
  • Ти какво ще кажеш, в какъв цвят да боядисам спалнята? (*)

Мисля, че някъде в цялата тая работа страхът от грешка взима надмощие при избор на цвят и ние си оставаме със стандартните и проверени решения. Незнам точно защо. Вероятно средата, в която живеем, ни направи твърде отговорни, някак си ни отне правото на малко детска безотговорност и полет. Разбира се, че може да сбъркаш при избора на цвят. По много, страшно много причини – и лични, и фактори на средата. И какво от това? Нищо, което да не можеш да поправиш. На мен ми се случи в собствения ми хол – купих си боя в цвят капучино, боядисах лично и отлично в 2 ръце всички стени, стана сиво като бетон. И какво от това? Радвах му се два дни, отидох, смениха ми боята, дори гаранционно ми я смениха поради грешка в тонирането, и боядисах пак. Междувременно срещнах сто човека и имахме повод да се посмеем над това. Без грешките, животът вероятно щеше да бъде бавен и безинтересен като сериал, в който сценаристите решават, че тази серия ще покажат как главните герои живеят щастливо в безоблачното пространство. Пфу, че и скука.

И въпреки, че всички си го осъзнаваме това, неувереността и известната доза несигурност при избор на цветовете си остава. Особено, когато е за дома. И няма значение кой колко пъти ти е казал „Стига бе, кортизолът не си заслужава!”, ние пак си се страхуваме и питаме ли, питаме за мнения наоколо. (*)

Е, добре, да кажем цвят без страх от грешка. Но как? Достатъчно цвят, без риск от пребоядисване и промяна на дамаски. Без риск от разочарование. И с лекота на промяна?

Интериорните аксесоари са решението за нас

Вземи, което и да е неутрално пространство, каквито са повечето ни домове, добави му активни, цветни и масивни аксесоари и това ще му промени цветовия климат за толкова дълго, колкото му позволиш.

Не вярваш? Добре, имам игра за теб. Вземи мислено всички аксесоари отляво и ги сложи в някоя от стаите вдясно, и ми отговори, ще останат ли двете стаи бели както в началото?

Как да имаш цветен дом, без да се налага да (пре)боядисваш стените

Това е стратегия, която ти добре познаваш от модния дизайн. Съчетаването на едноцветни рокли с много и цветни аксесоари. Например, обличаш бяла (сива, синя, …) рокля и слагаш син шал, син колан, сини обувки, синя чанта. Това е същата стратегия, само че приложена в интериорните пространства.

Всяко неутрално, или преобладаващо неутрално, пространство може де се сдобие с цвят мигновено, ако към него добавиш цветни интериорни аксесоари. В който цвят пожелаеш, колкото от тях си пожелаеш, каквито си ги пожелаеш – вази, табли, купи, чинии, свещници, картини, одеяла, възглавници.. (ау, нещо ми става днес – казах възглавниците на последно място, а всъщност те са първият ти инструмент). В това число можеш да преброиш шалтета, дамаски и завеси, доколкото те също са лесно сменяеми.

Но не само неутралните, също и монохромните пространства – тези, в които преобладава един цвят в негови сенки, тонове и нюанси – са податливи на абсолютна промяна в цветовото настроение чрез интериорни аксесоари.

Продължава и нататък. Помещения, проектирани с 2 цвята, също са подходящи за допълнителна промяна – просто вадиш колелото на цветовете, добавяш още 1-2 цвята, които да влезнат в схема от теорията и готово – имаш си сменени цветове, нов цветови климат.

Генералното правило, когато добавяш аксесоари към интериорно пространство с цел да го наситиш с цвят, е тези аксесоари да бъдат видими при всеки поглед, тоест да са разположени навсякъде – на масата, на дивана, на пода, на скрина, на прозореца. Навсякъде.

Сега въпросът е Колко? Колко цвят е достатъчно цвят?

Колко аксесоари да купя, че да е достатъчно да направя дома си цветен?

Еми, никой никога не може да даде правилен отговор, защото „достатъчно” има различно значение за различните хора. Аз обичам супата топла, майка – студена, татко й добавя сол, брат ми – люта чушка. Кой яде супата по правилния начин? Явно всички.

Да зададем въпроса по друг начин, тогава.

Колко цветни аксесоари са достатъчни преди елегантността да се превърне в претрупан хаос?

01 | Много, когато е монохромно или двуцветно

Как да имаш цветен дом, без да се налага да (пре)боядисваш стените

Работата с един цвят в неговите безброй вариации (нюанси, сенки, тонове) е много забавна, удовлетворяваща и не е никак сложна. Избираш цвета, който искаш да внесеш и си вървиш все със него, неговото по-светло и неговото по-тъмно. Вървиш с много и всякакви аксесоари в този цвят дотогава, докато си доволна от резултата. Докато ти кажеш, ееее толкова синьо е достатъчно синьо, харесва ми.

Работата с един цвят също така ти позволява да имаш много и различни форми и шарки, изрисувани върху интериорните аксесоари. Пример от горната снимка със стаята в синьо. В нея реално има повече форми, отколкото цветове, но изглежда елегантно и приятно за окото, имено защото е монохромно.

Най-лесният начин да внесеш цвят чрез интериорен аксесоар, е да вкараш в пространството нещо масивно и цветно. Но за да работи трябва да имаш и един-два (или по-малки два-три) допълващи, кореспондиращи си аксесара в същия цвят.

И въпреки, че мебелите не се броят за интериорни аксесоари, в случая цветен диван (горе розова стая) или цветен фотьойл (горе синя стая) ще играе ролята на такъв масивен внасящ цвят „интериорен аксесоар“. Това може и да е просто цветно шалте върху дивана/фотьойла. Ако стаята е малка, голяма цветна възглавница – една, две – ще свършат също работа. В тази посока ще работи и цветният килим + възглавница/ваза/купа, и цветните завеси + възглавница/ваза/купа.

Една масивна вещ може да носи цвета на цялата стая или да добави втори, трети цвят в стая. И ето – въпреки че и двете стаи горе са всъщност бели до скъсване, аз си мисля за тях като за синята и розовата стая.

02 | Малко, когато търсиш просто фин намек за цвят

Как да имаш цветен дом, без да се налага да (пре)боядисваш стените

В този случай ти пак ще имаш усещането за цветно въздействие, просто то няма да бъде достатъчно да кажеш за тази стая, че е „лилавата стая”.

Ще имаш цвят чрез малко на брой, активни цветни аксесоари:

  • достатъчно, да те накарат да се усмихнеш
  • достатъчно, че да ги смениш с лекота

Всяка цветна ваза, възглавница, картина или дори подвързана книга и букет цветя могат да играят ролята на цветни аксесоари в този случай. Малко, елегантно, безупречно. Към много можеш да тръгнеш и след това.

03 | Много, когато имаш необходимост да си подивееш

Как да имаш цветен дом, без да се налага да (пре)боядисваш стените

И понеже вече няма да го има страха от грешка, пребоядисване, връщане на мебели и смяна на дамаски, тук можеш истински да се развихриш. Може да забравиш за цветовите схеми от теорията, да забравиш колелото на цветовете. Просто си подивей, докато резултатът те удовлетворява.

Ако търсиш връзката многоцветна ефективност – ниска цена, тогава върви предимно с различни калъфи на възглавници. Ако знаеш какво правиш и си сигурна в това, което правиш, може да си увеличиш бюджета с цветни вази, лампи, картини и интериорни кутии.

Тук може да вървиш главозамайващо цветно, но стилно. Като внимаваш за допълнителните форми, десени и шарки, изрисувани върху аксесоарите/текстилите. Пример за стилно изпълнение тук са двете тъмни стаи, горната по-малко от долната, но и тя сравнително в категория стилно.

Разбира се може да вървиш главозамайващо цветно и диво, с форми всякакви без да ги внимаваш. Пак работи, стига да работи за теб. Пример тук е горе светлата стая.

04 | Спалнята винаги е най-лесна

Как да имаш цветен дом, без да се налага да (пре)боядисваш стените

Защо? Защото леглото й е толкова голямо, че не ти трябва нито цветна ваза, нито цветно перде за да промениш цвета на пространството. Достатъчно е да промениш завивките на леглото и да ги оправиш прилежно. Нещо като цветния диван от първия пример, цветните чаршафи ще вършат ролята на интериорен аксесоар. Толкова.

05 | Но в кухнята нямам място за интериорните ти аксесоари, Вероник!

Как да имаш цветен дом, без да се налага да (пре)боядисваш стените

Знам, и в моята също няма място. Но затова има находчиви производители, които четат блогове като моя и чуват моите/нашите молби.

Когато тръгнем с кухните, никой не мисли за цвят. Всеки търси функция, функция, функция. И удобство – да се чисти лесно, да се поддържа лесно, да не се руши чак толкова лесно. После го постигаме това и си казваме… еййй, ма аз тук една снимка за инстаграм не мога да направя, много е скучно. Е … тогава на помощ идват онези разумни производители, които са боядисали тенджерите в розово и червено, които са си оцветили миксерите, роботите и каните с синьо и златно. Идват на помощ купите за плодове, каните за вода, покривките за маса, пердетата.

Разбира се, нищо от това не е интериорен аксесоар, но това не ни пречи да гледаме на него и като на такъв, и да го имаме в цвят, който е различен от стандартното.

А, повярвай ми, когато извадиш розовата тава за печене на сладкиш, метнеш синята кухненска кърпа на масата, дръпнеш светло зеления робот за разбъркване и хванеш червения нож в ръка, когато отвориш шкафа и вземеш лилавата кутия със захар и златната с брашно, тогава нещата стават цветни.

Повече цветни, отколкото да беше боядисала стените.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

(*) Ако питаш мен в какъв цвят да си боядисаш спалнята, аз ще ти отговоря без да се замисля – лилаво! Ама това, не защото лилавото е разположено на границата между топлите и студените и е едновременно мега подходящо и за почивка и за … хм, да кажем – активност. Не, въобще не заради това. Просто е любимият ми цвят. Ето, виждаш колко неразумно е да питаш някой друг за цвета на твоята си спалня. Вероятно ти обожаваш зеленото?

Снимки:

# tapety-sklep.com

1 | stylizimoblog.com | spenceronthego.com

2 | bloglovin.com | nyinteriordesign.com

3 | zgallerie.com | curatedinterior.com | thepinkdream.com

4 | mixandchic.com | sadecor.co.za | detalhesdoceu.blogspot.bg

5 | bedbathntable.com.au

6 | oldcountrycottage.blogspot.com | weddingpartyapp.com | chefsknifesets.cnc-cs.comПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК