Днешната събота идва с тема, която искам ти помогне в един от следните случаи:

 1. Когато търсиш реалистична концепция за своя дом-мечта.
 2. Когато проектираш своя дом-мечта.
 3. Ако ти предстои ремонт или реконструкция на твоето жилище.
 4. Ако търсиш да наемеш ново жилище.
 5. Ако ти предстои да работиш с интериорен дизайнер.
 6. Ако си задаваш въпроси като: Това жилище за мен ли е въобще? И защо (не) е?
 7. Ако просто си търсиш игра за ума или имаш нужда от отговори защо този интериор е по-добър от онзи.

Защо харесваме или критикуваме даден интериор?

Как да създадеш своя дом-мечта в 7 стъпки

Най-често срещаните комплименти, които човек отправя към един интериор са:

 1. Страхотни цветове (цветова схема)
 2. Невероятно осветление
 3. Много приятна атмосфера
 4. Страхотно чувство когато работя тук
 5. Много е удобно
 6. Обожавам дървото ( или други материали)
 7. Изглежда много добре
 8. Страхотно място да посрещнеш гости
 9. Страхотна гледка

Това са същите точки, в които човек атакува един интериор.

Защо харесваме или атакуваме един интериор? Вероятно, защото той в някаква степен отговаря или не отговаря на собствената ни представа за дом-мечта.

Днес искам да те запозная с ТВОЯ дом-мечта. И за това ще те накарам да го проектираш.

Какво значи проект за къща-мечта?

Съвсем не искам да те карам да чертаеш чертежи и да търчиш с рулетката в търсене на имот. Не, по скоро искам да те предизвикам да си представиш дом, които отговаря на твоите нужди. И да ти покажа как протича процесът на сътворяване на една цялостна, хармонична и работеща в твоя полза мечта за дом.

Когато познаваш мечтите си, ще осъзнаваш и разбираш реалността, в която живееш и ще знаеш какво точно искаш да промениш. А когато знаеш какво, винаги ще се намери как.

Проектът за дом мечта минава през 7 лесни стъпки, които всъщност са 7 последователни въпроса.

01 | Къде?

Как да създадеш своя дом-мечта в 7 стъпки
Ключови думи: Разпределение и организация на пространството.

Ключови въпроси към пространството: Какво ще правя в този дом? И какво няма да правя в него? Къде е разположена тази зона или стая? Ограничена ли е в пространството или е свободна? От какво са направени нейните стени? Защо е разположена там? Какво конкретно ще правя в нея? Достатъчно ли ми е това пространство за тази задача? Трябва ли ми друга стая в непосредствена близост, свързана с тази задача? На къде е ориентирана тази зона и какво виждам през прозореца навън? Как съм позиционирана аз в нея?

Примерни въпроси: Имам ли нужда от спалня? Къде в къщата си ще разположа своята спалня и защо?
Примерни отговори: Да, аз все пак спя. Далеч от трапезарията, за да не ми шуми телевизора. На югозапад, защото ще виждам луната в небето докато съм в леглото.

Въпроси в частност към всяка стая и също принадлежащи тук са: Кои са мебелите които подпомагат тялото ми да извършва своите дейности в тази конкретна по предназначение стая? Имам ли нужда от други подпомагащи системи за дейността, която искам да извършвам тук?

Ако до сега си мислела, че строгия термин организация на пространството е нещо, което е извън твоя предел на възможности, днес се надявам, че тази мисъл се е изпарила като облаче посред лято.

Всъщност това е концептуално проектиране и (когато говорим за твоя дом) то е подчинено само и единствено на теб. Организацията на пространството изисква познания за същината на интериора, тоест за неговата функция и предназначение и няма дизайнер, който може да отговори на тези въпроси вместо теб.

Ти си единственият проектант, който може да даде отговор във всички възможни детайли. На дизайнерите им остава само да си водят записки и ако случайно някой ти зададе въпрос защо тази маса да е от ляво а не от дясно, просто не си прави труда да отговаряш.

Изискване: Да бъде подчинено на твоите нужди и дейности.

02 | Как да стигна до там?

Как да създадеш своя дом-мечта в 7 стъпки

Ключови думи: Движението на хората през интериорното пространство и концепция на циркулацията.

Ключови въпроси: Защо влизам тук? Как стигам до тук? Стигам ли лесно до тук? Сблъсквам ли се с някого по пътя си до тук? Трябва ли да се изкачвам или да слизам за да стигна? Искам ли да се изкачвам и да слизам въобще? Имам ли нужда от специфично обзавеждане или друга система, която да подпомага моето движение по този път или да гарантира безопасността ми? Какво виждам по пътя си докато стигна? И харесва ли ми това, което виждам по този път?

Примерни въпроси: Как стигам до спалнята и какво виждам по пътя си?
Примерни отговори: Качвам се по стълби, но артритът нещо ми се обажда, ще я преместя на долния етаж. По коридора до там виждам красивите планини през прозореца.

Концепцията за циркулация покрива хоризонталното и вертикалното движение, както и взаимодействието между хората в пространството. Определя маршрутите ни колкото и да са кратки, както и точките на събиране и разделяне с другите участници в този интериор.

Това, обаче, което ние виждаме по пътя докато стигнем до мястото за извършване на дейността си, оказва ефект върху нас и нашето настроение, и затова преходните и свързващите пространства трябва да се разглеждат като неизменна част от интериора. Казано на български с прости думи – да, и коридорът ти заслужава онази италианска мазилка, килим и (стига да има има място да минаваш безпрепятствено) онзи невероятен бюфет, в който да изложиш красивите си чинии.

Изискванията тук: Да се създадат условия за безконфликтно движение из пространството, свободно, с лесен и бърз достъп до всички функционални части, като се отчете и промяната на двигателните ни способности с напредване на възрастта.

03 | Каква форма?

Как да създадеш своя дом-мечта в 7 стъпки

На снимката: Дом в Япония, New Kyoto Town, архитекти Alphaville 2011

Ключови думи: Концепция за обема и формите на пространството.

Примерни въпроси: Искам ли странно начупено пространство, което да ме кара да се чувствам сякаш спя в космически кораб?
Примерни отговори: Хммм … не, по-скоро мисля, че ако спя в приказен пейзаж от 1001 нощ ще ми е по-добре.

Тази част всъщност е най-трудната от концептуалното планиране. Това е област в интериорния дизайн, където работят няколко дисциплини едновременно и те общуват неизменно с твоето желание за изява и идентичност.

Тук преминаваш през моделиране, пространствени съотношения и формообразуване. Търсиш баланс в общия поглед чрез всеки отделен елемент като не изпускаш от вниманието си архитектурните форми на сградата.

Този въпрос може да се доведе до почти невъзможна степен на трудност във всички случаи, когато гониш нещо умопомрачително и модернистично, особено актуален пример в момента са минималистичните дизайни където не формата на детайла, а формата на пространството взема връх. Работата с архитект или дизайнер в този случай е наистина препоръчителна.

Въпросът за формата, обаче, може да бъде много лесен, много забавен и всички решения да се вземат леко и изключително елегантно. Как?

 1. Само чрез обзавеждане и детайли като стенни и таванни первази, стенни декорации и внимание към формите на мебелите. Чудесен пример за това са интериорите от 18-ти, 19-ти и началото на 20-ти век, елегантни и пипнати в детайла пространства с особено отношение към елегантността на мебелите, тяхната декорация и форма. Лесно от към проектиране. Удачно от към желание за изява. Вечно като решение.
 2. Дори и да не прескачаш чак в старите векове в търсене на елегантни дървени маси с красиво извити крака и фотьойли с екзотични подлакътници, семпли решения като причудливи форми в аксесоарите, вазите, дамаските или картините са достатъчни. Броят се за решение във формообразуването и работят в посока разчупване на кубичните пространства също толкова добре колкото и другите подходи. Даже, според мен, в подобни пространства се живее най-лесно, най-дълго и най-щастливо.

Изискването тук: Да отразява твоето желание за идентичност и изява.

04 | Как е направено?

Как да създадеш своя дом-мечта в 7 стъпки
Ключови думи: Конструкция и направа на мебелите и обзавеждането.

Ключови въпроси тук: Как са конструирани мебелите? Видими ли са интересни конструкторски и инженерни решения, които ще направят интериорът ми модерен и отчетлив? Надеждни ли са сглобките, пантите и начините на закрепване към стените така че да осигурят моята безопасност и дълъг живот на мебелите?

Примерни въпроси: Тази модернистично проектирана маса ще бъде ли стабилна когато сядаме да ядем на нея или ще се клати сякаш сме на лодка? А подходяща ли е за моя дизайн от 1001 нощ?
Примерни отговори: Със сигурност ще остане  здрава, но дизайнът на конструкцията й не я правят подходяща за помещение с интериор от 1001 нощ.

Ти не би искала да пропуснеш тази част, защото тя има отношение не само към твоята физическа безопасност и живот без нерви и стрес от не добре конструирани и разпадащи се мебели. Но и към дизайна. Конструктивните решения, взети в мебели, столове, маси и всичко в обзавеждането е част от интериора на дома особено в случаите, когато гониш модерен дом. Конструкцията има пряко отношение към материалите. Пример за това е маса от желязо и маса от дърво – двете не могат да имат еднакви конструкции, защото математиката е подчинена на физиката.

Но това е точка, в която ти получаваш правото да задаваш на мебелните производители всички въпроси, които ти хрумнат, докато не се увериш, че:

 1. Тази маса наистина има дълъг живот.
 2. Ти си в безопасност и стъклото няма да се измъкне от конструкцията докато сервираш рагуто.

Изискване: Трябва да подлежи на ремонт и поддръжка.

05 | От какво е направено?

Как да създадеш своя дом-мечта в 7 стъпки
Ключови думи: Материали.

Ключови въпроси тук: Как ще завърша стените си? Какви ще бъдат материалите за подовете? За таваните? Ще използвам изкуствени или естествени материали? От какви материали е постройката на моя дом? Какви са материалите на мебелите? На дамаските? На пердетата? С какви материали ще бъде направена банята? От какво ще е санитарията? Доколко тези материали отразяват или поглъщат светлина? Какви ще бъдат техните цветове? Каква е твърдостта на материалите? Доколко са меки? Каква е тяхната текстура?

Истината е, че материалите впечатляват погледа също толкова колкото и цветовете, въпреки че много често ние НЕ го осъзнаваме.

Материалите до такава степен се конкурират за надмощие в интериора с цветовете, че тяхната борба много наподобява въпроса за кокошката и яйцето.

Качествени материали с елементарна монохромна схема могат и ще предизвикат „Уау” ефект, докато дори най-сложната двойно допълваща цветова комбинация няма да изглежда дизайнерски с ПВЦ стола от уличното кафене.

Изискване: Трябва да подлежи на ремонт и поддръжка. (Материали като ПВЦ, ПДЧ и МДФ например не отговорят на изискванията тук, те не подлежат на ремонт.)

06 | Какви цветове?

Как да създадеш своя дом-мечта в 7 стъпки
Ключова дума: Ефект.

Ключови въпроси: Коя е моята цветова схема? Кои са моите любими цветове и какви са моите асоциации с тях? Кои са моите основни, допълнителни цветове и акцентни цветове? Как ще комбинирам десените?

За цветовете говоря и пиша от месеци, затова ще пропусна коментарите. Ти си знаеш. Цветовата схема превръща интериора в дизайн. Вдъхновението за цветовите комбинации може да бъде взето дори от снимката с рагу на Джейми Оливър.

Изискване тук: Трябва да подлежат на ремонт и поддръжка.

07 | Каква светлина?

Как да създадеш своя дом-мечта в 7 стъпки
Ключови думи: Атмосфера и настроение.

Ключови въпроси към изкуственото осветление: Имам ли достатъчно добро общо осветление? Имам ли достатъчни обкръжаващи /интериорни/ осветителни тела? Достатъчно ли е осветлението ми докато работя? Имам ли акцентно осветление, с което да шашна гостите и себе си всеки път? Имам ли декоративни осветления? Кои, колко и какви тела излъчват осветление? Колко е силно то? Мога ли да го регулирам? Топла ли е светлината или е студена?

Ключови въпроси към естественото осветление: Колко естествена светлина има в моя дом? Моят дом успява ли да улови динамиката на светлината през различните часове на деня? На къде са ориентирани и колко са големи моите прозорци? Имам ли възможност да пренасоча светлината чрез щори? Мога ли да контролирам нейната сила (интензитет) и цвят чрез пердета? Какви прозорци имам аз? Имам ли покривни прозорци и стъклени стени?

Осветлението… Ех, това осветление. Ако има къде да сбъркаш, то е тук. Ако има къде да се представиш, то е тук. Ако имаш шанс да смаеш всички, той е тук.

А когато се заговори за осветление всички останали елементи просто си мълчат.

Материалите може да воюват за предимство с цветовете, организацията да се конкурира с циркулацията, но осветлението е било и винаги ще бъде господарят на интериорите и факторът, който може да превърне дори най-добрата цветова схема в пълен провал.

Изискване: Трябва да подлежи на контрол и настройка, също на ремонт и поддръжка.

Тези 7 въпроса са валидни независимо дали живееш в 40, 400 или 4000 кв.метра. Те се задават за цялото жилище като цяло и… за всяка една стая по отделно.

Независимо дали проектираш своя дом-мечта в реалността или представите си, всички тези въпроси ще ти дадат много ясни и конкретни насоки какво искаш, какво не искаш и твоят проект може да се съобрази с тях . Това се отнася и за всички, които искат да реконструират своя дом.

Ако ти се местиш под наем, не всички отговори от предложените жилища ще ти допадат, но поне ще знаеш предварително защо. И не само, ще можеш да си дадеш сметка защо правиш този компромис или защо не искаш да го направиш. Ще съумееш да степенуваш по важност и приоритет.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки: dezeen.com | ahtheprettythings.tumblr | adonispauli.com | bellafayegarden.tumblr | Laura Ashley

 Препоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК