Независимо дали живееш в голям апартамент, многоетажна къща или малко жилище, там все ще се намери някоя стая, която не е достатъчно голяма, нали? Или не достатъчно висока… Днес искам да ти споделя 10 дизайнерски трика в обзавеждането и декорацията, които ще направят която и да е малка стая да изглежда не само по-голяма, но и по-висока, отколкото е.

Бонусът е, че тези правила са приложими и за достатъчните пространства. Дори и всекидневната, трапезарията или спалнята ти да е достатъчно голяма, с тези трикове тя ще изглежда още по-просторна.

01 | Размерът на мебелите

Най-добрият начин да направиш която и да е стая да изглежда по-голяма е, когато я обзаведеш с малки, компактни по размер мебели. Тук не говорим да се откажеш от комфорт, на да ограничиш разточителството. Не е задължително седалката на дивана ти да е дълбока 90 см, при условие, че ти отлично може да седиш и на 60см. Това важи и за всяко друго обзавеждане – маси, столове, табуретки, скринове, гардероби.

По-малките мебели създават повече възможност за циркулация в пространството и с това се създава илюзията за по-голяма стая.

Големите дивани и фотьойли ще направят малката стая да изглежда препълнена, докато пропорционално скалираните мебели – не.

02 | Краката на мебелите

Този трик е пряко обвързан с точка едно, но изисква отделно внимание. Мебелите с елегантни високи крака работят много по-добре в малките пространства сравнени с мебелите, които са директно поставени на пода.

Затова във всяка ситуация, в която на твоята стая й трябва въздух и пространство, не забравяй да обърнеш внимание на краката на мебелите, които ще купиш.

Не само тяхната височина, но и тяхната пропорция. Дори и високи, дебелите стойки, крака и основи ще направят стаята ти да изглежда тромава, а когато е малка, тя трябва да изглежда обратното на това.

03 | Височината на облегалките

Високите облегалки са запазена марка на много луксозни стилове, в това число и на всички класически, ноооо.. те принадлежат на едно друго време и на едно друго пространство. В малката стая високите облегалки на столовете, диваните, фотьойлите, включително и таблите на леглата са най-големият й враг.

Може ли този висок фотьойл да бъде заменен от табуретка? Ако може, а най-вероятно – да, то това ще освободи погледа, той няма да се “сблъска” с нищо чак докато стигне стената отзад.

Накратко, когато избираш обзавеждане за малки стаи, ще искаш това обзавеждане да бъде с ниски облегалки или поне такива през които погледа може да мине и да види стената отзад.

Как да направим малката стая да изглежда по-голяма

04 | Материалът на масите

Прозрачните холни маси от стъкло са перфектни за малките всекидневни, защото те не заемат визуално пространство. Погледът не отчита техния габарит и така те вместо да заемат място, визуално освобождават погледа и създават усещането за простор. Същото би се отнасяло за трапезни маси, акцентни маси, спомагателни и масички за кафе.

В малкото пространство твоят най-добър избор ще бъде стъкло или повърхности, покрити с огледала.

05 | Цветът на стените

Не мисля, че малките пространства трябва да имат светли стени. Никога не съм го мислела. Тъмните цветове създават дълбочина, така че стените визуално се изтеглят назад и всъщност са превъзходни за малките стаи. И нито ярката слънчева светлина, нито най-бялата боя не може да промени този факт. Особено, когато мебелите и таваните са светли, защото това ще създаде различни планове, ще постигне дълбочина и ще превърне всяка малка стая в приятно, уютно и задушевно място. Вероятно, най-любимото ти в цялата къща.

Ако не искаш да експериментираш с тъмни или средно тъмни цветове, тогава поне опитай стените да са по-тъмни от цвета на тавана и от цвета на мебелите ти.

06 | Шарките на пода

Често хората си мислят, че малките стаи заслужават подови настилки, съставени от малки части. Всъщност е точно обратното. Когато размерът на подовите елементи е по-малък от ходилото на собственика, това създава усещане за тясно, затворено и претрупано пространство. Килим с едно голямо цвете в малката стая, ще създаде много повече усещане за простор сравнен с килим с множество малки цветя в същата стая.

07 | Пердетата

Един от най-големите трикове за коригиране височината на пространствата е чрез височината на пердетата, още повече когато те са с контрастни на стените цветове. Колкото по-високо стоят те, толкова по-висока изглежда стаята.

Най-добрият подход при помещения с височина под 3 метра е пердетата да се монтират директно с корниз на тавана, дори и прозорецът да не стига до там. Размерите на прозореца, неговото отстояние от пода и до тавана, всъщност, никога не са спирали дизайнерите да пускат пердетата си от таван чак до под без да ги режат където и да било, независимо от прозореца.

Дългите цветни пердета създават илюзията за височина и всеки дизайнер знае това.

08 | Перспективата

Това е съвет за всички момичета, които обичат да рисуват или да експериментират с фототапети.

Една малка стая може да се превърна в огромна за секунди, ако на стената си има фототапет, рисунка или огромна долепена картина, която изобразява дълга улица, пейзаж или сцена с далечна перспектива. Очите ни вече няма да отчитат стените, а ще „потъват” в дълбочината на картината и това ще създаде усещането за простор. При това не е задължително този тапет или картина да са реалистични. Умели щрихи с акварел ще изиграят същата роля.

09 | Геометрията

Малките пространства страдат, когато са насечени или пресечени с мебели, а нашата цел е да освободим площ за живот и забавление. Затова всички мебели, дивани и фотьойли разположи близо до стените си, когато имаш малка стая. Не ги завъртай под ъгъл, използвай успоредните линии и перпендикулярите. Това ще освободи място в центъра, ще създаде простор и ще се сдобиеш с повече място за живот, а вероятно и с място да практикуваш йога.

10 | Малките вещи

Да скриеш малките вещи от погледа, може би ще бъде най-трудното нещо, което ще ти се наложи да направиш, но, всъщност това е един от най-ефективните трикове за малки пространства. Многото изложени вещи правят стаята да изглежда претруфена и запълнена. Същото въздействие оказват и върху съзнанието.

Прибери ги, всичките. До едно. Зад непрозрачни вратички. Замени ги с няколко красиви декорации – една красива ваза, една хубава снимка в рамка, някой красив интериорен аксесоар. Просто запомни, колкото повече вещи преброяват очите, толкова по-малка изглежда стаята ти.

Всички тези трикове, както и някои други, каквито са огледалата и райетата например, създават илюзии за нашия мозък, които той възприема като абсолютно реални. Ти ще имаш имаш същата стая, но ще имаш усещането за повече пространство без да загубиш старата функционалност.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,Препоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК