Да имам гардеробна стая беше едно от най-големите ми желания и първото нещо, което реално проектирах за собствения си дом, второто всъщност – след сауната, но тя не се брои в моето счетоводство. Сега вече имам гардеробна стая и дори за милисекундичка не съжалявам за нея. Всичко е там, влизам и го виждам. Харесва ми. Дава ми усамотение. Въобще, чувството да се обличаш в собствена гардеробна стая, пред това да си извадиш дрехите от гардероба и да ги обличаш в спалнята, чувството на усамотение е … несравнимо е като усещане. Ти си там и целият този моден свят е само твой. Времето там не тече, физиците да си пренапишат формулите.

Има ли смисъл от гардеробната стая в един дом?

Преди си мислех, че това е просто някакво си мое момичешко начинание, фантазия от филмите  за принцеси и техните будоари, еми да – и това, но гардеробната стая се оказа удобство, ред и перфектна организация. Гардеробната стая е липса на заемащи място гардероби по спалните с тяхното чистене, лъскане и робуване, липса на тромави скринове и шкафове по стаите и в коридора, липса на тоалетки и кутии за бижута насам-натам. Тя е просто всичко в едно. Край на навеждането и ровенето по долапи, край на мъките. И колкото е по-голяма, толкова повече неща ще събираш на едно място, а това … това е несравнимо удобство. Бонус, за чиято реална стойност нямаш дори идея, докато не се сдобиеш с него.

И така .. гардеробна стая, базовите решения

Как да направиш перфектната гардеробна стая

Къде?

Това е ключ при решаването й. Перфектното място за това помещение е в близост до главната спалня. Най-съвършеният вариант е тя да се изпълни с директна врата към твоята спалня и още една директна врата към твоята баня. Но това е в съвършен вариант. Реалността не винаги го позволява, но каквото е, такова. По-добре  гардеробна стая надолу по коридора, вместо никаква гардеробна стая.

С прозорец или без прозорец?

Ако може избери си помещение със прозорец. Не че не можеш да превърнеш в бутик и помещение без прозорец, но с прозорец винаги е по-светло, по-примамливо, по-красиво.  И ще имаш повод да разположиш пред него място за грим. Твое лично, тайно, необезпокоявано.

Какво?

В идеалния вариант гардеробната стая е твоят личен бутик, място където ще видиш всичко накуп – дрехите си, обувките си, аксесоарите си, всичко. В идеалния вариант тя трябва да бъде място, където можеш да не само да се преобличаш, но и да се гримираш и да слагаш бижута.

В перфектния вариант, обаче, гардеробната стая би била и място, където може да прегладиш дрехите си и да си направиш прическа, дори и място където да събереш и сортираш дрехите за пране (ако нямаш отделно перално помещение).

Въобще, в перфектния вариант, гардеробната стая съдържа всичко, което ще превърне гол човек с мокра коса в перфектно облечен и накичен човек с подобаваща прическа, при това без да излезе от там.

Всичко това зависи от  големината й. Не всеки път ще имаш правилното помещение за това, но нека днес аз опиша как би изглеждала гардеробната стая в нейния най-съвършен вариант.

10 неща, които трябва да имаш в перфектната гардеробна стая

Как да направиш перфектната гардеробна стая

01 | Голямото огледало

Да, казвам го преди всичко друго, защото това редовно се забравя при проектирането й. Всичко се прави с оглед на повече място за съхранение, а огледалото се оставя за коридора, за спалнята, за някъде другаде. Но мястото на огледалото е в гардеробната стая. Това вече не е просто гардероб в неговото стандартно значение. Това е гардероб + съблекалня. Може да се изпълни на вратата дори, ако нямаш място за него, но голямото огледало е преди всичко за там. Голямото огледало и доброто осветление над , зад и пред него.

Към добре осветеното голямо огледало ще искаш да имаш и двоен контакт, където да си включваш сешоара и пресата за коса.

Този контакт може да използваш и да включваш озонатор в него – когато нямаш прозорец за проветрение, озонаторът е най-елегантното решение да неутрализираш миризми от всякакъв род.

02 | Закачалките

За дълги и къси дрехи. Мястото за закачалките трябва да е проектирано според собствения ти възглед за това колко и кои дрехи ще окачваш, както и според това за колко човека е предназначена тази стая и респективно колко и кои дрехи окачват те.

03 | Скринът

Скринът е следствие на закачалките, но е неизменна част от гардеробната стая. Прието е, това което не се окачва да се сгъва и тук стои въпросът – скрин или открити рафтове. Е, скринът винаги си е бил скрин,  защитава дрехите от прах, но преди всичко е удобен за ползване заради издърпващите се чекмеджета. В избора между рафт и чекмедже, винаги избирай чекмедже.  Според мястото ти и според вещите, които съхраняваш може да имаш по-дълбоки или по-тесни скринове, един или два, по-нисък или по висок.

04 | Обувките

До тук вече се предполага, че ти успя да намериш място за всичките си дрехи и бельо. Но, гардеробната стая отива много по-далеч от обикновения гардероб. В нея е прието да се съхраняват и обувките. Дали ще ги съхраняваш открити или закрити е въпрос на лично решение, във всеки случаи кутиите дават възможност за по-ефективно използване на мястото, защото може да се подреждат една върху друга и спасяват помещението от фината, но доловима миризма на кожа.

Обувките от гледна точка на удобство най-често се решават на рафтове (може и затворени с вратички рафтове), като цяло и за предпочитане в самостоятелна зона на  гардеробната ти стая.

05 | Чантите

И това влиза тук. Чантите си заемат място, а ако имаш много от тях, трябва да имаш и достатъчно рафтове, на които да ги поставяш. Ако нямаш достатъчно място пък, отново, може да ползваш по-големи кутии за чанти, всяка със собствен етикет – те ще ги предпазват от мачкане една върху друга и ще ти дадат усещане за еднаквост и ред, стига да подходиш с еднакви по дизайн кутии. Като цяло, ако гардеробната стая е голяма, добре затворена и в нея няма прозорец, чанти може да се съхраняват не само на открити рафтове, но и окачени на закачалки.

Как да направиш перфектната гардеробна стая

06 | Аксесоарите

Всичките – колани, шалове, вратовръзки, дамски и мъжки бижута, аксесоари за коса, всичко, което използваш като аксесоари за облеклото си, в това число и парфюмите – и те влизат в гардеробната стая. За тях ти трябват и подобаващи места за съхранение. Тук кутиите за бижута са си на мястото, скрин с разделени чекмеджета за шалове, вратовръзки и колани – също.

07 | Мястото за сядане

Това прави гардеробната стая гардеробна стая. Мястото за сядане. По-голямо или по-малко, но то е задължително, когато имаш нужда да седнеш да обуеш чорапи или обувки, когато седиш и се чудиш червената рокля или бялата рокля, когато седнеш пред огледалото да си сушиш косите… Най-често това място се решава с табуретка, защото може да се ползва по предназначение от всички страни и е възможно най-ниската мебел за сядане без облегалка, която да пречи на преминаването или погледа ти в стаята.

08 | Мястото за грим

Гардеробната стая е перфектното място, където да се гримираш… стига да имаш хубава осветеност или прозорец в нея. Ако това е възможно, разположи тоалетката си там – не само, че няма да си обезпокоявана, но всичко, което използваш за обличането и приготвянето си, ще бъде на едно място. Всичко ще бъде на една ръка разстояние. Велико е, наистина.

09 | Буферната зона

Какво е това ли? Ето казвам веднага. Подобно място ти си организираш в ежедневието непрестанно и почти автоматично, в гардеробната стая също ти трябва. Място, на което може да извадиш и окачиш самостоятелно дрехите за следващия ден, ако бързаш и нямаш време сутринта да се чудиш. Място, на което да окачиш вече носени дрехи, като сако или панталон, да се проветрят преди да подредиш до другите дрехи. Място, което може да има два коша за събиране и сортиране на дрехи за пране. Място, където можеш да спуснеш дъска и да си включиш ютията, за да си прегладиш ризата преди излизане. Място, където можеш да сложиш кутията с прахосмукачката, че и ютията над нея.  Все неща, за които никой не се сеща, докато лепи тапети в празното помещение.

10 | Килимът и полилеят

Еми, не може без това. Отново, гардеробната стая е повече от просто огромен гардероб. Ще влезеш с боси крака по хавлия и ще ти е студено на ходилата ако нямаш килим, ще свалиш пантофите от краката, за да се обличаш или обуваш… въобще в  гардеробната стая почти винаги си боса. Еми, трябва си килим. Хем за красота, хем  за уют, хем за функция.

А полилеят защо ли? По същата причина, поради която и кристалните дръжки за скрин, еднаквите кутии с красиви хартии, красивата златна рамка за огледало и еднаквите бели закачалки. За красота. Освен добра осветеност, която няма да постигнеш с три вградени в тавана луни, полилеят носи красота. Това преди всичко е женска стая, дори да съхранява в някое ъгълче дрехите на мъжа ти, всеки ще ти даде правото да си избереш нещо типично по женски. Еми, избери си полилей, скрин с кокетни кристални дръжки, табуретка с кристални декоративни копчета, килим с красиви фантастични цветя, тапети по твой вкус и въобще, каквото ти си намираш за красиво.

Гардеробната стая е 99% функция, имаш 1% да нагласиш красотата, детайлите са твоят шанс за това.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки:  # lightinghomes.net

01 | flair.be | frontgate.com | widaus.com | wixstatic.com

02 | instagram @closet_factory | tempodadelicadeza.com | bhg.com | decorpad.com

03 | plumprettysugar.blogspot.com | twitter.com/MGProjektПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК