Тази статия се каня да я пиша от близо една година. Обаче все излиза нещо по-интересно, после лятото дойде – хич не й беше моментът или пък се събуждам сутрин с някоя в пъти по-готина идея за тема. Но стига вече. Край на това отлагане. Аз обичам килимите, крайно време е да напиша няколко неща за тях. Пък и вчера официално настъпи есента, асоциацията с килимите си дойде съвсем естествено и най-сетне тази тема ще види бял свят. Скучен-нескучен въпросът си е наложителен  – като ще искаш великолепен дом, познаването на всички детайли, дори и досадните, си е необходимост.

Темата всъщност е доста лесна, въпреки че много източници се опитват да ти разбъркат главата със сто варианта на избор за размер на килим – пък така можело и инак можело, но не можело по този начин, и онзи вариант не бил добър. Чак се прилагат схеми. Бабини трънкини. Ма остави това, толкова са объркващи тези информации, че като ги чета по-скоро ме отчайват, отколкото нахъсват.

Вариантите за разполагане на килим са само три. И от това кой вариант ще избереш ти, ще дойде и размерът на твоя килим. Лесно, нали?

01 | Всичко отгоре

Как да избереш правилния размер за своя килим
Това е стратегия номер едно.

Ако килимът е достатъчно голям може да разположиш всичко върху него:

  • В трапезарията – масата и столовете. Стратегията е много подходяща за това помещение.
  • В хола – дивана, масичката за кафе, фотьойлите, табуретките. Ако имаш голяма всекидневна, разкошът й с голям килим ще ти е в кърпа вързан.
  • В спалнята – леглото за сън. Ако си мераклия и обичаш уюта.

За да се получи красиво обаче е добре да оставиш минимално отстояние от стените между 30 и 45 см. Отстоянието може и да е повече, ако стаята ти е достатъчно голяма за това, а ти искаш да разположиш върху килима само дивана или масата за хранене. С други думи не търсиш килим, който покрива пода на стаята ти от край до край, а такъв, който би остоял на указаните разстояния от стената.

Пример, ако имаш стая с размери 300х600 см, и би искала да имаш голям килим в нея то ето и как биха изглеждали изчисленията във вариант да покриеш цялата стая – по ширина ще търсиш килим между 240 и 210 см, по дължина между 540 и 510. Вероятността да намериш готов килим, който точно да отразява изчисленията е много малка, но това са ориентировъчни стойности и ти имаш ясен ориентир за размер, когато продавачът на килими те попита.

Генерално, не е задължително ръбовете на килима да са успоредни на стените при поставянето му. Може да го разположиш изкривен под ъгъл, който си пожелаеш. Това е възможно и изглежда артистично само в достатъчно големи помещения. Ако това е твоят случай и твоят подход, то размерът на килима ти ще се определи от габаритния размер на вещите, които искаш да поставиш върху него. Пример – масата със столовете ми заемат общо 120х180см, значи ми трябва килим с по 30 см от всички страни например, тоест 180х210 см. Или килим с подобно съотношение в размерите.

Тези изчисления са валидни и за кръглите килими, макар че теоретично разполагане на кръгъл килим под правоъгълна мебел не е опция, към която би  тръгнал дизайнер с образование. Кръглите килими са най-предпочитани, когато разполагаш върху тях кръгли вещи – кръгла маса за хранене, или кръгла табуретка, или кръгло легло.

02 | Само части отгоре

Как да избереш правилния размер за своя килим
Това е стратегия, при която само предните крака на мебелите се поставят върху килима. Например само предните крака на дивана и фотьойлите, или само предните крака на спалнята. Този подход се използва поради различни причини, било заради неподходящ размер на килима, необходимост да се постигне усещане за отвореност, или просто се търси свързващ елемент.

Ако избереш тази стратегия, килимът трябва да е последното нещо, което да купиш в обзавеждането. Първо обзавеждаш, разполагаш, разместваш и чак когато одобриш, взимаш рулетката и си правиш сметка за необходимите ти размери.

Този подход не се отнася за малките холни масички за кафе. Те са си винаги върху килима, по желание централно разположени с еднакъв достъп от всички места на холната гарнитура.

03 | Всичко извън

Как да избереш правилния размер за своя килим
При тази стратегия не поставяш никакви мебели върху килима, освен разбира се масичката за кафе. Като подход е подходящ в много случаи. Например, ако всички мебели в стаята ти са разположени по краищата й, имаш достатъчно площ по средата и се нуждаеш от централно разположен килим. Също е вариант за малки стаи, макар че това ще остави само едно малко петънце по средата, а килимите, също като картините, е добре да са големи. Вариант е, когато искаш да подчертаеш дадена зона от по-голям хол – така ще изглежда сякаш си разположила артистичен център някъде в пространството и около него си наредила места за сядане. В случаите със спалнята обикновено означава да разположиш две малки килимчета от ляво и дясно на страните на леглото, или три – и едно пред него.

Във ситуациите от точка три, отново ще получиш размера на килима си, когато вече си готова с обзавеждането. Тук няма изисквания за отстояния от краката на дивана или леглото. Може дори да се опира до тях.

Това е. Всички други варианти, схеми и чертежи, показвани тук и там, са разновидност на тези три положения. Надявам се, че беше лесно.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!
С любов,

Снимки: roomble.com | americansignaturefurniture.com | sustylife.com | homedesignideas.eu | housebeautiful.co.uk | howtodecorate.com | dirroo.com | dimagiohomedocourideas.xyzПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК