Аз често си сравнявам интериорния дизайн с модния дизайн, подобно сравнение идва естествено макар и не много логично, а онея двамата, великите  Доменико и Стефано, редовно ги ползвам за буфер тук… само дето тая година направиха реклама на парфюма си с главните герои от „Игра на тронове” и някак си ме оставиха с чувството, че ми връщат тъпкано за всичките закачки, но това е друга тема. И въпреки, че модни дизайнери са се пробвали да правят интериори, повечето със съмнителен успех, за мен всеки интериорен дизайнер може да вземе много неща от модата, и в моя блог има не една и не две статии, които правят паралел: как да комбинираме цветове, как да съчетаваме аксесоари и материали, как да преобличаме дома си с бързината на манекенка по време на модно ревю…

Не мисля, че досега съм правила паралел между готвенето и дизайна – нещо, което ми хрумна преди време, докато гледах едно диво предаване по Дискавъри, където се правеха безумни сравнения: матрак срещу валяк, чук срещу блендер, пароструйка срещу кучешко обоняние … и все други такива невъзможни за сравняване едно с друго неща, обаче ей на… умисъл имаше, забавление също, жалко че не засичам нови серии.

Помислих си тогава, добре де… сравни интериора с готвенето, какво ще излезе от това? Ей тъй на, за умственото упражнение и забавата от тоя факт. Все пак хората изправиха матрак срещу валяк и матракът взе та победи, защо не интериор срещу готварство? Е, сравних го. Установих не само, че Дискавъри не случайно имат толкова добър рейтинг, но и че има смисъл дори от най-несравнимото сравнение.

Затова днес, не само за забавление, интериорен дизайн срещу готварство…

01 | Много съставки не означават велики резултати

5 общи неща между интериорния дизайн и… готварството
И това правило звездни шефове като Гордън Рамзи доказват на екран и в книгите си всеки ден. Едни от най-вкусните ястия, които съм готвила по Гордън Рамзи са имено ястията с най-малко и най-лесно достъпни съставки. Въобще не ми се налага да правя околосветско пътешествие в търсене на подправки, за да сготвя великото му руло Уелингтън (в рецептата му са само мащерка, горчица, сол и черен пипер) и после,  защото е толкова известен – ето за това, малко съставки – великолепни резултати.

Същото стана и с всеобщия любимец Джейми Оливър, когото постоянно критикуват, че готви с твърде много подправки и съставки. Е,  човекът в тих и кротък отговор взе, че публикува книга с ястия, всяко само с 5 съставки.

По-малко понякога е повече, дори води до великолепни резултати, и това важи с пълна сила за интериорния дизайн, където всички първо се хващаме за цветовете. Ма как да правя интериор, като не мога да съчетавам цветове. Е, нека ти го кажат Гордън Рамзи и Джейми Оливър. Направи го само с един цвят и/или негови близки тонове и нюанси, и пак ще направиш красиви неща.

02 | Качеството си е качество – и в пространството, и в тигана

5 общи неща между интериорния дизайн и… готварството
Факт, който не щади много много портфейла – в супермаркета или в мебелния магазин, но пък гарантира удовлетворение извън всякакво съмнение. Качеството на материалите в интериония дизайн, в това число мебели, дамаски, материали, покривни и декоративни настилки, и тн., е също като качеството на съставките в тигана – от ключово значение. И ако цветовете за дизайнерите са като подправките за готвачите – могат с много, могат и с малко, то качеството на съставките е истинската тайна на добрата гозба. Без него не могат нито едните, нито другите. Вземи рецепта, която и да е рецепта, сготви я два пъти – с качествени и некачествени съставки. Впечатленията от вкусовете на тези ястия ще бъдат същите като впечатлението ти в интериора, само че едното е по-евтино да го докажеш от другото.

За уау не ти трябва много. Трябва ти качество.

03 | Няма как да минеш без тайната съставка

5 общи неща между интериорния дизайн и… готварството
Всяка кухня си има по някоя тайна съставка, без която нищо не би било същото. И всеки готвач си има някоя такава. Даже и аз си имам, дори няколко, като заквасена сметана и масло, макар че моите тайни съставки са световните тайни съставки, тоест никой вече не ги брои за тайни. (И все пак, от време на време се появява някой с репликата „ма как я направи тая питка такава вкусна?”, очевидно все още не знае за маслото.) Масло или сметана, соев сос или уорчестър, гъби или чесън, горчица или мед, пармезан или лук… тайната съставка си е тайна съставка и работи за всяка тенджера по света.

Е, и ние си имаме такава, само за разлика от готвачите, които могат да направят списък с около 30-тина, ние си имаме само една – формите. Но пък можем да ги ползваме по около 30-тина начина – в тапети и дамаски, чрез аксесоари и декорации, по стени и прозорци, по мебели и облегалки, в крака на маси и стойки на лампи… Формите в  интериорния дизайн са съставката, която прави вкуса превъзходен и те работят за всяка стая по света.

04 | Първо вадиш солта

5 общи неща между интериорния дизайн и… готварството
Нима помисли, че забравих солта? Не, но тя е като невидим елемент, който всеки знае че е там, но сякаш не осъзнава неговата истинска значимост. Няма ястие без сол, без значение къде по света. Мисля, дори и извънземните я ползват, не че знам от личен опит.

И както няма ястие без сол, то няма интериор без осветление. Най-важната съставка. Великата съставка. Тук само единствено дозите ни са различни, защото зависимостта е обратнопропорционална. Много сол съсипва вкуса (освен в някои случаи като ферментациите), много осветление подобрява интериора.

За съжаление, както най-осезаемата сила на солта е в сладкишите, най-забележимата сила на светлините е в обществените обекти, където и мястото, и бюджетите позволяват да се разгърне тя в пълното си величие. Не че у дома не може да се изпълни интересно и великолепно осветление, просто сякаш още не сме осъзнали истинската значимост на това.

05 | За добрата презентация си трябва декорация

5 общи неща между интериорния дизайн и… готварството
Същата работа и там и тук, само дето площта ни е различна. Ние разхвърляме цветни възглавници и вазички в квадратни метри, те – цветни плодове и листенца в квадратни сантиметри.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки:   # houzz.com

01 | designzoom.ru | highfashionhome.com | decoholic.org

02 | houzz.com | kathykuohome.com

03 | wonenonline.nl | wonenonline.nl | mimarinteriors.com | pinterest.com

04 | ashshy.com | spenceronthego.com | pinterest.com | 1000bulbs.com | homedit.comПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК